Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
FIFA 16 (PS4)
75 100 1

Review FIFA 16 (PS4)

Omdat we de game iets later binnen kregen dan de release, is ook de recensie net wat aan de late kant. Heb je de game al in huis, dan ben je vast al druk op weg naar Divisie 1. Twijfel je echter nog om FIFA 16 te kopen, dan hebben we speciaal voor jou nog deze recensie in petto! Hier lees je alles wat je moet weten over het nieuwste deel in de FIFA-reeks.

Ik ben persoonlijk al jaren een FIFA-fan. FIFA 13 is momenteel nog steeds mijn favoriet, omdat het veldspel daar zo briljant in elkaar zat. Daarnaast was deze de eerste game waarin Ultimate Team voor mij persoonlijk het best uit de verf kwam. Alles was nog vrij nieuw (in FIFA 12 was Ultimate Team voor het eerst gratis speelbaar) en zowel het plezier als de verslaving zat er dan ook goed in.
Inmiddels zijn we alweer wat jaren verder en om heel eerlijk te zijn staat FIFA zowel op grafisch als op gameplaygebied een beetje stil. De afgelopen jaren heeft EA voortgeborduurd op het succes van de serie, en werd de game steeds een stukje verder uitgebreid met fotorealistische stadions (dit jaar Bernabeu), leagues (Bundesliga wordt nu vertegenwoordigd met alle scoreschermen etc. zoals in het echt) en andere kleine toevoegingen, maar daar bleef het dan ook bij. De vraag is of FIFA 16 deze ban doorbreekt.

Wat is nieuw dit jaar
De grootste vernieuwing zit hem dit jaar in de toevoeging van het vrouwenvoetbal; in totaal kun je met twaalf vrouwenteams in een offline toernooi of online tegen vrienden aan de slag. De dames spelen daadwerkelijk anders dan de heren. Je zou bijna zeggen dat het er soms wat harder aan toe lijkt te gaan, want de de harde tackels vlogen over het veld. De dames hebben statistieken meegekregen aan de hand van hoe goed ze in het algemeen zijn. Daardoor vallen sommige statistieken wat hoog uit, maar als je alle vrouwen met elkaar vergelijkt kloppen de verhoudingen enigszins. Daarnaast heeft het haar op het hoofd eindelijk een upgrade gekregen. De paardenstaarten van de dames slingeren heen en weer. Wel is het aantal modi nog beperkt; zo is er geen online seasons met de vrouwen, maar wie weet dat dit in het vervolg verder wordt uitgebreid.


Een andere vernieuwing is FUT Draft. Ultimate Team staat bekend om het feit dat je je eigen team kunt bouwen. Je kunt pakjes kopen met daarin voetbalplaatjes, en de spelers die op de plaatjes staan kun je vervolgens in je team zetten om ze in je elftal te doen verschijnen. Nu kan je niet zomaar iedereen in je team zetten, omdat de spelers een bepaalde chemie met elkaar moeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan dat ze dezelfde taal spreken, en uit dezelfde liga of team komen. Normaal moet je echter flink sparen of geluk hebben met de pakjes om een supergoed team bij elkaar te krijgen. Elitespelers zoals Ronaldo, Robben en Messi zijn vaak erg duur als je ze wilt kopen.
FUT Draft biedt FUT-spelers de mogelijkheid om eindelijk met deze spelers aan de slag te kunnen gaan. Voor 15,000 coins (de eerste keer is gratis) kun je je inschrijven voor een FUT Draft-toernooi. In Draft krijg je voor elke positie op het veld steeds vijf spelers waar je uit mag kiezen. Dit kan variëren van zilveren spelers tot voornamelijk elitespelers die je niet in je team wilt missen. De uitdaging komt in de vorm van de eerder genoemde chemie. Kies je voor een topspeler, of kies je voor een mindere speler die een goede chemie heeft met de andere teamleden? Zo koos ik voor Suárez in de spits, maar doordat ik geen andere Spaanse Ligaspelers of Uruguayanen als flankspelers kreeg, speelde hij uiteindelijk als een natte krant. Balans is dus belangrijk.
In totaal speel je in FUT Draft vier wedstrijden (online of offline), en met elk gewonnen duel verhoog je het aantal prijzen dat je krijgt. Het wordt echter pas interessant na twee of drie gewonnen duels, omdat dan de prijzen zich pas echt beginnen op te stapelen. Denk aan gratis Gold Packs enzovoort. Verlies je of heb je het toernooi afgerond, dan verdwijnt je Draft Team weer en moet je deze opnieuw in het toernooi kopen. Vind je 15,000 coins veel geld, dan is het goed om te weten dat je ook zogenaamde FUT Draft Tokens uit pakjes kunt halen, wat weer enigszins scheelt in de kosten. Het is serieus een leuke feature, ten eerste omdat je gelijk aan de slag kan met de betere spelers binnen FUT en ten tweede omdat je telkens een ander team moet maken, wat voor de nodige variatie en uitdaging zorgt.


Voor de rest zijn er voornamelijk kleine toevoegingen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de FUT-spelers waar je mee begint nu 45 contracten hebben in plaats van elf, waardoor het iets gemakkelijker wordt om te blijven spelen zonder steeds contracten te moeten kopen. Verder is het goed om te weten dat de vaste prijsrange op de spelerveiling is aangepast. Deze lijkt wat breder ingezet te zijn, waardoor je de nodige vrijheid hebt om je prijs vast te stellen. Ook de menu’s zijn hier en daar net iets gebruiksvriendelijker geworden. Verder is er aan de Career Mode een Pre-Season-toernooi toegevoegd waar je extra geld mee kan verdienen. Louis van Gaal (Manchester United) houdt er nooit zo van, maar in FIFA 16 levert het flink wat op. Ook kun je nu middels individuele trainingen spelers doortrainen, zodat je enigszins kunt sturen waar ze beter in worden. Het zijn allemaal welkome verbeteringen, maar daar houdt het dan ook wel mee op. De Career Mode is bijvoorbeeld verder nagenoeg hetzelfde als vorig jaar.

Oude fouten herhalen zich in de huidige besturing
Daar komt meteen ook het grootste kritiekpunt om de hoek kijken; er is eigenlijk niet zo heel veel veranderd. Grafisch ziet alles er misschien net iets scherper uit, maar het scheelt niet veel ten opzichte van het vorige deel. Ik had stiekem gehoopt dat EA met de komst van de nieuwe generatie consoles de FIFA Engine een upgrade zouden geven, maar dat is helaas tot nog toe nog niet gebeurd.


Wat wel door de jaren heen veranderd is, is de gameplay. We hebben FIFA’s gehad waarin sommige spelers veels te snel waren, kopgoals net iets te gemakkelijk waren te realiseren, de fake shot-beweging die er voor zorgde dat je je tegenstander te gemakkelijk en snel kon omspelen door snel te wisselen van richting, en dat crosses soms voor instant goals leken te zorgen. De meeste van deze issues zijn aangepakt, maar in zo’n mate dat FIFA 16 eigenlijk heel moeilijk speelbaar is geworden op de hogere niveaus. Denk bijvoorbeeld aan hoge ballen van de zijkant; in twintig duels is het mij slechts eenmaal gelukt om met een kopgoal te scoren. Gedurende alle andere duels zeilde de bal vreemd naar de keeper, of pikte een tegenstander deze op. Ook met de lage crosses lijkt het alsof geen enkele speler zin heeft om klaar te staan, waardoor meer dan eens de bal gewoon de drukte in zeilt en niet naar een specifieke speler. In het echt verdienen al die spelers miljoenen, maar dit uit zich niet in FIFA. Vaak als je in de problemen zit, of als je probeert klaar te staan om een hoge voorzet te geven, is er niemand die ook maar de moeite neemt om door te breken of vrij te staan, ook al druk je hiervoor de juiste knoppen. Het gevolg is dat het voornamelijk aankomt op echte tikkie takkie om ruimtes proberen te zoeken, wat op zich nog niet eens zo erg is. Hetgeen wat het alleen extra lastig maakt is dat simpele passjes, zo nu en dan worden vertaald als keiharde passes of juist heel zacht waardoor die naar iemand gaat die helemaal niet vrijstaat, met frustratie tot gevolg. Een keertje is niet erg, maar het gebeurt in FIFA 16 wel erg vaak.  Het enige voordeel als je online speelt is dat andere spelers hier ook last van hebben, waardoor je nog wel eens de bal zo op een presenteerblaadje terug kunt krijgen. Overigens is er nog wel één beweging een tikkeltje overpowered en dat is het finesseschot. Bijna elke keer als je schuin de zestien in loopt en een finesseschot uitvoert zit die er in, terwijl een normaal schot negen van de tien keer geblokt wordt.


Het laatste kritiekpunt wat ik heb is het feit als je tegen de computer speelt (World Class of hoger), dat de computer bij een achterstand nog wel eens op de automatische piloot lijkt te gaan. Opeens gaat de turboknop aan en als ze willen scoren, doen ze dat vaak ook, soms zelfs op ogenschijnlijk onrealistische wijze. Dit zit er eigenlijk al jaren in en toont ook hoe weinig er eigenlijk op gameplaygebied is veranderd. Het enige dat is aangepast zijn de zaken die overpowered waren, waardoor uiteindelijk nu bijna niets meer echt goed werkt. Het wordt de hoogste tijd dat EA dit systeem flink op de schop neemt, zodat al deze oneffenheden er eindelijk eens uit worden gehaald.

Al ben ik misschien vrij streng, ik moet zeggen dat FIFA online nog altijd het beste uit de verf komt. Zoals gezegd hebben daar zowel jij als je tegenstander dezelfde problemen. Online werkt het goed, afgezien van de soms rare passes en spelers die in de baan van het schot lopen. Met name Ultimate Team werkt als een trein. Ik had wel nog steeds af en toe server issues in de eerste week, maar daarna leek het dit keer allemaal iets beter te werken dan voorheen. Hopelijk blijft dit zo. Wedstrijden werden snel gevonden en er waren geen disconnects. Er is uiteindelijk niets leuker dan online met vrienden of tegen onbekenden de nodige wedstrijden te spelen om te kijken wie de beste is.


Conclusie
Heb je nog nooit een FIFA gespeeld, dan mag je meteen tien punten bij het onderstaande cijfer bijtellen. FIFA 16 biedt je momenteel het meest complete voetbalpakket wat je op de markt kunt vinden. Concurrent Pro Evolution Soccer speelt weliswaar beter qua veldspel, maar de menu’s, het gebrek aan licenties en de mindere uitvoering van de op Ultimate Team geïnspireerde gamemodus,  zorgen ervoor dat FIFA 16 een completer algeheel pakket biedt. Vooral de Career Mode en Ultimate Team zullen je als nieuwkomer kunnen bekoren, en je wordt zelfs gedurende de wedstrijd geholpen met feedback voor welke knoppen je het beste kunt gebruiken. Als je eenmaal geoefend hebt kun je vervolgens aan de slag in de online seasons.

Het cijfer is echter gebaseerd op de ervaringen met eerdere delen en het gebrek aan verbetering in FIFA 16.Met name FUT Draft is een waardevolle en leuke toevoeging, maar er is te weinig vernieuwing of verbetering om de hardcore fan volledig te kunnen bekoren. Het wordt de hoogste tijd dat eindelijk die grafische engine eens een upgrade krijgt, sinds deze al in gebruik is sinds FIFA 14. Daarnaast begint de besturing steeds lastiger te worden met onvoorspelbare passes, niet goed lopende spelers, en gebrek aan effectiviteit van zowel crosses als kopduels offline. Mijn wenslijst voor FIFA 17 is een renovatie van het veldspel en eventueel een flinke upgrade op grafisch gebied, zodat de kern opnieuw als een huis komt te staan. Als dat wordt aangepakt weet ik zeker dat FIFA zijn koppositie verder zal verstevigen, maar daarvoor moet eerst terug worden gegaan naar de basis.

Als ik overigens nog één ding op mijn wensenlijstje zou kunnen plaatsen, dan is dat een digitaal soort plakboek in FUT zoals je die vroeger in de winkel kon kopen, maar dan voor FUT waarin je al die kaartjes kunt verzamelen van elk team. Wanneer je teams van spelers completeert krijg je coins, etc. Zo kun je naast het spelen van de game ook proberen alle teams te verzamelen. Alle kaartjes die je uit een pakje haalt krijgen zo ook daadwerkelijk een nieuwe functie. Het zal er nooit komen, maar er zijn genoeg mooie ideeën vanuit de community waar EA nog iets mee kan doen.

 

Oordeel FIFA 16 (PS4)

  • Graphics 75
  • Gameplay 70
  • Originality 50
  • Sound 85
  • Replay 85
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 16336 

Laagste 1 prijzen voor FIFA 16 (PS4)

19.40 19.40 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Lamar Games 10
€  15.95€ 3.45   € 19.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Typhoon20
Typhoon20 ( 580 ) 11-10-2015 09:22
Waardeloos spel. Laatste fifa die ik ooit zal aanschaffen.
Elk jaar gaat het maar achteruit. Dit is gewoon fifa 15 met wat tweaks en cosmetische verandering. Het is een schande dat ze helemaal geen verbetering brengen aan modus als Pro Clubs etc omdat het niet winstgevend is als ultimate team.
avatar van Jerome2812
Jerome2812 ( 1395 ) 11-10-2015 10:16
By far de ''slechtste'' Fifa game die ik ooit gespeeld heb. Ik heb het nog bijna nooit meegemaakt dat een Fifa game slechter is dan het jaar ervoor.. Maar ja, het blijft toch een verslavend spel.
avatar van DS_Ornstein
DS_Ornstein ( 193 ) 11-10-2015 11:43
Ze zouden eigenlijk een soort van draft aftrap moeten toevoegen. Dat je met een vriend speelt en beiden een team moet samen stellen en daarna tegen elkaar kunt spelen.
avatar van Malistix
Malistix ( 1431   3) 11-10-2015 12:02
Ik was erg teleurgesteld net als de review ook weergeeft. Ik vond zelfs op veel vlakken FIFA 15 wat fijner spelen omdat die nieuwe trainingen voor je virtual pro en jonge spelers optimaal is als je het niet simuleerd en je dus voor de beste prestaties meer van die kut minigames aan het spelen bent dan de game zelf, waardoor ik voor de carriere mode serieus weer FIFA 15 speel en de verbeteringen in FUT zijn er niet behalve de update kwa teams/spelers

En als laatste hebben ze die online draft crap als trophy in de game gedaan
avatar van JtotheY
JtotheY ( 12 ) 11-10-2015 12:28
Quote:
Ze zouden eigenlijk een soort van draft aftrap moeten toevoegen. Dat je met een vriend speelt en beiden een team moet samen stellen en daarna tegen elkaar kunt spelen.

Precies, zoiets zou ik ook vet vinden. In plaats van allebei de sterkste teams kiezen moet je zelf een team samenstellen met beperkte resources. Geeft het 1 tegen 1-spelletje toch wat meer diepte.
avatar van Yørn
Yørn ( 4194   27) 11-10-2015 13:42
Rol: Administrator
Quote:

En als laatste hebben ze die online draft crap als trophy in de game gedaan

Er zijn idd twee trophies voor draft, eentje voor online 4 keer winnen en eentje voor offline 4 keer winnen. Die voor offline kan je vrij gemakkelijk scoren omdat je de moeilijkheidsgraad kunt aanpassen, gewoon deze op amateur zetten en je wint zo alle vier de wedstrijden. Misschien zijn de prijzen daardoor niet al te boeiend, maar je hebt in ieder geval de trophy.:-)
avatar van IGC
IGC ( 15 ) 11-10-2015 14:52
Fifa 13 was idd de beste van de laatste 16 jaar (:
avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700   1) 11-10-2015 14:54
FIFA 13 is momenteel nog steeds mijn favoriet, omdat het veldspel daar zo briljant in elkaar zat.

las al niet verder.......
avatar van Sender
Sender ( 315 ) 11-10-2015 14:58
Als PES beter speelt qua veldspel is dat gewoon het betere voetbalspel.
avatar van Davidov
Davidov ( 13679   2) 11-10-2015 15:00
Ik heb al geen FIFA -of welke voetbalgame dan ook- meer geapeeld sinds FIFA 99 haha.
Heel misschien dat ik PES 2016 koop als 'ie goedkoper is...
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 5449   12) 11-10-2015 15:11
Ook al is het geld verspilling. Toch wil ik deze game omdat ik het heerlijk vind om op de bank te strijden tegen mijn maten. Ieder jaar trap ik er weer in maar ik wil gewoon met de meeste recente teams spelen etc.
avatar van Toonybee
Toonybee ( 158 ) 11-10-2015 15:22
Ik heb FIFA 16 en voor het eerst sinds jaren ook weer PES (ook 2016). Dat ik voornamelijk die laatste speel zegt voor mij genoeg. Wat een vervelend traag spel is FIFA geworden. Realisme lees ik dan vaak. Als realistisch voetbal inderdaad zo onweerstaanbaar saai is, dan zou ik het niet kijken. Realisme is in mijn ogen sowieso niet in 1 standaard speelwijze en tempo uit te drukken. De ene wedstrijd is niet om aan te zien, de andere laat je 90 minuten op het puntje van je stoel zitten. Ik wissel PES graag af met een potje FIFA 15.
avatar van GinneSchrik
GinneSchrik ( 4212 ) 11-10-2015 15:40
Quote:
Ook al is het geld verspilling. Toch wil ik deze game omdat ik het heerlijk vind om op de bank te strijden tegen mijn maten. Ieder jaar trap ik er weer in maar ik wil gewoon met de meeste recente teams spelen etc.

Reden genoeg om jaarlijks geld uit te geven vind ik, maar het zou niet op deze manier moeten eigenlijk. Ik ben helemaal niet tegen het betalen voor roster updates, maar EA zou het anders vorm moeten geven. Ze zouden elke 2 of zelfs 3 jaar met een écht nieuwe game moeten komen en de jaren dat ze geen game uitbrengen gewoon een betaalde roster update en wellicht wat extra's aan moeten bieden. Denk bijvoorbeeld aan het model dat Destiny hanteert, maar dan met sportgames. Van mij mogen ze de basisprijs van de game omhoog gooien om uiteindelijk toch op de €120 per 2 jaar uit te komen, maar developmentcycles van 9- 10 maanden maken al die geliefde franchises kapot, want laten we wel wezen: het is niet alleen FIFA dat eronder lijdt.

Toen de PS3 en 360 uit waren en je speelde PES leek het zo stroef ten opzichte van FIFA en bij EA hadden ze echt moeite gedaan FIFA naar de destijds nieuwe generatie te brengen. De eerste zag er enkel wat "glimmend" uit, maar al snel werd de gameplay aangepakt wat resulteerde in een geweldige reeks FIFAs. Ook daar zag je al wel dat het moeilijk was elk jaar een nieuwe game uit te brengen en vaak werden features er het ene jaar uitgesloopt, om ze het jaar erna er weer terug in te stoppen, maar overall speelde je jarenlang een lekkere pot voetbal. Deze generatie echter lijkt EA niet te beseffen dat ze een extra stapje moeten doen door bijvoorbeeld de engine te vernieuwen en hierdoor vind ik FIFA nu ineens lijken als een "last gen" game vergeleken met PES; FIFA loopt stroef, de AI is belabberd en het voetbal zelf lijkt gewoon slechter te worden met het jaar. Het roer moet om!

Natuurlijk gaat EA niets veranderen want FIFA overtreft waarschijnlijk weer elke verwachting en zal maandenlang in de top 3 van best verkochte games staan. En aan licenties ligt het volgens mij niet eens meer, PES heeft aardig wat licenties en hetgeen ze niet hebben is makkelijk toe te voegen, het is gewoon een vreemd soort merktrouw wat FIFA aan de top houdt. Ik heb het al vaker gezegd, maar het lijkt of veel gamers niet van voetbal houden, maar van FIFA en daarom is de noodzaak tot verandering er niet. En ik twijfel niet eens aan de bereidheid van EA Sports om de serie op de schop te gooien, ze hebben het eerder gedaan, maar het is hetzelfde probleem als waar Ubisoft met AC en Activision met CoD tegenaan hikken: het gros van de fanbase wíl geen verandering.

avatar van Kowichi
Kowichi ( 2494   4) 12-10-2015 11:54
Ik irriteer mij echt aan de snelheid van het spel. Natuurlijk is het realistisch dat de tegenstander rustig vanuit achteren gaat opbouwen, maar dat het bijna onmogelijk is om de bal af te pakken gaat mij te ver. Hierdoor haal je alle snelheid uit de wedstrijd.
avatar van FreDjecoll
FreDjecoll ( 993 ) 12-10-2015 13:50
Wanneer gaan ze nu eindelijk eens toevoegen dat je lokaal samen met iemand, of meerdere mensen, online kan spelen tegen andere mensen.
avatar van ShadyAce
ShadyAce ( 1235 ) 12-10-2015 14:13
Quote:
Concurrent Pro Evolution Soccer speelt weliswaar beter qua veldspel, maar de menu’s, het gebrek aan licenties en de mindere uitvoering van de op Ultimate Team geïnspireerde gamemodus, zorgen ervoor dat FIFA 16 een completer algeheel pakket biedt.

Ik lees hier dus; PES is de betere voetbalgame, maar omdat FIFA meer namen en teams heeft is die completer dus een betere game ervaring.. ?
Beetje krom. Maar goed, zelf heb ik alleen Fifa 98 gespeeld, en elke titel daarna kon mij niet bepaald bekoren(Heb niet zo veel met sport spellen)

Wel vind ik dan leuk om mee te krijgen dat er overal over PES dit jaar zó enthousiast wordt gedaan, dat lijkt als ik de verhalen mag geloven echt de betere voetbalgame te worden dit jaar. Het verbaast me daarom des te meer dat ik op zoveel plekken toch mensen FIFA keihard zie verdedigen.
avatar van Yørn
Yørn ( 4194   27) 12-10-2015 14:35
Rol: Administrator
Quote:
[..]


Ik lees hier dus; PES is de betere voetbalgame, maar omdat FIFA meer namen en teams heeft is die completer dus een betere game ervaring.. ?
Beetje krom. Maar goed, zelf heb ik alleen Fifa 98 gespeeld, en elke titel daarna kon mij niet bepaald bekoren(Heb niet zo veel met sport spellen)
.

Ik zeg dat Fifa 16 een completer algeheel pakket biedt, dat is net even wat anders dan een betere gameervaring :-) Gameervaring is idd gameplay, voetbalpakket denk ik meer aan alle features die er inzitten. PES is wat kaal wat dat aangaat.
avatar van DeBers
DeBers ( 56 ) 14-10-2015 09:42
Quote:
Wanneer gaan ze nu eindelijk eens toevoegen dat je lokaal samen met iemand, of meerdere mensen, online kan spelen tegen andere mensen.
Hahaha. Dat kan echt al jaren en doe ik dan ook al jaren. Gewoon in het scherm waar je een team kan kiezen een guest toevoegen. Een beetje googlen en je had het geweten.
avatar van Eleqtrique
Eleqtrique ( 62 ) 14-10-2015 12:56
PES speelt best lekker, maar de hype heeft natuurlijk te maken met het feit dat men FIFA beu is en PES eindelijk een alternatief biedt waar je langdurig plezier aan kan beleven.