Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

MLG Vault: 360° bescherming

Men zegt wel eens: je Xbox is je grootste vriend. Zorg goed voor hem, dan zorgt hij goed voor jou. Nu kreeg ik de kans om eens écht goed voor mijn 360 te zorgen met de MLG Vault Xbox 360 case. En niet zomaar een, maar de meest uitgebreide versie: de ‘Apocalypse Face’. Hiermee had ik een primeur te pakken dankzij Budgetgaming: de eerste persuitgave binnen Nederland! De Vault case voor de Xbox360 Slim is het resultaat uit een samenwerking tussen fabrikant Calibur11 en Major League Gaming, ’s werelds grootste professionele gamecompetitie netwerk. De Vault is een beschermcase die je om je Xbox heen bouwt. De voordelen die de case biedt zijn een stabiel onderstel zodat je console ook verticaal stevig staat, een houder voor je controller, een betere koeling en natuurlijk zijn opvallend uiterlijk. Nu is de grote vraag: hebben we hier te maken met een simpele beschermhoes of veel meer dan dat?Mysterieus
De beste manier om de Vault te omschrijven is ‘mysterieus’. Het begint al bij de verpakking. De omvangrijke doos is afgesloten met twee deurtjes die met een magneetstrip vastzitten. Achter deze deuren word je aangestaard door een gecamoufleerde case en de mystieke ‘Apocalypse Face’, een Darth Vader-meets-HellGhast-achtig masker met twee grote ogen. Behalve de twee kappen (één met het masker en één met een houder voor je controller), vind je in de doos een onderstel, een opzetstukje met het logo van MLG en de nodige bevestigingsmaterialen om het gevaarte in elkaar te zetten. Een blik op de ‘bouwtekening’ brengt direct wat rust: de MLG Vault plaats je óm je Xbox 360 heen, dus je hoeft je originele console niet open te schroeven en ook hoef je niet bang te zijn dat je garantie gevaar loopt. Het in elkaar zetten is aan de hand van de bijgeleverde tekeningen goed te doen. In principe is het weinig anders dan je Xbox rechtop zetten, de juiste kappen tegen de zijkanten plaatsen en deze aan elkaar schroeven door middel van een ijzeren stangetje. Zodra de kappen goed zitten (zorg ervoor dat het usb-kabeltje achter onder de kap vandaan kan komen) is het een kwestie van de console in het onderstel klikken en de usb-kabel aansluiten. En voilà, je Xbox is in één klap omgetoverd tot brute oorlogsmachine. Tijd om te gamen.Staarwedstrijd
Benieuwd startte ik aan mijn vertrouwde potje Fifa 11. Ditmaal met het masker gericht naar mijn stoel. Een dode blik werd me gegund, niets meer. Hoeveel doelpunten, kaarten en tackles er ook vielen, het masker toonde geen enkel teken van leven. Verbaasd pakte ik nog eens de bouwtekening erbij. Wellicht had ik iets niet goed aangesloten. Het probleem was snel gevonden: er zit een klein knopje verstopt bovenop de usb-stekker. Hiermee zet je het masker aan. Twee rode kijkers brandden op en daagden me uit tot een staarwedstrijd. Een uitdaging die ik graag aanging. Twee potjes en vele tranen in mijn ogen later moest ik me toch gewonnen geven. In de tussentijd was er op mijn scherm genoeg gebeurd, maar het masker bleef onverstoord rood turen. Ik had toch wel verwacht dat er wat interactie zou zijn tussen het spel en het masker, maar tot dusver werd ik teleurgesteld. Nog maar een keer het usb-knopje proberen dan. Zowaar hielp het. De rode ogen werden blauw. Een aantal extra drukken op de knop brachten meer duidelijkheid: de Vault bevat 3 kleuren (rood, blauw en paars) en 8 verschillende standen (van knipperen tot in- en uitfaden). Hoewel dit een leuke verrassing was, bracht het meteen een vervelend gevoel met zich mee. Was dit het enige wat ik van het masker kon verwachten?

Blik op oneindig
Om te kijken of ik de juiste conclusie had getrokken, ben ik verschillende games gaan testen op de verschillende standen van de Vault. Assassin’s Creed 2, Halo:Reach en Grand Theft Auto 4 passeerden de revue en ondanks dat de verschillende kleur- en lichtstanden een mooi effect geven aan het masker, bleef het daar ook bij. Wat ik ook probeerde, de gebeurtenissen in het spel hadden totaal geen effect op het masker. Jammer, want de mogelijkheden liggen er. Als je bijvoorbeeld in een shooter neergeschoten wordt, is het indrukwekkender om door rode ogen aangestaard te worden, dan door lampjes die blauw en paars knipperen. Het knipperen zou beter ingezet kunnen worden als je tijdens het spelen van diezelfde shooter snel achter elkaar schiet. Dan zou de Vault ook wat meer aandacht trekken, want doordat het lichtpatroon zich steeds blijft herhalen, blijft er weinig reden over om tijdens het gamen je blik te werpen op je console.Pimp je Xbox
De MLG Vault is een aparte gadget, gericht op de gamefanaat die op wil vallen. De ‘Apocalypse Face’ editie gooit daar met zijn opvallende uiterlijk nog een schepje bovenop. Calibur11 biedt Vaults aan in verschillende kleuren en versies, die in de toekomst verder naar eigen wens te zetten zijn door middel van accessoires. Ook is er ruimte voor een online te bestellen naamplaatje, zodat je jouw game/avatar naam op je Xbox kunt laten prijken. De voordelen die de Vault biedt zijn echter niet bepaald issues waar een gamer mee in zijn maag zit. Stabiliteit is sowieso een vereiste, koeling verzorgt het apparaat zelf (hopelijk) al voldoende en je controller kan ook wel elders worden opgeborgen. Het mag duidelijk zijn dat de voornaamste reden om een Vault te kopen is om op te vallen.

Conclusie
In de loop der jaren zijn er talloze varianten hoezen, cases en faceplates op de markt gebracht. Allemaal zonder échte voordelen, buiten een uniek design. Bij mobiele apparaten is het risico op beschadiging nog groot, maar je mag verwachten dat mensen die honderden euro’s aan een console uitgeven, er wel een veilige plek inruimen. Nee, wie goed door het marketingpraatje heenkijkt ziet dat het enige échte unieke aan de Vault zijn uiterlijk is. Daar ik liever kijk naar de prestaties van een spelcomputer, is deze gadget niet voor mij weggelegd. Voor wie wel wat geeft om het voorkomen van zijn console, biedt Calibur11 een breed scala aan varianten. Maar ik leg mijn controller voortaan gewoon weer op zijn vertrouwde plek op de bank.

Geplaatst door Roy van Bijsterveldt op 03-06-2011
Aantal keer bekeken: 9160

Laatste reacties

avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 03-06-2011 15:39
ik vond het ook al een belachelijk ding, ik vraag me echt af of iemand hier bewust 80 (!) euro voor uit wil geven. achja, ieder z'n ding :)
avatar van Beest101
Beest101 ( 68 ) 03-06-2011 17:02
Ik ga hem binnenkort kopen ;)
avatar van Steele
Steele ( 26 ) 04-06-2011 09:41
Ja ieder z'n ding. Het is gewoon niet voor iedereen weggelegd. Leuk voor mensen die een originele Xdoos willen hebben, maar minder interessant voor mensen (zoals ik) die het aparaat puur om de games hebben ;)
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 04-06-2011 14:27
Maar hoe origineel is het om dure, pre-made, plastic dingen op je X360 te hangen :|?

Dan is een custom paint job toch wel wat unieker als je het mij vraagt. En ik heb het idee dat dat ook wel voor 80 euro te doen is? Of in die buurt.

Je raad het al, niets voor mij.
avatar van ChrissieOne
ChrissieOne ( 4742 ) 05-06-2011 14:05
Voor dat geld koop ik liever een Kinect, daar doe ik tenminste nog iets mee...
avatar van Ned Waccur
Ned Waccur ( 65 ) 17-06-2011 09:25
Rol: BG Redacteur
Het design is zeker uniek maar echt mooi kan ik het niet noemen.
Ben het eens met de conclusie: Wat heb je aan een beschermhoes voor een apparaat wat bijna niet verplaatst wordt.
avatar van Syphrone
Syphrone ( 4254 ) 20-06-2011 12:34
Mooie column. Deze versie vind ik idd te duur voor wat je ermee doet.

De goedkopere versies zijn misschien nog wel te doen.

Met de launch van Gears of War 3 zou er ook een speciale versie komen voor dat spel die wel zou gaan reageren met geluid en licht op de gebeurtenissen in het spel

Edit:
Heb de Vaults bij Saturn Venlo binnen gekregen en natuurlijk ook deze versie (Apocalypse Face) uitgepakt en op de xbox geplaatst die tentoon staat gesteld met kinect.

Idd erg eenvoudig te plaatsen eromheen en staat dan als een huis. Maar het enige wat het idd doet is een lampje laten branden. Ziet er wel leuk uit maar niet spannend.

Nadeel vind ik ook nog eens dat je elke keer als je je xbox aanzet dat lampje weer aan moet zetten. Hij onthoud de instelling die je het laatst hebt gebruikt niet. Hij staat dus elke keer uit als je hem opnieuw aanzet.

Voor degene die in Venlo of in de omgeving wonen kunnen hem komen bekijken in de Saturn hij blijft daar als showmodel staan.
avatar van Marine II7
Marine II7 ( 120 ) 26-07-2011 13:37
deze vind ik niet erg mooi de gears of war versie is wel echt keigaaf het is dat ik de halo reach xbox heb anders had ik die wel gekocht