Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Modern Warfare 3 vs Battlefield 3De strijd der shooters komt steeds dichterbij. Tot nu toe was het Activision met zijn Call of Duty serie, die als populairste shooter uit de bus kwam. Maar sinds de eerste beelden van Battlefield 3 langskwamen kreeg ook deze game veel positieve reacties. En daarom besloot Frido op de Gamescom op onderzoek te gaan. Want hij was, net als vele anderen, benieuwd wie de strijd tussen deze twee grootmachten winnend zal gaan afsluiten…

Modern Warfare 3
Er is geen twijfel over mogelijk dat het shooter genre een positieve boost kreeg toen Modern Warfare 2 uitkwam. De goede singleplayer en de heerlijk spelende online multiplayer zorgden voor een grote fanbase, die met Call of Duty: Black Ops alleen maar groter leek te worden.
Modern Warfare 3 zal dan ook op dezelfde vertrouwde manier verder gaan. Met een prima singleplayer en een online multiplayer waar gamers voor het snelle uitdagende knalwerk terecht kunnen. En waar Black Ops een speciale zombie mode kende, mocht ik op de Gamescom aan de slag met de nieuwe co-op survival mode die een onderdeel vormt van de Spec-Ops missies. In deze survival mode is het de bedoeling om zoveel mogelijk golven van tegenstanders van je af te slaan. Natuurlijk neemt de tegenstand per golf toe, maar die kun je weerstaan door het kopen van nieuwe wapens en andere hulpmiddelen met geld dat je verdient na het neerhalen van vijanden.Grafisch zag Modern Warfare 3 er prima uit, ook al kan het niet aan de graphics van Battlefield 3 tippen. Maar wat voorop staat is dat de multiplayer weer heerlijk vertrouwd aanvoelt, waardoor het voor de gamers die al bekend zijn met de serie meteen een ouderwets knalfestijn zal zijn. Hoe de andere Spec-Ops missies zullen zijn is natuurlijk afwachten, maar Activision kennende zal dit zeker niet teleurstellen. Na 20 minuten lekker knallen verliet ik dan ook tevreden het zaaltje, want Modern Warfare 3 lijkt precies dat te doen wat je van de game verwacht.
Maar daar wil ik nog wel een kleine kanttekening bij plaatsen. Want ook al zijn de Call of Duty games al een tijd van een meer dan prima niveau, toch voelt het wel inmiddels als een bekend verhaal. En dat hoeft niet erg te zijn als de kwaliteit prima is, maar nu EA met Battlefield 3 grote stappen lijkt de maken zal Activision toch zeer scherp moeten blijven om de grote hoeveelheid gamers bij zich te houden. En dat is eigenlijk voor ons gamers alleen maar goed nieuws, want hoe meer hoogstaande shooters, hoe beter!

Battlefield 3
De vorige game uit de studio van DICE, Battlefield: Bad Company 2, was een uitstekende shooter die heel wat gamers naar zich toe wist te trekken. De eerste beelden van Battlefield 3, die gebruik maakt van de nieuwe Frostbite 2 engine, maakten wereldwijd nog meer indruk. En dat dit niet hierbij bleef bewees de game op de Gamescom waar het de prijs voor beste game van de beurs in de wacht sleepte.
Gelukkig mocht ik de game ook zelf uitgebreid testen in de persruimte van EA, waar ik aan de slag kon met de nieuwe co-op mode, die uit een zestal missies zal bestaan. In de missie die ik mocht spelen was het de bedoeling om ‘behind enemy lines’ een belangrijke gevangene te bevrijden. Samenwerkend met een buitenlandse collega van de pers werd ons het advies meegegeven om hierbij voorzichtig te werk te gaan om zo de vijand niet meteen te alarmeren. De eerste beelden van de game, die op de PS3 gedraaid werd, zagen er heerlijk uit ook al leek het van iets mindere kwaliteit als de PC versie.
Terwijl we samen het vijandelijke gebouw voorzichtig betraden wisten we de eerste vijanden zonder geluid te maken uit te schakelen. Maar wanneer mijn partner plotseling vanachter gegrepen wordt is het moment van stilte voorbij. De hel lijkt los te breken, maar ondanks deze tegenslag lukt het ons toch om de gevangene te bevrijden en richting de ‘Green Zone’ te begeleiden.Daar aangekomen verandert het missiedoel in het bijstaan van een militair konvooi dat rijdend door de straten vanaf meerdere gebouwen onder vuur genomen wordt. Gewapend met een sniper proberen we de grote hoeveelheid vijanden neer te halen, maar al snel is het duidelijk dat je hier veel beter in slaagt wanneer je echt goed samenwerkt. Het niveau van de vijanden is namelijk dusdanig hoog, dat je zonder het nodige teamwork al snel het loodje legt. Wanneer na 20 minuten spelen de tijd erop zit voel je het enthousiasme in het perskamertje. De co-op mode lijkt duidelijk de juiste kant op te gaan. En ook al is het aan de ene kant jammer dat het niet in splitscreen speelbaar zal zijn, kan ik niet wachten om dit online met mijn vrienden te gaan spelen. Bovendien denk ik dat het langzame tempo gepaard met tactisch teamwork, dat hiermee dusdanig van het snellere Modern Warfare 3 verschilt, de gamers zeker zal aanspreken. En de toevoeging van meer online multiplayer mogelijkheden, beter uitgebalanceerde militaire klassen en de aanwezigheid van vliegtuigen, lijkt Battlefield 3 alleen maar naar een hoger platform te kunnen tillen.

Verwachting: Modern Warfare 3 (release 8 november) gaat verder zoals we gewend zijn en vooralsnog lijkt me dit de logische weg. In het verleden zorgde dit immers voor kwalitatief heerlijke spelende games. Maar nu EA met Battlefield 3 (release 27 oktober) al op veel gamers indruk heeft weten te maken, zal ook de interesse van veel ‘Call of Duty gamers’ gewekt zijn.
Als vorig jaar de strijd tussen EA en Activision gestart was, dan was dat eigenlijk nog maar een voorproefje. Want dit jaar belooft het najaar knallender dan ooit te worden! Voor mij betekent het dat ik gewoon beide games ga halen, want ik vind de keuze gewoon te lastig…

Geplaatst door Frido op 18-09-2011
Aantal keer bekeken: 7962

Laatste reacties

avatar van Toonybee
Toonybee ( 155 ) 19-09-2011 19:16
De laatste zin van Frido vat de hele discussie voor mij perfect samen! Niet zeiken, niet zeuren welke beter/slechter is... Ze zijn beide super dik en mensen die zeggen van shooters te houden zouden wel gek zijn om 1 van de twee in de schappen te laten liggen!
avatar van PuHa
PuHa ( 241 ) 19-09-2011 21:19
Ze zien er beide goed uit, maar ik sla ze toch over, omdat ik eerst de andere cod's op max level wil hebben.
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 19-09-2011 21:32
Ga ze beiden spelen. Maar het is al aardig duidelijk dat bf3 meer gaat verkopen. Vergelijk alleen al de rijen bij gamescom.
avatar van Godfather187um
Godfather187um ( 469 ) 19-09-2011 21:32
Modern Warfare gaat gelukkig niet verder waar ze gebleven waren: bij Black Ops, slechtste COD game die er maar is. Maar weer een stapje terug naar MW2. Goede keus hopelijk heeft de multiplayer een paar goede maps, dat maakt alvast heel wat goed. Spec-Ops zal volgens mij wel verslavend worden. Singleplayer zal zoals altijd over de top cinematisch, met veel scripted scenes zijn. Hopelijk zit er nu een verhaal aan vast. Anders kan je net zo goed Duty Calls spelen.
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 102 ) 19-09-2011 23:07
@Logical: Hoezo lijkt het jou duidelijk dat BF3 meer gaat verkopen dan de titaan MW3??? Ik denk dat je iets ENORM onderschat; mensen zijn gewoonte dieren en als CoD goed voor ze is geweest laten de meesten dit niet in de steek! Wel vond ik persoonlijk BF:BC2 al beter dan MW2, maar de verkoop cijfers zijn het duidelijk daar NIET mee eens. Ik hoop dat je gelijk hebt, want BF3 lijkt me ECHT geweldig.

@Godfather187um: ieder jaar is er 1 CoD, men wisselt af tussen het verleden en de huidige tijd/toekomst. Dus MW4 in 2013 (waarschijnlijk). Overigens leuk gevonden dat ze MW3 naar WW3 veranderen in de trailer.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 20-09-2011 01:10
Rol: BG Redacteur
Quote:
Modern Warfare gaat gelukkig niet verder waar ze gebleven waren: bij Black Ops, slechtste COD game die er maar is. Maar weer een stapje terug naar MW2. Goede keus hopelijk heeft de multiplayer een paar goede maps, dat maakt alvast heel wat goed. Spec-Ops zal volgens mij wel verslavend worden. Singleplayer zal zoals altijd over de top cinematisch, met veel scripted scenes zijn. Hopelijk zit er nu een verhaal aan vast. Anders kan je net zo goed Duty Calls spelen.


Ja daar heb je wel gelijk in...eerlijk gezegd zat ik daar ook meer mee in mijn hoofd, want ik vond de maps in MW2 ook een stukkie lekkerder. Maar qua feel en gameplay gaat het natuurlijk wel verder op dezelfde weg. En dat dat gewoon weer lekker gaat werken staat wel vast! ;)
avatar van Bargainsale
Bargainsale ( 12 ) 20-09-2011 12:20
Voor mij is de keuze heel makkelijk. BF3 en alleen BF3. De CoD serie heeft weinig kwaliteit in huis, de gameplay is veel te simpel, de graphics zijn verouderd en het heeft te veel gerecyclede troep. Dit allemaal uiteraard om zo goedkoop mogelijk te scoren. Nee, het enige wat die CoD games goed hebben gedaan is mij laten inzien wat echte kwaliteit is en wat niet. Ik zet mijn geld alleen nog in op developers die investeren in nieuwe technologie en er het beste uit proberen te halen. De gierigaards en uitmelkers kunnen de pot op.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 20-09-2011 15:05
Rol: Toevoeg Moderator
De Battlefield serie en de Call of Duty serie zijn niet met elkaar te vergelijken, anders dat ze een korte campaign hebben.

Battlefield is een meer tactische shooter, waar je duidelijk samen moet werken met je maten en waar een lone wolf bijna niet beloond wordt in punten. Je teammates healen geeft je punten, als je een tank repareert waar een teammate in zit krijg je punten, als je als bijrijder in een voertuig zit en je maakt een kill dan krijgt je maat ook punten omdat hij je er heen heeft gevlogen/gereden en bij dit allemaal krijg je nog bonuspunten ook als het iemand is uit je squad. Als je met vrienden speelt kom je automatisch in hetzelfde team en dezelfde squad, geen gezeur dat je tegen je beste maat moet vechten...

Call of Duty is een meer lossere shooter waar je juist van je teammates vandaan wilt omdat ze je locatie verraden. In Call of Duty wil je met een submachinegun met een demper je tegenstander van de zijkant of liever nog van de achterkant benaderen terwijl ze je maten aan het bestoken zijn, ze hebben je toch niet door. Als je met vrienden speelt kun je makkelijk in tegengestelde teams komen, tenzij je met elkaar in een party zit. Als je iemands game joint kom je gewoon vrolijk in het andere team.

Zelf ga ik voor beiden, puur vanwege de verschillende gameplay en ook omdat ik de Call of Duty serie al vanaf begins af aan speel. Dan is het lastig een serie simpelweg te laten vallen. Ik kan niet zeggen slechts voor Call of Duty te gaan, omdat ik Bad Company 2 zeker goed vond, maar dat ook mijn instap in de Battlefield serie is. Ik wil zeker meer proeven maar dit vervolg is niet helemaal hetzelfde meer als de Bad Company serie, het zal dus wel weer wennen zijn.
avatar van Mathiask
Mathiask ( 609 ) 20-09-2011 19:21
BF3 alleen. MW3 is more of the same plus ik vind activision's denkwijze schandalig. Bieden herkauwde game aan en plannen 20 DLC packs nog voor de release omdat ze weten dat drie kwart van de gamers toch niet nadenken en gewoon kopen.
avatar van Carnagez81
Carnagez81 ( 71 ) 20-09-2011 21:18
@Henri-Alexander

Je hebt helemaal gelijk alleen ga ik eerst wel een poos BF3 spelen en als ik die zat begin te worden koop in met kerst wel MW3 wil eerst wachten met de game te kopen om gewoon een statement te maken naar activision dat ze gewoon mijn ballen kunnen kussen met een game die na COD4 niet echt geevolueerd is. Dit in tegenstelling tot BFBC/BF. Zou iedereen willen oproepen om gewoon een maand te wachten met het aanschaffen van mw3 om met ons alleen een statement te maken, als die game wel goed verkocht blijft worden zullen ze nooit veranderen dat doet call of duty 4 geen eer aan.
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 215 ) 21-09-2011 17:31
Vind ze alle twee vet en ze zijn idd absoluut niet met elkaar te vergelijken. Wel moet ik zeggen dat ik bij elke shooter die ik speel ik het jammer vind dat de besturingen niet dezelfde is als die bij CoD, maar dit zal wel puur gewenning zijn..