Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Wii voor Wiidetta

Wij gamers hebben het deze herfst maar zwaar. Ieder jaar weer rept de game-industrie over ’dit jaar hebben we de beste najaars line-up ooit’. Normaliter is dit grootspraak, maar dit jaar zou het toch wel eens waar kunnen zijn. Zo waar zelfs, dat de meeste budgetgamers niet eens aan alle topgames toe zullen komen. In ieder genre wordt er wel een familievete uitgevochten. Ga je voor Battlefield of Modern Warfare? Kies je ervoor om al je vrije tijd te steken in Skyrim of Assassin’s Creed? Speel je met PES of Fifa? Keuzes te over. Afhankelijk van je console kun je ook nog eens kiezen tussen het bijna perfecte Uncharted 3 of het actievolle Gears of War 3. Heb je beide consoles? Dan heb je er weer een extra keuze bij.

Kiezen en gekozen worden
Zijn al deze keuzemogelijkheden slecht? Nee, totaal niet, zegt de optimist in mij. Je kunt kiezen tussen games van hoge kwaliteit. Nadeel is wel dat je veel van de beste spellen van het jaar zult moeten laten liggen. Je kunt ze in 2012 wel eens oppikken, maar dan is het eigenlijk al te laat. Topgames zijn namelijk ook afhankelijk van de zeitgeist, de tijd waarin ze uitkomen. Overal in het land zie je Uncharted 3, en daardoor krijg je meteen zin om te spelen. Daarnaast is er over een halfjaar wel weer een andere topper verkrijgbaar. Conclusie is dus, dat je nooit genoeg tijd zult hebben om deze pareltjes lekker door te spelen en ze de aandacht te geven die ze verdienen.

De doemdenker in mij lijkt dus een punt te gaan krijgen: er komen gewoon teveel goede games uit om van ze allemaal te genieten. En daarnaast: komt er over een paar maanden niet alweer een nieuwe Mass Effect uit?Wiinning!
Maar er is een gelukkige groep mensen die deze problemen niet kent, en dat zijn de Wii-gamers. Al enkele jaren moeten zij het doen met maar enkele topspellen per jaar. Al tijden praat men over stoffige Wii’s en verspilde motionplus accessoires. Maar ondertussen zijn deze Wii-bezitters wel de lachende derde geworden in de vete tussen de PS3 en Xbox 360 bezitters. Wii-eigenaren hebben namelijk alle topgames gewoon in huis kunnen halen en ervan kunnen genieten op hun eigen tempo. Geloof je me niet? Een voorbeeldje van de slimme planning van Nintendo.

Vorig jaar om deze tijd kwamen er welgeteld twee topspellen uit: Mario Galaxy 2 en Donkey Kong Country Returns. Verplichte kost voor (eigenlijk) iedereen, maar al helemaal voor de – op het blote oog zieltogende – Wii-bezitters. Toen deze gelukkige gamers deze games eindelijk hadden uitgespeeld, waren we gemakkelijk 2 á 3 maanden verder. Want Donkey Kong speel je niet op een avond uit: de uitdaging zit hem in het vinden van alle geheimen. Het liefst samen met een maat of je vriendin. Om over Mario Galaxy 2 nog maar te zwijgen: daar kun je mee vooruit tot 2021.

Begin 2011 kwam Lost in Shadows uit, een game waar je waarschijnlijk net op uit was gekeken toen Mario Sports Mix werd gereleased. Een casual game, dat geef ik toe, dus werden kort daarna Kirby en de Conduit 2 uitgegeven. Tot de zomer was het dan wat stil met alleen een paar interessante multi releases. Dit gaf de Wii-gamer de kans om te tappen uit een ander vaatje. Hij had toen namelijk de tijd de spellen die niet in iedere winkel worden aangeboden te spelen, zoals bijvoorbeeld Tatsunoko vs Capcom, Sakura Wars & Fragile Dreams. Heb je deze spellen nog niet gespeeld? Tja jammer, dan had je het waarschijnlijk te druk met een game die je nu niet eens meer herinnert. Maar vraag een Wii-gamer naar een van de bovengenoemde spellen en hij zal grijnzen.Zorgeloze zomer
In de zomer kon de Wii-gamer zonder zorgen op vakantie. Ik denk dat Nintendo ieder jaar gedurende de zomermaanden de deuren sluit. Daardoor kon de Wii-gamer zorgeloos op reis met zijn of haar DSi of 3DS. Bij terugkomst in de herfst was het schaarste voor eenieder. Tijd om terug te vallen op Monster Hunter Tri tot Xenoblade Chronicles uit kwam.

En toen waren we het jaar weer rond en bevinden we ons waar we zijn gestart: het heden. In het heden rollen gamewinkels en -uitgevers over gamers heen om al de toppers aan de man te brengen. 3 voor de prijs van 2 is niet genoeg om onze lusten te bevredigen. Zelfs met 5 voor 4 waren we er niet geweest: er zijn simpelweg te veel toppers! Maar niet voor de Wii-gamer. Die wacht rustig. Kiest zijn momenten. Geniet nog eens na van het fabuleuze Xenoblade. Of grijpt terug op een Lego game (welke nou eenmaal leuker zijn op de Wii…). Waar wachten zij op? Op die ene naam die duizenden (durf ik miljoenen te zeggen? Ja!), herstel, miljoenen harten sneller doet kloppen: Zelda.

Legendarische muze
Zelda, eeuwige muze van zowel Link als Nintendo. Nu duikt ze weer op in de Skyward Sword. Een game waarvoor je gewoon de tijd moet nemen. Een game waar je het over 5 jaar nog over zult hebben, in tegenstelling tot Battlefield zoveel of Uncharted deel nog wat. Een game die veel mensen zullen laten liggen ten faveure van onze zeitgeist van hypes en grafische overdaad. Maar ook een game waar de Wii-liefhebbers van gaan genieten zoals er alleen van een kwaliteit Nintendo-game kan worden genoten.Wii: beter dan de rest
De Wii, verguist als witte onderzetter, gaat in zijn nadagen alsnog bewijzen dat het de beste console van zijn tijd is. Natuurlijk ziet alles er beter uit op een Xbox 360. En natuurlijk passen er meer pixels op een Blu-Ray, maar in pixels en framerates druk je geen kwaliteit uit. Dat doe je wel in gameplay, genot en plezier. En dat hebben Wii-gamers, als lachende derde, nu het meest. Terugkijkend op het tempo waarmee Nintendo zijn topgames heeft gedistribueerd en de mate waarmee Wii-gamers van deze games hebben kunnen genieten, kan ik niet anders dan vaststellen dat de Wii de meest genietbare console van deze generatie is geworden.

Geplaatst door Jeroen Knop op 27-11-2011
Aantal keer bekeken: 10328

Laatste reacties

avatar van Kimmetjuh
Kimmetjuh ( 110 ) 27-11-2011 22:05
AMEN!!!

Hihi echt wel toepasselijk voor de wii liefhebbers Goed geschreven, mijn complimenten
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 27-11-2011 22:08
Rol: Toevoeg Moderator
Ik ben het er niet mee eens dat er wordt gezegd dat Nintendo aanhangers het beter hebben. Het ligt aan de persoon, ikzelf zou bijvoorbeeld geen aanhanger van Nintendo kunnen worden zodra ze een aantal punten niet aanpakken. Één van de dingen wat me altijd tot het uiterste van een game drijft is de beloning. Een achievement, een trofee, een prestatie.

Ik ben een prestatiegerichte gamer, ik wil later kunnen terugkijken en denken van: "goh, die platinum trofee van Call of Duty: World At War was wel een pain in the ass zeg..." om vervolgens weg te dromen naar de momenten waarop ik het niet meer zag zitten de game ooit nog uit te spelen.

Een beloning is weer een hulpmiddel waarop ik mijn games herinner. Ik heb ook wel een DSi en een DSi XL gehad maar zonder beloningsysteem is het voor mij soms lastig om door de zure appel heen te bijten. Dat zou er in resulteren dat ik games voor een te dure prijs aan zou schaffen en de game sneller in de kast zou blijven staan.
avatar van Xepos
Xepos ( 1620 ) 27-11-2011 22:41
De Wii zelf is meer een naaah net net dingetje.

Net zoals in jouw afbeelding met de geweren.
Eerst koop je de Wii en WOW dit is insane! Het werkt op beweging, Zelda Twilight Zone toen in het begin WOW!!

Maar toen kwam de Kinect, WOW!!!! <- 4 uitroeptekens!
Betere graphics, bewegen met je lichaam.
WOW!!!!

Dit gevoel had ik dus. Ik kocht eerst de Wii en toen de kinect uitkwam, de Xbox. Wii was op zichzelf zeer goed. Maar werd daarna overdonderd door de Kinect, de PS Move dus niet.

Ik denk dus als je niet beter weet de Wii nog steeds een uitstekende console is.

*Niet PS3 fan of Xbox fan ofzo, maar tis in principe een kloon met graphics improvement en iets mindere kwaliteitsspellen.

** Moet ook opmerken dat beide soorten, Kinect als Wii mij niet vast kunnen houden. Zowel de Wii als de Kinect staan ze verstoffen, tenzij mijn vrienden langskomen dan poppen we paar biertjes open en dan is Kinect Sports met zijn partymodus wel ontzettend grappig.
avatar van Nurie
Nurie ( 968 ) 27-11-2011 22:55
Het is pure onzin dat de belemmering in keuze de Wii bezitter ten goede komt. Niet iedereen heeft de dwang om alle games van het moment te kopen en te spelen.

Maar ik ben wel te spreken over het feit dat Wii games een meer memorabele ervaring krijgen van hun games. Wii games worden maar weinig gerycled, Wiiers spelen dus inderdaad niet deeltje zoveel van een spel, immers dit najaar is het najaar waarin alle consoles op hun retour zitten. Deeltje 1 van een spel is vernieuwend (Uncharted, Assasins creed, MW1, Bioshock 1, Gears of War 1, resistance 1 enz), Deeltje 2 was nog leuker. Maar deeltje 3... De meeste games waar nu een 3 achter staat hebben teleurgesteld, ze zijn hetzelfde, de game is nog wel leuk, maar niet memorabel meer.

Nintendo maakt bijna nooit een direct vervolg met dezelfde engine en bijna dezelfde gameplay. En nintendo maakt al helemaal geen deel 3 op een en dezelfde console. De tijdspanne tussen de games is groot genoeg, net zoals tussen Skyrim en oblivion de tijdspanne groot genoeg is om Skyrim weer tot de beste game van dit jaar te maken (who plays agrees.)


De PS3/Xbox bezitter moet verder kijken om een uitzonderlijke en memorabele ervaring te krijgen. Maar deze ervaring is wel te vinden, maar als je alleen voor deze, nieuwe games gaat, is het aanbod schaars: uit mijn hoofd noem ik: Skyrim, Rayman en Deus Ex.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 27-11-2011 23:58
Rol: Forum Moderator
Quote:
Ik ben het er niet mee eens dat er wordt gezegd dat Nintendo aanhangers het beter hebben. Het ligt aan de persoon, ikzelf zou bijvoorbeeld geen aanhanger van Nintendo kunnen worden zodra ze een aantal punten niet aanpakken. Één van de dingen wat me altijd tot het uiterste van een game drijft is de beloning. Een achievement, een trofee, een prestatie.

Ik ben een prestatiegerichte gamer, ik wil later kunnen terugkijken en denken van: "goh, die platinum trofee van Call of Duty: World At War was wel een pain in the ass zeg..." om vervolgens weg te dromen naar de momenten waarop ik het niet meer zag zitten de game ooit nog uit te spelen.

Een beloning is weer een hulpmiddel waarop ik mijn games herinner. Ik heb ook wel een DSi en een DSi XL gehad maar zonder beloningsysteem is het voor mij soms lastig om door de zure appel heen te bijten. Dat zou er in resulteren dat ik games voor een te dure prijs aan zou schaffen en de game sneller in de kast zou blijven staan.


De Xbox en/of PS3 hebben jou die gamer gemaakt. Voordat die consoles er waren, had nog nooit iemand van achievements gehoord. Tuurlijk, ik verwachtte bijna een achievement toen ik mijn eerste vijand afmaakte met een finishing move in Zelda, maar dat vergeet je al gauw.

Het kan natuurlijk zijn dat je spellen speelt, juist voor de achievements. Speel je spellen echter voor de ervaring, het verhaal, de sfeer of, kort gezegd, de game, dan maakt het je niets uit of je nou wel of geen achievements krijgt.

Aan de andere kant: blijkbaar kan jij alleen nog maar spellen herinneren als je achievements terugkijkt. Het is jammer dat je niet denkt "oh die ene missie in Modern Warfare, die was wel zo spannend!", maar "oha, die 50 punten voor die missie, die waren lastig!".

Dit is mijn mening, hoef je het niet mee eens te zijn natuurlijk Echter doet sfeer mij veel meer dan 10 achievement puntjes waar je totaal niemand mee kan overtuigen dat het een goede game is/was.
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 28-11-2011 00:09
In tijden niet zo hard kunnen lachen. prachtige column!

Ik vind het echt hilarisch om te lezen dat veel keuze, en veel toptitels op je console hebben, een 'probleem' is geworden.

En ik kan me voorstellen dat de casual gamers met Mario Galaxy 2 en Donkey Kong al gauw 2-3 maanden zoet zijn, maar ik ben maar een kleine 1-2 weken ermee bezig geweest, ookal 'gaat het om het vinden van alle geheimen' (dat doen wel meer games hoor). Zou de wiigebruiker nog steeds zo tevreden zijn met de schaarse keuze aan games, wanneer hij wel meer wil uitproberen als de shovelware en de topgames (die ieder jaar op 2 handen te tellen zijn) die de witte onderzetter mag spelen?

Dat wii-gamers blij is met de minder bekende Wii titels als Sakura Wars en Tatsunoko vs Capcom, kan ik begrijpen, maar dat daarmee geinsinueerd moet worden dat we waarschijnlijk een game aan het spelen waren, die we nu niet meer herrinneren, vind ik belachelijk. Tevreden zijn met het (beperkte) aanbod van een console is prima, maar zeggen dat anderen zich waarschijnlijk niet zo goed hebben vermaakt (of in ieder geval minder memorabele games speelde), is gewoon belachelijk.

Ben ik nu de enige die het opvalt dat 3 voor de prijs van twee stiekem een betere deal is als 5 voor de prijs van 4? Maar dat terzijde, ik vind het ook belachelijk dat geclaimd wordt dat Lego games leuker zijn op de Wii, zonder daar enige vorm van argumentatie voor te geven.

Dan komt de claim dat over Zelda over 5 jaar nog besproken wordt (wie praat er nu nog over Twilight Princess, van 5 jaar geleden?), maar wordt daarna de dappere claim gedaan "in tegenstelling tot Battlefield zoveel of Uncharted deel nog wat", terwijl er ruim dubbel zoveel Zelda games zijn, als dat er Battlefield games zijn uitgebracht. en dan reken ik de spinoffs van zelda nog niet eens mee. Daarnaast durf ik te stellen dat de Uncharted games memorabeler zijn door hun 'echte' personages, onvoorspelbaar plot en ijzersterke gameplay (want graphics tellen blijkbaar niet mee als het vergeleken wordt met de wii), waar de Zelda games alleen op de gameplay goed scoren (dit is ook nog discutabel).

Ik kan niet anders dan het eens zijn met de afsluitende zin, als je kijkt naar hoeveel topgames er het afgelopen jaar vanuit Nintendo gemaakt zijn het afgelopen jaar, en hoeveel Sony of Microsoft er hebben geproduceerd, komt Nintendo bovenaan te staan, maar hierbij vergeet je dat er ook nog multiplatform developers zijn, welke óók toptitels weten te maken, die vaak niet of als een slap aftreksel op de wii verschijnen.

Ik vind het een prima column, de wii is tegenwoordig een weinig gewaardeerde console en, waar vroeger het ding belachelijk werd gemaakt dat er alleen Wii Sports en Mario Kart op beschikbaar waren, lijkt het wel alsof er tegenwoordig geen enkele game meer uitkomt voor de wii, maar de kenners weten wel beter, wat deze column bewijst. Toch vind ik het jammer dat er af en toe een steek richting de xbox en playstation bezitters word gemaakt, wat alleen maar duidelijk maakt dat je nogal de behoefte voelt om je platform te verdedigen. Het artikel lijkt wel geschreven door een 'fanboy' (vervelend term), en dat is jammer, want het had een goed informatief artikel kunnen zijn voor de wiibezitters (of de xbox/ps3 bezitters die juist niks van de wii weten), maar nu lijkt het artikel een wanhopige verdediging van het bestaansrecht van de wii te zijn geworden.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 28-11-2011 08:41
Cool column!!! Als je naar de toppers van de wii kijkt heeft nintendo gewoon een vast inkomen van de fans, zonder dat er groot geadverteerd wordt. Dus wat dat bereft speelt nintendo het slim!
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 28-11-2011 13:47
Rol: Forum Moderator
Goede column blijkbaar, want het maakt een hoop GOEDE argumenten los bij de leden!
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6604 ) 28-11-2011 14:35
Rol: Forum Moderator
"kan ik niet anders dan vaststellen dat de Wii de meest genietbare console van deze generatie is geworden."

Lol! Dream on.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 28-11-2011 17:37
Rol: Forum Moderator
Quote:
"kan ik niet anders dan vaststellen dat de Wii de meest genietbare console van deze generatie is geworden."

Lol! Dream on.


Hoezo, dit geldt toch voor Jeroen? Hij stelt dat het voor hem zo is. Niet voor jou
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 29-11-2011 14:05
Rol: BG Redacteur
haha ik vind het een heerlijk dromerige column! En voor veel Nintendo fans zeker waar! Ik word zelf ook altijd blij van een goede Wii game, maar zou zonder mijn Xbox al snel hebben gebaald van het beperkte aanbod aan games. MAAR dat is mijn mening! Mooie column Jeroen!
avatar van NintendoJeroen
NintendoJeroen ( 69 ) 30-11-2011 17:20
Mooie column inderdaad. Ik ben als Wii-gamer nooit teleurgesteld geweest (mede door ondersteuning van de DS en 3DS). Ik heb het nu druk genoeg met spelen op mijn Wii + 3DS. Veel mensen vergeten dat er ook nog handhelden zijn.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6604 ) 01-12-2011 19:16
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Hoezo, dit geldt toch voor Jeroen? Hij stelt dat het voor hem zo is. Niet voor jou


Weet ik. Maar het is zoals ThaHobbit ook al zegt, nogal dromerig. Vandaar de dream on .
avatar van TDG
TDG ( 686 ) 03-12-2011 19:01
ben het zo oneens als het maar kan...
Hoe meer keuze hoe beter. Voor ieder is er daarom wel iets wat goed bij die persoon past. Ik moet er niet aan denken dat ik maar uit 2 games kan kiezen! Dat gebrek aan games is de ondergang van de PSP geweest.

Daarnaast zou ik Skyrim nog niet willen inruilen voor een Wii met alle releases van dit jaar erbij. MW3 ook niet trouwens.
avatar van NintendoJeroen
NintendoJeroen ( 69 ) 25-02-2012 11:24
Ik herken me wel in de column, haha. Als ik zie wat er voor de PS360 uitkomt elke week zou ik dagelijks 10 uur nodig hebben om alle toppers te spelen. En de laatste maanden voor de Wii U komt, heb ik nog wat tijd om mijn backlog van de Wii uit te spelen en de laatste topgames te halen.