Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Yakuza Kiwami 2 Limited Edition (PS4)
86 100 1

Review Yakuza Kiwami 2 Limited Edition (PS4)

Nadat SEGA afgelopen maart Yakuza 6 al had uitgebracht, is het nu alweer tijd voor het volgende Yakuza spel voor de PlayStation 4. Vorig jaar kreeg Yakuza 1 een remake onder de naam Kiwami  en nu is het de beurt aan Yakuza 2. Er is echter wel een verschil tussen de Kiwami 1 en Kiwami 2, Kiwami 2 maakt gebruik van de nieuwe Dragon Engine. Deze engine werd ook gebruikt voor Yakuza 6 en bracht veel vernieuwingen voor de serie, zowel grafisch als op gameplay gebied. Yakuza Kiwami 2 is al het vierde Yakuza spel in twee jaar tijd, alle andere delen werden goed ontvangen. Nu is de vraag of Kiwami 2 zich daar ook bij kan scharen of dat het misschien het zwarte schaap van de familie is. Om daarachter te komen zul je verder moeten lezen!Eenmaal Yakuza, altijd Yakuza
Het verhaal van Yakuza 2 gaat verder waar dat van het eerste eindigde. Mocht je het eerste deel nou niet gespeeld hebben, dan is dat geen probleem. Aan het begin van Yakuza 2 is er een mogelijkheid om uitgebreide terugblikken over de gebeurtenissen uit het eerste deel te bekijken. Na alles wat er in het eerste deel is gebeurd, probeert Kiryu samen met Haruka een rustig leven te leiden. Dit gaat al vrij snel mis als hij wordt benaderd door Yukio Terada, het hoofd van de Tojo Clan. Terada heeft de hulp van Kiryu nodig, want er dreigt een onvermijdelijke oorlog met de Omi familie uit Osaka. Mocht deze oorlog uitbreken, dan kan Kiryu zijn rustige leven ook wel op zijn buik schrijven. Op het moment dat Kiryu met Terada staat te praten, wordt Terada neergeschoten door leden van de Omi familie. Terada zal het niet overleven en Kiryu besluit om de Tojo Clan toch te gaan helpen. Dit alles mond uit in een spannend verhaal met de nodige onverwachte momenten met natuurlijk de nodige gevechten waar de Yakuza-serie bekend om staat.

Voor de remake is er extra verhaal toegevoegd met Goro Majima in de hoofdrol. Goro Majima is voor vele fans van de Yakuza-serie een favoriet personage en krijgt wat meer achtergrond in Kiwami 2. Want waarom heeft Majima de Tojo Clan verlaten en hoe heeft hij het voor elkaar gekregen om een bouwbedrijf met de naam Majima Constructions uit de grond te stampen? Deze hoofdstukken spelen zich af tussen Yakuza 1 en Yakuza 2. Toch vond ik het jammer dat deze hoofdstukken aan de korte kant waren.Pracht en praal in Japan
Zoals ik al eerder zei, is voor Kiwami 2 de Dragon Engine van Yakuza 6 gebruikt. Dit zorgt ervoor dat Kamurocho er weer fantastisch uitziet, met de grote hoeveelheid details in de spelwereld en ook alle lichteffecten zijn wederom fenomenaal. Sotenbori keert terug als locatie, wat voor spelers van Yakuza 0 geen onbekend terrein is. Sotenbori ziet er net zoals Kamurocho fantastisch uit. Door de nieuwe engine zijn er vrijwel geen laadtijden meer en kan het spel op ieder moment worden opgeslagen. Kiwami 2 bevat een foto-modus en het spel leent zich er goed voor om de nodige foto’s van de omgeving te maken; er is zelfs een selfie-modus aanwezig!

Doordat de Dragon Engine wordt gebruikt, werken de gevechten nu hetzelfde als in Yakuza 6. Je hebt niet meer de verschillende gevechtsstijlen, maar met de vaardigheidspunten kun je de verschillende statistieken van Kiryu verbeteren of nieuwe ‘’heat moves’’ kopen. De animaties zijn net zoals in Yakuza 6 erg vloeiend en Kiryu beweegt soepeler. Kiryu is dan ook natuurlijk wat jonger dan in Yakuza 6 en dat verschil is wel te merken tijdens de gevechten. Het is gemakkelijk om tijdens het vechten te wisselen van wapen zonder dat je combo verbroken wordt, wat ervoor zorgt dat je meer variatie aan kan brengen in je combinaties. Sommige baasgevechten kunnen wel erg moeilijk zijn en vereisen een goede voorbereiding. Dat is echter maar goed ook, anders zou je het spel namelijk makkelijk kunnen uitspelen door alleen maar willekeurig op knopjes te drukken. De hoofdstukken met Goro Majima bevatten ook gevechten. De stijl van Majima is verschillend aan die van Kiryu. Zo is hij een stuk sneller en gebruikt hij een mes, een verschil dat goed aan te voelen is. Het laat maar weer zien dat dit dus niet even snel is toegevoegd.Je zult ook, net zoals in Yakuza 6, moeten eten bij de verschillende restaurants die Kamurocho en Sotenbori rijk zijn om Kiryu van extra vaardigheidspunten te voorzien. Natuurlijk kan zijn maag vol raken en moet je dan eerst weer wat rondrennen en vechten om Kiryu weer hongerig te maken. Verschillende combinaties van gerechten kunnen ook weer extra bonuspunten opleveren, dus hier kun je lekker mee gaan experimenteren. 

Ander vermaak voor Kiryu
Yakuza Kiwami 2 bevat natuurlijk ook genoeg zijmissies die gespeeld kunnen worden. Deze missies zijn, zoals je gewend bent van de serie, soms over de top. Zo is er één waarbij een gehele Clan het leuk vindt om als baby verkleed te zijn en zo te worden verzorgd. Kiryu wordt hierin meegetrokken, maar dat is natuurlijk helemaal niets voor hem en uiteindelijk lost hij het probleem op zoals alleen Kiryu dat kan; door iedereen in elkaar te slaan.

Hetzelfde geldt voor de minigames. Alle bekende minigames zijn aanwezig: karaoke, blackjack, golf, Koi-Koi, de arcadehal en noem maar op. Ook is er een nieuwe minigame die draait om urineren. Kiryu krijgt een plasmeter en als deze vol zit kan hij gaan urineren. Op een soort van tablet zijn er vervolgens animaties zichtbaar die te maken hebben met de kracht van de straal, terwijl Kiryu daarnaast zijn uiterste best doet om die straal voor elkaar te krijgen. De Clan Creator minigame uit Yakuza 6 keert ook terug, maar dit keer met een twist. Je moet nu Goro Majima helpen bij het besturen van Majima Construction. De minigame lijkt nu meer op een tower-defense game. De Clan Creator heeft ook weer zijn eigen verhaallijn, die redelijk vermakelijk is maar bij lange na niet zo goed is als het hoofdverhaal.De cabaret club uit Yakuza 0 maakt zijn terugkeer in Kiwami 2. De Cabaret Grand Prix komt met zijn eigen unieke verhaal dat vergelijkbaar is met die uit Yakuza 0. In Kiwami 2 moet Kiryu club Four Shine van de ondergang behoeden. Hiervoor moet hij verschillende gastvrouwen rekruteren en er gesprekken mee voeren om ze beter te maken in het entertainen van de gasten. Iedere gastvrouw heeft haar eigen ambitie en personaliteit. Deze eigenschappen kun je als Kiryu verbeteren, dit doe je door gesprekken met de gastvrouwen te voeren. Hierdoor worden de gastvrouwen beter in hun werk en verbeter je de reputatie van Four Shine.

Conclusie

Uiteindelijk is Yakuza Kiwami 2 zeker niet het zwarte schaap in de Yakuza familie geworden. Het doet niet onder voor de voorgaande delen en qua verhaal is het zelfs beter dan Yakuza 6. Ook heeft het genoeg vernieuwingen om de remake te kunnen verantwoorden. Zo is er meer achtergrond voor Goro Majima, zijn er nieuwe minigames toegevoegd en ook alle verbeteringen door de Dragon Engine zijn doorgevoerd. Je merkt tijdens het spelen dat er met liefde en aandacht aan is gewerkt. SEGA mag rustig op dit tempo doorgaan met het uitbrengen van Yakuza spellen, vooral als ze allemaal van deze kwaliteit zijn!

 

Deze review is geschreven door Pascal Jongsma.

 

Oordeel Yakuza Kiwami 2 Limited Edition (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 85
  • Sound 90
  • Replay 80
  • Eindcijfer 86

Aantal keer bekeken: 5493 

Laagste prijzen voor Yakuza Kiwami 2 Limited Edition (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 892 ) 02-09-2018 01:07
Hoe kom je eigenlijk bij het zwarte schaap verhaal? Geen enkele aanwijzing vooraf. Voor mij staat yakuza 0 op 1, gevolgd door deze game. Slechtste deel tot nu toe is wat mij betreft deel 6, wat een leegte..
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 02-09-2018 02:24
Yakuza 2 is een van de populairste en meest geliefde games in de series. Hij bedoelde waarschijnlijk eerder: "Zal Kiwami 2 aan alle verwachtingen van de fans voldoen? Of is het een teleurstelling?"
avatar van Snakesonic
Snakesonic ( 989   1) 02-09-2018 09:18
Halverwege Yakuza 0, maar ben alweer burned out. En dan heb ik nog kiwami, 6 en deze komt ook nog. Leuke games, waar ik soms zo´n zin in hebt en een paar uur speel en dan er weer genoeg van heb.

Ooit kom ik toe aan deze game.
avatar van Evil_zelda
Evil_zelda ( 827   16) 02-09-2018 14:51
De gravure mini game is toch wel een hoogtepunt uit de serie

Zonder dollen, ik vind een groot minpunt in deze game de substories. Van de 70 zijn er ongeveer 5 leuk. Super dat je bevriend moet worden met de Poppo medewerker. Maar alles wat je doet is voor 50.000 yen aan spul kopen en het is klaar. Of dat je een omroeper helpt door iemand neer te meppen. Deze missie komt redelijk vaak voor maar dan in een andere variatie. 2 minuten werk en geeft niet echt voldoening. Maar aan de andere kant heb je mini games waar je iemand uit zijn Mahjong schuld moet helpen door te winnen van de Yakuza in een potje Mahjong. Ik kan over de jaren dankzij de Yakuza games aardig Mahjong spelen. Maar ik kan mij voorstellen dat als dit nieuw voor je is frustrerend kan zijn. Uitleg is er, maar niet voldoende vind ik. Clan creator vond ik in 6 al niet zo leuk, en is jammer dat het terug is. De hostess manager job vond ik in 0 wel erg leuk en in deze game is het ook wel okay. Het jammere is dat we deze twee jobs al eens eerder gedaan hebben.

De graphics zijn wel weer van hoog niveau, het verhaal ook. Sayama is een sterke character, één van de betere uit de serie zelfs.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 414 ) 02-09-2018 17:00
Ik blijf het mooi vinden om altijd weer verschillende meningen te lezen over Yakuza.

Ik als Yakuza fan heb genoten van elke game die is uitgebracht. De verhaallijnen zijn uitmuntend goed en zelfs sommige substories weten mij diep te raken. Ben blij met deze release en kan niet wachten op meer remasters van Yakuza.
avatar van Pizzadealer
Pizzadealer ( 235   2) 02-09-2018 17:53
Na Yakuza 6, 0 en kiwami gespeeld te hebben moet ik toch zeggen dat ik tot nu toe zeer onder de indruk van Kiwami 2 ben! Sterk verhaal en toffe characters en wat betreft mini games is er ook een stuk meer te doen dan in Kiwami.

De Dragon of Dojima maakt een ijzersterke return!
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 02-09-2018 18:01
Ben het met je eens Evil_zelda. Sommige substories in deze game behoren tot de slechtste in de series.

Ambigu voorbeeld: Bij een substory zit een NPC in een supermarkt. Hij wilt een bepaalde item hebben. Je kunt deze item in dezelfde winkel kopen voor vrijwel geen geld. The end.

De construction mini-game is verder erg repetitief en clunky. De hostess mini-game is inderdaad nog enigszins leuk, maar het is echt een directe kopie van de superieure Y0 versie.

NOTE: Je hoeft geen geld uit te geven bij de Poppo medewerker. Blijf met hem praten zonder iets te kopen .
avatar van Asimb0mb
Asimb0mb ( 3477   9) 03-09-2018 00:00
Ik heb zojuist het verhaal uitgespeeld en ik ben echt mega onder de indruk! Bizar dat dit een PS2 game verhaal was, het behoort echt tot een van de beste in de serie! Voor mij is ook 0 de beste, maar nu weet ik niet zeker of ik 6 of 2 beter vindt. Ik heb ze nu allemaal gespeeld, ben ik best trots op

Spoilers volgen!

Voor mij was het enige minpunt in het verhaal de relatie tussen Kiryu en Sayama. Ik vond het gewoon niet geloofwaardig genoeg. De chemistry was er niet. Het ene moment doen ze helemaal koel tegen elkaar, maar een dronken avond samen en ze zijn opeens verliefd. De manier waarop het veranderde vond ik niet overtuigend genoeg. En uiteindelijk maakt het toch niets uit want ze gaan gelijk uit elkaar in het begin van 3. Hun relatie zou beter gewerkt hebben voor mij als ze niet verliefd werden. Dan op het eind, net voordat ze denken dat de bom afgaat, geven ze elkaar die omhelzing tot de bom aftikt in plaats van dat dramatische zoenen, man wat zou dat een sterk moment geweest zijn voor mij. Maar goed, ik hou op met klagen. Echt een brute verhaal met een hele sterke bad guy. Goda is echt gaaf! En ongeacht mijn klachten over de relatie tussen Kiryu en Sayama, vind ik hun individueel hele goede characters.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 04-09-2018 16:16
wat bedoel je met zwarte schaap? deze game wordt als één van de beste games in de serie beschouwd