Volg ons op Bluesky Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Tony Hawk's Pro Skater 3+4 (PC)

Wat jarenlang als onmogelijk werd gezien, is nu echt gebeurd: Tony Hawk’s Pro Skater 3 en 4 zijn van een remake voorzien. Nadat wij de remake van de eerste twee delen in 2020 tot een van de beste remakes aller tijden bekroonden, mogen we vijf jaar later eindelijk aan de slag met de opvolger. Of deze net zulke hoge ogen weet te gooien, lees je in deze review.


Opnieuw terug naar de basis
Een aantal weken geleden lichtte ik al een tipje van de sluier op toen ik aan de slag mocht met twee levels van de game. Het werk dat Vicarious Visions in 2020 verrichte bij de remake van Pro Skater 1+2 is zo goed, dat het me niks zou verbazen als hier hekserij aan te pas is gekomen. De uit Chicago afkomstige ontwikkelaar Iron Galaxy, die verantwoordelijk was voor de Steam-port van 1+2, mag het stokje overnemen voor dit derde en vierde deel. Dat zijn grote voetsporen om in te treden. Als dat maar goed gaat.

Inmiddels heb ik het volledige spel flink onder handen mogen nemen, en zijn mijn zorgen grotendeels weggenomen. De gameplay was met de remake van de eerste twee delen al geperfectioneerd, dus Iron Galaxy hoefde het skateboardwiel niet opnieuw uit te vinden. In plaats daarvan hebben ze alles wat goed was aan 1+2 over kunnen zetten naar de levels van 3+4, al is dat misschien iets te letterlijk gebeurd.

Twee minuten
In de eerste drie Pro Skater-delen kreeg je een tiental goals voorgeschoteld die je binnen twee minuten moest voltooien. Denk hierbij aan het neerzetten van een high score, het verzamelen van S-K-A-T-E letters en het vinden van een verstopte videoband. Dit hoefde niet allemaal binnen dezelfde twee minuten, maar het was het leukste als je uiteindelijk een route door het level wist te vinden waarmee dit wel lukte. Bij Pro Skater 4 werden de levels wat groter, en dus werd de twee minuten timer afgeschaft. In plaats daarvan stonden er poppetjes in de levels die je de goals een voor een gaven. Het was een opzetje naar wat later de standaard werd in de Tony Hawk-spellen, maar ook een vrij andere aanpak dan de drie oude Pro Skaters.


Daarom heeft Iron Galaxy de keuze gemaakt de missies uit Pro Skater 4 wat aan te passen en in de mal van het traditionele twee minuten format te gieten. Een controversiële aanpak die in de maanden voor de release voor flink wat heisa heeft gezorgd, juist omdat de remake van de eerste twee Pro Skater-spellen zo trouw was aan het origineel. Nu ik het spel echter zelf heb mogen spelen, denk ik dat Iron Galaxy de juiste keuze heeft gemaakt.

Op deze manier voelt het namelijk echt als een geheel en vallen levels niet uit de toon wanneer je wisselt tussen levels uit Pro Skater 3 en 4. Om alles haalbaar te houden binnen de twee minuten (wat je nu overigens ook in kunt stellen op vijf, tien of zelfs zestig minuten) is het aantal initiële goals beperkt gebleven, en zijn veel van de daardoor ontbrekende missies terug te vinden in de pro goals die je vrijspeelt na het behalen van alle normale. Deze zijn ook toegevoegd aan de levels van Pro Skater 3, wat het geheel een soort New Game+-feel geeft, waardoor je dus nog lang niet uitgespeeld bent wanneer je denkt alles in de levels gedaan te hebben.

Pret in de parken
Een andere keuze die voor flink wat rumoer heeft gezorgd, is het schrappen van de twee bonuslevels uit Pro Skater 4: Chicago en Carnival. Chicago is een level dat zijn oorsprong vindt in Mat Hoffman’s Pro BMX 2 en eigenlijk helemaal niet geschikt is voor skateboarding, en Carnival zal door zijn saaie leveldesign bij veel Pro Skater-spelers ergens onderaan de ranglijst staan. Echt rouwig om het ontbreken hiervan ben ik dus niet, helemaal aangezien Iron Galaxy als goedmakertje drie gloednieuwe levels heeft toegevoegd: Waterpark, Movie Studio en Pinball.


Dit zijn stuk voor stuk levels die zeker niet misstaan tussen de rest, en Waterpark behoort wat mij betreft zelfs tot de beste levels van de negentien die in het spel te vinden zijn. Deze speeltuin van lege zwembaden en grote gekleurde waterglijbanen is een genot om te verkennen en geeft mij het gevoel dat Iron Galaxy echt doorheeft wat een Tony Hawk-level goed maakt. Movie Studio is een zogenaamd competition level, waarin je drie keer een minuut de tijd krijgt om al skatend tussen de rokende UFO’s en green screens een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Pinball, het laatste nieuwe level in de game, is een fantasierijke map waarin je als miniatuurskater een kleurrijke flipperkast onveilig maakt, terwijl een reusachtige Tony Hawk je met ballen bestookt. De kwaliteit van deze levels is zo hoog dat het wat mij betreft geen raar idee zou zijn als Iron Galaxy hierna de opdracht krijgt een volledig nieuw Pro Skater-spel te maken.

Nieuwe klanken
Bij het samenstellen van de soundtrack zijn opvallende keuzes gemaakt. Waar bij Pro Skater 1+2 slechts twee nummers niet terugkeerden, kent 3+4 in totaal maar tien tracks die afkomstig zijn uit de originele delen. Van een aantal bands en artiesten waarvan de bekende nummers ontbreken zijn nu andere tracks te vinden in de game, wat volgens Tony zelf een bewuste keuze is geweest om de muziek fris te houden. Het geheel is aangevuld met een aantal nieuwe nummers, geselecteerd door de jongere skaters die ook speelbaar zijn in dit deel. Hieronder zijn namen die je misschien wel kent, zoals Aori Nishimura en Yuto Horigome – die hoge ogen wisten te gooien tijdens de Olympische Spelen en de X-Games – en freestyleskater Andy Anderson. Mocht je nou echt hunkeren naar de klanken van de klassieke soundtrack, dan kun je op alle platformen (behalve die van Nintendo) natuurlijk gewoon de muziek in de game omlaag draaien en Spotify aanzetten.

Waar de create-a-skater-optie qua mogelijkheden ook in dit deel weer wat tegenvalt – ik mag nog steeds geen bril op – is de create-a-park-modus flink uitgebreid. Zo heb je hier nu een stuk meer voorwerpen om te plaatsen, waaronder Mario Kart-achtige boost pads waarmee je leuke dingen kunt doen, en kun je nu ook goals maken voor je zelfgemaakte parken. Op het moment van schrijven zijn er al best wat leuke parken te vinden die door anderen gemaakt zijn, dus ik kan niet wachten om te zien wat voor knotsgekke creaties er gemaakt worden wanneer meer mensen er mee aan de slag kunnen.


Visueel ziet Tony Hawk’s Pro Skater 3+4 er waanzinnig uit. De bekende levels zijn voorzien van een flinke lik verf om het geheel naar moderne standaarden te tillen, maar zijn qua level design identiek aan de originele games. Hierdoor voelen ze gelijk weer aan als vanouds wanneer je daar bekend mee bent, net als bij 1+2. Voor deze review speelde ik de game op een pc met een RTX 4080 Super, waarop het als een trein draait. In bijna ieder level wist ik zonder gebruik van DLSS met gemak de 120 frames per seconde aan te tikken in een 4K-resolutie, behalve op het Shipyard-level. Hier stortte de framerate regelmatig in tot ergens in de 70, en ik kan niet verklaren waarom. Ook testte ik het spel op een Steam Deck, waar je door FSR aan te zetten zonder slag of stoot 60 frames per seconde uit het apparaatje tovert. Hier heeft Iron Galaxy echt puik werk geleverd.

Hoe meer skatezielen…
Wat ook fijn is, is dat de serie nu voor het eerst voorzien is van crossplay-functionaliteit. Dit houdt in dat je samen kunt spelen met alle andere Pro Skater 3+4-spelers, ongeacht op welk platform ze de game bezitten. Ook zijn er wat nieuwe onlinemodi toegevoegd, zoals het verzamelen van H-A-W-K-letters die andere spelers verstoppen. Het is alleen wel te hopen dat Activision dit deel wat langer online blijft ondersteunen. De multiplayer van 1+2 ging namelijk aan het eind van 2022 zonder enige communicatie offline op de consoles, wat pas vrij recent hersteld werd, en we weten nog steeds niet waar dat aan lag. Het is daarom ergens ook jammer dat het onmogelijk is om de levels van 1+2 te importeren in 3+4, zoals dat wel kan bij bijvoorbeeld de recente Hitman-trilogie. Als je met vrienden online speelt en wilt wisselen naar een level uit de vorige titel, moet je dus een compleet ander spel opstarten.


Hoewel deze remake van Pro Skater 3 en 4 niet zo trouw is aan de originele spellen als 1+2 dat was in 2020, weet Iron Galaxy toch weer een topper van een Tony Hawk-spel af te leveren. De levels zijn stuk voor stuk ijzersterk, de muziek is goed en het speelt echt precies zoals je je herinnert. Na het behalen van alle pro goals speel je nog een modus vrij waarin je met elke van de meer dan 30(!) skaters in het spel de goals en pro goals opnieuw kunt spelen. Voeg hier de vele challenges, de multiplayermodus en natuurlijk het geliefde free skate aan toe, en je kunt met gemak echt honderden uren verliezen aan deze titel. En met Iron Galaxy aan het skateroer ziet de toekomst van Tony Hawk’s Pro Skater er zeer rooskleurig uit.

Conclusie
Tony Hawk’s Pro Skater 3+4 is zowel een ode aan het verleden als een blik op de toekomst. De keuze om de missies van Pro Skater 4 aan te passen naar het twee minuten format is een moedige, maar in mijn ogen juiste beslissing, die van het spel een hechter geheel maakt terwijl gloednieuwe levels als Waterpark en Pinball laten zien dat vernieuwing en nostalgie perfect samen kunnen gaan. De gemaakte keuzes zullen niet voor iedereen de juiste zijn, maar hoe dan ook is dit een must-play voor iedere skatefanaat.



Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 347

Laatste reacties

avatar van Davincstyle
Davincstyle ( 179 ) 12-07-2025 22:41
Vette review, ik vind de game ook heel gaaf en vooral door de vernieuwingen met verzamelen.