Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016 (Wiiu)
65 100 1

Review Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016 (Wiiu)


Mario & Sonic op de Olympische Spelen; het is al jarenlang een beetje het vreemde paard in de stal van Nintendo. De games, ontwikkeld door SEGA, zijn vaak wel leuk voor even, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Vreemd, aangezien de Mario-sportgames vaak wel van hoge kwaliteit zijn. Echter, we mogen een gegeven paard niet in de bek kijken en we gaan graag aan de slag met Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 voor de Wii U. Zo…dat is een hele paardenmond vol.

Wie Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 voor het eerst opstart, zal begroet worden op een prachtig strand met daarop een aantal grandioze zandkastelen. Bij het eerste zandkasteel, de enkele wedstrijd, zijn veertien verschillende officiële olympische sporten te vinden. Deze variëren van voetbal tot zwemmen en van BMX tot tafeltennis. Elk van deze sporten is een soort minigame van een paar minuten waar je vaak niet meer knoppen hoeft te gebruiken dan de analoge stick, A- en B-knop. Er is één sport die er tussenuitspringt: de ruitersport.


Wario’s Paardrij Simulator 2016

Wanneer je Ruitersport voor het eerst hebt opgestart kun je het niet meer laten liggen. Er is niks mooier dan het prachtige HD-haar van deze olympische paarden te zien wapperen in de warme wind van Rio de Janeiro. De game telt twintig speelbare personages; waarvan tien van Team Mario en tien van Team Sonic, maar iedereen weet dat het de meest logische keuze is om Wario de leiding te laten geven over deze prachtige majestueuse wezens met manen van puur goud.

*Klop klop*, *klop klop*, zo klinkt het geluid dat de hoeven maken van deze geweldige dieren, die speciaal voor de Olympische Spelen van de rookvleesmachine zijn gered wanneer je ze door het olympisch parkoer heen leidt. Met Wario op de rug zullen zij zich door het gouden zand van het Olympisch Stadion voortbewegen. Zelden was paardrijden zo mooi, en kijk Wario eens genieten. Hij vergeet helemaal dat hij van origine op jacht is naar gouden muntjes. Dat is de magische kracht van deze fabuleuze creaturen.

Met Wario op een paard

Natuurlijk is de ruitersport niet de enige sport die goed uit de verf komt in Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 voor de Wii U. Zo is Turnen een erg leuk ritmespel waar je op de maat van de muziek de knoppen indrukt om punten te behalen. Dit is een simpele variant op een andere SEGA-game, namelijk Hatsune Miku: Project DIVA ƒ, waarin je op lekkere remixes van Mario- en Sonic-nummers ritmisch op knoppen drukt om zo de hoogste score te behalen. Toch weet zelfs Turnen niet het niveau te halen van het tussen de plassen door rennen met een schitterende hengst, met op de rug natuurlijk Wario.


Een paard onder Wario
Naast de gewone sporten zijn er in de Mario & Sonic op de Olympische Spelen-serie ook altijd zogenaamde Droomsporten te vinden. Deze droomsporten zijn vaak een stuk leuker en fantasievoller dan de echte. Deze zijn echter totaal van de virtuele aardbodem verdwenen in de Wii U-versie van Rio 2016, terwijl ze wel te vinden zijn in de 3DS-variant. Een vreemde keuze, maar gelukkig zijn deze droomsporten in de Wii U-versie vervangen door zogenoemde Duels.

Zo is er een voetbalduel, een rugbyduel en een volleybalduel, waarin je met een zelf samengesteld team een soort Mario Kart-achtige variant op de gewone sport speelt. Deze duels zijn erg leuk en zelfs een stuk plezieriger dan de gewone sporten. Door het gebruik van voorwerpen komt er net wat meer tactiek bij kijken, en kunnen punten uit een onverwachte hoek naar je toe komen. Helaas is er geen paardrijduel te vinden, wat een gemiste kans is. Want wie had er niet als Wario vuurballen of rode schildjes willen schieten vanaf de rug van zo’n indrukwekkende hengst?

Paardrijtoernooi met Wario
Andere spelmodi die verstopt zitten achter de prachtige zandkastelen zijn Toernooien en het Heldenduel. In Toernooien kun je zoals de naam doet vermoeden verschillende toernooitjes spelen met mensen over de hele wereld. Ik hoor je al denken en ik kan je geruststellen; ja, ook paardrijden is te spelen in toernooivorm, en ja, je kunt Wario selecteren als personage. Natuurlijk zou je voor één van de vele andere iconen uit de Mario- en Sonic-games kunnen kiezen. Denk hierbij aan Knuckles, Tails, Luigi en Yoshi, maar die staan er eigenlijk maar een beetje voor paardenspek en bonen bij als ook Wario een optie is.


Wanneer je vijfentwintig toernooitjes gespeeld hebt speel je de mogelijkheid vrij om amiibo te gebruiken. amiibo uit de Mario- en Sonic-universa geven je kostuums voor je Mii. Ook verdien je tijdens het spelen van de verschillende sporten muntjes, waar Wario natuurlijk dol op is, waarmee je kledingstukken voor je Mii kunt kopen. Het is een leuke extra, maar geen reden om verschillende amiibo voor aan te schaffen.

Team Wa… Mario vs Team Sonic
In het Heldenduel neemt Team Mario het op tegen Team Sonic in verschillende sporten. Het team dat de ronde wint kan het andere team een handicap bezorgen, door bijvoorbeeld drie personages uit het verliezende team uit te schakelen voor één ronde. Bowser is bijvoorbeeld zwaar, maar daardoor sterk, terwijl Sonic vanzelfsprekend een snel personage is. Deze personages verliezen kan cruciaal zijn voor bepaalde sporten, dus stel je teams per sport verstandig samen.


Prachtig paard… en Wario
Grafisch ziet Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 er gelikt uit. Het mooiste is natuurlijk dat prachtige paard van Wario, waarop je bijna elk individueel haartje dat glinstert in de wind kunt tellen, wanneer hij op majestueuze wijze over het parkoer paradeert, maar de rest van de game mag er zeker ook zijn. Het spel draait op 60 beelden per seconde en voelt daardoor lekker soepel aan. Ook is de game volledig op de GamePad van de Wii U te spelen.

De muziek in Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 klinkt lekker zomers. Zoals eerder genoemd zijn er verschillende remixes te horen van bekende én onbekende Mario- en Sonic-nummers (met als extra zelfs Donkey Kong!) en natuurlijk zijn er ook nieuwe nummers gecomponeerd voor deze game. De soundtrack geeft het spel een lekker fris tintje mee. Iets wat dat helaas teniet doet is de voice-acting, voor zover er voice-acting is in een game als deze. Voor het spel is zo te horen gebruik gemaakt van de geluidsbibliotheek van zowel de Sonic- als de Mario-serie, wat er wel eens voor wil zorgen dat geluidsfragmenten klinken alsof ze niet in deze game thuishoren. Zo klinken vooral de geluiden die Yoshi maakt een beetje dof en voelen hierdoor oud aan.

Niet alles is even geweldig als paardrijden met Wario

Helaas werkt niet elke sport even lekker. Zo is tafeltennis erg frustrerend omdat de tegenstander constant super snelle vuurballen uit z’n tafeltennisbatje weet te knallen, terwijl jij, of je nou Wario bent of niet, met moeite de bal op de tafel kunt houden. Zelfs op het makkelijkste niveau is deze minigame erg tergend. Een pluspuntje is wel dat de game volledig Nederlandstalig te spelen is, wat voor de kleintjes, waar deze game natuurlijk op gericht is, een goeie bijkomstigheid is.


Conclusie
Paardrijden met Wario was nog nooit zo mooi. Natuurlijk heeft Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 voor Wii U nog veel meer te bieden, maar wij, beste lezer, weten allebei dondersgoed dat we hier beiden zijn voor die prachtige harige wezens met hun glanzende manen en Wario op hun rug. Het is erg jammer dat de Droomsporten geschrapt zijn uit dit deel, want dat waren veruit de leukste onderdelen uit de Mario & Sonic-games. Hopelijk zien we die weer terug bij de volgende Olympische Spelen in 2018!

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber

 

Oordeel Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016 (Wiiu)

  • Graphics 75
  • Gameplay 60
  • Originality 65
  • Sound 60
  • Replay 75
  • Eindcijfer 65

Aantal keer bekeken: 10124 

Laagste prijzen voor Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Rio 2016 (Wiiu)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jopvdsteen
Jopvdsteen ( 3202 ) 04-07-2016 20:10
Heb dit spel als downloadcode voor €15 op kunnen pikken en dan is het een leuk spel met aardig wat vermaak maar de inhoud vergeleken met wat ik me van eerdere Mario en Sonic games herinner is wel achteruit gegaan. Alsof ze zich er proberen makkelijk vanaf te maken omdat mensen het toch wel komen omdat Mario en Sonic er in zitten...

Jammer, gemiste kans! Maar, zoals gezegd, voor een klein prijsje biedt het ook zeker wel de nodige vermaak, geen spijt van mijn aankoop!
avatar van Megane377
Megane377 ( 6296   32) 04-07-2016 21:30
Quote:
Heb dit spel als downloadcode voor €15 op kunnen pikken.
Voor een klein prijsje biedt het ook zeker wel de nodige vermaak, geen spijt van mijn aankoop!
met dank aan Fré
avatar van Timmerito
Timmerito ( 2338   3) 04-07-2016 21:41
Quote:
[..]
met dank aan Fré

Goh, hoe raad je het?
avatar van Marc574
Marc574 ( 201   16) 04-07-2016 21:53
Quote:
Heb dit spel als downloadcode voor €15 op kunnen pikken

Waar?
avatar van Jopvdsteen
Jopvdsteen ( 3202 ) 04-07-2016 22:05
Quote:
[..]


Waar?

Quote:
[..]
met dank aan Fré

avatar van Pacboyslim
Pacboyslim ( 544   3) 05-07-2016 07:56
Is dat paardrijden eigenlijk een beetje leuk?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39146   67) 05-07-2016 08:14
Een smaakvolle keuze aan screenshots. Ik kan deze recensie enkel een Wario outta ten geven.

Voor de rest kan ik een grap maken over Mario & Sonic at the Special Olympics omdat het weer zo slecht scoort maar die grap heb ik al een stuk of vier keer gemaakt over de serie.
avatar van Marc574
Marc574 ( 201   16) 05-07-2016 11:52
Quote:
[..]


[..]


Wie/wat is Fré?
avatar van LoveCat
LoveCat ( 220 ) 05-07-2016 12:23
Fre is sorteerder bij DHL in Tilburg......dat je dat niet weet zeg
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 8676 ) 05-07-2016 13:45
Vind het maar weinig realistisch. Waar is de braziliaanse corruptie, de favelas, de vleesetende bacterien in het zeewater, de instortende fietspaden, de overvallen, drugsdealers en moordpartijen? Gelukkig kunnen we paardrijden met Wario (in een stadion dat afgebouwd is, geloof je het zelf?), anders had ik deze zeker laten liggen
avatar van SR8
SR8 ( 4287   7) 05-07-2016 13:50
Mrpapercut, je vergeet het zikavirus