Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Pro Evolution Soccer 2011 (Xbox360)
75 100 1

Review Pro Evolution Soccer 2011 (Xbox360)

Wanneer de voetbalcompetities alweer in volle gang zijn, kijken de fans van voetbalgames alweer uit naar de jaarlijkse strijd tussen EA en Konami. Nadat Konami jarenlang met hun Pro Evolution soccer serie zich de koning van het voetbal mocht noemen, was het EA dat de switch naar de next-gen consoles wist te benutten om met de FIFA serie keihard terug te slaan. En eigenlijk weet PES sindsdien niet meer echt te overtuigen. Het was zelfs zo erg, dat Konami serieus twijfelde om PES 2010 uit te brengen. Dit jaar moet de ommekeer worden, zo vertelde men bij Konami op de GamesCom in Keulen. Doelloze woorden? Of weet PES 2011 er dit jaar een overwinning of in ieder geval een gelijkspelletje uit te slepen?

Gameplay
Het belangrijkste aspect van een voetbalgame is natuurlijk altijd de gameplay. De laatste PES delen voelden aan als updates, die op de next-gen consoles gewoon niet lekker uit de verf kwamen. PES 2011 moet het begin van een nieuwe start worden en al na enkele minuten merk je meteen dat Konami inderdaad hard bezig is geweest met het sleutelen aan de gameplay.

Wat opvalt, is dat het tempo van het spel een stukje teruggedraaid is, iets wat ik niet per definitie een voordeel vind. De animaties van de spelers bij het lopen en dribbelen geven te vaak het gevoel alsof ze aan elkaar geplakt zijn, wat hierdoor extra opvalt. Gelukkig kun je de speelsnelheid aanpassen, maar het is toch een minpuntje. Ook de AI van je medespelers is af en toe beneden peil; aanvallend wordt er te weinig vrijgelopen en verdedigend staan je medespelers soms stil. Waar ik wel over te spreken ben is het pass-systeem, dat een stuk lastiger maar daardoor ook uitdagender is gemaakt. Je zult altijd rekening moeten houden met de snelheid en de richting van je pass, maar zodra je dit beter onder de voetbalknie krijgt zal je met wedstrijdbepalende passjes kunnen strooien.

Ook kun je beter dan bij FIFA spelers passeren en met de toevoeging van een uitgebreid tricks-systeem dat niet alleen voor de show, maar ook daadwerkelijk nuttig is, geeft dit PES toch een plusje ten opzichte van FIFA. Samenvattend gezegd zorgt de gameplay voor een redelijk positief gevoel, maar dat er nog behoorlijk aan gesleuteld moet worden is duidelijk.Sfeer
Ieder jaar blijf ik me erover verbazen. Hoe kan het toch dat het Konami nooit lukt om meer dan een paar volledige competitielicenties te krijgen. De Franse en de Nederlandse competitie zijn compleet, maar om bijvoorbeeld wederom North London in plaats van Arsenal tegen te komen is gewoon jammer. Uiteindelijk is veel aan te passen, maar een Duitse competitie die helemaal mist (Bayern München en Werder Bremen zijn wel te kiezen) is moeilijker te begrijpen. Wat wel erg leuk is, is de terugkeer van de Champions League en de Europa League. Ook nieuw is de toevoeging van de Copa Santander Libertadores. Ik kan van deze laatste niet heel erg enthousiast worden, maar de sfeer bij al deze competities (denk aan opkomen met de Champions League tune) is wel erg goed. Wat wel tegenvalt, is de muziek in de gamemenu’s en het commentaar tijdens de wedstrijden dat ook dit jaar niet veel weet toe te voegen aan de sfeer. Ook het gedrag van het publiek mag wat mij betreft wel beter, want het komt nog steeds niet in de buurt van de uitzinnige toeschouwers bij de wedstrijden van FIFA.

Gamemodes
Net zoals vorig jaar zijn de bekende gamemodes als de Master League (ML), Be A Legend en de nodige competities en cups aanwezig. Footie fans zullen de meeste tijd in de Master League steken, die ook nu weer lekker in elkaar zit. Het blijft een uitdaging om je het met je matige startteam tot een internationale topper te schoppen.

Bij Be A Legend is het de bedoeling om je eigen gemaakte speler langzaam beter te laten worden. En ook al kun je veel doen in deze modus, toch ergerde ik me enorm aan de wedstrijden. Ik kon wel honderd keer om de bal vragen, ik bleef onzichtbaar voor mijn medespelers. Misschien wordt dat beter naarmate de teams waar je speelt beter worden, maar het is niet leuk om zo te moeten beginnen.Multiplayer
Toch speel je voetbalgames natuurlijk ook om uiteindelijk echte spelers in het stof te laten bijten. Dat kun je natuurlijk thuis op de bank doen met 1 of 3 vrienden (2 tegen 2), maar ook online kun je je prima vermaken met PES 2011.Hier lijkt PES 2011 zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben. Je kunt een online wedstrijd 1 tegen 1 of samen met een vriend 2 tegen 2 spelen. Je wordt hier automatisch tegen een vergelijkbare tegenstander geplaatst, dus in principe hoef je je vooraf nooit kansloos te voelen.

Nieuw is de online Master League, die vooral opvalt door een afwijkend transfersysteem. Je begint ook hier met een matig team, maar kunt slim geld verdienen door spelers te kopen die op het moment minder populair zijn. Hoe meer mensen deze speler kopen, hoe meer hij waard wordt. Zo kun je winst maken door een speler op het juiste moment te verkopen. Ik heb er nog niet heel veel tijd in kunnen steken, maar het lijkt toch zeker een interessante online optie te zijn.

PES vs. FIFA
PES lijkt dit jaar zoals gezegd, dus weer de weg naar boven te hebben gevonden. Toch denk ik dat PES nog niet op gelijke voet staat met FIFA 11. FIFA heeft nog steeds een voorsprong die PES de komende jaren zal moeten inhalen. Zo zijn er veel meer licenties aanwezig, lopen de animaties van de bewegingen een stuk soepeler, is de sfeer stukken beter en heeft EA jaren de tijd gehad om langzaam de gameplay te verbeteren.

Toch zijn er ook zeker zaken die PES 2011 positief onderscheiden van zijn aartsvijand. Zo ziet PES er grafisch zeker zo mooi uit en zijn er veel meer herkenbare spelers in de game verwerkt. Ook het passeren van spelers is makkelijker, wat extra leuk is wanneer je je tegenstander naast je op de bank doldraait. Zo kunnen wedstrijdjes al snel spectaculair verlopen en dat is altijd één van de kwaliteiten van PES geweest.

Conclusie
Pro Evolution Soccer 2011 lijkt eindelijk zijn draai op de next-gen consoles te hebben gevonden. Ondanks het feit dat er nog genoeg verbeterpunten zijn, doet PES al veel dingen goed. PES fans zullen dan ook zeker tevreden zijn, maar het zal op dit moment nog lastig blijven om de grote groep FIFA spelers aan het twijfelen te brengen. Als Konami de komende jaren dezelfde stappen blijft maken, wordt het voor footie-fans eindelijk weer wat moeilijker om te kiezen.

Deze game is gereviewed door Frido

 

Oordeel Pro Evolution Soccer 2011 (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 70
  • Originality 70
  • Sound 60
  • Replay 85
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 8702 

Laagste 1 prijzen voor Pro Evolution Soccer 2011 (Xbox360)

12.99 12.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  12.99€ 0.00   € 12.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van X700XL
X700XL ( 791 ) 17-10-2010 21:05
Deze review heeft me nog meer aan het twijfelen gezet, sterker nog ik denk er zelfs aan om deze game binnenkort te gaan halen. Vooral het tweede gedeelte van het stukje PES vs. FIFA heeft me weer aan het denken gezet waarom pro evo altijd zo goed was en daarom (na een lange tijd niet echt fifa of pes gespeeld te hebben) is dit een goed moment om goeie oude herinneringen aan pes weer naar boven te brengen.En hopelijk zal Konami de komende jaren met meer verbeteringen komen zodat we ooit de ultieme voetbalgame krijgen!!
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 17-10-2010 23:07
Rol: BG Redacteur
Ja ik heb goede hoop! Ik kreeg ook dat oude PES gevoel, maar er zijn nog zeker dingen die niet kloppen in de game. Maar Konami update wel flink...dus ik hoop op nog meer verbeteringen!
En PES 2012 (ja ik loop ver vooruit) moet FIFA toch wel gaan bedreigen dan!?
avatar van Mathiask
Mathiask ( 609 ) 21-10-2010 19:05
Deze game voetbalt niet lekker... speel hem nou al geruime tijd maar er is totaal geen sfeer en alles voelt zo... gescript aan.
Geen voetbal in ieder geval. Helaas wordt dit gevoel na enkele wedstrijden alleen maar erger.
Fifa blijft me echter boeien, in tegenstelling to pes die ik vandaag voor de eerste keer niet meer gespeeld heb.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 26-10-2010 01:52
Rol: BG Redacteur
ik snap zeker wat je bedoeld...Maar ik vind PES juist erg verfrissend ten opzichte van FIFA. Het is alleen jammer dat PES niet net wat soepeler wegspeeld...
FIFA vind ik trouwens ook behoorlijk scripted...het scoren gaat echt te vaak op dezelfde manier...Maar ja zoals ik zei...ik begrijp je opmerking over PES
Maar denk nog steeds dat de echte liefhebber PES wel kan waarderen. En FIFA speel ik gewoon ook lekker
avatar van Stefanfjk
Stefanfjk ( 1495 ) 26-10-2010 10:30
PES vind ik nog steeds lekkerder spelen dan FIFA! mensen knappen misschien af op de reviews maar ga ze beide maar is spelen en oordeel dan pas!
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 26-10-2010 13:09
Rol: BG Redacteur
daar ben ik het helemaal mee eens PES is een game, die je een tijdje moet spelen om hem te waarderen. En misschien vind je FIFA dan nog steeds leuker, maar misschien ook niet!!
avatar van Framed
Framed ( 16 ) 06-11-2010 15:54
Ik heb beide demo's gespeeld en heb uiteindelijk voor PES gekozen. Fifa speelt lekker, maar af en toe is het allemaal net iets te gelikt en glad, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik het niet zelf deed.

PES geeft je net iets meer het idee dat je je best moet doen om te scoren.