Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Fanboys: kleuters met tunnelvisie

In de politiek is het al langer een bekend verschijnsel: de harde kern van aanhangers die alles geloven wat hun Leider zegt en die alle andere politieke partijen voor gek verklaren. Deze vorm van tunnelvisie is op veel andere terreinen ook terug te vinden: zo heb je de fervente voetbalsupporters, de trouwe Christenen en sinds een aantal jaar ook de game-fanboys.

Het probleem van dit deel van de aanhangers is tweeledig: aan de ene kant accepteren ze geen kritiek op ‘hun’ spellenreeks en aan de andere kant beschouwen ze andere games in hetzelfde genre steevast als minderwaardig. Hierdoor wordt hen aan de ene kant een gebrek aan gezond verstand verweten en aan de andere kant een gebrek aan een open blik.Dit gebrek aan gezond verstand uit zich er vooral in dat er best wat dingen mis kunnen zijn aan een game, maar dat de fanboys dat nooit willen erkennen. Het feit dat de singleplayer veel te kort is, de AI dommer dan Barbie uit Oh Oh Cherso en de muziek nog eentoniger dan een signaalhoorn doet allemaal niet ter zake; het is immers ‘hun’ spel en dat is nu eenmaal perfect. En als dat niet het geval is, dan is het alsnog perfect. Gewoon, omdat het hun game is.

Om meteen maar het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan te gebruiken: de Halo-fanboys. Deze knulletjes vinden dat de spellen met Master Chief de beste van de hele wereld zijn en dat alle andere games daar voor onder doen. Als een objectieve recensent vervolgens in een recensie de goede kanten van de game waardeert, maar het spel ‘slechts’ 85% geeft omdat er nu eenmaal wat dingen aan schorten, moet hij zich bergen voor een stroom aan kritiek. De reviewer zou ‘niet objectief’, sterk ‘anti-Halo’ en ‘niet geschikt voor zijn baan’ zijn, en mensen als PimpmasterB willen de review niet eens lezen: ze zijn gewoon overtuigd dat het een topspel is. En het lezen van de reacties bij een site als IGN is altijd hilarisch.

Naast het feit dat ze dus slecht tegen kritiek kunnen, zijn fanboys ook heel erg gehecht aan ‘hun’ spel en kijken ze liever niet verder dan hun neus lang is. Ze hebben hun eigen spelletje al, dus waarom zouden ze andere games proberen? Tot enkele jaren terug leverden fervente aanhangers van de PES-serie vaak veel kritiek op FIFA-games, omdat die minder realistisch zouden zijn. Het feit dat die laatstgenoemde spellen vaak om andere redenen heel leuk konden zijn, daar dachten ze liever niet over na. Immers, het zijn beide voetbalspellen en PES is het beste voetbalspel, dus waarom zou je dan nog een andere game in hetzelfde genre gaan spelen?

Het is echter niet alleen de harde kern van aanhangers die het landschap nogal verziekt; ook de zogenaamde anti-fanboys zijn behoorlijk irritant. Deze lui keren zich tegen Halo, juist omdat er zo veel mensen zijn die die game wel kunnen waarderen. Als de massa het goed vindt, dan zal het wel slecht zijn, zo luidt de redenering. De anti-fanboys, zoals de reagerende supercracken85 branden dan games zonder echte onderbouwing af, wat de kloof tussen de aanhangers en de niet-aanhangers alleen maar vergroot.De beste oplossing voor de problemen die dit met zich meebrengt, is een algemeen geloof in redelijkheid en openheid. Redelijkheid, zodat iedereen ziet wat er wel en niet deugt aan een spel en dat ook onderkent. Als er iets fout zit in Halo, zouden fanboys dat moeten toegeven, maar als het spel over het algemeen in orde is, moeten de anti-fanboys dat ook onderkennen. Openheid, zodat zowel de fanboys als de anti-fanboys bereid zijn om zich te laten overtuigen door de ander. Een fanboy moet dus openstaan voor andere games in hetzelfde genre, een anti-fanboy moet zich niet van tevoren al tegen een spel keren.

Het klinkt allemaal heel logisch, maar in de praktijk zal het niet eenvoudig zijn om de kloof tussen fanboys en anti-fanboys te verkleinen. Want zeg zelf: hoe vaak heb jij niet foutjes in een game door de vingers gezien omdat je nu eenmaal fan was van een serie? Hoe vaak heb je niet op een spel gescholden, juist omdat je wist dat je vrienden het zo tof vonden en je dus zo lekker kon provoceren? Kortom, hoe vaak heb jij je als een fanboy of juist als een anti-fanboy gedragen?

Geplaatst door Maarten Broekhof op 17-10-2010
Aantal keer bekeken: 15273

Laatste reacties

avatar van Rens0101
Rens0101 ( 819 ) 17-10-2010 13:45
Mooi geschreven! Mensen die schrijven dat ze een spel haten en dat alleen maar doen omdat andere het spel wel heel leuk vinden zijn: HERSENLOOS
avatar van Bezherk
Bezherk ( 557 ) 17-10-2010 14:28
Heerlijke column, ik kan me er goed in vinden.
avatar van Fredfenster
Fredfenster ( 264 ) 17-10-2010 14:55
Laat die mensen lekker, blijkbaar hebben ze niks beters te doen. Maak me er niet druk om. Overigens vind ik de verwijzing naar PimpmasterB een beetje vreemd, hij zegt toch niet echt iets vreemds in die reactie?
avatar van Sonic_Striker
Sonic_Striker ( 266 ) 17-10-2010 15:41
wat nou fan-boy!
Fuck Xbox, PS3 FTW :p

Sega does what nintendon't!
lol
avatar van Notorious_roy
Notorious_roy ( 817   3) 17-10-2010 16:01
Uitgekauwd onderwerp... Iedereen roept ook altijd hetzelfde (fanboys zijn dom lololol) maar zonder fanboys zou een discussieforum ook maar saai zijn!
avatar van Connor
Connor ( 59 ) 17-10-2010 16:07
@ Sonic_Striker: +1 PS3 FTW ;-P
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 17-10-2010 16:38
Hmm, apart. De blog gaat over fanboys, en het feit dat fanboys en anti-fanboys stom zijn. En vervolgens draait de halve blog ook nog eens om Halo.

Vind je Halo soms kut!? Zoek je ruzie? Alles aan Halo is goed en werkt. Vind je de Masterchief inwisselbaar als karakter? Dan vind ik jouw leven inwisselbaar. Vind je de wapens in Halo maar nep? Dan vind ik dat jij nep bent. Vind je het verhaal slecht? Toch is het een episch meesterwerk.
Halo is een religie en Masterchief is god! Halo is de grondlegger van alles wat goed is. Halo is het verleden en de toekomst. Halo is de waarheid.

Halo ftw, punt uit.

Killzone, Medal of honor, Gears of War, Call of Duty en andere neppe shooters zijn voor losers!


P.S.
Nee, ik ben absoluut geen fanboy!
avatar van Sd90r3efjbsd
Sd90r3efjbsd ( 105 ) 17-10-2010 17:31
kudo's voor bovenstaande reactie. maakt het hele artikel overbodig
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6602 ) 17-10-2010 18:24
Rol: Forum Moderator
Halo ftw? Lol. Ik vind Killzone anders een stuk beter maar goed. Beetje dom om dan te zeggen dat "andere neppe shooters voor losers zijn" Ik vind Valthyr voor losers.
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 17-10-2010 18:41
Quote:
Halo ftw? Lol. Ik vind Killzone anders een stuk beter maar goed. Beetje dom om dan te zeggen dat "andere neppe shooters voor losers zijn" Ik vind Valthyr voor losers.


Valthyr voor losers? Valthyr is na Halo het beste wat deze wereld getroffen heeft!

Maar over Killzone? Killzone probeert Gears of War na te doen. En Gears of War wilde het broertje van Halo zijn. Helaas is Gears of War zeg maar het ongewilde broertje geworden. Zeg maar het 'foutje' tijdens een avond plezier onder de dekens.
Dat maakt van Killzone... Uhm, tja. het geadopteerde en enorm stupide achterneefje waar niemand iets om geeft en eigenlijk niet eens bestaansrecht heeft?
Alleen probeert Killzone nog stoer en rebels te zijn door een FIRST PERSON coversysteem te implementeren. En tja, Sony fanboys moeten toch EEN shooter hebben uit eigen keuken. Tja, ze hadden Killzone nog liggen en zo. Waarom niet._____
Maar even serieus. Was jouw reactie nu ook sarcastisch of hoe je dit gefakete fanboy gedrag nu wil noemen. Of, snapte je me echt niet ?
avatar van Koko_Banana
Koko_Banana ( 89 ) 17-10-2010 19:09
Leuke column. En ook een leuk onderwerp.

De Sony-fanboys zijn in mijn ogen de meest irritante soort. Totaal gebrek aan open geest en gezond verstand, zoals het artikel goed duidelijk maakte en vaak heel luidruchtig. Als een spel een PS3-exclusive is, is het al meteen goddelijk in hun ogen en de beste game van het jaar/in zijn genre.

Nu, ik ben het er mee eens dat de PS3-exclusives over het algemeen heel leuke en gepolijste games zijn maar men kan overdrijven zeg... ze staan echt niet boven PC-games, handheld-games of multiplatform-games. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze alleen maar PS3-exclusives kopen of games die beter zijn op de PS3, de rest kan stikken. Ik snap niet hoe mensen dat kunnen doen, ze limiteren zichzelf daar toch sterk mee? Maar goed, als ze daar blij mee zijn... ik zou het in ieder geval niet willen.

Haters zonder echte redenen of constructieve kritiek zijn ook vrij irritant inderdaad.
Sommige mensen op het internet vergeten maar al te snel dat het maar gaat om een paar videospelletjes.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 17-10-2010 20:21
Beetje intolerante colum dit, ook al heb je op sommige punten gelijk je gedraagt je als schrijver nog erger dan de gemiddelde fanboy, echt alleen maar flamebait generen. Ben zelf van mening dat vooral het hele internet het voor de gamers verkliert, veel te veel mensen willen altijd maar ergens een mening over hebben terwijl ze vaak alleen maar filmpje van een game gezien hebben. Kijk eens op sites gamingonly of gamer, alleen maar gezeik gezeur, epic fail hier, n00b daar, het is echt niet te geloven, nee dan heb ik liever fanboys die met hart voor een game of bedrijf echt lekker fan zijn van iets, heb een droom, heb passie, wees een fanboy, dan sta je tenminste ergens achter.

En Koko_Banana, je bent zelf ook een PS3 hater, zielig hoor...
avatar van Koko_Banana
Koko_Banana ( 89 ) 17-10-2010 21:34
Quote:

En Koko_Banana, je bent zelf ook een PS3 hater, zielig hoor...


PS3-hater? Hoe komt dat dan dat ik tegenwoordig vaker op de PS3 speel dan normaal? Ik ben benieuwd naar jouw argumenten want die heb je mij nog niet verteld. Het is altijd heel gemakkelijk om maar wat te roepen.

Ironisch genoeg promoot je zelf in je post fanboyisme. Pffff.... waarom zou ik achter iets moeten staan volgens jou? De 3 consoles, 2 handhelds, een goede PC en ik kan genieten van alles wat ze mij te bieden hebben.
avatar van Henk Mouflon
Henk Mouflon ( 126 ) 17-10-2010 21:45
@Valthyr. Precies, dat dus. :)
@Bonecrusher: flamebait of discussie generen? ;) Ik beschrijf het probleem van de fanboys zoals we dat nu kennen, en verder laat ik de discussie open aan de lezers. Het leek me leuk om nu eens te kijken hoe de BG'ers tegen dit fenomeen aankijken, niet om een dogmatische discussie te hebben en ik hoop dat dat ook gaat lukken.
avatar van Jeremy
Jeremy ( 291 ) 17-10-2010 22:04
Op zich een leuk geschreven column. Alleen 'n beetje kortzichtig van je om christenen op 1 lijn te zetten met mensen die niet kunnen relativeren.
Verder is het wel veel van hetzelfde. En is het ook niet zo dat mensen die zo hard roepen ook graag aandacht krijgen? Met een column als deze geef je ze in principe weer een platform daarvoor.

En lol @ Valthyr.
avatar van ChrissieOne
ChrissieOne ( 4742 ) 17-10-2010 22:22
Quote:
Halo ftw? Lol. Ik vind Killzone anders een stuk beter maar goed. Beetje dom om dan te zeggen dat "andere neppe shooters voor losers zijn" Ik vind Valthyr voor losers.


Lol, leer sarcasme lezen :p

Verder sluit ik me bij Valthyr aan ^^
Deze week weer eens SWATten?

verder:
Quote:
zo heb je de fervente voetbalsupporters, de trouwe Christenen en sinds een aantal jaar ook de game-fanboys.


Hmm, welke hoort er nou niet in het rijtje he?
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 17-10-2010 23:47
Quote:
[..]

PS3-hater? Hoe komt dat dan dat ik tegenwoordig vaker op de PS3 speel dan normaal? Ik ben benieuwd naar jouw argumenten want die heb je mij nog niet verteld. Het is altijd heel gemakkelijk om maar wat te roepen.

Ironisch genoeg promoot je zelf in je post fanboyisme. Pffff.... waarom zou ik achter iets moeten staan volgens jou? De 3 consoles, 2 handhelds, een goede PC en ik kan genieten van alles wat ze mij te bieden hebben.


Ik weet niet hoe dat komt, waarschijnlijk omdat je de PS3 spellen geweldig vindt, en dat bedoel ik nou precies, durf een fanboy te zijn zonder een hater te zijn. Ik ben daarom gewoon pro fanboy's omdat ze de spil van de gaming industrie zijn. Ik zelf ben van mening dat als je iets leuk vindt dit ook mag laten blijken, als andere mensen met een andere mening je dan een fanboy noemen of je andere mening willen opdringen vindt ik dat zielig gedrag, ik wil gewoon de dingen die ik leuk vindt leuk vinden, zonder dat iemand anders mij daardoor een fanboy vindt. Wat vreemd is we PS3 fanboys/haters en 360 fanboys/haters altijd maar afkatten, maar Nintendo fanboys vinden we allemaal normaal en leuk, vaak omdat we allemaal als gamers warme herinneringen hebben aan de NES & de SNES tijd, of Nintendo gewoon allemaal kicks vinden.

Vraag je maar eens echt heel eerlijk af, zit er echt geen fanboy in je, ben je nergens fan vsn, heb je geen helden, favo games waar je keihard voor gaat, ik wel, en ik ben er trots op, maar het is mijn eigen plezier, en als er een nieuwe Zelda komt koop ik hem gewoon blind, dan ben ik maar een fanboy.
avatar van Koko_Banana
Koko_Banana ( 89 ) 18-10-2010 00:05
Quote:
[..]


Ik weet niet hoe dat komt, waarschijnlijk omdat je de PS3 spellen geweldig vindt, en dat bedoel ik nou precies, durf een fanboy te zijn zonder een hater te zijn. Ik ben daarom gewoon pro fanboy's omdat ze de spil van de gaming industrie zijn. Ik zelf ben van mening dat als je iets leuk vindt dit ook mag laten blijken, als andere mensen met een andere mening je dan een fanboy noemen of je andere mening willen opdringen vindt ik dat zielig gedrag, ik wil gewoon de dingen die ik leuk vindt leuk vinden, zonder dat iemand anders mij daardoor een fanboy vindt. Wat vreemd is we PS3 fanboys/haters en 360 fanboys/haters altijd maar afkatten, maar Nintendo fanboys vinden we allemaal normaal en leuk, vaak omdat we allemaal als gamers warme herinneringen hebben aan de NES & de SNES tijd, of Nintendo gewoon allemaal kicks vinden.

Vraag je maar eens echt heel eerlijk af, zit er echt geen fanboy in je, ben je nergens fan vsn, heb je geen helden, favo games waar je keihard voor gaat, ik wel, en ik ben er trots op, maar het is mijn eigen plezier, en als er een nieuwe Zelda komt koop ik hem gewoon blind, dan ben ik maar een fanboy.


Tuurlijk heb ik series waar ik een grotere fan van ben dan de gemiddelde game-serie, alleen moet ik toegeven dat ik niet zo passievol ben als jij. Ik ben zelf een grote fan van Metal Gear maar ik kan erkennen dat er hier en daar wat mindere delen waren en dat deze serie voor sommigen echt waardeloos is. Zie zelf ook niet goed in waarom een nieuw deel van een serie blindelings kopen fanboy-achtig is.

Maar goed, ik begrijp je en je hebt gelijk. Een fanboy zijn zonder tegelijk een hater te zijn lijkt me zeker in orde maar eerlijk gezegd lijkt me dat meer een grote fan dan een fanboy. Hoeveel fanboys zijn zo? De meesten gaan gewoon iets ophemelen en tegelijk ook iets afkraken, meestal zonder goede argumenten. Dat helpt hun reputatie niet...
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 18-10-2010 09:00
Het laatste stukje van je verhaal is inderdaad het allerbelangrijkste onderdeel in de hele discussie, mensen moeten niet zomaar iets ophemelen of afkraken, dus waarschijnlijk ben ik dan ook meer een "fan" dan een "fanboy" zoals jij zegt, maar toch kan ik wel enorm meegaan in hype's zoals nu weer rondom COD:BO, mainstream of niet, ik kan als gamer echt genieten van het toeleven naar een grote releasedag, alle sites doen mee, iedereen verheugt zich, anderen irriteren zich, maar daar doe ik het voor als gamer
At the end of the day zit je toch vaak alleen of met een paar vrienden thuis met de games die jij het allerleukste vindt, wat de rest op internet van je gamekeuze vindt moet je eigenlijk helemaal koud laten, want je naait je alleen maar op als iemand nu zou roepen, "MGS4 is maar niks, alleen maar saaie filmpjes en stomme gameplay" Omdat jij weet dat het niet zo is, jij denkt, nee, "MGS4 is geniaal", de tranen liepen over je wangen toen je Snake weer Shadow Moses in zag lopen, maar leg dat maar eens aan iemand uit die zijn oordeel al klaar heeft, en dus wordt dan vaak helaas een fanboy-achtige reactie geboren, en dat moeten we allemaal laten, hoe moeilijk dat soms ook is.
"live and let live, game and let game, we all pray for the same god, the god of gaming" (beetje Kevin Butler achtig, maar vondt dat op zich wel een sympathieke insteek van Sony op de E3)
avatar van Xtinction
Xtinction ( 140 ) 18-10-2010 09:20
Quote:
Op zich een leuk geschreven column. Alleen 'n beetje kortzichtig van je om christenen op 1 lijn te zetten met mensen die niet kunnen relativeren.
ik denk dat hij eerder doelt op "de absolute waarheid" van alle geloven. Er kan maar een waarheid zijn, en dit is em, beweren ze allemaal. Net zo ongenuanceerd en ongefundeerd als wat fanboys zeggen over de console van de ander.
avatar van Karin72
Karin72 ( 704 ) 18-10-2010 10:22
WTF, als je zelf maar lol hebt toch! Wat maakt het dan uit of een ander hier niets aan vind, lekker belangrijk!
avatar van Jeremy
Jeremy ( 291 ) 18-10-2010 16:30
Quote:
[..]
ik denk dat hij eerder doelt op "de absolute waarheid" van alle geloven. Er kan maar een waarheid zijn, en dit is em, beweren ze allemaal. Net zo ongenuanceerd en ongefundeerd als wat fanboys zeggen over de console van de ander.


Ik snap dat hij dat bedoelt, alleen een fanboy staat volgens zijn column niet open voor wat een ander te zeggen heeft. Dit geldt echter voor een grote groep christenen niet. Verder geen issue ofzo hoor.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6602 ) 19-10-2010 18:58
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Lol, leer sarcasme lezen :p

Verder sluit ik me bij Valthyr aan ^^
Deze week weer eens SWATten?Wie zegt dat ik niet sarcastisch was? Leer sarcasme lezen ;).
avatar van Mathiask
Mathiask ( 609 ) 20-10-2010 15:47
Die vergelijking met christenen vind ik kort door de bocht en best beledigend ..
avatar van Always4psv
Always4psv ( 4230 ) 23-10-2010 14:22
erg herkenbaar sommige dingen hier in de buurt, veel met Ps3 en aantal met xbox, daar blijft ook altijd een gevecht tussen, heb me er zelf gewoon bij neergelegd dat ze even goed zijn, ze hebben allebij wel + en - punten

leuke Column
avatar van Judiiith
Judiiith ( 1512 ) 25-10-2010 13:02
Whaha Valthyr. xD

Ik vind het trouwens niet zo'n leuke en goede column. Zoals bonecrusher al zei: 'Beetje intolerante colum dit, ook al heb je op sommige punten gelijk je gedraagt je als schrijver nog erger dan de gemiddelde fanboy, echt alleen maar flamebait generen'. (Anti)fanboys worden beschreven als hersenloze wezens die naast gamen geen leven hebben. Ik denk dat de meesten vooral op internet zich onnozel gedragen, simpelweg omdat toch niemand je dan iets kan maken. Ik zou me in ieder geval niet druk maken om het fanboy gedrag. Lees het dan gewoon niet ofzo. En je moet je al helemaal niet verheven gaan voelen omdat je zelf niet eraan mee doet en vervolgens een column erover schrijven.

edit: En wat nou 'Kortom, hoe vaak heb jij je als een fanboy of juist als een anti-fanboy gedragen'? x'] Die vraag wordt pas in de slotalinea aangeleid. Niet bepaald een samenvattende vraag over het onderwerp of een passende uitsmijter vind ik. *nerd-smiley*
avatar van Xtinction
Xtinction ( 140 ) 25-10-2010 16:21
Als je denkt het beter te kunnen: mail ff naar de redactie, we zijn altijd op zoek naar mensen met een mooi verhaal
avatar van Yoshi
Yoshi ( 237 ) 25-10-2010 19:45
Wees blij dat we niet allemaal dezelfde mening hebben.
Oke ik moet toegeven dat er ook mensen zijn waar niet mee te discussieren valt. Die zijn er ook. Ik zou zeggen lekker laten gaan.
avatar van Judiiith
Judiiith ( 1512 ) 26-10-2010 17:12
Hm. Ik heb niet zo vaak een mooi verhaal. x'D Teksten schrijven moet ik momenteel al genoeg voor Nederlands. Misschien in de zomervakantie. :']