Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

World of Budgetgaming; de geschiedenis en het ontstaan van Budge...

29-12-2005 00:01
De geschiedenis van Budgetgaming.nl
Vandaag vieren we het éénjarig bestaan van de site. Echter, Budgetgaming bestaat eigenlijk al veel langer dan slechts dat ene jaartje. Het idee en het werk achter Budgetgaming is eigenlijk al bezig sinds 26 augustus 2003. Er zit dus al meer dan 2 jaar aan werk in het Budgetgamingschip. Ik zal jullie vertellen hoe dit idee en de site nou eigenlijk tot stand zijn gekomen.

In den beginne
Het idee achter Budgetgaming, of toen heette het eigenlijk nog niet zo, is eigenlijk ontstaan in een kleine topic op een forum. Zelf kocht ik altijd mijn games in verschillende winkels maar twijfelde bij aankoop eigenlijk altijd of ik hem ergens anders goedkoper had kunnen krijgen. Ook heb ik vaak genoeg een game voor de volle mep gekocht, terwijl die ergens anders voor de helft te koop was. Ik vond het vervelend maar wist niet wat ik er tegen kon doen. Op een gegeven moment zat ik het forum van gameqube.nl door te kijken en zag ik een soort van budgettopicje waar in stond waar je welke Gamecubegames het goedkoopste kon vinden. Ik vond het geweldig, zo kon ik zien waar ik mijn games het beste kon kopen. Echter de topic was achterhaald en de games stonden niet op alfabet waar door het een wirwar van prijzen en gamenamen werd. Je game was nog moeilijker te vinden dan als wanneer je gewoon alle winkels af zou zoeken.
Ik opperde nog of ze alles iig op alfabet wilden neerzetten zodat je er in ieder geval wijs uit kon en een speurtocht naar je game in de lijst kon voorkomen. Echter dat was te veel werk waardoor het topic bleef zoals die was.

Ik irriteerde me mateloos en heb toen op hetzelfde forum uiteindelijk zelf maar een topic gecreëerd. Ik had alles netjes op alfabet gezet en mensen konden reageren wanneer ze een goedkopere prijs tegen waren gekomen. Ik heb altijd al van sorteren en verzamelen gehouden dus vandaar dat die topic het uiteindelijk aardig lang heeft volgehouden. Ik spaarde vroeger van alles en nu spaarde ik dus als het ware alle prijzen op, sorteerde die en zette ze allemaal netjes op een rijtje zodat iedereen er wat aan zou hebben. Dit kon natuurlijk niet zonder hulp van alle forum members. Iedereen kon namelijk in de topic reageren als hij een goedkopere prijs voor een game had gezien. Klopte die dan kwam die in de lijst. Ook moest men aangeven wanneer een prijs in zijn geheel niet meer klopte zodat deze verwijderd kon worden. Het klinkt eigenlijk heel simpel en dat was het dan ook.

Ondanks dat het zo simpel was, was het des te doeltreffender. De topic werd een groot succes en heeft dan uiteindelijk 30000 bezichtigingen gehad in minder dan 1,5 jaar. Een aantal wat de site nu zelf in een goede periode in 3 tot 6 dagen kan behalen. Dat komt mede omdat e nu natuurlijk alle consoles doen ipv alleen de Gamecube. Toch was 30000 views voor een topic ontzettend veel. Later kwamen Erich en Steven (die nu nog bij ons zitten) er ook bij, zij vertegenwoordigden de gbagames op het forum waar de Gamecubelijst ooit is begonnen.



Figuur1: De intro en uitleg van de gamecubeprijslijst.


Growing growing, we want to grow!

Echter een topic was niet genoeg, Het is gemakkelijk om in te werken en je kan der gemakkelijk dingen in veranderen maar meer dan een lijst er in zetten kan je niet! Ook was het grootste probleem dat je maar van één winkel de prijs kon weergeven in plaats van meerdere. Zette je namelijk wel van meerdere shops de prijs er in, dan werd het zo onoverzichtelijk dat je er geen hol meer van begreep. Ook waren er te weinig tekens over, je kon niet meer de eerste reactie (waar in de lijst was geplaatst) editten omdat er te veel tekens waren gebruikt. Dit werd uiteindelijk opgelost maar het bleef lastig.
Het was dus voor mij duidelijk dat we moesten uitbreiden!


Figuur2: De lijst op het forum; Functioneel, maar niet erg praktisch.


And so the idea began
In januari 2004 ben ik dan ook gaan kijken naar de opties.
We moesten uitbreiden maar hoe? Misschien dat Gameqube.nl wat space wil geven waar ik de lijsten neer kan zetten? Dan noem ik het Budgetcorner en dan is het gewoon een apart hoekje op die site, ja geniaal! Oh wacht ze gaan een webshop bouwen. Hmm dan kan het natuurlijk niet. Maar Budgetcorner is wel een leuke naam dus die houden we er in. Hmm wat voor opties zijn er nog meer?
Een site bouwen zou super zijn maar ik heb zelf totaal geen verstand van Php of wat dan ook, ik moet dus meer mensen hebben nodig die me daarmee zouden kunnen helpen. Het klonk zo makkelijk, gewoon iemand lastig vallen die Php kan, die maakt de site en voila klaar! Echter niets bleek minder waar, De één bleek uiteindelijk html te kunnen en als je eindelijk iemand had die php kon was die weer zo lui dat er geen hol werd gedaan. Heel frustrerend als je iets snel af wil hebben.

Maar laten we bij het begin beginnen:

Februari
In februari 2004 sprak ik er met een vriend(Rick) van me er over om een site te maken. Hij zag het wel zitten en wilde graag helpen. Ik wist niet precies wat voor skills je moest hebben dus ik vertelde hem dat ik blij was dat hij me zou helpen. Het duurde even maar uiteindelijk had hij toch wat in elkaar gezet. Ik vond het er toen best leuk uitzien en vertelde blij en happy aan iedereen dat de site eind maart 2004 er toch echt zou komen! Inmiddels was de crew uitgebreid met Steven en Erich hadden zich ook Wouter, Joost, M-tijn zich vol enthousiasme bij het team toegevoegd.
Iedereen was fanatiek en wachtte op het moment dat deze online zou gaan. Het voordeel was namelijk dat deze site alle consolegames zou gaan behandelen in plaats van alleen Gamecube- en gbagames. En eind maart was het dan zo ver Budgetcorner(de toenmalige naam) was online!
Wat een site! Wat een blijdschap jeeeeeh!!! Woehoeheo CHAMPAGNE!! Champ…….Wat, hij ziet er niet uit? Hij is slordig?? Lelijker dan het achter eind van een..?

Dat waren de eerste reacties en men had dan ook wel gelijk. Het zag er niet uit!


Figuur 3: De frontpage. Check de mooie lay-out ahum;)



Figuur 4: En de prachtige vormgeving van de lijsten mogen we natuurlijk niet vergeten.


De kleuren waren veel te fel en het zag er allemaal zo simpel uit. Niks te php, allemaal puur html-werk. Bovendien zat er totaal geen structuur in de site en moest je de lijsten echt steeds in ene keer er op kwakken. Als er één prijs veranderd moest worden, moest gewoon de hele lijst vernieuwt er op gezet worden. Het was niet normaal!

Lang heeft dit kunstwerkje dan ook niet online gestaan. Door de vele negatieve reacties is de site offline gehaald. Het was een tegenslag maar ik en de toenmalige crew gaven niet op. Er moest gewoon een goede site komen.

In april 2004 deed ik een oproep waar op Mahesh reageerde. Hij wilde graag helpen en was een talent in php. Ik was erg blij en vroeg hem voor het maken van de site. In april begon hij redelijk enthousiast met het werk wat gedaan moest worden voor de structuur achter de schermen. Hij wilde ook nog geheel zelf een forum in elkaar zetten zodat we alles er in aan konden passen en niet vast zaten aan een standaard forum.

Too good to be true?
Het klonk allemaal te mooi om waar te zijn en dat was het dan ook voor een gedeelte. Mahesh begon dan wel in april heerlijk enthousiast. Echter in augustus was er nog steeds nagenoeg niks gedaan. Hij was druk bezig met het forum, maar had geen voorbeelden. Vanaf eind augustus ben ik hem achter de broek gaan zitten, ik wilde de site in ieder geval online hebben voor de feestdagen! Hij zei dat het goed zou komen en ik wachtte vol verwachting. In oktober had hij dan eindelijk het forum af maar van de site was nog niks te zien. Het schoot gewoon maar niet op. Of hij had geen tijd, of hij had geen zin. Ondertussen vielen crewleden af omdat ze er geen schot in zagen. Ondanks dat bleef ik doorgaan met in de gedachte dat wanneer de site er zou komen de mensen vanzelf wel weer terug zouden komen. Begin december was er eindelijk schot in de zaak. De layout was eindelijk klaar en het zag er erg goed uit. Het begon daadwerkelijk ergens op te lijken. Je kon echter niet toevoegen en zag dus eindelijk alleen het decor en het forum van de site.

Eind december was het dan eindelijk zo ver. Na lang pushen, frustreren en irriteren was dan eindelijk het moment daar! We zouden opnieuw online gaan en beter dan ooit!



Figuur 5: Work in progress…


Airborne at last!
Inmiddels hadden joost wouter en M-tijn plaats gemaakt voor Amit, Erik en Michel.
Ook had Ktugach zich bij ons gevoegd, hij wilde wel zorgen voor de sponsoring, hosting en wat reclame op andere sites etc. In het begin vertrouwde ik het niet helemaal maar uiteindelijk bleek Ktugach, ook door de php kennis, goud waard te zijn.
De launch voor Kerstmis hadden we helaas niet gered maar 29 december zijn we dan eindelijk online gegaan! Het was ons dan eindelijk gelukt om een site te bouwen waar mee we konden zorgen dat de Nederlandse gamer nooit meer te veel hoefde te betalen voor de games die hij in ons kikkerlandje aanschafte.

29 December 2005 And… what now?
En nu…..zijn we gewoon al weer een jaar verder, de tijd gaat zo snel… Sinds de lancering zijn er veel dingen veranderd. We begonnen met ongeveer 12 shops, nu doen we ons best 40+ shops bij te houden. Dit konden we uiteraard nooit voor elkaar krijgen met 8 mensen waardoor ook de Budgetgamingfamilie nog is uitgebreid tot 20 man.
Ook krijgen we nu hulp van de shops zelf. 4allgamers.nl en gamekiosk zijn slechts voorbeelden van shops die nu zelf hun prijzen bijhouden.

Het was een zwaar jaar maar ik denk dat dit vrijwilligersbaantje zeker zijn vruchten heeft afgeworpen. Dit jaar zullen we ons best doen om nog secuurder te worden in de prijzen en weet ik al wat niet meer, we doen iig ons best

Conclusie
Zo, nu heb je misschien een beetje een idee gekregen van hoe de site is ontstaan. Ik kan je meegeven dat wanneer je echt een site wil opzetten..Dat er altijd tegenslagen zullen zijn die je moet overwinnen. Maar onthoud, hoe meer tegenslagen je op je pad tegenkomt, hoe tevredener en trots je met het eindresultaat mag zijn. Zou alles heel gemakkelijk gaan, dan is der ook geen lof uit te halen.
Ik ben dan ook blij dat veel mensen deze site hebben gevonden en ik ben nog blijer dat zoveel mensen zich aan hebben willen sluiten om deze site draaiende te houden! Ook dankzij jullie kunnen we namelijk onze site up-to-date houden, per dag komen er aardig wat prijsmeldingen binnen. Vele leden hebben zich geregistreerd om de site zo gezellig mogelijk te maken, het forum wordt steeds drukker!

Het eerste jaar zit er op. Het was een jaar van ontdekken en doorzetten. Het tweede jaar zal in het teken staan van uitbreiden en alles nog beter aanpakken en met name meer bezoekers trekken. Maar ik moet zeggen dat deze site het al aardig doet voor een site die slechts één jaar bestaat. Ook hoop ik dat we dit jaar een lay-out upgrade zullen krijgen, maar dat zullen we allemaal nog wel zien. Het jaar is ten slotte nog lang!

The End
Dat was mijn verhaal en ik hoop dat je een beetje een inzicht hebt gekregen van hoe we te werk zijn gegaan en hoe alles is ontstaan. Ik hoop jullie ook in het volgende jaar weer terug te zien op Budgetgaming.nl en rest mij alleen nog te zeggen.. Een hele fijne jaarwisseling toegewenst aan jullie allemaal!

Yørn

Geplaatst op 29-12-2005 00:01

Laatste reacties

avatar van Deryck
Deryck ( 1599 ) 29-12-2005 00:04
Gefil!!! meer heb ik er niet over te zeggen:p

Admin Edit: Sure, alsof jij dit in 3 minuten gelezen hebt
avatar van Roi
Roi ( 38 ) 29-12-2005 01:14
Het is me wat. Gefeliciteerd!
avatar van Godzuki
Godzuki ( 474 ) 29-12-2005 05:46
Van harte gefeliciteerd
Dat er nog vele mijlpalen gevierd mogen worden
avatar van Herman
Herman ( 503 ) 29-12-2005 08:46
Joh, wat een geschiedenis Yørn! Dat noem ik nog eens doorzettingsvermogen. Werkelijk super gedaan, petje af!

Iedereen van Budgetgaming mag trots wezen en dat we nog lang mogen leven in de gloria!!
avatar van Styxx
Styxx ( 2231 ) 29-12-2005 12:51
Congratulations! Keep up the good work!
avatar van Mayfly
Mayfly ( 879 ) 29-12-2005 14:06
Wow, wat een geschiedenis gefeli hej
avatar van Denden 100 Piek
Denden 100 Piek ( 691 ) 29-12-2005 16:08
Fantastisch, gefeliciteerd hoor mensen. Jullie doen het heel goed!
avatar van Rjmfranssen
Rjmfranssen ( 306 ) 29-12-2005 16:16
Gefeliciteerd, en ik hoop dat jullie nog lang doorgaan hiermee.
Ik wip iedere dag even langs, en heb er toch een aantal keer al wat aan gehad.
avatar van Gosse
Gosse ( 1977   3) 29-12-2005 17:14
Wat die andere zeggen en nog vele jaren
avatar van Peter89
Peter89 ( 2915 ) 29-12-2005 18:42
Gefeliciteerd, en natuurlijk nog vele jaren!
avatar van Ikliegniet
Ikliegniet ( 26 ) 29-12-2005 20:12
beste mensen van budgetgaming,

Op de eerste plaats van harte proficiat met deze geweldige site. Ook al log ik niet elke dag in, toch kijk ik heel vaak op jullie site naar lekkere koopjes. En die heb ik al regelmatig door deze site kunnen scoren. Grote klasse, jullie hebben mij al vaak behoed voor te dure aankopen, waarvoor ik jullie dankbaar ben en blijf. Op de tweede plaats hoop ik dat deze site een groot succes blijft en dat vele gamewinkels ook eens kennis nemen van deze site zodat ze ook eens zien dat de verkoop van te dure gedateerde games echt niet meer kan, want dat komt nog veel te vaak in vele gameswinkels voor. Trouwens een geweldig stuk leesvoer over het ontstaan van deze site, erg leuk om ook eens hiervan kennis te nemen.

all the best en een goed 2006.
avatar van Yørn
Yørn ( 4190   26) 30-12-2005 11:44
Rol: Administrator
Bedankt voor je warme woorden
Ook ik hoop dat uiteindelijk shops zich zullen realiseren dat de prijzen hoog houden voor hun eigen winst niet altijd de beste manier is om games te verkopen. Het is iig niet leuk voor mensen om later er achter te komen dat ze een game voor 2 of 3 tientjes goedkoper hadden kunnen krijgen.
We zijn helaas nog niet zo ver dat we de winkels dit kunnen laten zien, maar wie weet in de toekomst, we bestaan pas een jaartje.

Met de tijd zal het zeker wel komen en wie weet zullen de next-gen games nu is niet meer bij sommige overpriced zijn.
avatar van Gerben_S
Gerben_S ( 213 ) 30-12-2005 17:23
als je zo leest hebben jullie er echt een super site van gemaakt... jammer dat sommige mensen de site nog niet helemaal gevonden hebben. Maar lees steeds vaker dat mensen al jullie site gaan checken.
Gewoon respect aan de bouwers van deze site... (sorry moest het ff kwijt)
avatar van Christvs
Christvs ( 5 ) 02-01-2006 14:15
Goede site alleen jullie nemen geen buitenlandse koopjes aan toch?
En verder zou het cool zijn als je per categorie op rangorde van prijs kan zien!
avatar van Solid
Solid ( 778 ) 03-01-2006 20:14
Nog vele jaren!
avatar van Steven
Steven ( 171 ) 06-01-2006 18:35
De tranen springen me bijna in de ogen bij het zien van die screens :') Wat een bagger was dat vergeleken met waar we nu zijn gekomen!

@Christvs, nee we doen geen winkels/online shops uit het buitenland
avatar van J-roen
J-roen ( 1391 ) 07-01-2006 16:20
kewl, had deze pagina nog niej eens gezien
avatar van J-roen
J-roen ( 1391 ) 01-01-2008 16:43
en weer een jaartje verder
avatar van Stormhond
Stormhond ( 1048 ) 29-12-2008 03:44
kewl man op naar de 5
avatar van Niels
Niels ( 18338   1) 09-12-2016 12:49
12 jaar oud alweer! En ooit begonnen als forumonderwerpje.
Erg tof dat deze site het al zo lang volhoud en er alleen maar beter op is geworden.
avatar van Jopvdsteen
Jopvdsteen ( 3218 ) 09-12-2016 14:35
Hiep hiep... Oh wacht, het is nog helemaal geen 29 december, niks 12 jaar dus
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 25701   20) 29-12-2019 01:51
...Is nu dus officieel al 15 jaar geleden...