Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

uDraw GameTablet, powertool of gimmick?



THQ stelde mij in de gelegenheid hun nieuwste Wii speeltje, de uDraw GameTablet uit te proberen. Nu is de grote vraag: is dit eindelijk een Wii gadget voor de échte gamer of het zoveelste kinderspeeltje?

Eerste Indruk
Het blijft leuk om een dergelijk apparaat uit te pakken. Je voelt je toch weer even wat jonger voor een paar seconden. Na die euforie is het echter de beurt aan de kritische gamer van binnen. De uDraw-bundel bestaat uit de tablet zelf en de uDraw Studio. Dit is, zoals je kan raden, een tekenprogramma. Daarnaast mocht ik de spellen Pictionary en Dood’s Big Adventure uitproberen.

Na het uitpakken was het aansluiten een fluitje van een cent. Even afscheid nemen van je WiiMotion+, de uDraw aansluiten op de nunchuk-poort en je kunt beginnen. De tablet ligt stabiel op je schoot en de pen ligt, ondanks z’n robuuste uiterlijk, aardig in de hand. Het tekenoppervlak is 10 bij 15 cm en reageert redelijk goed. De drukgevoeligheid van een Wacom tekentablet evenaart hij niet, maar we praten hier dan ook niet over een professioneel hulpmiddel. Hoog tijd om de tablet in actie te zien met de uDraw Studio.

Photoshop of Paint?
Met de nodige ervaring met de (on)nauwkeurigheid van de Wii Controller in mijn achterhoofd, begon ik met enige scepsis aan mijn test. Zou ik te maken krijgen met een verkapte versie van Paint of kennis maken met de nieuwe Photoshop onder de consoles? uDraw Studio lijkt te spelen op het grensgebied tussen de twee. Zelf ben ik sinds enige jaren Wacom Intuos3 gebruiker en ben dus aardig bekend met tekentablets. Dit apparaat is samen met de brush in Photoshop een veelgebruikte en geprezen tool voor de gelauwerde tekenaar. Voor de duidelijkheid: ik ben geen tekenaar. Even kijken of de uDraw Studio voor mij enige meerwaarde heeft.

Wat direct opvalt is de rijkheid aan keuzes die wordt geboden. Canvasgrootte, kleurenpaletten, tig van opzetstukken waarmee je kunt tekenen en schilderen: de mogelijkheden zijn eindeloos. De rustgevende muziek brengt je meteen in de juiste stemming. Na het kiezen van een inspirerende omgeving, zoals een berggebied of parkje, kun je aan de slag.



Helaas loop je na het oriënteren al snel tegen de lamp. De pen en drukgevoeligheid hebben duidelijk hun beperkingen waardoor je die Picasso direct uit je hoofd kunt zetten. Ondanks het lage instapniveau en de (zeker voor een tablet) zeer logisch ingedeelde werkknoppen, is het nagenoeg onmogelijk om écht gedetailleerd te tekenen. Het apparaat heeft duidelijk moeite om lange, vloeiende bewegingen bij te houden. Hierdoor stopt het apparaat vaak tijdens het tekenen van een vorm of lijn, waardoor je er nog eens overheen moet en de vloeiende lijn verloren raakt. Dit doet helaas afbreuk aan de softwaremogelijkheden. uDraw Studio heeft, vooral qua mogelijkheden, veel te bieden. Zowel voor de starter als de meer ervaren tekenaar.

Doordat de techniek de software niet kan bijbenen, kun je weinig anders concluderen dan dat het erg leuk is voor junior, maar minder voor de schilder die nét even meer detail en diepgang zoekt. Dat de uDraw tablet in combinatie met de Studio wél alles in huis heeft om topwerk te maken bewijst deze video. Maar goed, er zijn ook mensen die de Mona Lisa in Paint kunnen tekenen. De uitzonderingen bevestigen de regel, ook in dit geval.

WiiPad
Met gemengde gevoelens ging ik door naar de overige twee spellen. De keuze was snel gemaakt; ik was toe aan een adventure game. Mijn Wii vond het prima, dus kon ik enkele minuten later aan de slag met Dood’s Big Adventure, oftewel Krabbel’s Grote Avontuur. (Schijnbaar heeft mijn Wii nog steeds niet door dat ik een hekel heb aan Nederlandse in-game taal) Het introfilmpje verraste me direct: Krabbel wordt achterna gezeten door allerlei vijanden die hij weet te ontvluchten middels penstroke-acties. Zo tekent de pen lijnen waar Krabbel op kan springen, strepen door vijanden om ze te verslaan of een cirkel om Krabbel vol te blazen en hem als een bel over de vijanden heen te laten zweven. Het deed me denken aan LostWinds (een van mijn favoriete WiiWare titels waar je met de WiiMote de wind bestuurt om het hoofdkarakter door de platformwereld te loodsen), echter bracht het hoofdmenu een anticlimax met zich mee; de verschillende penstrokes-acties (vier stuks) waren namelijk opgedeeld in evenveel mini-games. Toch een teleurstelling, want de uitdaging zit juist in het zelf kiezen van een stroke-actie om een probleem op te lossen.

De speelbare mini-games zijn:

Pen in Paniek
Tijdens dit platformspelletje moet je de hoogte in door met je pen trampolines te tekenen. Versla vijanden en verzamel muntjes onderweg.

Rollenbollen
In deze game zit Krabbel in een bel en beweeg je de GameTablet als een iPad met gyroscope om de bel op snelheid door de level te loodsen.

Bubbelbonanza
Wederom zit Krabbel in een bel. Ditmaal bepaal je met je pen het pad en is het de bedoeling zo snel mogelijk de finish te halen zonder wanden te raken.

Waaierwonder
De derde bellengame. Ditmaal is je cursor een kleine blazer die de richting van de bel bepaalt. Wederom wil je zo snel mogelijk naar de finish.

Al deze spellen zitten hetzelfde in elkaar: verzamel muntjes, versla vijanden en werk jezelf zo snel mogelijk naar de finish voor een zo hoog mogelijke score. De minigames werken aardig, maar net niet lekker genoeg om écht te blijven vermaken. Het gyroscope effect een leuke toevoeging, maar ook hier raak je snel op uitgekeken. De conclusie is dat de minigames leuk zijn om een keer te proberen, maar echter snel vervelen. Dit komt voornamelijk doordat het nét niet soepel werkt. Een gemiste kans, want er zit best veel in de game. Zo heb je de mogelijkheid om Krabbel, zijn vijanden en wat objecten uit de omgeving zelf te tekenen. Dit lijkt op Mario Kart waarin de Mii’s die op je console staan verwerkt worden in de game omgeving. Keerzijde is dat deze tekenmodus dusdanig beperkt en lastig is, dat het veel energie kost om eindelijk een leuk poppetje te ontwerpen. Het gemak waarmee je dit in Little Big Planet doet hoef je hier dus niet te verwachten.



Good old Pictionary
Gelukkig had ik (semi-expres) het beste voor het eind bewaard. Met Pictionary zit je bij mij sowieso nooit fout. Dit spel is eigenlijk precies wat je ervan verwacht: een speelbord, een dobbelsteen en talloze tekenopdrachten. Maak teams met je vrienden en laat om en om op de GameTablet je skills zien. De game is prima uitgewerkt en leuk om te doen, maar voornamelijk om het Pictionary principe. Dat dit allemaal digitaal gebeurt is bijzaak.

Conclusie
De uDraw is een leuke gadget. De bijbehorende tekenstudio en vooral de uitbreidbare games bieden wat vermakelijke mogelijkheden, maar zorgen helaas ook voor de nodige irritatie. Iets vernieuwends brengt de uDraw helaas niet. Waar spellen als LostWinds en World of Goo unieke game-ervaringen creëerden die ook core-gamers konden bekoren, lijkt de uDraw zich te richten op een wat jonger publiek. Nintendo’s lust naar partygames voor de hele familie lijkt maar niet te zijn gesust. Zij noemen het marketingstrategie, gamers noemen het ‘jammer’.

Geplaatst door Roy van Bijsterveldt op 07-05-2011
Aantal keer bekeken: 11673

Laatste reacties

avatar van Steele
Steele ( 26 ) 08-05-2011 22:04
Leuk stukje hoor ;P
avatar van LittleBigMan
LittleBigMan ( 748 ) 09-05-2011 15:24
Het is niet Nintendo's lust naar partygames, hoor. THQ is tenslotte degene die al die partygames uitbrengt.

Voor de rest een goed geschreven stuk. Weet ik eindelijk of dat ding nou de moeite waard is of niet.
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 09-05-2011 19:43
Het is inderdaad THQ die deze keuze heeft gemaakt. Al is het Gametablet wel samen met Nintendo ontwikkeld.

THQ brengt dit uit, omdat de dure gamers-games gewoon niet verkopen op de Wii.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 09-05-2011 20:48
Rol: BG Redacteur
Ik hoop wel dat er wat leukere games uitgedacht worden in combinatie met de uDraw...Zou het een stuk interessanter maken
avatar van Steele
Steele ( 26 ) 18-05-2011 12:28
Het werkt twee kanten op denk ik: enerzijds is het THQ, maar anderzijds roept Nintendo het ook wel op zichzelf af. Ben zelf echt Nintendo-fan, maar het partygames/gadgets gehalte is wel érg hoor. Vind t jammer dat ze het niet compenseren; iets meer hardcore als contragewicht. Maar uDraw heeft potentie denk ik, maar dan een versie 2 met de souplesse van een Wacom tablet