Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Battle VS Chess (PS3)
75 100 1

Review Battle VS Chess (PS3)

Schaken is waarschijnlijk het bekendste strategiespel ter wereld. De originele Battle Chess op de PC was een van de vele schaakspellen die gamers vroeger konden spelen. Tegenwoordig zijn schaakgames zeldzaam, zeker op consoles. Zitten hedendaagse gamers nog wel te wachten op een potje digitaal schaken? Ontwikkelaar Topware Interactive denkt van wel.
Battle vs Chess brengt het bekende schaakspel, overgoten met een fantasy sausje. De traditionele schaakstukken zijn vervangen door ridders en mysterieuze wezens; het schaakbord staat midden in een fantasierijke omgeving. Bij het slaan van een ander stuk op het bord wordt een gevecht tussen de verschillende schaakstukken gesimuleerd. De graphics, het geluid en de animaties zijn goed verzorgd.
Zet Topware Interactive de gamewereld schaakmat met een fantastische game of hebben ze een patstelling voor zichzelf gecreëerd? Je leest het in deze recensie.


Schaken voor iedereen
De AI van computergestuurde tegenstanders is in te stellen van niveau 0 tot 9. Op niveau 0 kan iedereen die de basisregels van het schaakspel kent wel een potje winnen. De hogere niveaus kunnen volgens mij alleen verslagen worden door schaakmeesters. Dit maakt het spel geschikt voor iedere schaker, van complete beginner tot schaakgrootmeester. Er is bovendien een uitgebreide tutorial beschikbaar om alles te leren over het schaakspel.
Voor de meer gevorderde speler zijn de verschillende challengemodi een welkome verrassing. Zo zijn er onder andere normale schaakpuzzels, moeilijke schaakpuzzels en ‘one-timers’ te vinden. Bij de ‘one-timers’ moet de correcte oplossing voor een schaakprobleem in één beurt gevonden worden. Deze challenges zijn uitdagend denkvoer voor de schaakgrootmeester in spe.

Order vs. Chaos
Naast het klassieke potje schaken is het ook mogelijk om een campagne te spelen. Dit is als het ware de story modus van Battle vs Chess. De campagne kent een order kant (de witte schaakstukken) en een chaos kant (de zwarte schaakstukken). Beide verhalen kunnen worden gespeeld.
In de campagne variëren de regels van het spel continu. Zo kan het gebeuren dat de tegenstander aanvalt met tien stukken, terwijl jij er zelf nog maar vier hebt. Ook de win condities zijn soms anders in deze modus. Het is niet altijd nodig om een schaakmat te forceren, soms is het doel juist om een pion helemaal naar de overkant te krijgen en te laten vervangen door een koningin.
De verhaallijn van de campagne is erg dun. De constant veranderende gameplay binnen deze modus is echter zeker de moeite waard, het zorgt er steeds voor dat je het spel anders moet benaderen.


Battlegrounds
Tijdens een normaal potje Battle vs Chess in de traditionele skirmish modus zijn al gevechtsanimaties te zien als het ene schaakstuk het andere aanvalt. In battlegrounds gaat dit nog een stapje verder. In deze modus moet er echt een duel worden uitgevochten als schaakstukken elkaar aanvallen. Dit kan op twee manieren. Het is mogelijk om de duels uit te vechten via een QTE (Quick Time Event) systeem of je kan ervoor kiezen om in slasher modus de schaakstukken helemaal zelf te besturen. Bij de QTE optie moet je op het juiste moment de juiste knoppen indrukken om op die manier het schaakstuk van de tegenstander schade toe te brengen. In de slasher modus ontstaat er een hack ’n slash minigame als een schaakstuk aangevallen wordt. Afhankelijk van de stukken die betrokken zijn bij de aanval en verdediging wordt bepaald hoe moeilijk het gevecht is. Een pion die de koningin aanvalt zal het bijvoorbeeld erg moeilijk hebben, omdat de koningin sterker is en bovendien door meer stukken op het speelveld wordt bijgestaan tijdens de minigame. Als het aanvallende schaakstuk wint, wordt het verdedigende stuk van het schaakbord verwijderd. Wint het verdedigende schaakstuk, dan gebeurt er niets en blijven de posities behouden. Elk schaakstuk heeft in deze spelmodus een levensbalkje. Hier kan strategisch gebruik van worden gemaakt door sterke stukken eerst te verzwakken en daarna voor de allesbeslissende aanval te gaan.
De hack ’n slash minigame is zeker in het begin erg leuk. De animaties en graphics zien er redelijk uit en de bediening is soepel. Je hebt de keuze uit een zwakke aanval, een sterke aanval of blocken. Na een tijdje ben je echter toch vooral aan het buttonbashen en gaat de lol er een beetje af. Dat neemt niet weg dat de battlegrounds modus zeker in het begin een leuke variatie is op het traditionele schaakspel.

Online
De online opties van Battle vs Chess zijn simpel. Er is de mogelijkheid tot het spelen van een unranked match of een ranked match en er kunnen leaderboards geraadpleegd worden. Helaas heb ik de online functionaliteit niet goed kunnen uitproberen. Op verschillende momenten heb ik games gezocht om te joinen, maar helaas zonder resultaat. Misschien komen er in de loop van de tijd wat meer spelers online en wordt de beschikbaarheid van online games wat groter. Op dit moment lijkt het echter droevig gesteld met het aantal spelers online.
Gelukkig valt er genoeg te schaken met de singleplayer en offline multiplayer opties.


Conclusie
Battle vs Chess is een game voor een zeer specifieke doelgroep, namelijk schaakliefhebbers.
De graphics, de soundtrack en de animaties zijn aantrekkelijk voor een schaakspel. Ook is de AI erg goed en op hogere niveaus echt genadeloos. De vele puzzel- en challengemodi bieden bovendien genoeg denkvoer voor de gevorderde speler. Tel hier de content van de campagne bij op en je hebt een zeer compleet digitaal schaakpakket.
Voor de schaakliefhebber is Battle vs Chess zeker de moeite waard, maar voor de gemiddelde gamer is het spel denk ik minder interessant.


Deze review is geschreven door Midge
 


 

Oordeel Battle VS Chess (PS3)

  • Graphics 70
  • Gameplay 70
  • Originality 75
  • Sound 75
  • Replay 75
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 12156 

Laagste prijzen voor Battle VS Chess (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mar
Mar ( 80 ) 23-07-2011 02:30
1st! :p

Goed gedaan hoor Midgie!