Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Gamescom 2012: Sony Persconferentie
Een dag voor de opening van de beursvloer van de Gamescom 2012 vond de persconferentie van Sony plaats. Waar op de E3 het gemis van Vita games opviel, leek Sony juist de Gamescom te willen gebruiken om de Vita extra te promoten en bovendien te willen zeggen dat de Vita nog lang niet dood is en we echt niet bang hoeven zijn dat hij het pad van de PSP achterna gaat. Deze twijfels werden natuurlijk niet hardop geuit, maar met een line-up die tot nu toe toch vooral bestond uit het omzetten van console-spellen of uit simpele games voor de mainstream gamers, mochten we al blij zijn dat een game als Metal Gear Solid goed werd geport. Ook daarom wilde Sony nu natuurlijk graag laten zien dat de Vita op zichzelf kan staan, al leek het zich aan het begin van de show weer even aan dezelfde steen te stoten. Het Vita-gedeelte begon namelijk met beelden van Assassin’s Creed 3: Liberation en Call of Duty: Black Ops Declassified. Beide games stammen uit goede families, maar op het grote scherm konden ze niet direct overtuigen. Hoewel een speelsessie met de draagbare Assassin’s Creed beter beviel, moet de innovatie met een summier aantal speciale features duidelijk niet direct gezocht worden in deze games..Tearaway
Gelukkig maakte Jim Ryan zich hierna op voor de eerste grote verrassing van de show: Media Molecule, die met LittleBigPlanet in 2008 hun eerste game en hit op de markt brachten, is bezig met zijn tweede IP, exclusief voor Vita: Tearaway. Juist op hetgeen wat de grootste inspiratie vormde voor de game, waren de journalisten ondertussen druk aan het schrijven: papier. Tearaway speelt zich af in een papieren 3D-wereld die de speler op bijzondere wijze kan beïnvloeden. Zo zag het er meteen al leuk uit hoe aanrakingen trampolines in werken konden zetten en de papieren wereld verschoven werd door de gravity sensor te gebruiken. Maar toen de ontwikkelaars van onderaf met hun vingers door het papier ‘prikten’ (met behulp van de touchpad op de achterkant) leek er echt een momentje van magie door de zaal te gaan: we zagen grote vlezige vingers in het spel verschijnen, waar de nagelriemgrote vijandjes niet tegenop konden. Zelfs de camerafunctie wordt ingezet, waardoor rond de vingers het podium waarop de presentatie gehouden werd kon worden onderscheiden. Dit unieke gebruik van de Vita-functionaliteiten liet ons snakken naar meer, wat we helaas in deze show niet kregen. In de trailer die op de presentatie volgde, werd vooral het ‘vingertje prik’-systeem in de spotlight gezet, maar de vraag is of dit magische gebeuren niet al snel lek geprikt gaat worden. Toch is het spelconcept hoe dan ook uniek en meer van dit soort originele ideeën zouden ervoor kunnen zorgen dat Tearaway de verwachte handheld innovatie gaat brengen. Het is dus te hopen dat Media Molecule het niveau van LittleBigPlanet kan vasthouden en ons zo opnieuw kan verrassen.Killzone: Mercenary
Na de verrassing van Tearaway kwam Sony met een andere aankondiging voor de Vita. Ook Killzone zal namelijk de overstap maken van de console naar zijn nieuwste broertje. Hoewel dit in eerste instantie weer het overbekende verhaaltje lijkt van het porten van een succesvolle franchise naar de handheld, zou het Amsterdamse Guerrilla ons zomaar kunnen verrassen. Een van de meest originele spellen op de PSP was namelijk Killzone: Liberation, dus als de ontwikkelaar ook voor de Vita kiest voor een weloverwogen overbrenging, zou dit zomaar kunnen zorgen voor een fantastische hit op deze console.

Sony liet echter niet alleen games zien voor zijn nieuwe handheld. De show werd vervolgd met het aankondigen van een aantal andere nieuwe aspecten, die op korte termijn met de Vita mogelijk gaan worden:

Cross Buy
Bezitters van zowel een PS3 als een PS Vita kunnen binnenkort hun geluk niet op, want bij het kopen van games als Playstation All Stars Battle Royale, Sly Cooper: Thieves in Time of Ratchet & Clank: Q Force koop je de game voor beide platformen maar betaal je slechts voor de PS3 versie. Kijk, daar houden wij Budgetgamers nou van! Hopelijk gaat Sony deze functie in de toekomst bij meer games aanbieden.

Cross Controller
Iets waarmee Sony zijn innovativiteit deels wist te bewijzen, was de erg indrukwekkende mogelijkheid die werd aangekondigd om de Vita als controller te gaan gebruiken voor PS3 games. LittleBigPlanet 2 is de eerste game die dit principe ondersteunt, maar ook hier zullen in de toekomst vast meer games voor komen want behalve de controller-functie verandert de Vita ook nog eens in een soort Wii U! Zo kun je de Vita gebruiken als extra scherm waarop je bijvoorbeeld in x-ray de wereld ziet die je in de PS3 versie op TV bewandelt, om zo bijvoorbeeld aanwijzingen te krijgen voor een puzzel. Maar ook de touchscreen functie komt van pas bij het verplaatsen van blokken in de LBP wereld, het draaien van een tandwiel of het lanceren van sackboy met je vinger. En als klap op de vuurpijl liet Sony ook nog zien dat de gamewereld zich verplaatste van de PS3 naar de Vita toen sackboy afdaalde door een buis en als het ware door het scherm van je TV ging. Jammer dat dit alles vooralsnog alleen voor LBP2 beschikbaar is, maar het zag er in ieder geval briljant uit!Playstation Plus
Het werd slechts kort genoemd, maar de PS Vita gaat op korte termijn ook de Playstation Plus service ondersteunen. Wat ons betreft een goed idee, want dan kunnen leden ook op deze handheld de nieuwste demo’s, aanbiedingen etc. ontvangen. Dat vonden wij, net als op de Sony show zelf, een korte vermelding waard.

Budget Nieuws
Goed nieuws voor ons Budgetgamers, want Sony maakte bekend dat een aantal PS3 titels voor 19,99 aangeboden gaan worden onder de noemer Playstation Essentials. Hier zal het in ieder geval gaan om de games Infamous, Uncharted en Little Big Planet. Verder zal er begin september een actie komen waarbij je als PS3 bezitter met 25% korting Playstation Plus lid kan worden. Bovendien zal bij deze service de hoeveelheid Cloud Saving worden vergroot van 150mb naar 1gb.

Conclusie
Sony legde duidelijk de nadruk op de Vita en eind dit jaar zullen we dan ook met meer dan 60 spellen op de handheld aan de slag kunnen gaan. Hoewel het maar de vraag is of Sony hun mantra, ‘expect the unexpected’, eer aan doet met deze line-up, bewijst de uitgever in ieder geval zelf nog lang niet klaar te zijn met de nog altijd veelbelovende handheld. De nieuw aangekondigde functies laten in ieder geval zien hoe sterk de combinatie tussen Playstation 3 en Vita kan zijn, waarmee Sony misschien zelfs direct met de Wii U kan gaan concurreren. Met de nieuwe line-up voor de Vita, de Playstation 3 die sterk blijft met onder andere Beyond: Two Souls en The Last of Us, en de combinatie tussen de twee, vonden wij Sony in ieder geval de winnaar van de consolemakers op de Gamescom, al was dit misschien ook niet zo lastig met het ontbreken van zowel Microsoft als Nintendo.

Geplaatst door Budgetgaming op 16-08-2012
Aantal keer bekeken: 5285

Laatste reacties

avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 16-08-2012 12:25
Leuke interessante games special! Ik persoonlijk heb er weer veel van opgestoken en volg met veel interesse de ontwikkelingen van Sony's PS3 & PS Vita! ;-D
avatar van Ivo001
Ivo001 ( 5429   5) 16-08-2012 13:54
Ik ga misschien maar overwegen om met korting dan PS+ aan te schaffen, weet alleen niet of het nuttig is aangezien ik nog 10+ spellen heb liggen die ik moet spelen;.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6604 ) 16-08-2012 18:54
Rol: Forum Moderator
Ah eindelijk de korting voor Plus weer. Je heb in het verleden al eens de 12 + 3 gratis maanden gehad. Als het er weer is ga ik het zeker aanschaffen.