Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Persevent Sony

Sony komt 15 september met zowel de Playstation Move als Room 299 op de proppen. Over de nieuwe bewegingsgevoelige controller Move hebben we al het één en ander gehoord. Deze controller zal Sony toegang gaan bieden tot een bredere markt, terwijl tegelijkertijd getracht wordt om de huidige doelgroep een rijkere spelervaring te bieden. Games als Heavy Rain en Killzone 3 zullen de Move controller ondersteunen.Room 299
Room 299 staat voor een nieuwe promotiewebsite van Sony, die nieuwe spelers naar de 299 euro kostende console moet trekken. De Playstation Move controller staat hierbij centraal, want Sony verwacht dat dit nieuwe apparaat veel mensen die graag casual games spelen zal overhalen om een Playstation 3 aan te schaffen. Omdat ik de Gamescom niet bij kon wonen dit jaar was Sony’s Room 299 event voor mij een uitgelezen mogelijkheid om in de toekomst van het gamen te kijken. En wat ik zag was goed!Welke games we kunnen verwachten.
Ik zal eerlijk tegen jullie zijn; ik was zeer sceptisch over Move toen het werd aangekondigd. De eerste indrukken veranderden dat beeld niet zozeer. Ja, de sport games waren leuk en misschien zelfs wel preciezer dan de Wii sports games, maar of ik nu weer uren aan zwaard-zwiepen en lucht-tafeltennis wil gaan besteden, ik denk het niet. Dit worden spellen voor de mensen zonder Wii die zich al die tijd afzijdig hebben gehouden van het gezwaai en gezwiep. Voor hen zal het bij de Move-controller meegeleverde pakket met sportgames een leuke kennismaking met motion controlled gaming zijn, maar ik ga deze overslaan. Gelukkig heeft Sony zijn huiswerk gedaan en biedt het de gamers als ik ook een aantal heel interessante titels.

SOCOM 4
SOCOM 4 was voor mij de grootste verrassing van de dag. Het spel is nog lang niet af en de PR man van Sony benadrukte dit gedurende mijn spelsessie een aantal maal. Misschien was hij bang voor een negatief eerste beeld van een sceptische journalist? Dat bleek nergens voor nodig, want zelfs deze vroege versie maakte indruk op mij. Met de “Navigation-controller” loods jij een soldaat door vijandelijk gebied, ondertussen mik je met de Move controller op de hoofden van je vijanden. Het werkte allemaal al heel behoorlijk en intuďtief en het deed nergens onder voor de schietspellen op de Wii. Daarnaast zag het er allemaal al goed uit, met scripted events waarbij tanks door muren kwamen en veel vijanden op het scherm. Aan de AI en het steriele uiterlijk zal nog gewerkt worden de komende maanden, maar na een aantal tegenvallende SOCOM spellen, kijk ik eindelijk weer reikhalzend uit naar een deel in deze serie.

Kung Fu Rider
Een speciale vermelding voor het absurde Kung Fu Rider. Toen ik zat te kijken hoe Yörn het spel speelde wist ik niet wat ik moest denken van deze mix van Crazy Taxi en idiote Japanse humor. Toen ik even later zelf plaats nam op de roze giraf waarop de held in het spel zich door de stad begeeft, ontdekte ik een waanzinnige maar ook zeer uitdagende game, die onder arcade liefhebbers snel een cultstatus zal bereiken.De 3D-games
Wat ben ik toch een cynisch persoon aan het worden, want ook 3D technologie vertrouw ik niet meer na de Virtual Boy. De verhalen over Nintendo’s 3DS zijn tot nu toe goed, maar waarom zou ik duizenden euro’s neertellen voor een televisie om een game met een brilletje op mijn kop te moeten spelen? Nou, omdat het er echt fenomenaal uitziet!

Killzone 3
De heren van de herengracht (Guerilla) hadden met de eerste twee delen al een goede indruk achtergelaten, maar deel drie zal met zowel Move- als 3D-ondersteuning hele hoge ogen gaan gooien. Op het eerste gezicht zal hij niet veel verschillen van zijn voorloper, maar een tweede blik laat zien dat er goed gesleuteld is aan de Nederlandse franchise. De besturing, die volgens veel spelers wel wat te wensen overliet in deel twee is aangepakt en het besturen van je karakter zal niet zo “stroperig” meer aanvoelen. Daarnaast is duidelijk dat de omgevingen veel afwisselender worden en je er nu ook met een jetpack doorheen kan vliegen. Deze zal in de online modi een grote invloed krijgen, want naast je jetpack mag je ook een wapen meenemen. Ik voorspel veel vliegende snipers op rare plaatsen, maar Guerilla heeft nog een aantal maanden (eerste kwartaal 2011) om alles recht te trekken. De 3D technologie zal er voor zorgen dat het eindproduct zeer imponerend wordt met explosies en kogels die je op de oren vliegen. Voor het eerst in een first person shooter voel ik ook echt dat mijn wapen in mijn handen ligt, een gevoel wat met Move alleen nog maar groter belooft te gaan worden Helaas konden ze ons daar nog niet van laten proeven op dit evenement.

Motorstorm: Apocalypse
Voor dit derde deel op de Playstation 3 zal het luidruchtige Motorstorm toernooi een urbane omgeving aandoen gedurende een allesvernietigende aardbeving. De veranderingen ten opzichte van de vorige delen leek minimaal,, met toendra’s en jungles en zo nu en dan een onfortuinlijk dorpje, maar dit was natuurlijk ook nog maar een demo. Een demo die er al wel erg goed uitzag trouwens. Iedereen die Motorstorm heeft gespeeld zal weten dat je auto meer dan eens in een race zal ontploffen. Erg hinderlijk als je probeert te winnen, maar oh-zo-mooi in beeld gebracht met de 3D technologie; banden en vuur komen je uit de televisie tegemoet en zetten je ongelofelijk dicht op de race. Ik ben nog wel het meest benieuwd in hoeverre de aardbeving een toegevoegde waarde aan de gameplay zal zijn, want dat werd in deze demo nog niet duidelijk.Zowel de 3D technologie als de Move wisten mij positief te verrassen, maar ik kan het sceptische gevoel nog niet geheel van mij afschudden. Killzone en Motorstorm zagen er prachtig uit, maar hoe zullen zij er op mijn (nog niet aan vervanging toe zijnde) HD televisie uitzien? Het zal voor een zekere tweespalt zorgen in de industrie, want de 3D televisies zijn duur en als budgetgamer moet er ook nog iets voor de games overblijven. Hoe recenseer je immers een game die er in potentie bijna levensecht uitziet, maar niet op mijn televisie? Move aan de andere kant belooft een lagere instapprijs en zal geleverd worden met een aantal sportspellen en in verschillende bundels. Wat wel jammer is, is dat de toppers met Move ondersteuning nog even op zich zullen laten wachten, maar in 2011 zullen we weten of Move de concurrentie met de Wii aan kan. In de tussentijd ga ik vast proberen een 3D televisie te declareren bij de redactie!

Geplaatst door Yorn & Jeroen Knop op 12-09-2010
Aantal keer bekeken: 6287

Laatste reacties

avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2546 ) 12-09-2010 20:49
De PlayStation Move heb ik ondertussen al 3 dagen thuis. Werkt prima met de game die ik erbij heb gekocht, Sports Champions. De reactietijd valt erg mee en als je zelf aan het spelen bent heb je hier totaal geen last van.
avatar van Lil-Lena2
Lil-Lena2 ( 81 ) 13-09-2010 11:12
Heb al een Wii!!!
avatar van SonicRPR
SonicRPR ( 2249   4) 14-09-2010 19:01
Mwah, hebben de wii hier staan voor mijn 4 jarige, metroid was na langggeeeee tijd weer eens iets wat ik speelde.....all dat gezwaai in de spellen is niets voor mij helaas, zal de move dus zeker ook links laten liggen.

Kinect verwacht ik meer van (als gimmick, dat wel) met gedeeltelijk voicecontrol en toch wat meer spellen voor mijn dochter.

3D tv ziet er goed uit? Tja meningen verschillen, heb het vorige week uit kunnen proberen in een showroom.....niet echt onder de indruk maar ben ik ook niet in de bios. Bril van Sony zat echt slecht over mijn eigen bril heen. Weet niet hoe het bij andere merken zit. Daarnaast heb ik geen zin om mijn 60" en BR-speler nu al weer te vervangen voor een variant die 3D aan kan.

Nope, deze hype gaat even aan mij voorbij....
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 16-09-2010 17:42
Leuk stuk interessante infotainment!
Ik verheug mij nu al op Killzone 3
(ben zeer trots op onze Guerilla Dutchboys --> Go kick some game asses!)
maar dan wel met de gewone oude vertrouwde controller.
Geen geMove voor deze hardcore gamer!