Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column Jan Meijroos: De comeback van Cliffy B.

De afgelopen weken was er veel nieuws rondom de nieuwe gamestudio Boss Key Productions; het nieuwe bedrijf van Cliff Bleszinski. Hij heeft het samen opgericht met ‘onze’ Arjan Brussee, voormalig medeoprichter van Guerilla Games. De twee mannen werkten in een ver verleden samen aan Jazz Jackrabbit. Twee jonge honden dus, die daarmee direct hun visitekaartje afgaven aan de industrie.

Bleszinski groeide uit tot playboy van Epic en werd met name het gezicht van Gears of War. Brussee bouwde samen met zijn makkers aan één van de vlaggenschepen van PlayStation: de Killzone franchise. Dat beviel zo goed dat Sony het Amsterdamse Guerrilla Games in 2005 overnam. Brussee vertrok naar Visceral Games om aan Battlefield Hardline te werken, maar nog voordat die game het licht ziet vond hij opnieuw aansluiting bij zijn oude maatje.

Wie van de twee het meest talent heeft, valt niet te zeggen. Bleszinski was/is veel meer de playboy die op Twitter en via zijn blog zijn ongezouten, maar vaak rake mening over games en de game-industrie geeft. Brussee is de stille, harde werker die met zijn technische knowhow veelal op de achtergrond opereert. Samen gaan ze de gratis arena shooter Blue Streak maken. Dat is zo’n beetje het enige dat nu bekend is. Oh ja en Nexon, een enorm groot, van origine Koreaans bedrijf (onder andere bekend van Maplestory) is de uitgever achter Blue Streak. Nexon is een soort Aziatisch Wargaming, dus met de geldstroom van Nexon naar Boss Key zit het wel goed.

De dag dat Cliffy B. aankondigde weg te gaan bij Epic, stond de man zijn telefoon roodgloeiend. Hij had bij alles en iedereen aan de slag kunnen gaan. Bij EA, bij Activision, bij Ubisoft. Met de meest, zo schat ik in, hoge eisen. Toch koos hij ervoor om opnieuw klein te beginnen, wel met de behulp van een kapitaalkrachtige uitgever, maar toch onafhankelijk.

Cliff Bleszinski kiest dus niet voor de veilige weg – ook al kun je zeggen dat de man een gokje kan wagen, hij heeft miljoenen op de bank staan – en dat pleit voor hem. En een free-to-play arena shooter is misschien net zo hip als dat het een risico is. Er zijn zoveel gratis games tegenwoordig en maar weinigen weten echt succesvol te zijn en te blijven. Daarnaast verwachten fans en gamers juist extra veel van Cliffy B., juist vanwege zijn trackrecord. Daarnaast – en dat zie je wel vaker bij hoge bomen – zal er ook een groep afgunstige types zijn die hopen dat Cliff op zijn bek gaat. Kortom: Cliff gaat voor de uitdaging en zelfbehoud en daar kan ik alleen maar waardering voor hebben.

Ik vind het daarom extra leuk dat Arjan Brussee zijn co-piloot wordt tijdens dit nieuwe avontuur. De Nederlandse nuchterheid enerzijds en het Amerikaanse flamboyante, schreeuwerige anderzijds. Beiden met veel talent en vast en zeker geruggesteund door een jong team, vakkundig geselecteerd door beide veteranen. Het moet haast wel iets moois opleveren (al moeten we waarschijnlijk nog wel een jaar of twee op Blue Streak wachten)...

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 24-07-2014
Aantal keer bekeken: 4557

Laatste reacties

avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 24-07-2014 12:10
Welcome back, commander Janus Meyrosius.
Interessante gedachten. We zullen zien wat Sir Cliff gaat bereiken met de pad die hij gekozen heeft, afwachten dus.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 24-07-2014 13:02
Als je kijkt naar de twee genoemde franchises is het eigenlijk heel simpel. Gears of war was een baanbrekende system-seller voor de 360. Killzone verlegt iedere keer de grenzen van de hardware waar de game op draait. Gooi die twee bij elkaar en mix daar de current-gen consoles doorheen, PLUS dat de ervaringen met zowel Microsoft's als Sony's platform door elkaar gegooid worden... Een nieuwe game van hun KAN gewoon niet anders dan goed zijn.

En sowieso, you had me at Jazz Jackrabbit!
avatar van Xymie
Xymie ( 199 ) 24-07-2014 14:10
Als Xbox'ert ken ik eigenlijk alleen Gears (en Jazz natuurlijk). ik dacht dat ik slow paced shooters niet leuk vond, totdat ik Gears speelde. De wapens en het coversysteem speelde heerlijk met een controller. Ook vette multiplay! Moet zeggen dat na Gears 1 niet echt veel veranderd is (alleen graphics), maar blijft leuk.

Is Killzone ook slow paced? Of is dat meer Quake snelheid?
avatar van YurEnami
YurEnami ( 991 ) 24-07-2014 14:16
Een reboot van Jazz Jackrabbit zou ik geweldig vinden..
avatar van Grexoz
Grexoz ( 48 ) 24-07-2014 17:51
Quote:
Een reboot van Jazz Jackrabbit zou ik geweldig vinden..

Helaas kunnen hun dat niet doen aangezien de IP bij Epic ligt.
avatar van Lefgozer
Lefgozer ( 53 ) 24-07-2014 17:56
Wat heeft dit met budget gaming te maken?
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 24-07-2014 18:02
Ik vind die stukjes van jan altijd zo mosterd na de maaltijd..
avatar van WaaRLaNDeR
WaaRLaNDeR ( 2278 ) 24-07-2014 18:24
Wat kunnen we toch ook lekker zeiken hè @ de 2 commentaren hierboven, echt niet te geloven.
avatar van T.Pennings
T.Pennings ( 3863 ) 24-07-2014 19:56
Hmm 2e reactie is een mening moet kunnen dus.
1e reactie is beetje overbodig idd.

OT: jazz jackrabbit was geweldig, heb dus wel vertrouwen in een nieuw project van deze mannen.
avatar van Alex
Alex ( 7157   13) 24-07-2014 22:14
Quote:
Wat heeft dit met budget gaming te maken?


Nou niks... Je punt is? Budgetgaming is ook een algemene games site en gaat niet alleen over de goedkoopste games verkrijgen.
avatar van Lefgozer
Lefgozer ( 53 ) 26-07-2014 19:33
Quote:
[..]


Nou niks... Je punt is? Budgetgaming is ook een algemene games site en gaat niet alleen over de goedkoopste games verkrijgen.


Aha, daar was ik me niet van bewust. Ik dacht inderdaad dat de site ging over de goedkoopste games verkrijgen. Ik heb mijn hele leven al een abonnement op de PU, maar zit niet echt op een column van dhr. Meijroos te wachten op een site als deze eerlijk gezegd. Vooral niet als ie zo nietszeggend is als deze.

Edit: Nu ik weet dat Meijroos schrijft voor deze site maak ik meteen even gebruik van de situatie. Wanneer stopt de PU met de 'Kulums' en 'Droomgame van een redacteur', want die twee rubrieken vind ik echt zonde van de pagina vulling. Ik lees altijd alles in de PU, maar die sla ik altijd meteen over. Voor de rest niets dan lof voor het (voor mij) nog altijd leukste blad om te lezen.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 27-07-2014 07:57
Ach ja iedereen zijn eigen mening en gelukkig heeft iedereen zijn of haar eigen smaak dus Ik vind de stukjes van Jan wel te pruimen! Keep on going strong! ;-D