Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Zijn games te duur?

Het zal iedereen inmiddels wel opgevallen zijn; ‘jullie’ bekende website is in een nieuw jasje gestoken.

Een nieuw begin, een nieuw jaar, een nieuw geluid en… een nieuwe columnist. Ik ben dan ook zeer verheugd de lezers van Budgetgaming.nl iedere week van mijn hersenspinsels en schrijfsels te mogen voorzien (en hopelijk is dat wederzijds). ‘Ik’ is in dit geval Jan Meijroos; al 17 jaar recensent, criticus en schrijver voor onder andere Power Unlimited en (meer recent) Dagblad Metro.

Mijn eerste column kan natuurlijk maar over één ding gaan en dat is de prijs van games. Een veelgehoorde klacht van mensen in mijn omgeving is nog steeds dat games aan de prijzige kant zijn.. Ja, vijftig, zestig euro voor een game is behoorlijk wat geld, maar is het daadwerkelijk te duur? Dat is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt.

Gaming is een hobby en een vorm van mediaentertainment, tot op zekere hoogte te vergelijken met de consumptie van de popmuziek en films. Met Kerst ben ik met een groep vrienden eindelijk naar Skyfall geweest. Zonder problemen werd er door iedereen een tientje betaald voor een – eerlijk is eerlijk – ronduit spectaculaire film van ruim 2 uur. En dan laat ik voor het gemak de genuttigde biertjes voor en na de film buiten beschouwing. Neem nu Dishonored. Die game duurt gemiddeld zo’n 9 a 12 uur om uit te spelen. Dat je daar dus een bedrag van 50 a 60 euro voor betaalt lijkt fair als je de uurprijs van Skyfall doorrekent. Echter, je betaalt dat bedrag ook voor The Elder Scrolls V: Skyrim en daar heb ik persoonlijk al meer dan 100 uur ingestoken. Sterker, ik ken mensen die gemakkelijk het dubbele aantal uren hebben geklokt. Hou ik het bij mijn 100 uur gameplay in Skyrim, dan kostte me dit, als je de lijn doortrekt, 60 eurocent per uur. Een koopje.

Dat je bij Skyrim waar voor je geld krijgt, staat buiten kijf. Hetzelfde geldt voor games als FIFA, Call of Duty, Halo 4 en Battlefield 4. Dat zijn games die door hun multiplayer karakter nog weken, in sommige gevallen zelfs maanden, na aanschaf hun waarde behouden. Helaas is er bij games nog steeds een soort standaardprijs voor nieuwe releases. Dat de laatste James Bond game “007 Legends” momenteel bij Bol.com nog steeds 60 euro moet kosten, is een schande. Het spel is gemaakt door een studio die inmiddels zijn deuren heeft gesloten – Eurocom – en is niets meer dan een zeer matige Call of Duty kloon met een likje Bond verf. En ook een “Wreck-it Ralph” (de film was fantastisch, verplichte kost voor gamers) kost voor de Wii 40 euro. Waar de film duizelt met prachtige settings en omgevingen, is de game een verplicht nummertje, met saaie levels en dito gameplay. Het betreft een licentiegame waar weinig liefde in is gestoken. Dat je als uitgever daar nog gewoon (bijna) de volle mep voor durft te vragen, is zeer dubieus. En wie in een vlaag van verstandsverbijstering Call of Duty –Black Ops: Declassified voor de PS Vita aanschaft – de game kreeg tweeën en drieën, kent een singleplayer die de modusnaam niet waardig is en een halfbakken multiplayer – betaalt gemiddeld 50 euro voor een inferieur product.

Ik denk dat gamers geen enkel probleem hebben met het betalen van geld voor kwaliteit. Dat is ook de reden dat Blizzard nog altijd een maandbedrag kan vragen voor haar games en service. Natuurlijk is de opmars van Free To Play onomkeerbaar, maar dat betekent niet dat alle PC-games in de toekomst gratis zullen zijn. En ik denk dat dit helemaal niet erg is zolang de kwaliteit van die games maar gewaarborgd is.

Wel vind ik dat de industrie in het algemeen zijn prijsbeleid onder de loep moet nemen. Je kunt als uitgever wel standaard zestig euro voor games vragen, maar het bestaan en de groei van Budgetgaming.nl geeft al aan dat veel gamers moeite hebben met die standaardprijs. Ze gaan op zoek naar koopjes en kijken straks ook weer waar Crysis 3 een tientje goedkoper te halen is, terwijl inmiddels meer dan 8,5 miljoen gamers 20 euro hebben betaald voor Minecraft voor de PC/ Mac-versie. Niemand die over die prijs zeurt. Krijgt Crysis 3 straks een prijskaartje van 27,50 euro (om maar eens wat te noemen) dan zouden er denk ik zoveel exemplaren van Crytek’s shooter verkocht worden, dat het bedrijf en uitgever Electronic Arts het initiële verlies aan inkomsten ruimschoots compenseren met de verkoop in volume. Grote verschil tussen Crysis 3 en Minecraft is dat die laatste in eigen beheer wordt verkocht, zonder tussenkomst van allerlei retailers. Niet voor niets dat steeds meer uitgevers hun games digitaal aanbieden, rechtstreeks vanuit hun eigen e-shops.

2013 wordt een zwaar jaar voor de economie, waar opnieuw op alle fronten op de kleintjes zal gelet moeten worden.. Bij games zal kwaliteit altijd boven blijven drijven, maar ook zullen gamers steeds vaker op safe spelen. Twijfelende gamers zullen B-titels meer dan ooit links laten liggen of pas veel later uit de budgetbak vissen. Het is dus aan de industrie om in 2013 veel creatiever om te gaan met prijspunten, anders zou het voor veel partijen wel eens op een grote teleurstelling uit kunnen lopen.

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 02-01-2013
Aantal keer bekeken: 23931

Laatste reacties

avatar van DarkHunter
DarkHunter ( 636 ) 02-01-2013 21:18
Er zit zelfs humor in.

Quote:
Dat je bij Skyrim waar voor je geld krijgt, staat buiten kijf. Hetzelfde geldt voor games als FIFA, Call of Duty, Halo 4, Battlefield 4.

avatar van Soepkoe
Soepkoe ( 1704 ) 02-01-2013 21:19
Helemaal mee eens! Battlefield 3 al meer dan 100 uur gespeeld, maakt de investering (game + premium) ruimschoots goed, is eigenlijk heel goedkoop als je het vergelijkt met andere vormen van entertainment
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 02-01-2013 21:24
Dat de laatste James Bond game 007 Legends momenteel bij Bol.com nog steeds 60 euro moet kosten

ja dat snap ik ook niet want op de wii u is die al goedkooper

James Bond Legends

€ 39.99

CastleGames.nl

aleen zelf daar voor wil ik het spel nog niet hebben

koop dan liever een rpg spel.
avatar van TRV
TRV ( 1999 ) 02-01-2013 21:32
Ik reken bij elke game ook altijd uit hoeveel het me kost per uur, en dan zijn games meestal best goedkoop. Betekent wel dat ik spellen als Ni no Kuni of GTA V eerder voor de volle mep koop dan bijv. The Last Of Us. Maar ook games met kortere single-player hoeven niet zo duur te zijn: je koopt het voor 45-50 euro rond release, speelt het binnen en maand uit en je verkoopt het weer voor 30 euro. Daarnaast kun je games natuurlijk ook nog ruilen. Dus nee, ik vind gamen geen dure hobby. Wel een tijdrovende.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 02-01-2013 21:37
Ik wacht tot de spellen tot onder de 20€ zijn gezakt voor ik toesla... Door mijn tijdgebrek gaat dat erg makkelijk omdat ik nog genoeg andere spellen heb om uit te spelen.

En met een site zoals budgetgaming en buitenlandse webshops zijn de prijzen een heel stuk zachter(en sneller gezakt) dan vroeger.

Ik heb zelf nog zelfs 160 gulden betaald voor de Smurfen op de Atari 2600 en 350 gulden voor street fighter 2(inc converter) voor de snes.

Dus gezien de inflatie en wat je krijgt krijg je veeeeeeeel meer voor veeeeeeeeel minder.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 02-01-2013 21:38
Ik koop al mn games na gekeken te hebben of ik er veel veel tijd uit zou kunnen halen in verhouding met prijs Probleem is nu dat mn steamlibrary door geniale prijzen te vol zit
avatar van Defl
Defl ( 895 ) 02-01-2013 21:47
In mijn ogen zijn alleen de 50+ uur games (skyrim, gta) 60 euro waard (45-50 voor ons sluwe bg'ers Jan :-) ). De industrie lijkt dit wel meer en meer te beseffen. Kijk naar steam en psn sales. Ze gooien de prijzen omlaag en gamers kopen massaal in. Hopelijk gaan we dat alleen maar meer zien.
avatar van Always4psv
Always4psv ( 4230 ) 02-01-2013 21:51
Ik ben misschien wel een hele erge Budgetgamer maarik betaal eigenlijk maximaal 10 euro bvoor games. Enkel FIFA 13 dit jaar voor 45 op release gekocht.
Persoonlijk ook erg voorstander van een iets meer gespreide adviesprijs. Dat gebeurt nog niet genoeg. Zet sommige B titels gewoon op een euro of 30 bij release
avatar van Gremlin
Gremlin ( 206 ) 02-01-2013 22:04
Ben het helemaal eens met de opmerkingen van Jan. Ik koop simpelweg geen games meer voor 50 euro als ik niet zeker weet dat ik er meer dan 50+ uur uit kan halen. Ik noem een FIFA, CoD, Skyrim etc. Elk ander soort game vis ik uit de budgetbak of koop ik tweedehands. Aan de andere kant, als een game genoeg kwaliteit bied, ben ik bereid daarvoor te betalen. Een Portal 2 heb ik gewoon op release date gehaald.
avatar van Triesvan
Triesvan ( 1246 ) 02-01-2013 22:08
Ben het helemaal met Jan eens.
Ik koop sommige titels waarvan ik weet dat ik ze veel ga spelen voor +-45 en de rest voor rond de 10 in Steam Sales of tweedehands.
avatar van The Chosen One
The Chosen One ( 728   2) 02-01-2013 22:35
Tja als je je games bij intertoys etc blijft kopen zijn ze idd duur. Steamsales en oudere games tonen aan dat je voor verdomd weinig jaren vooruit kunt.
avatar van WaaRLaNDeR
WaaRLaNDeR ( 2278 ) 02-01-2013 22:56
Ook de games in de PS store en Xbox marketplace worden veels te duur aangeboden.
Ik heb tot nu toe liever altijd nog een fysiek exemplaar gehad en als ze in de toekomst uiteindelijk alle games downloadable willen dan zullen de prijzen daarvan drastisch moeten zakken.

€69,95 durven vragen voor een ditale game die in de de reguliere winkels voor €20.- minder te krijgen is is natuurlijk schandalig.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 02-01-2013 22:58
Rol: Forum Moderator
Ik heb recent Hitman Absolution voor 14 pond gekocht op Amazon.co.uk, terwijl deze nog voor 60 euro gaat op Bol.com. Nu is dit misschien een slecht voorbeeld, aangezien het om een AAA-game gaat, maar het laat wel zien hoe ongebalanceerd de markt is qua gameprijzen. Ik denk dat ze niet moeten zeggen "60 euro is de adviesprijs voor games", maar ook moeten kijken naar de kwaliteit en het genre. Nu zal elke ontwikkelaar zeggen dat hun games goed zijn, maar de uitgever (en consument) weet echt wel beter. Een game als 007 Legends had gewoon voor 30 euro de winkels in moeten gaan.
avatar van ZeroJudgement
ZeroJudgement ( 646 ) 02-01-2013 23:08
Lekker stukje tekst om weg te lezen. Kijk nu al uit naar volgende week. Leuk dat een groot aantal facetten van prijs behandeld worden. Jammergenoeg bestaat er ook het geval dat sommige B titels of soms zelfs AAA niet vaak gedrukt worden en vrijwel nooit onder de 30 euro mark komen. Ik noem maar Tales of Vesperia of Divinity. Zou ook wel fijn zijn geweest als het grote verschil in prijs tussen console and PC games zou worden behandeld. Tot volgende week!
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13167   10) 02-01-2013 23:25
Hoe snel een game in prijs zakt zegt vaak ook wat over de kwaliteit van de game. Als echter Crysis 3 voor b.v. 27,50 euro verkocht zou worden op de release zou de omzet wel (heel) hoog zijn, maar dan zullen snel ook andere games volgen met zo'n prijs en gaan de omzetten weer naar beneden en komt de game-uitgever niet meer uit met dat soort prijzen.

Bij sommige games (b.v. de Assassin's Creed reeks) vind ik het soms jammer om verder te spelen, maar wacht juist een tijdje zodat je "langer" met een game doet; de sfeer blijft je dan langer bij. Als er genoeg andere games zijn is dat ook geen probleem, want dan heb je genoeg alternatiefs te spelen.

En zo lang er Nederlanders bestaan zal het zoeken naar budget games door blijven gaan (en daar doe ik zelf ook graag aan mee), dus zullen we altijd ook bij games op release een lage prijs zoeken, zelfs als je al weet dat je (heel) lang tijd kan gaan besteden aan een game.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 391 ) 02-01-2013 23:45
Ik wacht eigenlijk altijd tot de prijs zakt, en dan haal ik voor mijn verjaardag of sinterklaas meteen een hoop spellen. Heb maar voor een paar spellen 60 euro over, alleen de unieke games zoals heavy rain leg ik wel meteen het geld neer, of het moet een spel zijn wat ik echt meteen wil zoals FIFA en GTA. Maar voor de rest, zelfs toppers als skyrim en assassins creed die ik graag speel wacht ik toch mee.
Ik heb een tijd lang wel alles meteen gekocht voor 60 euro maar heb daardoor ook teveel games liggen die ik nog niet echt gespeeld heb, die ben ik nu aan het inhalen, net fallout 3 uitgespeeld, nu op naar Vegas en dan ga ik kijken naar skyrim, en dat is ook met assassins creed, heb revelations al tijd in de kast liggen, en voordat ik die uitspeel ga ik 3 niet halen.
avatar van Ivo001
Ivo001 ( 5429   5) 02-01-2013 23:49
Leuk zo'n wekelijkse rubriek

Er staat trouwens wel een klein foutje in de afsluitende alinea 2e zin.
avatar van X360
X360 ( 1167 ) 03-01-2013 00:33
Alleen voor top games betaal ik bij release de volle mep, slechtere titels zouden in principe gewoon een lagere prijs moeten krijgen.
avatar van Pakka Pakka
Pakka Pakka ( 13 ) 03-01-2013 00:51
Ik weet nog dat ik destijds Wizardry 8 voor 180 ouderwetse guldens gekocht heb, dat was pas duur. Spelen van tegenwoordig zijn spotgoedkoop, zeker als je inderdaad het geduld kunt opbrengen om even te wachten.
avatar van Varg
Varg ( 267 ) 03-01-2013 00:51
Battlefield 4? Heb jij die al gespeeld Jan?
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 03-01-2013 00:52
Nou, ik heb eigenlijk weinig moeite met de prijzen van games ( ik betaalde vroeger 200+ guldens voor bepaalde spellen op de SNES meen ik te weten ). Het probleem waar ik tegenaan loop v.w.b. de prijs is het volgende: er komen zoveel mooie titels uit en ik heb al volwassen gamer zo weinig tijd dat om elke game echt uit te spelen, dat mijn backlog uitpuilt van -vaak nog gesealde- games die ik tegen de volledige prijs heb aangeschaft en nu stof liggen te happen. Daar baal ik stevig van. Ik heb al tig keer geprobeerd mijn aankoopbeleid te veranderen, maar toch lukt me dat niet echt. Mijn goede voornemen is echter om de games die ik echt wil, meteen te kopen ( houd ik niet tegen, ken ik mezelf goed genoeg voor ), maar de games die ik niet zo graag wil even uit te stellen...en dat scheelt al behoorlijk. Zo heb ik laatst Most Wanted 4 weken na release gekocht voor een fractie van de prijs. Was wel wat voor nodig...op de launchdatum 10 rondjes met de game in de winkel rondgelopen..wel kopen...niet kopen...wel kopen...niet kopen...etc. Uiteindelijk niet gekocht en nu voor het eerst het gevoel te hebben geld uit te hebben gespaard. Wat kan het leven toch mooi zijn. Ik hoop dat ik dat ga volhouden want als ik zie wat er in Q1 2013 gereleased wordt zie ik de bui al hangen
Maar hé...je weet wat ze zeggen over goede voornemens toch?
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 03-01-2013 01:16
Als je goed zoekt hoef je nooit games van 65 euro te halen of je moet een special editie willen.
Zelf koop ik mijn meeste games in Engeland, dat scheeldt enirm veel geld en hou ook budgetgame in de gaten.
Zelfs in NL zijn er meer dan genoeg aanbiedingen op de release.
Dus kijk en zoek eerst goed en koop niet blind bij een Bart,Bol of een Gamenania want deze zijn veels te duur.
Zelfs hun 2e handsgames zijn duurder dan nieuw.
Wees geen dief van je eigen portomonee.


avatar van Xepos
Xepos ( 1620 ) 03-01-2013 01:16
Zo deze colum roept veel reacties op
Overigens leuk geschreven.
avatar van Hell Rider
Hell Rider ( 954 ) 03-01-2013 01:23
Mooie column! Leest lekker door en games zijn inderdaad zeer duur geworden,
maar ik wil normaal gesproken ook wel meer betalen voor de collector's editie
Dus daar heb ik nog niet zo veel problemen mee.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 03-01-2013 03:09
Rol: BG Redacteur
Leuke column Jan! Ben het er overigens helemaal mee eens.
avatar van DXHatakeKakashi
DXHatakeKakashi ( 3 ) 03-01-2013 06:02
heb zelf een beetje het nieuws doorgenomen wat betreft de 3ds en de betreffende hack.
Het enige wat ik erop te zeggen is: Ninty je hebt er zelf om gevraagd door een regiolock op een fucking handheld te gooien. Druist totaal in op het concept van portable gaming en is de main reason dat ik nog steeds geen 3ds heb gekocht. Ik wil het met alle liefde kopen (heb alle main consoles van Nintendo gehad) maar die regiolock hield me vooralsnog tegen. Daarom ben ik blij dat de sloop van die lock eraan zit te komen en voor alles die daarover loopt te huilen: DEAL WITH IT. Ik koop een 3ds zodra de hack een feit is (of misschien wel eerder mocht ninty een fw upadte pushen) en bestel gelijk Gyakuten Saiban vs layton als eerste spel en senran kagura burst als 2e spel >_> (ben zelf een liefhebber van japanse spellen vooral maar weiger 2 keer dezelfde hardware te kopen om alles te kunnen spelen -____- )

mja me comment zou indirect ook kunnen passen bij deze column aangezien vaaak genoeg voorkomt dat spellen in de USA en of Japan/Azie een stuk goedkoper zijn. Reken maar na voor bijvoorbeeld de PS3 versie van Call of Duty: BO2 bij play asia iets meer dan 40 euro en de goedkoopste NL webshop zit je tegen de 50 euro aan. Dat klasseverschil mag wat mij betreft ook verdwijnen als mede het verschil in release date. Op de 3ds bij het spel SMT: Devil Survivor. Dit was een launchgame in de USA en komt pas in februari van dit jaar (!!!) hier in Europa uit -____-;;
avatar van Mithrandir
Mithrandir ( 820 ) 03-01-2013 08:30
@ DXHatakeKakashi utter bull.
Hackers hebben altijd 1001 redenen om een console te hacken, en er zijn altijd 'consumenten' die die hack maar al te graag op hun console zetten. De reden is altijd hetzelfde: Hackers doen het 'omdat het kan' en om berucht te worden, 'consumenten' om lekker gratis te kunnen gamen.
Alle andere redenen zijn drogredenen.

En over Black Ops2: Goedkoopste in NL is 47,50, playasia 41,88. Dat is net meer dan 5 Euro, maar je moet er wel weken langer op wachten. Het is maar net of je die 5 Euro er voor over hebt om morgen te kunnen spelen of niet. (Overigens is de PS3 een prima voorbeeld van een regio-vrije console, die ook gehacked is)
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 03-01-2013 09:23
Quote:
Hoe snel een game in prijs zakt zegt vaak ook wat over de kwaliteit van de game. Als echter Crysis 3 voor b.v. 27,50 euro verkocht zou worden op de release zou de omzet wel (heel) hoog zijn, maar dan zullen snel ook andere games volgen met zo'n prijs en gaan de omzetten weer naar beneden en komt de game-uitgever niet meer uit met dat soort prijzen.


Zegt eigenlijk helemaal niks over de kwaliteit, alleen over de verkoopcijfers... Droppen de sales dan dropt de prijs, bij spellen van een lagere kwaliteit gebeurt dit inderdaad vanzelf veel sneller omdat er veel voorraden en weinig sales zijn. Maar games als COD worden jarenlang duur gehouden omdat ze als warme broodjes over de toonbank gaan... Verder zijn er ook topgames die gamers links laten liggen en die dan zeer snel zeer goedkoop worden!
avatar van Delange021080
Delange021080 ( 189 ) 03-01-2013 09:23
ik zelf betaal raar of zelden meer dan 20euro voor een spel of het moeten col.edition zijn.voor mij mogen de prijs verschillen tussen de psn store en retail aangepast worden.soms nog bizarre prijzen in de store.
avatar van UserVerwijderd
UserVerwijderd ( 8270 ) 03-01-2013 09:54
Mij maakt het weinig uit....
Als ik een game graag wil hebben dan koop ik hem
Of die dan 20 is of 50, tja goedkoper is leuker maar ik wacht niet tot ze gedropt zijn in prijs.

Verder heb ik ook geen andere grote kostenposten, het meeste gaat naar games en blu-rays
Zolang dat kan heb ik er vrede mee!
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 03-01-2013 10:04
Quote:
Ik ben misschien wel een hele erge Budgetgamer maarik betaal eigenlijk maximaal 10 euro bvoor games. Enkel FIFA 13 dit jaar voor 45 op release gekocht.
Persoonlijk ook erg voorstander van een iets meer gespreide adviesprijs. Dat gebeurt nog niet genoeg. Zet sommige B titels gewoon op een euro of 30 bij release


Zoals CSGO Die releast gewoon op 15, omdat valve weet dat het veel hetzelfde is, omdat de fans dat wilden
avatar van GFB1907
GFB1907 ( 190 ) 03-01-2013 10:38
En worden steeds duurder ook.
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 03-01-2013 10:43
Ja. Naast de game wordt tegenwoordig ook de 'vrijheid' geleverd een 'Season Pass' te kopen a 40 euro extra. Dat de bedrijven een zakcentje bij willen verdienen, okay, maar meteen de volle mep vragen voor content die niet overdraagbaar is? Belachelijk. Hiermee worden de 'achievement-hoeren' (Ja, die jongetjes en meisjes die hun game 1000/1000 willen hebben, wat mij betreft tegen een muur gezet. De season pass content wordt namelijk niet meer los uitgegeven als iets van een 'Complete edition', Game of the Year editie, etc.

Verder toch altijd op zoek naar de koopjes omdat ik het niet zeker weet en me nooit in de hype laat zuigen. Gisteren Resident Evil 5 en Dead Rising 2: Off the Record voor een tientje samen bij Mediamarkt uit de bak gevist. Dat is dan weer een koopje
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 03-01-2013 10:59
Quote:
Als je goed zoekt hoef je nooit games van 65 euro te halen of je moet een special editie willen.
Zelf koop ik mijn meeste games in Engeland, dat scheeldt enirm veel geld en hou ook budgetgame in de gaten.
Zelfs in NL zijn er meer dan genoeg aanbiedingen op de release.
Dus kijk en zoek eerst goed en koop niet blind bij een Bart,Bol of een Gamenania want deze zijn veels te duur.
Zelfs hun 2e handsgames zijn duurder dan nieuw.
Wees geen dief van je eigen portomonee.
Ja als ik mensen bij Gamemania naar binnen zie lopen met een stapel games ( om deze voor belachelijke bedragen in te ruilen ) of naar buiten zie lopen met hun nieuw aangeschafte games denk ik maar een ding: www.budgetgaming.nl

Ik heb daar een keer mijn oude PSP 3004 met 17 originele games willen inleveren ( voor de Vita release )...ik dacht je moet wat als het niet loopt op marktplaats...maar die lolbroek achter de kassa wilde mij er 55 euro voor geven...lol. kon mijn lach niet houden. Eenmaal, maar nooit meer.
avatar van Clamticore
Clamticore ( 4457 ) 03-01-2013 11:28
Quote:
Ik heb daar een keer mijn oude PSP 3004 met 17 originele games willen inleveren ( voor de Vita release )...ik dacht je moet wat als het niet loopt op marktplaats...maar die lolbroek achter de kassa wilde mij er 55 euro voor geven...lol. kon mijn lach niet houden. Eenmaal, maar nooit meer.

En als ze de games voor 2.5/3 x het bedrag in de schappen leggen, dan kan ik dat nog enigsinds begrijpen, maar vaak gaan die games voor 5 x dat wat jij ervoor gekregen hebt de winkel in. Schaamteloos, maar mensen schijnen het prima te vinden.
avatar van René
René ( 38 ) 03-01-2013 11:50
Games zijn best wel duur aanschaf, en 2 de hands krijg je bijna geen waarde meer terug
avatar van Notorious_roy
Notorious_roy ( 818   3) 03-01-2013 12:40
Beetje open deur...
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14308 ) 03-01-2013 12:46
Games zijn idd te duur, vandaar dat ik maar vaste klant ben geworden bij BG! Lekker overal de laagste prijs voor zoeken. En zelfs als ik in (bijvoorbeeld) Mediamarkt sta en ik zie een goedkope game die mijn interesse wekt, ga ik via mijn telefoon eerst nog even naar BG om te kijken of ie niet stiekem elders goedkoper is. Ze kunnen me wat, leven is al duur genoeg
avatar van Apocalypse
Apocalypse ( 109 ) 03-01-2013 12:51
Wat ik niet snap is waarom downloads van volledige games via de marketplace op de 360 zo achterlijk duur zijn terwijl de fysieke game in de winkel goedkoper is. En dat terwijl steam bijvoorbeeld wel goede concurrerende deals heeft.
avatar van MJB
MJB ( 3904   2) 03-01-2013 14:08
The question blijft:

Waarom is de consoleversie 2 keer zo duur als de pc versie?
avatar van Clamticore
Clamticore ( 4457 ) 03-01-2013 14:10
Quote:
Wat ik niet snap is waarom downloads van volledige games via de marketplace op de 360 zo achterlijk duur zijn terwijl de fysieke game in de winkel goedkoper is. En dat terwijl steam bijvoorbeeld wel goede concurrerende deals heeft.

Omdat er geen concurrentie is voor digital downloads op Xbox/PS3.
avatar van Twanx
Twanx ( 323 ) 03-01-2013 14:13
leest lekker weg, ik kijk uit naar volgende week
avatar van BennoHulst
BennoHulst ( 384 ) 03-01-2013 14:23
Leuk dat iemand als Jan ook columns schrijft voor Budgetgaming!
avatar van Defl
Defl ( 895 ) 03-01-2013 14:27
Quote:
Wat ik niet snap is waarom downloads van volledige games via de marketplace op de 360 zo achterlijk duur zijn terwijl de fysieke game in de winkel goedkoper is. En dat terwijl steam bijvoorbeeld wel goede concurrerende deals heeft.


De xbox 360 prijzen liggen altijd schandalig hoog, maar ik vind PSN wel meevallen. De reguliere prijzen kunnen nog steeds niet op tegen de goedkope webshops, maar ze zijn wel vaak op het niveau van bol/bart. Er zijn ook regelmatig scherpe kortingen (12 days of Christmas, winter deals) die meekunnen met de steam sales. Helemaal met de PS+ kortingen erbij kun je mooie deals scoren.
avatar van Lord
Lord ( 179 ) 03-01-2013 14:32
Leuke eerste column waar de heer Meijroos natuurlijk de spijker op z'n kop slaat. Ben benieuwd naar volgende week!
avatar van Secretmaster
Secretmaster ( 713 ) 03-01-2013 14:56
Leuke column inderdaad.

Als je even kunt wachten, dan kun je al heel snel games voor 20 euro minder meenemen. Daarbij vindt ik het absoluut niet te duur, ik weet nog goed dat ik Super Streetfighter meenam voor m'n SNES, en dat ik daar even 250 guldens voor moest neerleggen.

Dus duur? nee, ze zijn gezakt met 130 gulden, zeg maar 60 euro.
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 03-01-2013 15:40
Quote:
Wat ik niet snap is waarom downloads van volledige games via de marketplace op de 360 zo achterlijk duur zijn terwijl de fysieke game in de winkel goedkoper is. En dat terwijl steam bijvoorbeeld wel goede concurrerende deals heeft.


Dat begrijp ik ook niet echt. Ergens in oktober/november gebeurde er opeens iets wonderbaarlijks: Een hele zut Games on Demand werden aangeboden voor rond de 400MS Points. Ik heb er een stuk of 4/5 uitgeplukt, waarvan ik alleen Conan the Barbarian nog even links laat liggen (mateloos slappe God of War-kloon) , maar waarvan bijv. Prince of Persia (laatste versie) en Open Season me wel redelijk wisten te bekoren

Dus MS: Geef eens vaker vette korting op Games on Demand!
avatar van Soolmaan
Soolmaan ( 12 ) 03-01-2013 16:04
welkom Jan!

ik snap de vergelijking met films wel, 2uurtjes bios voor een tientje en 100uren in Skyrim voor zestig euro, maar uiteindelijk vind ik het de spreekwoordelijke appels en peren. je kunt ook een dik boek kopen van een tientje en (zeker met mijn leessnelheid) een paar avondjes zoet zijn, of een tv-serie kijken op internet... via uitzending gemist oplossingen is dat nog gratis ook.

ik vind het feit dat je in een game 100 uren kunt stoppen niet per se een rechtvaardiging van een hoge prijs. sommige mensen betalen honderden euro's om een mooi schilderij in hun huiskamer te hebben hangen, waar je alleen maar naar kunt kijken.

in mijn optiek gaat het meer om hoeveel waarde de koper hecht aan een game, de waardering van artisticiteit, creativiteit, beleving etc.
of een game door 1 persoon of door 200 man gemaakt is, of in 2 dagen gecodeerd, of dat ze er 10 jaar over gedaan hebben, maakt mij als speler niet uit... het is aan de ontwikkelaars/uitgevers om een goede prijs te bepalen (en kwaliteit af te leveren) zodat hun game in ieder geval genoeg verkocht wordt om hun kosten te dekken (en hopelijk er met winst uit te komen)

daarnaast, dat nieuwe games online al gauw 10 tot 15 euro goedkoper worden aangeboden, dan bij de standaard free record shop of bart smit, doet ook vermoeden dat de winkeliers zelf kunstmatig de prijzen opdrijven... gemiddeld genomen vind ik games inderdaad veel te duur, puur omdat ik er kwalitatief gezien niet die waarde in herken, maar af en toe ben ik best bereid de hoge prijs te betalen voor een spel, dat ik gewoon MOET hebben
avatar van PhysX
PhysX ( 1189 ) 03-01-2013 16:06
Sowieso dat de heer Meijroos geen 60 euro heeft moeten betalen voor Skyrim! Ik geloof er geen snars van!
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14308 ) 03-01-2013 16:07
Quote:
Leuke column inderdaad.

Als je even kunt wachten, dan kun je al heel snel games voor 20 euro minder meenemen. Daarbij vindt ik het absoluut niet te duur, ik weet nog goed dat ik Super Streetfighter meenam voor m'n SNES, en dat ik daar even 250 guldens voor moest neerleggen.

Dus duur? nee, ze zijn gezakt met 130 gulden, zeg maar 60 euro.


Inflatie enzo.
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 03-01-2013 16:12
Battlefield 4 lol

Totaal geen meerwaarde dit.
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 03-01-2013 16:45
vergeet sega megadrive niet die spellen waaren ook al 150 gulden en meer en soms goedkooper dus de prijsen vallen nu inderdaad wel mee
maar ik vind 60 tog niet kunnen met een spel die je bevoorbeeld in 4 uur uit hebt dan verkoop ik ze vaak weer op de marktplaats.

daarom koop ik vaak rpg ben je zo uuren mee bezig.
games die je vaak in 8 uur uit heb vind ik tog ook niet echt 60 waard
voor 40 koop ik ze dan wel of minder via budgetgaming
avatar van Devonraynor
Devonraynor ( 65 ) 03-01-2013 18:32
Wat eerder de grote grap van de afgelopen tijd is: digitale games op PSN/Xbox live zijn duurder dan de boxed versies. Blijven vaak zelfde prijs als advies prijs al gezakt is. Ik niet snap...
avatar van El Grave
El Grave ( 215 ) 03-01-2013 19:08
Quote:
Wat eerder de grote grap van de afgelopen tijd is: digitale games op PSN/Xbox live zijn duurder dan de boxed versies. Blijven vaak zelfde prijs als advies prijs al gezakt is. Ik niet snap...


Want sommige bedrijven digitale distributie nog steeds niet snappen en niet serieus nemen. Ook Microsoft niet.

Deze week op xbox marketplace oa de nieuwste Fifa in de "aanbieding" digitaal. Van 69,99 euro voor... 64,99 euro Sorry hoor, maar als zou ik mn best doen om de duurste winkel te vinden, dan nog verkopen ze hem niet voor zulke belachelijke prijzen. En bij MS is ook nog eens de tussenhandel eruit en hoeven ze niet eens een cdtje te bakken of een doosje eromheen.

Dus het fabeltje dat digitale distributie automatisch goedkoper zou zijn is onzin. Bij meerdere aanbieders heb je meer concurrentie en betere prijzen. Hoop dan ook dat Microsoft nooit het monopolie over zn distributie van games gaat krijgen.
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 03-01-2013 19:34
Ik hoop dat de fysieke exemplaren blijven. Het hoort bij het gevoel. Lekker voor de kast staan en door je games heen snuffelen. Doosje eruit, ff checken en toch een andere kiezen. Heerlijk. Ook het gevoel dat je echt wat in huis hebt. Het is echt van jou. Jij hebt het gekocht en het staat in jouw huis.

Ik mis dat hele gevoel met digitale aankopen (en daarom doe ik ze ook niet). Ik betaal graag €10 meer voor een game met doosje en boekje. Ik vind het in het column een goed vergelijk. De een gaat naar de kroeg, de ander naar de film en ik game. Ik heb veel plezier van mijn uitgegeven centen op deze manier.

Daarnaast vind ik het ook allemaal nogal meevallen. Met een gemiddelde van 2 games in de maand van (als je fatsoenlijk zoekt hier op BG) €25 heb je uren, dagen en soms zelfs maanden plezier. Daarnaast blijft het ook nog een feit dat de makers van de spellen hun brood moeten verdienen en het geld ook weer gebruiken om ons te voorzien van nieuwe games in de toekomst. Voor pareltjes als Final Fantasy, Mass Effect en Halo leg ik dan ook zonder moeite €50/€60 neer of koop ik zelfs de CE.
avatar van Gez
Gez ( 54 ) 03-01-2013 19:34
Nee ze zijn niet duur, al sinds de SNES/PS1 periode betaal ik hetzelfde prijs, vroeger vaak nog meer.
avatar van Erdemn
Erdemn ( 152 ) 03-01-2013 20:04
Digitaal is wel degelijk goedkoper. Kijk maar op PC, steam, gamersgate, greenmangaming, gog en etc. Dan heb je ook nog eens key stores die zelfs stukken goedkoper zijn. Zo zie je maar weer wat concurrentie kan doen met prijzen. In dit geval, consoles hebben digitaal bijna geen concurrentie. Het is grotendeels sony, ms of nintendo. Ze kun daarom bewust de prijzen hoog houden voor de digitaal liefhebbers.
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14308 ) 03-01-2013 20:07
Waarom houdt niemand eens rekening met inflatie? De 130 gulden die je vroeger voor een SNES game betaalde is echt niet meer die 60/65 euro die je nu betaalt hoor. Beetje rare vergelijking als je mij vraagt. De euro is al lang geen 2,202 meer waard.
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 03-01-2013 20:22
Quote:
Waarom houdt niemand eens rekening met inflatie? De 130 gulden die je vroeger voor een SNES game betaalde is echt niet meer die 60/65 euro die je nu betaalt hoor. Beetje rare vergelijking als je mij vraagt. De euro is al lang geen 2,202 meer waard.


In het NES-tijdperk zelfs nog duurder dan tegenwoordig. Ik heb hier de eerste Zelda liggen met een sticker van Bart Smit. 169 gulden en 95 cent. Dat is dik 85 euro :&apos
avatar van Userverwijderd13
Userverwijderd13 ( 16 ) 03-01-2013 22:52
Hehe, eindelijk, Budgetgaming.nl is vernieuwd na 2 jaar dat ik al op deze site zit. Eindelijk duurt het niet meer 40 seconden voordat de site is geladen wat vroeger dus wel altijd was. Nu komt de site binnen 1 seconde op mijn beeld vanaf het moment dat ik op enter heb geklikt op budgetgaming.nl

Maar goed, als eerste welkom Jan bij Budgetgaming. Ik lees al jaren de PU en heb alle PU-TV items gezien die er maar zijn sinds februari 2010.

Ik vind dat 60 euro duur is voor een game op release. Maar dit is de hoofdprijs waar de bekendste winkels mee komen op release, GameMania, FreeRecordShop, BartSmit, E-Plaza, Bol.com. Als er een game is die ik echt op release moet hebben dan koop ik die ook op release. Dit is zo'n vijf keer per jaar. Andere games koop ik een paar weken na release of zelfs maanden later. Die koop ik altijd dan door eerst op Budgetgaming.nl te kijken naar de goedkoopste prijs van een site die ik vertrouw.

En dan nu de quotes.

Quote:
Er zit zelfs humor in.

[..]Ik snap het niet, waar zit de humor dan in, in die zin?

Quote:
Battlefield 4 lol

Totaal geen meerwaarde dit.


Battlefield 4 is al een paar maanden geleden aangekondigd door DICE, als je het nieuws tenminste volgt en minimaal acht keer per dag op pu en insidegamer.nl kom, net als ik, dan weet je dat. Komt uit in oktober 2013.

Quote:
Sowieso dat de heer Meijroos geen 60 euro heeft moeten betalen voor Skyrim! Ik geloof er geen snars van!


Ik denk dat hij de game gratis had. Jan is toch een van de redacteuren van Power Unlimited die de meeste games checkt en hij schrijft toch ook elke woensdag voor dagblad METRO. Hij is redacteur, presentator, columnlist dus dan lijkt het me logisch dat als je bij een bedrijf werkt dat je games gratis opgestuurd krijg van uitgevers om de game te testen en te voorzien van een review/recensie of een PU-TV item in het blad of op de site.
avatar van BennoHulst
BennoHulst ( 384 ) 03-01-2013 23:08
Goed argument dit: "Ik geloof het wel want het is zo."
...
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 03-01-2013 23:30
Killgamer01 het is geen bewijs of hij wel 60 heeft betaald
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 04-01-2013 01:42
Guilty as charged... ik heb inderdaad een recensie-exemplaar van Bethesda Benelux opgestuurd gekregen. Die 60 euro voor Skyrim was dan ook in de overdrachtelijke zin des woords. Voor wat het waard is, was ik geen game-recensent geweest; dan had ik de game op dag 1 gekocht. Ik ben dol op de TES reeks en ik vind de serie een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben :-)
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 04-01-2013 11:10
Quote:
Guilty as charged... ik heb inderdaad een recensie-exemplaar van Bethesda Benelux opgestuurd gekregen. Die 60 euro voor Skyrim was dan ook in de overdrachtelijke zin des woords. Voor wat het waard is, was ik geen game-recensent geweest; dan had ik de game op dag 1 gekocht. Ik ben dol op de TES reeks en ik vind de serie een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben :-)


Beetje off-topic Jan, maar zie jij de prijzen dalen in de toekomst? Ik bedoel, nu mijn kids hier steeds meer grijpen naar onze Ipad en hun 3DS en mijn Vita stof liggen te happen,word ik steeds meer met de neus op de feiten gedrukt dat de generattie van nu opgroeit met iOS/Android . We hebben het toch ook over een groep van toekomstige klanten die als het ware weigert hoge prijzen te betalen voor een game. Persoonlijk denk ik dat de prijzen steeds meer onder druk komen te staan. Hoe denk jij dat de , alsmaar poplairder wordende snackgames, de prijzen zullen beinvloeden voor de games die zullen verschijnen voor Orbis en Durango, of hoe de nextgens ook mogen gaan heten? Misschien een idee om hier in een toekomstig artikel eens je licht over te laten schijnen?
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 04-01-2013 11:48
Quote:
[..]


Beetje off-topic Jan, maar zie jij de prijzen dalen in de toekomst? Ik bedoel, nu mijn kids hier steeds meer grijpen naar onze Ipad en hun 3DS en mijn Vita stof liggen te happen,word ik steeds meer met de neus op de feiten gedrukt dat de generattie van nu opgroeit met iOS/Android . We hebben het toch ook over een groep van toekomstige klanten die als het ware weigert hoge prijzen te betalen voor een game. Persoonlijk denk ik dat de prijzen steeds meer onder druk komen te staan. Hoe denk jij dat de , alsmaar poplairder wordende snackgames, de prijzen zullen beinvloeden voor de games die zullen verschijnen voor Orbis en Durango, of hoe de nextgens ook mogen gaan heten? Misschien een idee om hier in een toekomstig artikel eens je licht over te laten schijnen?


Jij hebt het hier over kinderen/jeugd die geen echte gamers zijn. Als je tegenwoordig Angry Birds hebt krijgt je de stempel "gamer". Ik denk dat je onderscheid moet gaan maken en dat dat gelukkig ook weer die kant op gaat.

Die hard gamers en casual gamers. De die hard gamer zit niet te wachten op de 45e uitbreiding van Angry Birds, maar wil kwaliteit titels met een uitdaging. Hopelijk gaan bedrijven dit ook zien en krijgen we weer die splitsing. Wat vroeger de ganzenborders waren zijn nu de Android/iOS gamers en wat vroeger al de Ninja Gaiden gamers waren zijn nu de die hard gamers.

De games hoeven niet te zakken in prijs, de games moeten stijgen in kwaliteit! Daar ligt het probleem. Ik heb er inderdaad moeite mee ja om voor een titel als Duke Nukem forever €55 bij de launch te betalen. Dat is 'ie niet waard. Maar herinner je je titels als Final Fantasy 7/8/9 en Mario 1/2/3. Ik had dus geen enkel probleem om met mijn 225 gulden in de winkel aan te komen en een van deze games mee te nemen.

Trek die markt uit elkaar en maak echte games voor gamers en Angry Birds voor de kids en non-gamers onder ons.
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14308 ) 04-01-2013 12:03
Plus een voor Hunterking. Heb zelf Duke Nukem Forever op release gekocht, en volgens mij betaalden wij er zelfs meer voor dan €55 (pin me er niet op vast!) gewoonweg omdat Duke Nukem altijd goed was. Helaas heb ik bijna moeten huilen toen ik Forever zag, leuke game hoor, maar het is echt zo niet meer wat het was.

*Edit*
En totaal niet meer waard dan €15,00
avatar van Judiiith
Judiiith ( 1512 ) 04-01-2013 12:15
Quote:

[..]

Ik snap het niet, waar zit de humor dan in, in die zin?

[..]


Battlefield 4 is al een paar maanden geleden aangekondigd door DICE, als je het nieuws tenminste volgt en minimaal acht keer per dag op pu en insidegamer.nl kom, net als ik, dan weet je dat. Komt uit in oktober 2013.

[..]


De grap is dat je bij cod geen waar krijgt voor je geld.. En in de context van het artikel staat bf4 idd een beetje raar want die andere genoemde games zijn wel al uit.

Het leest makkelijk weg het artikel. Maar verder vond ik de inhoud niet zo spetterend (niets wat ik niet al wist). Wel leuk om alle reacties te zien. Zelf koop ik nauwelijks games. Skyrim en Battlefield ooit voor veel geld gekocht, maar zit nu rond de 200 uur ieder. Nu bezig met The Witcher 2.. daar gaan de uren nu ook inzitten. 60 euro vind ik wel echt belachelijk veel.. boven de 25 euro moet het echt al een heel bijzonder spel zijn, wil ik het kopen.
avatar van BUwe80
BUwe80 ( 568   3) 04-01-2013 13:53
Gameprijzen worden vastgesteld door marketing-specialisten bij de uitgevers. Dat zijn experts die grof betaald worden door miljoenenbedrijven. Als ze meer geld konden verdienen door lagere prijzen te vragen, dan zouden ze dat meteen doen. Maar dat doen ze niet, en dus is het waarschijnlijk niet het geval. Tuurlijk, kleine slag om de arm omdat die specialisten ook de markt niet perfect kunnen voorspellen, maar ze zullen echt geen twee tientjes van de ideale prijs afzitten. Ze weten het met hun uitgebreide sales-data in elk geval beter dan het kleine groepje fanatieke gamers dat roept dat het goedkoper kan.

Deels zijn die ook 'schuldig' aan de hoge prijzen. Van een multiplayer-oriented game als COD, BF of FIFA snap ik nog dat je er vroeg bij wil zijn, maar waarom je een Dishonored of AC3 op release koopt terwijl je weet dat hij een tientje per maand in waarde daalt, is mij een raadsel.
avatar van Userverwijderd13
Userverwijderd13 ( 16 ) 04-01-2013 14:59
Quote:
[..]

De grap is dat je bij cod geen waar krijgt voor je geld.. En in de context van het artikel staat bf4 idd een beetje raar want die andere genoemde games zijn wel al uit.

Het leest makkelijk weg het artikel. Maar verder vond ik de inhoud niet zo spetterend (niets wat ik niet al wist). Wel leuk om alle reacties te zien. Zelf koop ik nauwelijks games. Skyrim en Battlefield ooit voor veel geld gekocht, maar zit nu rond de 200 uur ieder. Nu bezig met The Witcher 2.. daar gaan de uren nu ook inzitten. 60 euro vind ik wel echt belachelijk veel.. boven de 25 euro moet het echt al een heel bijzonder spel zijn, wil ik het kopen.


Oke, nu begrijp ik het. Idd een beetje raar dat Battlefield 4 er tussen staat terwijl dat die game pas over 10 maanden komt en de rest al uit is. Misschien was het een typfout en hoort er een 3 te staan in plaats van 4. Komt ook omdat alle cijfers naast elkaar op het toetsenbord staat en dan kan je altijd makkelijk daardoor een spellingsfout mee maken.
avatar van Duncan
Duncan ( 17 ) 04-01-2013 15:59
Budgetgaming. Helemaal top. Jan, mooi geschreven. Maar wordt Budgetgaming niet de nek omgedraaid? Leveranciers, makers van spellen en voornamelijk Sony lijken toch echt gek geworden te zijn.

Hoezo? Online Passes, waardoor je bij tweedehands verkoop je als nog moet betalen om te mogen multiplayen.

Hoezo nog meer? Een patent door Sony op een DRM systeem welke bijhoud of het spel al eerder gebruikt is en zo ja niet start zonder betaling...Ik heb express hierdoor niet online gespeeld met mijn UbiSoft Assassins Creed - Brotherhood. Dit soort acties zal ik nooit en te nimmer ondersteunen. Dit is funest voor de tweedehands markt waar ze blijkbaar ook nog een slaatje uit willen slaan. Belachelijk en in mijn geval werk het nog tegen ze ook.

Groet,

Duncan.
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 04-01-2013 16:37
Dat games tegenwoordig zelden onder de 60 euro beginnen komt omdat de ontwikkelkosten elke generatie opnieuw explosief stijgen. Hieronder een quote over wat een gemiddelde Ubisoft titel zo ongeveer kostte op ieder platform in 2008. Reken maar dat een Battlefield 3, wat een van de meest gehypte, technisch geavanceerde en meest kostende game van dit najaar wordt hier nog flink overheen gaat.

Daar komt nog eens bij dat voor elke verkochte game van $50 slechts $8 naar de developer gaat en ook nog eens zo'n soort bedrag naar de publisher. Het overgrote deel gaat dus naar andere zaken zoals retailers ($16), marketing($6 gemiddeld, voor grote titels een veelvoud hiervan), doosje/boekje($3), platform houder (Sony/Nintendo/Microsoft dus, gemiddeld $7).
_ _ _

Leading on from this, an Ubisoft executive gave a breakdown of the company's average development costs per game - not often discussed in public - with a DS title costing between 500,000 to 1,000,000 euros ($785,000-$1.57m), PS3/Xbox 360/PC titles averaging 12 million to 18 million euros ($18.8m-$28.2m) to create for all 3 SKUs, and a Wii game expected to cost 5 million to 6 million euros ($7.8-$9m) to develop.

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=18389
The Art of Game Design (200 (pagina 435)

avatar van Kappa132
Kappa132 ( 10 ) 04-01-2013 20:10
Ik moet het wel écht zeker weten om zo maar een game voor €60,- te kopen. Het is best veel geld en als je het vervolgens niet veel speelt. Hoewel ik bijna nooit games voor deze prijs koop, want mede dankzij budgetgaming kan je games voor veel goedkoper krijgen en met name PC games tussen de €30,- en €40,- voor nieuwe titels.
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 04-01-2013 20:14
Quote:
[..]
In het NES-tijdperk zelfs nog duurder dan tegenwoordig. Ik heb hier de eerste Zelda liggen met een sticker van Bart Smit. 169 gulden en 95 cent. Dat is dik 85 euro :&apos

Wel raar dat retailer het meeste geld in houd.

Trouwens denk dat PC games geen platform kosten hoeven te betalen.

En nog een ding hoe komt het dat in de 90's je veel bij kreeg bij een PC spel en nu geen eens een boekje meer. :S
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 04-01-2013 21:08
Quote:
[..]


Jij hebt het hier over kinderen/jeugd die geen echte gamers zijn. Als je tegenwoordig Angry Birds hebt krijgt je de stempel "gamer". Ik denk dat je onderscheid moet gaan maken en dat dat gelukkig ook weer die kant op gaat.

Die hard gamers en casual gamers. De die hard gamer zit niet te wachten op de 45e uitbreiding van Angry Birds, maar wil kwaliteit titels met een uitdaging. Hopelijk gaan bedrijven dit ook zien en krijgen we weer die splitsing. Wat vroeger de ganzenborders waren zijn nu de Android/iOS gamers en wat vroeger al de Ninja Gaiden gamers waren zijn nu de die hard gamers.

De games hoeven niet te zakken in prijs, de games moeten stijgen in kwaliteit! Daar ligt het probleem. Ik heb er inderdaad moeite mee ja om voor een titel als Duke Nukem forever €55 bij de launch te betalen. Dat is 'ie niet waard. Maar herinner je je titels als Final Fantasy 7/8/9 en Mario 1/2/3. Ik had dus geen enkel probleem om met mijn 225 gulden in de winkel aan te komen en een van deze games mee te nemen.

Trek die markt uit elkaar en maak echte games voor gamers en Angry Birds voor de kids en non-gamers onder ons.


Neem van me aan dat mijn kinderen echte gamers zijn ( of je daar trots of moet zijn is een ander ding want ik zie ze het liefst buitenspelen ). M.n. mijn oudste zoon speelde M Kart al voordat hij 'boe'kon zeggen en ik moet nu mijn uiterste best doen om hem voor te blijven in zowat elke MP die we samen spelen. De beste man heeft de beschikking over mijn oude PS3 phat en mijn oude 360. Heeft een WiiU in de kast staan en zijn oude Wii. Waarom dan teruggrijpen op games als Bad Piggies? Dat zijn namelijk de games waar de rest van zijn klas over praat. De meeste kinderen die nu opgroeien spelen andere games dan wij speelden. Als bij ons kinderen komen spelen en mijn zoon vraagt wat ze willen doen dan is het antwoord geen 360, ps3 of WiiU game. Je kunt je ogen er ook niet voor sluiten dat steeds meer core gamers zijn die ook 'casual' games spelen ( neem als het perfecte voorbeeld 'The Walking Dead' , meer dan 20 GOTY awards las ik op Neogaf en het perfecte voorbeeld van een mainstream game die ook de core heeft bereikt' ) . Ik beschouw mezelf als een core gamer, maar ik 'kom er niet onderuit' om af en toe een ( uit verveling wellicht ) een casual game te spelen op mijn telefoon/Ipad. Sterker nog, volgens mij vervaagt de grens tussen core en mainstreamgames behoorlijk. De ontwikkelaars interesseert het volgens mij geen bal waarvoor zij moeten ontwikkelen. Zij hebben een bedrijf te runnen en zullen zich vooral richten op de vraag: waar valt de meeste poen te verdienen? Het is niet voor niets dat steeds meer franchises de overstap maakt naar mobiele platformen. Het is ook niet voor niets dan Nintendo met NSMBU launcht i.p.v. met een vervolg op F-Zero. Het uitbrengen van een nieuw IP of risicovol vervolg is een steeds groter wordend risico. Ik zou natuurlijk ook graag zien dat er meer core games worden gemaakt dat die vaak halfbakken mainstream games, maar je zou als bedrijf dom bezig zijn om iOS en Android te negeren,
avatar van Yang17
Yang17 ( 290 ) 05-01-2013 00:24
Ik vind de prijs van games eigenlijk wel redelijk op dit moment. Ik weet nog vroeger dat ik 100 gulden uit gaf voor mijn eerste zelfgekochte game: Pokemon Gold. Als je nu kijkt is dat echt ongelofelijk veel geld voor een handheld game. Ik vind de handheld games nu ook nog steeds duur. De meeste games heb je zo uitgespeeld en zoveel uren zul je er niet aan zitten. Daarom ben ik ook blij met de PSN plus lidmaadschap. Je bent daarmee echt heel voordelig uit. Ik weet niet hoe het zit met de prijzen bij de 3DS.

PC gaming is ook echt goedkoop geworden door andere webshops zoals Steam en door het illegaal downloaden van vele mensen.

Console games worden ook steeds goedkoper. Natuurlijk zullen populaire spellen zoals Halo, CoD, Farcry, Battlefied, Crysis, Assassin's Creed etc een tijdje duur blijven, maar het is dankzij de internet makkelijk om ook deze spellen goedkoop binnen te halen. Voor spellen die ik echt vaak ga spelen, ben ik ook bereid om gewoon 50 euro te betalen zoals voor Fifa, Halo en Battlefield.

Ik heb geen hekel aan de prijzen voor de games, maar juist voor al die DLC's en Online Pasjes. Daar wordt ik gek van. Ik heb ook het idee dat de gaming industrie een einde wil maken aan de tweedehands game markt. Ik heb daarover al verschillende geruchten over gehoord. Onder andere over Sony. Een gerucht is dat je met hun nieuwe console geen tweedehands games kan spelen.
avatar van Slick
Slick ( 1009 ) 05-01-2013 03:21
Het is jammer dat er zoveel wordt vergeleken met vroeger. Ik weet nog dat ik na verschillende verjaardagen in de winkel stond met mijn verjaardagsgeld om een spel voor de N64 te kopen; waar vaak een een prijskaartje van 125 gulden of meer aan hing. In die tijd was het aanbod qua 'goede' spellen ook niet bijzonder groot eerlijk gezegd, dus het was het zeker waard. Verder zijn er te veel verschillende factoren waardoor je het niet kunt vergelijken.

Afijn, ik vind het echt geweldig dat Jan Meijroos opeens regelmatig een column zal publiceren op BG, iets wat ik niet had verwacht. Eén van mijn favorieten van de Power Unlimited (oké, die lees ik al 2 jaar niet meer, maar daarvoor altijd). Toch moet ik zeggen dat er in de column niet écht iets wordt gezegd - niet bepaald een mening of feit waar ik iets mee kan, meer een column gericht op het bestaansrecht van BudgetGaming überhaupt. Het is een introductie natuurlijk, maar als je de doelgroep van BG inschat dan kun je volgens mij wel wat meer de diepte ingaan, zoals uit de reacties ook al blijkt.

Waarom is een game €60? Waar blijft het geld? Waarom gooit een publisher iets opeens in de aanbieding? Wat gaat de toekomst ons bieden? Digitale releases zouden een stuk minder moeten kosten maar zijn qua prijs nog steeds niet altijd even 'logisch' (duurder dan fysieke release is onlogisch maar is dat nog wel).

Bovendien vind ik niet dat je entertainment in uren moet gaan rekenen/vergelijken. Far Cry 3 heb ik in ongeveer 20 uren uitgespeeld (het kan sneller maar had al veel random dingen gedaan/opgelost ) en was voor mij een geweldige ervaring. Een film als The Dark Knight Rises was dat ook, terwijl die relatief slechts een kleine drie uur duurde. Als laatste nog eens Awesomenauts, een game die ik voor een magere €12 aanschafte op XBLA, maar persoonlijk wel 'Game of the Year' was en waar ik 120+ uur in heb zitten. Onvergelijkbaar maar omdat voor mijn gevoel de complete ervaring het geld waard was voelt het nog steeds goed. Far Cry 3 was 3 euro per uur, TDKR was dat ook en Awesomenauts was 10 cent per uur. Groot verschil qua kosten, maar bij geen van alle voelt het alsof ik te veel heb betaald (bij Awesomenauts zelfs te weinig eerlijk gezegd).

Ik ben het eens met de laatste reactie van Yang17; developers/publishers hebben inderdaad de tweedehands door en proberen met 'Season Passes', 'Online Passes' en weet ik met wat voor trucjes de hele tweedehandsmarkt eruit te filteren. Laat ik maar niet beginnen over DLC die zogenaamd gekocht moet worden terwijl die al op de disc staat. Erg jammer.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 231 ) 06-01-2013 09:49
Leuke column Jan. Ik denk trouwens dat er maar weinig mensen zijn die daadwerkelijk nog zestig euro voor een game neerleggen. Met wat slim zoeken ben je online vaak al zeker tien euro goedkoper uit. Ik kan me niet voor de geest halen wanneer ik voor het laatst de volle prijs voor een spel betaald heb. Tenzij het om een collector's edition gaat zoals die van Assassin's Creed 3. Maar daar heb ik ook een goede prijs voor gekregen.

Budgetgamers zullen volgens mij sowieso altijd op zoek gaan naar de laagste prijs. Daar komt dan vaak nog de afweging bij of ze het de moeite waard vinden om een reis naar een winkel te maken of het gewoon thuisgestuurd willen krijgen voor twee euro meer. Zo kijk ik tenminste wel altijd naar prijzen van online winkels.

Zo heb ik net bij Zavvi de Collector's Edition van Tomb Raider gereserveerd. De meeste winkels in Nederland bieden die namelijk aan voor een prijs van 100 euro of meer. Ik heb zelfs winkels gezien waar deze voor 120 euro wordt aangeboden. Nu staat het spel standaard voor 96 euro bij Zavvi in het assortiment maar met de 10% korting die ze op pre-orders geven zit ik dus al op 87 euro. Dat is nogal een verschil in vergelijking met Bol.com. En dat soort prijsverschillen kun je vaak voor elke game wel vinden als je maar bereid bent om goed te zoeken.
avatar van Weltschmerz
Weltschmerz ( 425 ) 07-01-2013 13:18
Ik vind games zeker niet te duur. Vaak zijn de goede games de €50,- gewoon dik waard. Wel kijk ik dan altijd naar verwachte speelduur. Zo weet ik nog dat ik Black voor de X-Box kocht. 8 uur spelen en toen kon hij de kast in... Matig spel, volle mep voor betaald, dat doe ik dus liever niet meer. Voor spellen als Mass Effect, GTA en dergelijke betaal ik vaak nog wat extra aangezien ik dan de CE koop. Die kosten sowieso belachelijk veel, maar dat vind ik het gewoon waard.

Games moeten sneller goedkoper worden, en hun waarde moet beter ingeschat worden. Zulke situaties als op Bol.com waar ik Resident Evil 5 Complete Edition voor €17,50 vond, maar de gewone editie voor €79,- (!!!) mogen simpelweg niet meer voorkomen.

En digitale services, met name XBL, moeten beter op hun zaken gaan letten. Mijn schoolvoorbeeld van hoe het niet moet blijft nog altijd de DLC "Shivering Isles" van TE IV: Oblivion. Die kost nog steeds 2400 punten (zo'n €25,-) hoewel je Oblivion met alle DLC in de winkel, met doosje en handleiding, voor minder dan €10,- kunt kopen! Dat is gewoon nalatigheid, en niets anders...
avatar van René
René ( 38 ) 07-01-2013 13:52
Quote:
Dat games tegenwoordig zelden onder de 60 euro beginnen komt omdat de ontwikkelkosten elke generatie opnieuw explosief stijgen. Hieronder een quote over wat een gemiddelde Ubisoft titel zo ongeveer kostte op ieder platform in 2008. Reken maar dat een Battlefield 3, wat een van de meest gehypte, technisch geavanceerde en meest kostende game van dit najaar wordt hier nog flink overheen gaat.

Daar komt nog eens bij dat voor elke verkochte game van $50 slechts $8 naar de developer gaat en ook nog eens zo'n soort bedrag naar de publisher. Het overgrote deel gaat dus naar andere zaken zoals retailers ($16), marketing($6 gemiddeld, voor grote titels een veelvoud hiervan), doosje/boekje($3), platform houder (Sony/Nintendo/Microsoft dus, gemiddeld $7).
_ _ _

Leading on from this, an Ubisoft executive gave a breakdown of the company's average development costs per game - not often discussed in public - with a DS title costing between 500,000 to 1,000,000 euros ($785,000-$1.57m), PS3/Xbox 360/PC titles averaging 12 million to 18 million euros ($18.8m-$28.2m) to create for all 3 SKUs, and a Wii game expected to cost 5 million to 6 million euros ($7.8-$9m) to develop.

http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=18389
The Art of Game Design (200 (pagina 435)

(picture)


wat jij daar zet is onzin Talicus want winkel maakt niet de meeste winst van $ 16 dat is onjuist
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 09-01-2013 10:08
Quote:
[..]


wat jij daar zet is onzin Talicus want winkel maakt niet de meeste winst van $ 16 dat is onjuist


Ik ben vooral onder de indruk van je argumentatie en je goede gebruik van bronnen
avatar van Little 3vil
Little 3vil ( 21 ) 09-01-2013 16:52
Quote:
Ik weet nog dat ik destijds Wizardry 8 voor 180 ouderwetse guldens gekocht heb, dat was pas duur. Spelen van tegenwoordig zijn spotgoedkoop, zeker als je inderdaad het geduld kunt opbrengen om even te wachten.

Nou dat valt best tegen. €59.95 is omgerekend toch nog zo'n 130 gulden.

"Helaas" kost een hobby nou eenmaal geld. De een gaat regelmatig uit eten, stappen of naar de bios. Ik koop iedere maand wel een game. En dan heb ik nog de gewoonte om een limited of collectors edition te kopen voor de spellen die ik echt top vind.

Maar ik snuffel toch wel het internet/Budget Gaming af om een zo mooi mogelijk prijsje te vinden.

Ik zeg al tijden dat bijvoorbeeld Xbox Marketplace zichzelf in de vingers snijdt door de prijzen zo hoog te houden. Ten eerste heb je geen fysieke versie dus zou je al verwachten dat je er minder voor betaald. Ok je hoeft niet naar de winkel en data versturen kost ook geld bla bla bla....maar toch. Al zou je bij release al zeg maar 15% onder de adviesprijs gaan zitten dan kopen mensen het toch eerder via Marketplace. En dat ze dan na maanden na de release nog steeds op de volle prijs zitten is al helemaal belachelijk.

Maak spellen inderdaad gewoon goedkoper en je zal je winst terugpakken in volume.
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 09-01-2013 17:48
Quote:
[..]

Nou dat valt best tegen. €59.95 is omgerekend toch nog zo'n 130 gulden.


Dat valt nog wel enigszins mee. De omreken regel van "vermenigvuldigen met 2,2" gaat al lang niet meer op. Inmiddels zit het dichter bij een factor 1,8 in verband met inflatie. Als je het zou omrekenen met een inflatiecorrectie dan zou het zo'n 110 gulden zijn wat een stuk goedkoper is dan de prijs van spellen vroeger. Ik heb nog meerdere doosjes hier liggen met prijzen van 150 gulden of meer erop (om het over import spellen maar niet te hebben).

Overigens ben ik het met de rest van je post helemaal eens.
avatar van Md_73
Md_73 ( 306 ) 10-01-2013 20:41
Laatste tijd veel oude spellen die ik gemist heb gekocht via gog.com. Er zijn ook nieuwe indie games te koop. Hebben vaak ook aanbiedingen met kortingen van 50-75% op de toch al lage prijzen (meestal $5,99 of $9,99, behalve voor de nieuwste games) . Zo heb ik voor $7,49 The Witcher 2 gekocht. Ik heb intussen al meer dan 200 spellen van gog.com. Vaak zitten er ook leuke extra's bij en ze zijn DRM-vrij. Bovendien kun je oudere spellen direct op Windows 7 spelen, met de juiste instellingen voor bijvoorbeeld dosbox.

Ook kickstarter kan een goede invloed hebben op de prijzen. Als backer moet je vaak 10-20 dollar beloven om een download van het spel te krijgen. Zelf heb ik bijvoorbeeld het nieuwe deel van Broken Sword gebacked.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 11-01-2013 14:13
Wat een gezeik over de prijzen. Alle hobbies kosten geld, dat eeuwige gemekker altijd.
Voor mijn Neo geo games betaalde ik over de 200 gulden destijds. Als je het niet kan of wil betalen moet je een andere hobbie zoeken, eentje die minder kost..