Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Like A Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name (XBOX)

Kiryu’s avontuur leek na Yakuza 6 A Song of Life tot een einde te zijn gekomen. Maar zijn opwachting in Like a Dragon gaf al sterk de indruk dat Ryo Ga Gotuko Studio niet bereid was om hem vredig met pensioen te laten gaan. Nu is er The Man Who Erased His Name: een spin-off van de hoofdserie waarin Kiryu opnieuw de hoofdrol vertolkt en zijn avontuur uiteindelijk aansluiting moet vinden bij de avonturen van Ichiban Kasuga. En met de naderende release van Like A Dragon – Infinite Wealth is dit mogelijk een prima manier om de tijd te doden tot januari. Maar weet The Man Who Erased His Name waar voor je geld te bieden of is het een wat kale release geworden? Je leest het hier in de review.


Kiryu weet na Yakuza 6 dat hij ervoor moet kiezen om zijn dood in scene te zetten en te verdwijnen om het weeshuis en zijn geadopteerde kinderen te beschermen. Daarom sluit hij zich aan bij een geheime organisatie en moet hij als een geheimagent onder zijn codenaam ‘Joryu’ verschillende opdrachten uitvoeren. Natuurlijk belandt hij binnen de kortste keren weer in het wereldje van de Yakuza en moet je in een relatief kort verhaal erachter zien te komen wie jouw nieuwe leven overhoop probeert te halen.


Kazuma, Kiryu Kazuma
De Yakuza games kenmerken zich vaak door een enorme hoeveelheid gevechten, minigames en een tof verhaal waar je vele uren zoet mee kunt zijn. Like A Dragon Gaiden is in dat opzicht grotendeels trouw aan de formule. Tijdens je avontuur maak je gebruik van twee verschillende vechtstijlen. De Yakuza stijl is gericht op het uitdelen van harde stoten en schoppen om zoveel mogelijk schade toe te brengen. Nieuw is de Agent stijl die gebruikmaakt van verschillende gadgets zoals schoenen met een raketaandrijving en speciale kabels die je kunt gebruiken om tegenstanders vast te binden of rond te slingeren. Ik bleef persoonlijk elke keer teruggrijpen naar de Yakuza stijl, omdat die verreweg de meeste schade toebrengt aan je vijanden. De Agent stijl ziet er tof uit, maar de snelle aanvallen vond ik weinig schade toebrengen, waardoor de gevechten simpelweg onnodig langer duren.


Akame Network
Vrij snel na de start van het verhaal kom je in Sotenbori in aanraking met Akame, een jongedame die goed contact onderhoudt met de daklozen in de stad en jouw belangrijkste contactpersoon is voor nieuwe missies. Via haar Akame Network kun je verschillende taken uitvoeren en inzicht krijgen in wat voor activiteiten er allemaal te doen zijn. Zo levert zij vaak de eerste missie in een serie opdrachten waar je veel tijd aan kunt besteden. Zoals Pocket Racers, de gevechten in een Arena op een groot schip genaamd The Castle en natuurlijk de oude bekende Hostess missies. Bij die laatste moet je gesprekjes voeren met schaars geklede dames, terwijl je hun persoonlijkheden moet zien te doorgronden om ze te kunnen daten.


Korter verhaal, lagere prijs
Tijdens Like A Dragon Gaiden merkte ik wel dat de game een flink stuk korter is dan wat ik van de serie gewend ben. Waar de meeste Like A Dragon games vaak een stuk of vijftien chapters hebben,  kwam het einde van Gaiden al na hoofdstuk vijf. Het is ook goed te merken dat deze game een extra korte ontwikkeltijd heeft gehad en dat de nadruk meer op Like A Dragon Infinite Wealth is komen te liggen. Naar verluidt is deze game in zes maanden tijd in elkaar gezet en was het oorspronkelijk bedoeld als DLC voor Like A Dragon. Toch neemt dit niet weg dat de game inhoudelijk goed in elkaar zit. Like A Dragon Gaiden draait uitstekend met vrijwel geen laadtijden en de wereld ziet er weer uitstekend uit. De game heeft gelukkig ook een iets lagere aanschafprijs van vijftig euro. Je moet dan wel genoegen nemen met een digitale versie, tenzij je de game importeert uit Azië. Bij de release is overigens alleen de Japanse voice-acting beschikbaar. De Engelse voice-acting wordt binnenkort alsnog aan de game toegevoegd via een download.


Genoeg te doen
Als je weinig tijd besteedt aan het voltooien van de Sega Arcade Games, je tegenstanders in de pan hakken met shogi en het eten van alle soorten voedsel, dan kun je met een uurtje of acht het verhaal voltooien. Mijn playthrough staat inmiddels op bijna dertig uren en ik ben nog druk bezig met het verzamelen van sleuteltjes voor kluisjes, het verslaan van kinderen met Pocket Racer wedstrijden en het proberen te vinden van de zeven Dragon Balls...uhm Gouden Ballen die mij naar het schijnt een wens laten vervullen. De game heeft dus aardig wat content om zoet mee te zijn, maar het is niet zo’n grote game als de recente Like A Dragon met Ichiban in de hoofdrol. Heb je overigens het verhaal van Gaiden voltooid, dan krijg je toegang tot een redelijk uitgebreide demo van Infinite Wealth. Iets waar je ook nog een paar uurtjes mee bezig kunt zijn.

Conclusie
Like A Dragon Gaiden is een prima zoethouder geworden om je dit najaar tussen de wat grotere releases mee te vermaken. De game is redelijk snel te voltooien en beduidend korter en kleiner dan wat we van de reeks gewend zijn. Met een uurtje of tien kun je het verhaal tot een goed einde brengen, maar iedereen die de serie een beetje kent weet dat de Yakuza games het moeten hebben van een veelvoud aan extra’s die je in de wereld aantreft. Van het verzamelen van Sega Master System spelletjes tot het voltooien van alle gevechten in het Colosseum, er is genoeg content om je met gemak dertig uur zoet te houden. Toch is het wel te merken dat de game wat licht is qua totale content. Het is jammer dat Gaiden geen fysieke release krijgt in Europa, maar mensen die dat belangrijk vinden kunnen een versie uit Azië importeren. Al met al is Like A Dragon Gaiden een tof tussendoortje dat ik als fan van de serie maar moeilijk kon laten schieten.


Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 2781

Laatste reacties

avatar van KetoRay
KetoRay ( 45 ) 15-11-2023 18:44
Ben geen fan. Was er niet bekend mee, maar ben wel om door dit genre. Heb hem wel meteen gekocht toen die uitkwam. En veel gespeeld en echt een gave game. Op pc btw maar dan met xbox controller op 4k.

avatar van Lokiw
Lokiw ( 201 ) 15-11-2023 21:43
waarom zo'n lage score? Game is erg leuk, vooral zoveel mini games en er zit ook nog eens alvast een demo bij voor de yakuza game volgend jaar.
avatar van Romeetje
Romeetje ( 633   12) 15-11-2023 22:47
Yakuza (Like a Dragon) is een gem
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 913 ) 16-11-2023 07:00
Quote:
Ben geen fan. Was er niet bekend mee, maar ben wel om door dit genre. Heb hem wel meteen gekocht toen die uitkwam. En veel gespeeld en echt een gave game. Op pc btw maar dan met xbox controller op 4k.


Gepost door: KetoRay op 15-11-2023 18:44

Ala je de beste uit de reeks wil proberen/spelen moet je zeker Yakuza 0 proberen! Deel 1 tot huidig is wisselende kwaliteit
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 5319   2) 16-11-2023 07:39
Je zou kunnen zeggen na Alan Wake 2 is alles goed, maar dit is werkelijk een goed spel. Geldt voor de gehele serie trouwens...
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 16-11-2023 08:15
Ik ben aan Yakuza 0 begonnen op de Deck en de rest van de serie staat klaar. Ik verwacht over zo’n 12.000 uur aan deze game te kunnen beginnen.
avatar van KetoRay
KetoRay ( 45 ) 16-11-2023 11:08
Quote:
[..]


Ala je de beste uit de reeks wil proberen/spelen moet je zeker Yakuza 0 proberen! Deel 1 tot huidig is wisselende kwaliteit
Gepost door: Jellsyboy op 16-11-2023 07:00
Thnx voor de tip. Gamepass is net pas verlopen, zag ze daar allemaal op staan uiteindelijk. Misschien binnenkort eens verlengen dan probeer ik 0 uit.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2129   9) 16-11-2023 12:31
Quote:
[..]
Thnx voor de tip. Gamepass is net pas verlopen, zag ze daar allemaal op staan uiteindelijk. Misschien binnenkort eens verlengen dan probeer ik 0 uit.
Gepost door: KetoRay op 16-11-2023 11:08
Met Yakuza 0 kan je eigenlijk niet fout gaan. Na al jaren is het nog steeds een dijk van een game en het begin van de Kiryu saga, dus een betere plek om in te stappen is er eigenlijk niet.
avatar van Goukipau
Goukipau ( 88 ) 29-11-2023 18:08
Ik wil dit alleen al spelen voor Daytona 2...!