Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Days Gone (PS4)
90 100 1

Review Days Gone (PS4)

Bend Studio van Sony Entertainment heeft met Days Gone een nieuwe exclusieve serie afgeleverd. Een oorspronkelijke release in februari werd helaas niet gehaald maar nu, twee maanden later, is het dan eindelijk zover. Days Gone ligt in de winkels. Weet Bend Studio met Days Gone ook een waardige game af te leveren die zich qua kwaliteit kan meten met titels als God of War? Je leest het hier in de review.

Het verhaal start ongeveer twee jaar nadat een virus het merendeel van de wereldbevolking gedood of gemuteerd heeft in zogenaamde Freaks. Deacon St. John is een Drifter die opdrachten uitvoert voor meerdere kampen. Samen met zijn goede vriend Boozer heeft hij een kamp midden in de wildernis van de staat Oregon. Van daaruit zul je geregeld met je motor op pad moeten om de wereld te verkennen. Dat deze wereld bevolkt is met dieren zoals wolven, beren en herten is vrij normaal. Maar naast de dieren zul je ook cultleden genaamd Rippers, marauders die mensen op de wegen overvallen en Freakers tegenkomen.



Horde(s) (ont)lopen

Deze Freaks lijken een beetje op zombies die steroïden gebruikt hebben. Ze zijn dierlijk verwilderd in hun bewegingen en zodra ze je spotten rennen ze in hoog tempo op je af. Vooral in de beginuren van het spel zul je echt het gevoel hebben dat je op je hoede moet blijven. Het gevoel van progressie dat je personage Deacon doormaakt zorgt er gelukkig wel voor dat je gaandeweg het spelen van Days Gone krachtigere wapens tot je beschikking krijgt. En waar een enkele Freak in het begin een uitdaging kan zijn, zul je op een gegeven moment de strijd aan moeten gaan met Hordes. Deze enorme groepen van Freaks kunnen wel uit honderden vijanden bestaan die werkelijk over elkaar heen vallen om je te kunnen doden. Dit soort confrontaties gebeurden mij ook vaak op onverwachte momenten aangezien deze enorme groepen soms kunnen spawnen in gebieden die je al bezocht hebt. Zulke groepen gaan ook via vaste routes door de omgeving, maar er zijn bepaalde gebieden die duidelijk laten zien dat er een horde in de buurt is. Een weggevertje is dat de grond bezaaid ligt met Freaker uitwerpselen en er overal takjes liggen alsof ze een nest aan het bouwen waren.

Je speelt Days Gone vanuit het perspectief van Deacon St. John, vertolkt in zowel beeld als voice-acting door acteur Sam Witwer. Witwer kennen mensen misschien van tv-series zoals Being Human en Supergirl of van videogames zoals Star Wars: The Force Unleashed, waar hij de geheime apprentice van Darth Vader speelde. Wat me aanvankelijk een beetje tegenstond was het gegeven dat Deacon een biker is die in de wereld van Days Gone een Drifter genoemd wordt. Een huurling die zich niet wil binden aan een van de verschillende kampen die je bezoekt. Gelukkig is zijn personage behoorlijk gelaagd en krijg je door middel van vaak speelbare flashbacks steeds meer inzichten in zijn verleden. Het zorgde bij mij er in ieder geval voor dat ik bij het rollen van de aftiteling van Days Gone onder de indruk was van hoe goed gelaagd de verschillende personages in het spel waren.



Check de checkpoints
De wereld van Days Gone draait om het verkennen van verschillende locaties, terwijl je missies uitvoert die een aantal kampen waar je voor werkt kunnen verbeteren. Met elke missie verdien je naast credits ook ervaringspunten waarmee je de vertrouwensband met een kamp kunt levellen. Met elke toename van een level krijg je nieuwe wapens en onderdelen voor je motor tot je beschikking om aan te schaffen. Voor je motor houdt dat in dat je dingen als nitro, een betere motor, banden met meer grip en andere leuke extra’s kunt aanschaffen. Die upgrades hebben ook een merkbaar effect op je motor en zijn praktisch vereist om vanaf sommige moeilijk te voltooien schansen te kunnen springen. De locaties die je bezoekt zit werkelijk vol met collectibles die je meer achtergrondinformatie van de wereld om je heen kunnen geven. Zo zijn er meerdere checkpoints van een militaire eenheid genaamd NERO, die vaak een injectienaald herbergen die één van drie mogelijke statistieken kan verbeteren; Health, Stamina en Focus. Health geeft je logischerwijs meer Hitpoints en zorgt ervoor dat je meer schade kunt oplopen voordat je het loodje legt. Stamina heeft invloed op je stamina en geeft je de mogelijkheid om langer te kunnen rennen zonder te herstellen. Focus is een speciaal balkje dat gekoppeld is aan je vuurwapens. Als je richt kun je namelijk op L3 drukken om de tijd te vertragen, wat het natuurlijk makkelijker maakt om tegenstanders uit te schakelen.



Breaking and entering
Naast deze upgrades zijn er ook Nero geluidsrecorders te vinden die verslag doen van het onderzoek naar de Freakers en locaties die soldaten hebben bezocht. Vaak vind je deze geluidsrecorders bij een Nero Checkpoint, maar af en toe zijn ze ook in grotten te vinden die je voor een quest moet bezoeken. Bijna alle gebouwen die je op je avontuur tegenkomt kun je binnengaan. Ik vermoed dat ongeveer negentig procent via een deur, een raam of het dak toegankelijk is. Dus wanneer de deur geblokkeerd is, dan loont het om even te kijken of je via een kist op het dak kunt komen. Huizen bevatten namelijk altijd items die je kunt gebruiken om wapens en geneesmiddelen te craften. Van molotovs, pijpbommen en verband tot speciale wapens waarbij je een honkbalknuppel combineert met spijkers en speciale pijlen voor je kruisboog aan toe.
Nieuwe plannen voor wapens vind je in speciale vijandelijke kampen. Deze worden vaak op de kaart aangegeven en dan is het zaak om het kamp schoon te vegen van tegenstanders. Heb je dat gedaan? Dan is het de bedoeling dat je in het kamp een speciaal luik vindt dat toegang geeft tot een ondergrondse bunker. Hier vind je dan vervolgens een ontwerp voor een nieuw wapen. Andere items die je kunt vinden zijn ansichtkaarten die vaak bij toeristische trekpleisters in de winkeltjes verstopt zitten. Wat ik persoonlijk een grappige collectible vond, was het zestal liedjes dat een bandje in een kamp speelt. Het past perfect bij de sfeer van het spel, aangezien je ook geregeld muziekstukken bij sfeervolle scènes krijgt die, hoewel ze aanvankelijk wat corny overkomen, wel de gevoelige snaar weten te raken.



Technische kant van het verhaal
Grafisch is Days Gone een redelijk solide game geworden. Op de reguliere PS4 draait het spel grotendeels op dertig frames per seconden. Op de PS4 Pro kun je het spel in zowel 1080P met HDR als in 4K spelen. Hoewel het spel nergens echt dramatisch draait, kon ik wel merken dat 4K niet bepaald vlekkeloos verliep. Het is nergens zo storend dat het niet te spelen is, maar de framedrops waren goed merkbaar. Ook kun je soms behoorlijk lang tegen laadschermen aankijken. Vooral bij het starten van het spel en tussen de cutscenes is dit het geval. Daarnaast is en blijft het bijzonder dat texturen van huid en kleding soms nog aan het inladen zijn terwijl het verhaal doorgaat. Het zijn kleine details, maar wel het vermelden waard. De voice-acting en muziek is daarentegen gewoon uitstekend. De muziekstukken zijn spannend en opzwepend wanneer dat nodig is en rustgevend en relaxed als je de vriendelijke kampen bezoekt.



Conclusie

Days Gone is niet een meesterwerk zoals God of War geworden. Daarvoor zijn er net iets te veel technische onvolkomenheden. Maar de gameplay, gelaagde en leuke personages, uitstekende voice-acting en acteerprestaties van de cast en de hoeveelheid content die het verhaal je biedt, hebben ervoor gezorgd dat ik me in de dertig uren die ik met de campagne bezig was geen moment heb verveeld. Met Days Gone heeft Bend Studio een toffe nieuwe exclusieve serie voor Sony weten af te leveren. Ik ben in ieder geval heel benieuwd geworden of deze serie ook een vervolg gaat krijgen. Of Bend daar plannen voor heeft weet ik niet, maar het is duidelijk dat de studio zeker enorm talentvol is. En met Days Gone hebben ze hun nieuwe visitekaartje afgeleverd. Een game die spannend, leuk en afwisselend is en goed op de emoties in weet te spelen. Zeker het proberen waard.

 

Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Oordeel Days Gone (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 85
  • Sound 95
  • Replay 90
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 6377 

Laagste 3 prijzen voor Days Gone (PS4)

44.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 9.7
€  44.99€ 0.00   € 44.99
Bol.com Partner 9.7
€  46.99€ 0.00   € 46.99
Game-Outlet NL 9.0
€  48.88€ 0.00   € 48.88

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Rudy1982
Door Rudy1982 (19 reacties) op 25-04-2019 14:33
( PM )
Mooi cijfer! Benieuwd.
avatar van Asimb0mb
Door Asimb0mb (368 reacties) op 25-04-2019 14:42
( PM )
Toch wel een hoog cijfer vergeleken met het gemiddelde (72 op dit moment). Ben benieuwd!
avatar van Romeo95november
Door Romeo95november (57 reacties) op 25-04-2019 15:17
( PM )
Quote:
Toch wel een hoog cijfer vergeleken met het gemiddelde (72 op dit moment). Ben benieuwd!

Dat gemiddelde word zwaar omlaag gehaald door een of andere idiote site die het een 3 geeft
avatar van Techmode
Door Techmode (3341 reacties) op 25-04-2019 15:41
( PM )
Quote:
Toch wel een hoog cijfer vergeleken met het gemiddelde (72 op dit moment). Ben benieuwd!


Ja, en? Moet iedereen maar dan rond die koers gaan zitten anders is het niet goed?
avatar van Ressivener
Door Ressivener (85 reacties) op 25-04-2019 17:46
( PM )
Quote:
[..]


Ja, en? Moet iedereen maar dan rond die koers gaan zitten anders is het niet goed?


Het is op z'n minst opmerkelijk dat BG zo ver boven het gemiddelde zit. Dat is denk ik wat er bedoeld word. PSX-Sense geeft hem ook een 70..

Uiteindelijk moet je alles lekker zelf ervaren om een oordeel te kunnen vellen.

Ik wacht een tijdje tot hij volledig gepatcht is en dan ga ik Marktplaats afstruinen. Het ziet er in potentie heel goed uit.
avatar van Vuurtoren
Door Vuurtoren (222 reacties) op 25-04-2019 17:46
( PM )
Zal best een goede game zijn maar ik houd niet van zombies. Heb dying light met moeite uitgespeeld. Zat wel goed in elkaar maar toch blij dat ie uit was. Als deze met Last of Us kan worden vergeleken zou ik nog wel een poging willen wagen.
avatar van Gunghir
Door Gunghir (3182 reacties) op 25-04-2019 17:49
( PM )
een 9 ?
zo had ik niet verwacht .
na uncharted
the last of us
en god of war

heb ik echt nul intresse in een third person filmische game.

6.5 op IGN hoe dan ? XD
avatar van Asimb0mb
Door Asimb0mb (368 reacties) op 25-04-2019 19:12
( PM )
Quote:
[..]


Ja, en? Moet iedereen maar dan rond die koers gaan zitten anders is het niet goed?


Waarom gelijk zo'n agressieve toon? Ik was een beetje bang dat de game niet zo goed was vanwege het gemiddelde, maar door deze review ben ik juist weer benieuwd. Mag toch wel?
avatar van Suna
Door Suna (129 reacties) op 25-04-2019 19:13
( PM )
geen meesterwerk maar ik geef em toch maar een 9
avatar van Mark4567
Door Mark4567 (51 reacties) op 25-04-2019 19:26
( PM )
een 9 echt niet
avatar van -GJ-
Door -GJ- (2290 reacties) op 25-04-2019 20:30
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
geen meesterwerk maar ik geef em toch maar een 9

Een meesterwerk is een 10/10. Days Gone is in Gerard's ogen gewoon een enorm vette game. Een review is aan het eind van de dag ook maar gewoon een mening.

Toffe review, Gerard! De meningen zijn nogal verdeeld over deze game, maar als open wereld liefhebber die graag op avontuur gaat in zulke werelden heb erg veel zin in deze game. Is het al morgen?
avatar van Skull_kid
Door Skull_kid (29244 reacties) op 25-04-2019 20:35
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
een 9 echt niet


Ok!
avatar van Malistix
Door Malistix (1156 reacties) op 25-04-2019 21:18
( PM )
hoogste review die ik heb gezien tot nu toe op het internet
avatar van Fantasyfreak
Door Fantasyfreak (2012 reacties) op 25-04-2019 21:44
( PM )
Een hele tekst en mensen kijken weer alleen naar een cijfer. :')

Ik zou zo'n eindcijfer sowieso weglaten, want dat is totaal niet belangrijk en geeft altijd weer onnodige discussies.
avatar van NLegendkiller
Door NLegendkiller (699 reacties) op 25-04-2019 21:46
( PM )
Heb de game zelf ook al enige tijd (voor review doeleinden) en kan me niet vinden in een 9. De game zit echt bomvol met bugs en de acteerprestaties die jullie hier prijzen vond ik een stuk minder indrukwekkend. Ook de opzet vond ik na verloop van tijd erg in herhaling vallen. Ieder Nero stukje, ieder kamp, ieder Freaker nest, het is steeds weer dezelfde opzet.

Days Gone is zeker een leuke game, het is alleen geen topgame. Maar goed, het blijven natuurlijk meningen.
avatar van Sigmund666
Door Sigmund666 (161 reacties) op 25-04-2019 22:04
( PM )
Bij kennis van me mogen spelen. Teleurstellend. Als je de dingen die ik zo ga noemen kunt vergeven is het jouw game:

*Framedrops op totaal onverwachte momenten
*Veel laadschermen
*Veel bugs en glitches
*Veel van die textures die totaal uit het niets komen opdoemen.
*Idd enorm veel herhaling.

Don't believe the hype. Wacht lekker tot ie in de budgetbak ligt en de meeste problemen eruit zijn gepatched. Pas dan is het een beetje een prima game.
(Zie het maar als een buffed up Dead Island. Dat was in den beginne ook pet en ruk, pas na een paar goeie patches werd het leuk speelbaar maar niks memorabels)
avatar van -GJ-
Door -GJ- (2290 reacties) op 25-04-2019 22:05
Rol: Forum Moderator
( PM )
Quote:
Een hele tekst en mensen kijken weer alleen naar een cijfer. :')

Ik zou zo'n eindcijfer sowieso weglaten, want dat is totaal niet belangrijk en geeft altijd weer onnodige discussies.

Stuur dat maar naar onze opperbazen Y°rn en ktugach. Ik ben het er 100% mee eens, vooral omdat onze graadmeter van geen kant klopt. Story wordt bijvoorbeeld niet beoordeeld in het eindcijfer, of gamefeel. Gameplay wel, maar dat is wat anders als gamefeel. Shit is archa´sch en iets als brons, zilver en goud ofzo zou voldoende moeten zijn. En een cijfer lokt alleen maar reacties zoals die van Mark hierboven uit, met z'n "een 9 echt niet". Totaal geen inhoud in die reactie, puur gezeur om het cijfer. Geen onderbouwing over waarom hij het geen 9 vindt (ook al heeft hij de game nog niet eens gespeeld), geen reactie op de inhoud van de recensie, enkel gebitch over het cijfer.
avatar van Fantasyfreak
Door Fantasyfreak (2012 reacties) op 26-04-2019 00:01
( PM )
Quote:
[..]

Stuur dat maar naar onze opperbazen Y°rn en ktugach. Ik ben het er 100% mee eens, vooral omdat onze graadmeter van geen kant klopt. Story wordt bijvoorbeeld niet beoordeeld in het eindcijfer, of gamefeel. Gameplay wel, maar dat is wat anders als gamefeel. Shit is archa´sch en iets als brons, zilver en goud ofzo zou voldoende moeten zijn. En een cijfer lokt alleen maar reacties zoals die van Mark hierboven uit, met z'n "een 9 echt niet". Totaal geen inhoud in die reactie, puur gezeur om het cijfer. Geen onderbouwing over waarom hij het geen 9 vindt (ook al heeft hij de game nog niet eens gespeeld), geen reactie op de inhoud van de recensie, enkel gebitch over het cijfer.


Zo'n systeem werkt ook beter. Bij budgetspelen is het cijfersysteem ook weggegaan en heb ik toen zilveren en gouden budgy's(zie hier) gemaakt voor de beoordelingen. Ze worden helaas niet altijd gebruikt zie ik nu weer, maar er is met dat systeem echt nooit een discussie geweest over de eindbeoordeling :)

Volgens mij had ik het al eens doorgegeven aan Yorn om dat systeem naar hier te halen en ik weet dat er wat dingen van budgetspelen ook naar budgetgaming gehaald zouden gaan worden, maar of het ratingsysteem daar bij komt durf ik niet zo te zeggen. Het zou de reacties in ieder geval een stuk meer inhoud moeten geven.
avatar van Remedy
Door Remedy (704 reacties) op 26-04-2019 05:38
( PM )
Thanks voor de review. De setting van het verhaal vind ik een aardig uitgemolken concept in games, films en tv series. Kan iemand uitleggen wat deze game bijzonder en uniek maakt om te ervaren in vergelijking met gelijksoortige games en series?
avatar van Nickachu
Door Nickachu (887 reacties) op 26-04-2019 07:38
( PM )
Leuke review, kan niet wachten om hem vanmiddag te gaan spelen. Al las ik dat er ook een flinke day one patch bij komt, dus eerst die maar downloaden.
Dat gedoe over cijfers begrijp ik nooit, lees gewoon verschillende reviews en bedenk dan of het wat voor je is of niet.
avatar van Mark4567
Door Mark4567 (51 reacties) op 26-04-2019 11:18
( PM )
Quote:
Bij kennis van me mogen spelen. Teleurstellend. Als je de dingen die ik zo ga noemen kunt vergeven is het jouw game:

*Framedrops op totaal onverwachte momenten
*Veel laadschermen
*Veel bugs en glitches
*Veel van die textures die totaal uit het niets komen opdoemen.
*Idd enorm veel herhaling.

Don't believe the hype. Wacht lekker tot ie in de budgetbak ligt en de meeste problemen eruit zijn gepatched. Pas dan is het een beetje een prima game.
(Zie het maar als een buffed up Dead Island. Dat was in den beginne ook pet en ruk, pas na een paar goeie patches werd het leuk speelbaar maar niks memorabels)
presies dit en nog meer herhalende missie daarom gaf ik het 0ok al geen 9 meer een 7
avatar van Pallie
Door Pallie (222 reacties) op 26-04-2019 12:45
( PM )
Unreal en consoles werken nooit lekker samen heb ik het idee.
avatar van Dijano
Door Dijano (46 reacties) op 26-04-2019 16:38
( PM )
Is het iemand bekend of de moeilijkheids graad voor days gone in te stellen is.
avatar van Multiman77
Door Multiman77 (170 reacties) op 26-04-2019 18:10
( PM )
Het lijkt wel of die gehypte games juist extra tegenvallen. En dat zijn er de laatste jaren nogal wat...

Ik koop al 2 jaar geen nieuwe games meer, maar wacht wel tot de 30/25 euro gehaald word en de eerste patches geweest zijn. Bevalt de game dan niet verkoop je voor practisch dezelfde prijs of 5 euro minder. Bevalt hij wel heb je een koopje.

Enige wat je nodig hebt is geduld....

avatar van Riquelme
Door Riquelme (1370 reacties) op 26-04-2019 21:03
( PM )
Ik ben net begonnen en moet zeggen of het komt door het internet (reviews, mensen die klagen), maar vind het leuk, maar niet meer dan dat. Begin, einde en overlap van cutscenes begint me te irriteren. Dit soort dingen komen voor bij games zoalsbij voorgaande Residentevil games en wat games met budget beperkingen en vooral geen Sony Triple A games. Ik moest patch 1.04 downloaden en dat was behoorijk groot. Maarja ben er nu even mee gestopt en kan het pas dinsdag weer spelen. Zal er dan 3 a 4 dagen achter zitten. Eerste wat me opkwam was waarom hebben ze de Uncharted engine niet gebruikt, want alhoewel de game er grafisch mooi uitziet mist het iets, maar wat.

Quote:
Is het iemand bekend of de moeilijkheids graad voor days gone in te stellen is.


In het begin wel. Weet niet of het nog kan wanneer je het spel begonnen bent.

avatar van Snakesonic
Door Snakesonic (755 reacties) op 27-04-2019 12:55
( PM )
Al sinds de release lijkt de game mij niets. Als het dan ook een middelmatige variant van de typische Sony first party game dan laat ik het helemaal aan mij voorbij gaan.

Sowieso ben ik het nooit eens met deze reviewer, maar dan weet ik in ieder geval dat ik deze ook weer kan skippen.
avatar van TheOrie
Door TheOrie (22 reacties) op 28-04-2019 12:26
( PM )
Ik zit er nu al zeker 10 uur in en het is geweldig. Of het een 9 waard is weet ik nog niet, want ik ben nog niet heel ver. Wat ik wel zeker weet is dat het niet een 7.2 is, wat een belachelijke score maakt voor zo'n compleet, kwalitatief & kwantitatief lange game. Er zijn min-punten, maar die worden naar mij mening onder een vergrootglas beoordeeld (niet in deze BG review gelukkig):
-Bugs & glitches - kan ze tot nu toe makkelijk op 2handen tellen (ben ik eerlijk in), ze zijn aanwezig maar mensen doen net alsof we met een Bethesda game te maken hebben en zelfs die worden niet zo streng erop berispt.
-Random laadschermen met fade-in en out's verbreken wel enigszins de immersie.
-Framedrops heel af en toe, maar niks consistents. Hordes kun je gewoon aanpakken zonder dat die gaat droppen vanwege de load. (Spelend op 4K)
-Ik hoor vaak dat er veel herhaling in quests zitten, maar na 10 uur ben ik helemaal (nog) niet zo geŰrgerd eraan. Ik geloof best dat het nog gaat komen, maar dan hierbij de vraag:Welke open-world games zijn er die in geen vorm repetitieve opdrachten/quests/mechanics hebben? Het is alsof we het wiel opnieuw proberen uit te vinden en dat dan in deze game proberen te vinden. Ja nesten schoonmaken is het zelfde verhaal, ja NERO kampen zijn het zelfde verhaal, maar gaan we nou ineens doen alsof dat een ongekend fenomeen is?

Daarnaasts houd ik van het touren (&upgraden) met je motor en is de voice acting top-notch; het zijn geen 'lines' maar echte gesprekken die worden gevoerd. Ze klinken soms awkward en dat maakt ze realistisch vind ik. Als laatst snap ik niet waarom ze besloten hebben om met UE4 te werken terwijl er zoveel in-house engines zijn, maar de prestatie & presentatie is niet slecht. Als de story goed blijft geef ik het een 8 of hoger zekers.
avatar van Jmdeking
Door Jmdeking (37 reacties) op 29-04-2019 09:41
( PM )
Waar baseer je je cijfer op als je Days Gone een 9 geeft!
Ik neem deze review in ieder geval niet serieus.
avatar van NLegendkiller
Door NLegendkiller (699 reacties) op 29-04-2019 18:27
( PM )
@ TheOrie: Je zegt eerst dat de game 'compleet, kwalitatief & kwantitatief' is, om vervolgens te zeggen dat je er nog maar tien uur in hebt zitten (hoe weet je dan dat het een complete game is?), zegt dat er bugs aanwezig zijn (kwalitatief?) en benoemd voorbeelden van zaken die zich blijven herhalen (kwantitatief?). Ik vind het ook grappig dat je je 'helemaal (nog) niet geŰrgerd' hebt aan een game waar je nu tien uur in hebt zitten, terwijl het voltooien makkelijk 30 tot 40 uur in beslag neemt. Is het dan nog steeds leuk? Is dan 9,0 na deze uren wel terecht of niet?

Ieder zijn mening en ik ben blij dat je er veel plezier aan beleeft, alleen je redenatie waarom een 7,2 belachelijk is weerleg je eigenlijk al in je reactie.