Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Boom Blox Smash Party (Wii)
91 100 1

Review Boom Blox Smash Party (Wii)

Vorig jaar kwam Steven Spielberg aanzetten met ‘zijn’ eerste spel: Boom Blox. De meeste mensen dachten aanvankelijk: “Leuk hoor, balletjes tegen wat blokjes gooien! Jeej!” En dat idee is waarschijnlijk nooit echt weggegaan, ondanks alle positieve reviews. Toch was Boom Blox verrassend leuk als je het eenmaal zelf speelde! De aanvankelijke verkoopcijfers waren dramatisch laag (60.000 in de eerste maand), maar na een tijdje liep de verkoop toch nog op tot zo’n 450.000.

Het probleem van Boom Blox is vooral dat het er gewoon niet zo bijzonder uitziet in de trailers en screenshots. En laten we eerlijk zijn: hoeveel procent van de mensen die we kennen koopt pas een game na verschillende reviews gelezen te hebben? Aangezien je dit nu aan het lezen bent, zal ik toch een poging doen om de gameplay tot zijn recht te laten komen. Ken je Boom Blox al, dan kun je het volgende stukje overslaan.Boom Blox!
Het principe van Boom Blox lijkt heel simpel, en dat is het eigenlijk ook. Je hebt puzzels die bestaan uit blokken van verschillende soorten en vormen. Bepaalde blokken zijn punten waard en het doel is om met een beperkt aantal ballen er voor te zorgen dat alle blokjes op de grond vallen. Dat doe je door er ballen tegenaan te gooien. Sommige blokken geven je minpunten en je wilt dus niet dat deze op de grond terecht komen. Een bal gooien doe je door op de Wii remote te richten op het punt waar je heen wilt gooien, de A knop ingedrukt te houden, een gooi beweging te maken en de A knop los te laten. Of je speelt het net als Jenga: houd de A knop ingedrukt op een blok en je kunt het wegslepen. Dat klinkt op papier nogal saai, maar dat kun je van Tetris net zo goed zeggen!

Het leuke van Boom Blox is dat er heel veel variatie zit in de gameplay en dat de puzzels meestal erg goed in elkaar zitten. Zo heb je de standaard bal-gooi puzzels waarbij je probeert met zo min mogelijk ballen zo veel mogelijk punten te halen. Soms krijg je ook nog bom-ballen die de blokken alle kanten op laten schieten, of bowling ballen waarmee je harder kunt gooien. Dan heb je nog de Jenga puzzels waarbij je blokken met punten probeert los te trekken, zonder dat de hele blokkentoren in elkaar stort en daardoor alle minpunten op de grond vallen. Soms moest je ook nog wat beestjes beschermen door vijandige beestjes kapot te gooien met ballen of bommen, hoewel die levels soms wat frustrerend waren.

De puzzels hebben niet alleen gewone blokken en blokken die punten waard zijn. Ook zijn er groene ‘chemische’ blokken die ontploffen als ze elkaar aanraakten. Liggen er bijvoorbeeld twee van zulke blokken boven elkaar met een dun blok er tussen, dan moet je het dunne blok er tussenuit gooien waardoor de groene blokken op elkaar vallen en… boom! Daarnaast heb je ook nog blokken die verdwijnen als je ze met je bal raakt, waardoor er soms een opening ontstaat in een blokkentoren, of waardoor alles in elkaar stort. En dan heb je nog de echte "Boom Blox": bom-blokken die ontploffen als je er tegen aan gooit.Het verslavende van de gameplay kwam vooral door de medailles die je kreeg voor je prestaties. Het was bijna altijd wel makkelijk om een bronzen medaille te halen en de puzzel uit te spelen, maar dan speelde je het als je oma en daarvoor koop je geen spel! De uitdaging kwam van het halen van gouden medailles. Hiervoor moest je vrijwel perfect de puzzel uitspelen met zo min mogelijk ballen, of met zoveel mogelijk punten in de Jenga variant. Meestal bleef je met gemak een half uur zitten om maar te proberen die gouden medaille te halen. Soms leek het wel bijna onmogelijk. Maar, als je het dan eenmaal voor elkaar kreeg, gaf het enorm veel voldoening.

Smash Party
Waarom lees je nou dit hele verhaal over het vorige Boom Blox spel? Nou, in Boom Blox: Smash Party is het principe van de gameplay vrijwel helemaal hetzelfde gebleven. Maar tegelijkertijd is er genoeg veranderd om een volwaardige sequel te zijn.

Om te beginnen is er nu een katapult waarmee je blokken omver kunt gooien. Je pakt hem vast met A, beweegt de bal naar achter en laat hem los. Het is simpel genoeg maar toch is het een leuke toevoeging voor de variatie omdat je wat minder precies kunt mikken. Je kunt nu ook kanonnen gebruiken door er op te drukken met A en dan een cursor te richten op de plek waar je op wilt schieten. Meestal heb je meerdere kanonnen voor verschillende hoeken en vaak moet je van kanon wisselen, wat het soms nog een beetje lastig maakt om een gouden medaille te halen. Tenslotte heb je ook nog een Nuke bal die ongeveer 5x zo hard ontploft als een bom.

Ook zijn er nu "virus blokken". Deze verdwijnen als ze elkaar aanraken, maar niet voordat ze alle aangrenzende neutrale blokken ook in virus blokken veranderen. De nieuwe virus blokken verdwijnen op hun beurt ook weer als ze een virus blok aanraken, enzovoort. Als je dus onder in een piramide twee virus blokken tegen elkaar weet te krijgen, blijft er binnen de kortste keren niets meer van over.Omdat de puzzels bestaan uit allerlei verschillende soorten blokken, ben je dus met een beperkte variatie nog steeds wel lang zoet. Gooi je eerst een verdwijn blok weg waardoor twee groene blokken op elkaar komen en ontploffen? Of gooi je tegen een bom-blok, waardoor die twee groene blokken tegen elkaar aanvliegen en midden in de lucht alles opzij blazen? Of misschien moet je toch voor de virus blokken gaan, waardoor uiteindelijk alles tegen elkaar komt en in een kettingreactie de hele blokken toren uit elkaar vliegt? Een paar nieuwe dingen kunnen op deze manier dus tot een hele hoop nieuwe mogelijkheden en meer hoofdpijn leiden. Tenzij je alleen maar voor de oma medailles gaat natuurlijk!

Naast wat nieuwe gooi methodes en de virus blokken zijn er ook nog een aantal nieuwe game modes. In de vorige Boom Blox had je een leuke multiplayer mode waarbij je in split-screen moest proberen om zo snel mogelijk elkaars punten blokken weg te gooien, voordat de ander dat deed. De singleplayer mode had ook zoiets in sommige puzzels, maar het voelde toch minder leuk aan dan de multiplayer versie. Deze variant zit nu ook in de singleplayer mode van Boom Blox: Smash Party, maar nu met kanonnen om de blokken weg te werken. Het voelt meer zoals de fun die de multiplayer mode had en dat is zeker een pluspunt.

En dat gevoel zit in de rest van Boom Blox: Smash Party; alles is net iets mooier afgewerkt. De singleplayer mode heeft nu een soort pretpark “hub” wereld, waar je uit 5 verschillende scenario’s kunt kiezen die elk een serie puzzels van hetzelfde type hebben. Vanaf het begin kun je uit alle scenario’s kiezen en elk van de puzzelreeksen begint vrij eenvoudig. Maar het wordt al snel lastiger!Er zijn nu ook onderwater levels waar het de bedoeling is om de punten blokken juist omhoog te gooien in plaats van naar de bodem. En natuurlijk zitten de puzzels zó in elkaar dat het makkelijk is om iets fout te doen en de hele boel juist naar de bodem zinkt. Het leuke is ook dat de physics onderwater anders zijn en alles wat langzamer valt en vliegt. En als je denkt dat dit een leuke toevoeging is, dan kun je in de ruimte levels helemaal losgaan met het gebrek aan zwaartekracht!

De levels zijn nu ook iets interactiever. Zo heb je bijvoorbeeld een reuzenoctopus die je blokken soms omver wil gooien. En als er een blok op een poppetje valt dat rondloopt, dan wordt hij boos en gooit hij het blok terug de andere kant op. Allemaal simpele toevoegingen die het alleen maar leuker maken. Je hoeft je ook geen zorgen meer te maken dat je vast komt te zitten als je een puzzel echt niet kan halen. Door de Boom Bucks die je in het spel verdient, kun je resterende levels unlocken zonder de voorafgaande puzzels te hoeven spelen!

Naast alle verbeteringen in de singleplayer mode is er nu ook een co-op mode! Nu kan je broertje, zusje, vriend of vriendin dus gewoon meespelen in plaats van dat je om de beurt een puzzel doet zoals in deel 1. En Boom Blox is erg leuk met meerdere mensen, dus deze mode is een perfecte toevoeging. Uiteraard is er ook een multiplayer mode die weer net wat uitgebreider is dan voorheen. Voor multiplayer heb je maar 1 Wii remote nodig, wat het alleen maar makkelijker maakt om in een groepje te spelen. Je kunt met 4 mensen tegelijk spelen en er zit meer dan genoeg variatie in

Tenslotte is Boom Blox Smash Party niet alleen een game waarin je kant en klare puzzels uitspeelt. Het heeft ook een level editor waarin je zelf je eigen puzzels kunt maken! Door de singleplayer mode uit te spelen kun je nieuwe blokken unlocken voor de level editor. Maar hoewel dit ook in de originele Boom Blox zat, werkte dit daar nogal omslachtig. Dit keer kun je direct via de hub wereld naar een scenario toegaan, zoals bijvoorbeeld het Piraten scenario. In dat menu kun je dan direct levels downloaden die gemaakt zijn voor dat scenario en op die manier kun je in principe oneindig veel levels spelen! Dit is natuurlijk allemaal wel een beetje afhankelijk van hoeveel mensen hun levels gaan uploaden, maar het is in ieder geval goed uitgewerkt. Je kunt de downloadbare levels sorteren op dingen als “Rating”, “Newest” en dat soort dingen. Hopelijk maken mensen een hoop goede puzzels die ook echt een hoge rating krijgen, zodat je niet door pagina’s met saaie puzzels hoeft te scrollen.Conclusie
Boom Blox: Smash Party is dus echt een feestje voor je Wii. Of je het nou in je eentje speelt, met zijn tweeën of met een groep mensen op een feestje: niemand zal zich er snel mee vervelen. Het is alleen geen game die je 6 uur achter elkaar moet gaan spelen. Al was het maar, omdat je dan last van je arm krijgt als je normaal alleen maar met je 360 of PS3 controller op de bank hangt.

Dit is echt een game die ik bijna niet Casual durf te noemen, omdat die term zo onderhand zo’n negatieve lading heeft gekregen. Toch is het gewoon een pure Casual game. Iedereen kan binnen een minuut leren hoe het moet. Een puzzel herstarten gaat binnen twee seconden. En hoewel iedereen het kan leren, zijn de latere puzzels moeilijk genoeg dat zelfs de ras-gamers zich echt niet snel zullen gaan vervelen.

Van alle Wii party games die je kunt kopen, moet je echt deze titel in huis hebben! Als je nou echt teveel Wii topgames hebt om te spelen, dan zou je kunnen wachten tot hij in de budgetbak ligt. Maar die kans is erg klein, dus mensen: gewoon kopen deze game.

Deze game is gereviewed door Maurice

 

Oordeel Boom Blox Smash Party (Wii)

  • Graphics 80
  • Gameplay 95
  • Originality 90
  • Sound 85
  • Replay 90
  • Eindcijfer 91

Aantal keer bekeken: 7934 

Laagste 1 prijzen voor Boom Blox Smash Party (Wii)

19.25 19.25 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Dutch Game Boys 10
 
€  15.00€ 4.25   € 19.25

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van LittleBigMan
LittleBigMan ( 748 ) 27-06-2009 16:34
Heb het eerste deel al, en aangezien deel 2 iets teveel op deel één lijkt om de prijs van 50,- euro te waarderen, wacht ik gerust totdat ie voor een wat zachtere prijs in de winkels ligt. Alsnog lijkt mij dit een superleuk spel!