Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Diablo III Eternal Collection (Switch)
88 100 1

Review Diablo III Eternal Collection (Switch)

Alweer vijf jaar geleden schreef ik de Xbox 360-review van Diablo III, die zo’n anderhalf jaar na de pc-versie het licht aan het eind van de kerker zag. In de jaren daarna volgden een tweetal uitbreidingen (Reaper of Souls en Rise of The Necromancer), de Ultimate Evil Edition (bij de lancering op de PS4 en de Xbox One, waarin de basisgame + Reaper of Souls zat), de gelijkwaardige Battlechest-editie voor de pc en afgelopen zomer verscheen de Eternal Collection voor PS4 en Xbox One, waarmee je echt alles ineens in huis kon halen.
 

 

Maar daar houdt het niet op, want ook de Nintendo Switch mag inmiddels in dit lange rijtje gezet worden. Nu zou je Blizzard kunnen betichten van uitmelkgedrag, maar het feit dat iedere uitbreiding en nieuwe editie steevast op hoge waarderingen kan rekenen bewijst dat Blizzard gewoon goed weet hoe ze hun games aan de top kunnen houden. Ook 6,5 jaar na de eerste release blijkt dit maar weer, want Diabloh oh oh… wat is deze Switch-versie goed!

Voor de Diablo-leken onder ons

Diablo III is een top-down dungeon crawler rpg (zeg dat maar eens drie keer achter elkaar) waarin jij –in de huid van een Barbarian, Witch Doctor, Demon Hunter, Monk, Wizard, Crusader of Necromancer– de wereld beschermt tegen allerlei duistere monsters. Van klein gespuis tot reusachtige demonen, van onbetekenende ‘minions’ tot eindbazen als Diablo zelf. Zo vecht je je vijf Acts lang een weg door hordes vijanden. Terwijl deze monsters steeds sterker worden en ook steeds betere voorwerpen achterlaten wanneer ze het loodje leggen, verdien je ervaringspunten waarmee je in level stijgt; totdat je het onvermijdelijke eind van het verhaal bereikt. Echter, een Diablo-game houdt daar zeker niet op, want het is bij uitstek geschikt om nog eens (en nog eens) te doorlopen op een hogere moeilijkheidsgraad. Daarmee is het mogelijk om door te stijgen in je standaardlevel (tot max. level 70) en vervolgens in Paragon-levels. Dan kun je ook nog eens losgaan in de Adventure-modus –die je nu ook al vanaf het begin kunt kiezen– of in de Hardcore-modus, waarin je letterlijk je virtuele leven op de weegschaal gooit. Eenmaal dood is ook echt dood: daar kan mijn Xbox 360 Wizard nog over meepr… nou ja, juist niet meer over meepraten.
 

 

Als we zeggen Eternal, bedoelen we ook Eternal!
Alle ingrediënten voor een zeer lang speelbare game zitten dus al in de basis, en de Eternal Collection maakt het allemaal nog velen malen leuker. Letterlijk alles wat er de afgelopen jaren op Diablo III gebied is verschenen zit namelijk in deze versie: alle uitbreidingen, de toevoeging van Seasons en al het getweak en gesleutel dat de game door de jaren heen nog beter heeft gemaakt behoren tot jouw gamebuit. Op de Switch kun je je nog rijker rekenen: er is namelijk ook exclusieve Switch-content aanwezig!
 
Zo zijn er elementen uit de wereld van The Legend of Zelda te ontdekken zoals Cucco, een Triforce-portretframe en een unieke Ganondorf-uitrusting. Ook kun je iedere 21 uur een amiibo gebruiken om speciale vijanden te laten verschijnen, die op hun beurt weer speciale items laten vallen. Bovendien verschijnt er in december een speciale Loot Goblin-amiibo, die een portaal naar een plek van onmetelijke rijkdom brengt.
 

 

Wat de Switch-versie nog beter maakt, is het feit dat je Diablo III nu natuurlijk overal kan spelen, en deze game leent zich daar perfect voor! Even een korte speelsessie in de trein? Precies lang genoeg om even die ene missie te voltooien, die mooie uitrusting te vinden of gewoon lekker wat om je heen te hakken (al moet je voor een Season-karakter wel online zijn)! Vanuit de handheld-modus zo over naar je tv met een kompaan naast je op de bank? Binnen een paar seconden geregeld! Bovendien ziet de game er hartstikke goed uit op de Switch. Oké, je levert wel wat in ten opzichte van de pc-, One- of PS4-versie –de game draait in handheld-modus op 720p en aangesloten op je tv in 960p– maar dat is bewust gedaan om op ieder moment 60fps te kunnen garanderen. In de wereld van Diablo, waarin je vaker dan je lief is belaagd wordt door grote groepen vijanden, is dat gewoon noodzakelijk. Zelfs met deze kleine grafische downgrade overtuigt de game nog steeds.
 
Samen met vrienden? Hell yeah!
Kan het dan nog leuker? Jazeker, want Diablo III is perfect om met een aantal vrienden te spelen. Op de bank met één tv en maximaal vier spelers (een of twee Joy-Cons per speler, of een Pro Controller), met meerdere Switch-systemen lokaal of natuurlijk online via Nintendo’s onlineservice. Zo heb je in de Switch-versie een groot voordeel dat je, waar je ook bent, altijd wel een manier hebt om de game samen met iemand te spelen. Even wat nieuwe buit zoeken of samen die lastige eindbaas een kopje kleiner maken; een helpende hand is bijna altijd in de buurt!
 

 

Ik moet wel zeggen dat het spelen met een enkele Joy-Con even wat wennen is en wellicht niet je favoriete multiplayeroptie zal zijn. Je hebt immers een pookje minder en mist een behoorlijk aantal knoppen. Het is allemaal op creatieve wijze opgelost, maar heb je de keus om met meerdere Joy-Cons of Pro Controllers te spelen, dan zou ik zeker voor deze optie gaan.
 
 
Waar voor je geld?
DIablo III: Eternal Collection is wat mij betreft dé ideale DIablo III-versie geworden en voor de Switch ook meteen een van de beste ports tot nog toe! Alle uitbreidingen, karakters, updates, tweaks, content en daarbovenop de mogelijkheid om de game onderweg te spelen maken deze de versie die je bijna een eeuwigheid zou kunnen spelen. Gamers die de Eternal Collection al op de PS4 of Xbox One hebben, zullen dit misschien (al zal de innerlijke strijd een zware worden) net niet genoeg vinden om de game nog eens in huis te halen. Heb je de game nooit gespeeld, of mis je een of beide uitbreidingen? Dan is dit een van de beste investeringen die je op Nintendo’s paradepaardje kunt doen. Daar hoef je niet eens een pact met de duivel voor te sluiten!

Deze recensie is geschreven door Frido van der Wal

 

Oordeel Diablo III Eternal Collection (Switch)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 70
  • Sound 85
  • Replay 95
  • Eindcijfer 88

Aantal keer bekeken: 2513 

Laagste 3 prijzen voor Diablo III Eternal Collection (Switch)

39.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
MediaMarkt 6.8
€  39.99€ 0.00   € 39.99
Game-Outlet NL 9.0
€  44.44€ 0.00   € 44.44
Nedgame.nl 8.7
€  44.00€ 1.99   € 45.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Door Gunghir (2107 reacties) op 17-11-2018 11:39
( PM )
Deze versie is naar mijn mening de beste.
Zelf heb ik ongeveer rond de 1000 uur gespeeld in totaal op de pc, ps3 en ps4.
Ik raad echt iedereen aan die gek is op loot games. (borderlands destiny) om deze game blind te kopen,
De switch start snel op en je ziet zo een paar potjes te spelen voor loot. Echt relax voor een handheld natuurlijk.

Mijn switch game van het jaar nu al 120 uur in gestoken.
avatar van Mithrandir
Door Mithrandir (636 reacties) op 17-11-2018 11:58
( PM )
Toch weer een 5+ jaar oude game voor de Switch, zoals er al zo veel zijn. Echt nieuwe games zijn er toch maar erg sporadisch. Totdat Nintendo weer met echt nieuwe games komt zijn we dus hier op aangewezen. Prima game hoor, maar om nog een keer de volle mep te betalen, terwijl de PS4 versie de helft kost?

Nee, dan wacht ik wel tot hij in de budgetbakken ligt...
avatar van Gunghir
Door Gunghir (2107 reacties) op 17-11-2018 12:07
( PM )
Quote:
Toch weer een 5+ jaar oude game voor de Switch, zoals er al zo veel zijn. Echt nieuwe games zijn er toch maar erg sporadisch. Totdat Nintendo weer met echt nieuwe games komt zijn we dus hier op aangewezen. Prima game hoor, maar om nog een keer de volle mep te betalen, terwijl de PS4 versie de helft kost?

Nee, dan wacht ik wel tot hij in de budgetbakken ligt...

De laatste expansion kwam eind 2016 uit 5 jaar oud is kul vooral bij diablo 3 en de vele updates maakt 55 euro een koopje naar mijn mening. Vooral als je de game nog nooit gespeeld hebt. De andere console versie kan je natuurlijk niet zo gemakkelijk meenemen. Dus voor de echte handheld fan is deze game een must.


avatar van RaoulT
Door RaoulT (22 reacties) op 17-11-2018 15:42
( PM )
Thanks voor de mooie review.

Deze week zelf diablo 3 gekocht op switch. Daarvoor heb ik het op de ps4 gespeeld, maar kon daar nooit echt inkomen. Dat het handheld is maakt het echt de moeite waard. Ik merk dat ik moeite heb om hem 's avonds naast het bed te leggen. Het spel loopt ook super en op het switch scherm blijft het mooi.
avatar van Slick
Door Slick (761 reacties) op 17-11-2018 17:45
( PM )
Was bang dat ze, zoals veel andere developers, de font-size te klein zouden maken zodat het moeilijk leesbaar zou zijn. Gelukkig niet, Blizzard weet echt wel hoe ze games moeten maken.

Mooi cijfer! Zelf al eens op Xbox360 gespeeld maar dat is een jaar of 5 geleden, dus deze versie voelt vrijwel helemaal vers en nieuw. Genoeg karakters en kerkers nog om te ontdekken.

Lang moeten wachten, maar is het voor mij helemaal waard.
avatar van Jvalks
Door Jvalks (246 reacties) op 17-11-2018 18:12
( PM )
Mooie review, sluit ook aan bij de andere reviews die ik erover heb gelezen... met andere woorden: snel kopen :-)
avatar van Mithrandir
Door Mithrandir (636 reacties) op 17-11-2018 19:53
( PM )
Quote:
[..]

De laatste expansion kwam eind 2016 uit 5 jaar oud is kul vooral bij diablo 3 en de vele updates maakt 55 euro een koopje naar mijn mening. Vooral als je de game nog nooit gespeeld hebt. De andere console versie kan je natuurlijk niet zo gemakkelijk meenemen. Dus voor de echte handheld fan is deze game een must.


Dat er nog een expansion (die vooral een karakter met zijn lay-out is, geen echte nieuwe content) bij gekomen is maakt de game natuurlijk niet nieuwer.
Het is dat Nintendo-gamers blijkbaar graag het volle pond betalen, anders kan ik niet verklaren waarom alle oude games die daar op verschijnen veel duurder zijn, en vooral lang duur blijven.

Natuurlijk ieder zijn mening, maar ik vind 'handheld' geen full price waard.
avatar van CageFighter
Door CageFighter (1342 reacties) op 17-11-2018 20:49
( PM )
Is Diablo er eigenlijk ook voor mobile ...?

avatar van WhistlerPD
Door WhistlerPD (63 reacties) op 17-11-2018 20:51
( PM )
Quote:
[..]


Dat er nog een expansion (die vooral een karakter met zijn lay-out is, geen echte nieuwe content) bij gekomen is maakt de game natuurlijk niet nieuwer.
Het is dat Nintendo-gamers blijkbaar graag het volle pond betalen, anders kan ik niet verklaren waarom alle oude games die daar op verschijnen veel duurder zijn, en vooral lang duur blijven.

Natuurlijk ieder zijn mening, maar ik vind 'handheld' geen full price waard.


Ik heb zelf een Xbox One X, PS4 en een Switch. Dit soort reacties lees ik vooral van mensen die niet beschikken over een Switch.

Ik heb Diablo 3 ook op mijn PS4 gespeeld, het handheld aspect maakt de game voor sommigen simpelweg veel completer. Jij kunt het niet verklaren omdat je de ervaring van de Switch waarschijnlijk onvoldoende kent.

Veel games speel ik gewoon veel liever op mijn Switch dan op mijn One X of PS4.
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (23660 reacties) op 17-11-2018 21:00
( PM )
Toch maar eens een mooie tekening maken voor Sinterklaas en mijn schoentje zetten volgende week.
avatar van Mithrandir
Door Mithrandir (636 reacties) op 17-11-2018 21:23
( PM )
Quote:
[..]
Ik heb zelf een Xbox One X, PS4 en een Switch. Dit soort reacties lees ik vooral van mensen die niet beschikken over een Switch.

Ik heb een switch... En ik ben zeer teleurgesteld over het zeer beperkte aantal echt nieuwe games dat er op uit komt.
avatar van WhistlerPD
Door WhistlerPD (63 reacties) op 17-11-2018 21:34
( PM )
Quote:
[..]

Ik heb een switch... En ik ben zeer teleurgesteld over het zeer beperkte aantal echt nieuwe games dat er op uit komt.


Tja het ligt er natuurlijk ook echt aan wat je graag speelt. Mijn One X en PS4 hebben dit jaar stof lopen happen omdat ik voornamelijk op mijn Switch heb gespeeld. Darkest Dungeon, Dead Cells, Hollow Knight, Sushi Striker, Mario Tennis, Into the Breach, The Messenger, Octopath Traveler en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kom vooral tijd tekort en zeker geen games. Of games al op andere platformen zijn uitgekomen interesseert me eigenlijk niet zoveel. Er zijn genoeg eerder uitgekomen games die ik nog niet heb gespeeld ook al game ik al ruim 30 jaar. Er staan inmiddels meer dan 1000 games in de eshop. Ieder een recht op een eigen mening natuurlijk.
avatar van MarkD
Door MarkD (297 reacties) op 18-11-2018 01:18
( PM )
Quote:
[..]


Tja het ligt er natuurlijk ook echt aan wat je graag speelt. Mijn One X en PS4 hebben dit jaar stof lopen happen omdat ik voornamelijk op mijn Switch heb gespeeld. Darkest Dungeon, Dead Cells, Hollow Knight, Sushi Striker, Mario Tennis, Into the Breach, The Messenger, Octopath Traveler en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kom vooral tijd tekort en zeker geen games. Of games al op andere platformen zijn uitgekomen interesseert me eigenlijk niet zoveel. Er zijn genoeg eerder uitgekomen games die ik nog niet heb gespeeld ook al game ik al ruim 30 jaar. Er staan inmiddels meer dan 1000 games in de eshop. Ieder een recht op een eigen mening natuurlijk.


Dit.

Ik ben oprecht benieuwd wat voor games er gemist worden. Als je de Switch kocht om de allernieuwste triple A games te kopen dan heb je je huiswerk sowieso niet gedaan.

Al mogen we denk ik al niet klagen met Wolfenstein 2, Doom en Doom 2 (in het verschied).

De Switch kost behoorlijk wat dus ik ga er vanuit dat mensen weten waar ze aan beginnen voor ze hun geld richting een gameshop smijten.
avatar van -GJ-
Door -GJ- (2064 reacties) op 18-11-2018 04:06
Rol: Forum Moderator
( PM )
Nintendo's eigen output was nogal lacking in 2018. En dit zeg ik als iemand die zo'n beetje alle first party titels van het apparaat heeft gekocht dit jaar. Natuurlijk hebben we parels gehad als Octopath Traveler en Sushi Striker, die alleen bij Nintendo te spelen zijn, maar dit zijn nou eenmaal geen games met het appeal van een Zelda of Mario. Daarvoor moeten ze het echt van 2019 hebben, waar spellen als Animal Crossing en Luigi's Mansion die rol hopelijk een beetje kunnen vervullen. Overall ziet 2019 er een stuk rooskleuriger uit voor de Switch, beginnende met Smash in december die het komende jaar natuurlijk voor veel speelplezier zal zorgen, maar daarnaast dus de eerdergenoemde titels, een Fire Emblem, met wat geluk Metroid, een 'echte' nieuwe Pokémon, een 2D Mario (port, dat is dan weer een beetje jammer, maar neemt niet af van de kwaliteit van het spel), Yoshi en zo zijn er nog meer titels. Daarnaast heeft Nintendo er altijd wel een handje van om spellen slechts een paar maanden voor de release pas te onthullen, dus ik denk dat 2019 voor de 'mainstream' gamer (laten we het zo maar even noemen) een stuk interessanter is dan 2018.

Neemt niet weg dat een spel als Diablo natuurlijk een fantastische toevoeging is aan de bibliotheek van de Switch. Vergeet niet dat de Switch ook een groot publiek heeft bij de kids, die nog nooit van Diablo gehoord hebben, of in huishoudens waar verder geen console staat. Dan steekt Diablo er met z'n unieke kop zeker bovenuit.
avatar van DonPulliany
Door DonPulliany (113 reacties) op 19-11-2018 10:13
( PM )
Blijft een Top Game