Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Online of niet Online... Dat is de vraag.

De afgelopen weken zijn er tal van geruchten over de nieuwe Xbox naar buiten gekomen. Daarbij kwamen steeds twee pijnpunten naar voren: de nieuwe Xbox – laten we hem voor het gemak Xbox 720 noemen – zou altijd online moeten zijn en kan geen oude Xbox 360 games meer afspelen. Deze week klonk echter een geheel ander geluid, hetgeen alle voorgaande geruchten in een klap van tafel veegde. De Xbox 720 zou helemaal niet altijd online moeten zijn en de machine zou een 360-chip aan boord hebben, hetgeen ervoor zou zorgen dat je je oude games gewoon zou kunnen draaien op de nieuwe spelcomputer van Microsoft. Let wel, ook deze bewering was gestoeld op een gerucht. Zo zie je maar weer: berichten uit de zogenaamde wandelgangen moet je altijd met een flinke korrel zout nemen én niemand weet op dit moment werkelijk hoe het zit.

Ik vond een aantal dingen opvallend aan de geruchtenstroom. Allereerst het totale stilzwijgen van Microsoft. Natuurlijk, het bedrijf reageert traditioneel niet op geruchten, maar na de aanhoudende ophef van gamers op internet was een plagende ‘just wait and see for yourself’ genoeg geweest om de gemoederen enigszins te bedaren.

Ook opvallend vond ik reacties van mensen die, puur op basis van de geruchten, besloten de nieuwe Xbox dan maar niet te gaan kopen en in plaats daarvan voor de PlayStation 4 te gaan. Waarom niet eerst rustig wachten tot Microsoft zijn conferentie houdt en we alle feiten op een rijtje hebben? Of nog beter, wachten tot het apparaat er daadwerkelijk is, de verschillende recensies afwachten en dan pas je overweging maken.

Waarom moet je op dit moment – vele maanden voor de release van beide apparaten – al je allesbeslissende keuze maken? Nog afgezien van de vraag of beide machines daadwerkelijk dit najaar in Europa lanceren. Vooropgesteld dat het niet meer van deze tijd is om gespreide launches te houden (de PS 3 verscheen eind 2006 in Japan en Amerika, maar Europa moest tot maart 2007 wachten), is niets zeker totdat het 100% bevestigd wordt door Microsoft of Sony zelf.

Als een ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat gamers niet zitten te wachten op het feit dat ze altijd online moeten zijn. De recente geschiedenis leert ons dat dit nogal eens voor problemen kan zorgen (SimCity, Diablo III) en daarbij is het voor singleplayer only games moeilijk te verklaren.

Toch hoeft altijd online niet persé alleen maar rampzalig te zijn. Wanneer je als singleplayer only speler niet gehinderd wordt tijdens je speelsessie en er ondertussen, omdat je console sluimerend online is, wel updates worden gedownload voor een ander spel dat op je harde schijf staat, heb ik daar weinig op tegen. Of als ik een game digitaal kan pre-orderen en mijn Xbox 720 download automatisch de game naar mijn harde schijf op het tijdstip van release terwijl ik elders ben, is dat natuurlijk eigenlijk best een handige feature, zolang dit alles maar optioneel is. Laat consumenten zelf die keuze maken en duw niks door onze strotten. Altijd online heeft voordelen, zeker, maar laat het niet allesbepalend zijn voor het wel of niet slagen van je nieuwe console.

Ook als Microsoft 21 mei (de dag dat het bedrijf een Xbox 720 onthullingsevent zou hebben) blijkt dat de nieuwe Xbox helemaal niet altijd online zou moeten zijn, dan nog zullen we nooit weten hoe het echt heeft gezeten. Was dit altijd al oorspronkelijk het plan of, scenario 2, is Microsoft zich een hoedje geschrokken en heeft men lastminute nog wijzigingen doorgevoerd?

Uiteindelijk telt maar een ding: wat maakt uiteindelijk de beste spelcomputer en waar hebben wij als gamers straks het meeste aan. Er is meer aanbod dan ooit (games op tablets, PC-gaming dat na een paar wiebelige jaren weer flink in de lift zit, Android-consoles, games op telefoons) dus Microsoft moet veel harder dan voorheen hopen op de gunst van de gamer. Anders gezegd, Microsoft, en dat geldt ook voor Sony, heeft consumenten harder nodig dan andersom.

Power to the gamers!

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 17-04-2013
Aantal keer bekeken: 12529

Laatste reacties

avatar van Hupegel
Hupegel ( 694 ) 17-04-2013 22:50
Het probleem is dat Always online een nieuw woord is voor DRM. En zoals elke gamer weet staat DRM voor het pesten van legale kopers ten opzichte van illegale kopieerders. Daarom vind ik het prima dat iedereen met toortsen en hooivorken naar buiten komt als het onderwerp Always online ter sprake komt. Wil MS dat niet? Dan moet MS ervoor zorgen dat Always online niet gebeurt!
avatar van DeeKIDestiny
DeeKIDestiny ( 589 ) 17-04-2013 22:52
Mooi artikel, ik vraag me alleen wel af hoeveel 'bestaande' gamers er zouden overstappen van xbox naar playstation of andersom. Ik denk dat de meesten het liefst bij hun eigen console blijven. Ik zou voor geen goud een PS4 in huis halen, puur omdat ik al zo lang aan de xbox gewend ben.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 17-04-2013 22:58
Rol: Toevoeg Moderator
Consumenten reageren inderdaad te fel op geruchten. Een gerucht is niet eens gebaseerd op feiten maar dat maakt de druk voor Microsoft ook groter. Hoe langer het duurt voor ze alle info op tafel leggen, des te meer valse geruchten komen er opduiken en des te meer negatieve berichten komen er op het internet te staan. Vervolgens zijn de meeste gamers kuddedieren en verlies je veel aanhangers.
avatar van DarkHunter
DarkHunter ( 636 ) 17-04-2013 23:00
Wat DeeKIDestiny zegt,

Zal mij persoonlijk aan m'n anus oxideren of het wel of niet always online is. Ik ben gewend aan de xbox, hoe het werkt, wat ermee kan, en het werkt goed samen met m'n pc en telefoon dus waarom zou ik dat veranderen? Omgekeerd natuurlijk hetzelfde met mensen die een playstation hebben, en natuurlijk wat je vrienden kiezen.

Er zullen zeker wat mensen over stappen, maar denk dat het nu meer sensatie is dan dat er daadwerkelijk wat gaat gebeuren...
avatar van Yang17
Yang17 ( 290 ) 17-04-2013 23:36
Wat voor mij ook belangrijk zal worden bij de release van de Next gen consoles, is het wel of niet moeten betalen om online te kunnen gamen. Playstation heeft dat op dit moment niet en Xbox wel. Als dat ook zo bij de Next gen consoles zo zal zijn, dan zal ik hoogstwaarschijnlijk overstappen. Het scheelt gewoon door de jaren heen echt veel geld. Ik kon van het geld wat ik aan Xbox Live heb besteed makkelijk nog een tweede xbox halen of als ik ps3 had en een PSN + abbonement had gehad voor drie jaar, dan had ik nog mijn gamecollectie kunnen uitbreiden met 40+ games ofzo.

Maar we zullen wel gaan zien wat wel en wat niet waar is van al die geruchten. Ik kijk er in ieder geval naar uit.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 18-04-2013 06:43
Het idee om een kinect camera op mijn harses gericht te hebben die dus dan ook altijd online de beelden kan dorgeven zie ik dan ook zeker niet zitten.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 18-04-2013 07:54
Ik heb 'Alles' hier staan. Maar puur het betalen-voor-online ding maakt de xbox het grootste wanproduct uit de serie. Als AL je concurrenten online play gratis aanbieden en jij niet? Dan loop je achter :-)

Overigens mogen ze al die gelockte apps ook weleens uit de interface weghalen. Leuk zo'n internet explorer tile, maar niet als je er niets mee kunt.

Wat betreft dat altijd online; Dan schop je alle gamers zonder internetverbinding tegen de schenen. Bij ons zullen dat er niet veel zijn maar 'armere' landen hebben hier beduidend meer last van. IK heb hem gewoon aan het internet hangen, wil niet zeggen dat iedereen dat heeft dus ik snap die ophef wel.

Laatste puntje is dat backwards compatible zijn; What do I care, ik heb een 360 staan

@Heinster; Daar heb je inderdaad ook wel een punt. Als je je console kunt booten door alleen de kinect camera te gebruiken mogen ze wel HEEL zeker zijn van het feit dat dat ding niet misbruikt kan worden.
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 18-04-2013 07:59
Snap die hele praatjes niet eens over ''ik koop xb0x'' en ''ik koop liever de PS4'' niet echt. Als je ze beiden leuk vind, waarom koop je ze dan niet freaking alle twee? Zo kun EN xd00s spelen EN PS4. Probleem opgelost toch?

Verders boeien de geruchten mij persoonlijk niet. Zie wel wanneer ie uit komt en wat ze ermee doen of niet. Allways online is btw waardeloos, kost meer stroom.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 18-04-2013 08:23
Quote:
Snap die hele praatjes niet eens over ''ik koop xb0x'' en ''ik koop liever de PS4'' niet echt. Als je ze beiden leuk vind, waarom koop je ze dan niet freaking alle twee? Zo kun EN xd00s spelen EN PS4. Probleem opgelost toch?

Verders boeien de geruchten mij persoonlijk niet. Zie wel wanneer ie uit komt en wat ze ermee doen of niet. Allways online is btw waardeloos, kost meer stroom.


Ik heb amper geld voor 1 van de twee, laat staan allebei.
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 18-04-2013 08:45
Quote:
[..]


Ik heb amper geld voor 1 van de twee, laat staan allebei.

Lol, ik ben ook geen miljonair hoor, ik moet er ook keihard voor sparen Maar als je een jaar verder bent moet dat toch wel lukken? Ik zit nu te wachten op Wii-U, die kopen we met vakantiegeld. Weet niet of ik überhaupt PS4 of 720 zal kopen (uiteindelijk wss wel) maar zo ja, dan koop ik eerst de ene, dan de andere. Tsja, sparen duurt soms lang (zeker bij mij, ik zie genoeg leuke games die ik wil) maar het loont wel
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 18-04-2013 08:46
Zelfde hier. Ik moet echt een weloverwogen keus maken, en het kan zomaar zijn dat ik rustig nog 1 of 2 jaar wacht met het kopen van een nieuwe console na release. Er zijn WAY belangrijkere dingen dan een nieuwe console momenteel
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 18-04-2013 09:21
Ik ben eerder benieuwd naar het spellenaanbod van Microsoft, nu dat ze Bungie kwijt zijn en Rare ook geen top titels meer maakt vraag ik me af wat we van de Xbox 720 kunnen verwachten naast kinect titles.

Gewoon een paar devs of publishers opkopen Microsoft, geld genoeg en er zijn er genoeg die momenteel amper het hoofd boven water kunnen houden.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 18-04-2013 10:25
Rol: Forum Moderator
Quote:
Het idee om een kinect camera op mijn harses gericht te hebben die dus dan ook altijd online de beelden kan dorgeven zie ik dan ook zeker niet zitten.


Dit is natuurlijk dikke onzin. Als Microsoft dat al zou doen, dan komt de community er op de dag van de launch al achter (er zijn zat mensen die al hun internetverkeer bijhouden) en zal dat niet goed uitpakken voor MS. Er is 1 iemand geweest die ooit heeft gezegd "goh, in principe is er de mogelijkheid dat Kinect beelden doorgeeft aan MS" waarna heel veel mensen het hebben overgenomen en opgeblazen. Zo'n gerucht komt steeds weer terug trouwens, ook toen tv's webcams kregen, Sony met de PSEye kwam, MS met de eerste kinect etc. etc. en nooit is er bewijs voor gevonden dat er inderdaad beelden worden verstuurd. Als je er echt bang voor bent, kan je er altijd nog een handdoekje overheenhangen.

Neem maar van mij aan: MS zal echt niet de kinect bouwen zodat er beelden doorgegeven worden. Het zou fijn zijn als mensen zouden stoppen met het roepen van zulke onzin, want je maakt anderen alleen maar, onterecht, bang.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 18-04-2013 11:08
He Cruz, Microsoft heeft inderdaad weinig eigen studios meer. Volgens insiders maakt Rare momenteel Project Gotham Racing 5, is Turn 10 bezig met de nieuwe Forza en zal 343 natuurlijk Halo 5 gaan maken. Voorts verwacht ik dat Epic en Microsoft samen iets moois aan het bekokstoven zijn (een nieuwe ip, na Gears?), hoop ik op een Alan Wake en is er in Canada een nieuwe studio opgericht die met een Triple A project bezig is. Nu nog even timed exclusive GTA V naar de Xbox 720 en Microsoft kon wel eens hele goede troefkaarten hebben...
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 18-04-2013 11:22
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
[...]Nu nog even timed exclusive GTA V naar de Xbox 720 en Microsoft kon wel eens hele goede troefkaarten hebben...

Met de PS2 was Sony de eerste, waardoor ze een timed exclusive voor GTA III hadden. Nu Sony eerder is met aankondigen verwacht ik dat Sony daardoor interessanter raakt voor Rockstar dan Microsoft, tenzij er natuurlijk met geld gegooid wordt. Sony heeft met de PS2 veel gedaan en teweeg gebracht met Rockstar.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 18-04-2013 11:31
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Met de PS2 was Sony de eerste, waardoor ze een timed exclusive voor GTA III hadden. Nu Sony eerder is met aankondigen verwacht ik dat Sony daardoor interessanter raakt voor Rockstar dan Microsoft, tenzij er natuurlijk met geld gegooid wordt. Sony heeft met de PS2 veel gedaan en teweeg gebracht met Rockstar.


In de tijd van GTA 3 was het goed voor Rockstar om een timed exclusive te hebben, ik denk dat Rockstar op het moment groot genoeg is om de rollen om te draaien en dat het juist voor de consolebouwer goed is om een timed exclusive te hebben. Klinkt een beetje vreemd, maar kan het niet beter verwoorden op het moment
avatar van Xor
Xor ( 22349   284) 18-04-2013 11:54
Quote:
He Cruz, Microsoft heeft inderdaad weinig eigen studios meer. Volgens insiders maakt Rare momenteel Project Gotham Racing 5, is Turn 10 bezig met de nieuwe Forza en zal 343 natuurlijk Halo 5 gaan maken. Voorts verwacht ik dat Epic en Microsoft samen iets moois aan het bekokstoven zijn (een nieuwe ip, na Gears?), hoop ik op een Alan Wake en is er in Canada een nieuwe studio opgericht die met een Triple A project bezig is. Nu nog even timed exclusive GTA V naar de Xbox 720 en Microsoft kon wel eens hele goede troefkaarten hebben...


Eigenlijk heeft Cruz wel een punt -.-.

Rare maakte vroeger goede games(zoals Conker en Killer Instinct). Sinds Rare van Microsoft was, ging het bergafwaarts met Rare. Alleen maar games die special voor kinderen werden gemaakt(Banjo-Kazooie, Kameo).

Waar zijn Killer Instinct en Conker? Conker kan weer niet omdat het te 'gewelddadig' is. En er zit ook vloekwoorden -.-.

En de xbox moet kindvriendelijk zijn. Het is een Media-Entertainment system dat een family gebruik moet maken.

Wat geeft M$ aan Rare als opdracht? Xbox avatar en Kinect games maken -.-.

Als Rare PGR zou maken, dan moet ze echt laten zien dat ze nog 'Rare' zijn. En ook wat van Racing games weten.

M$ kon beter Playground Games vragen voor PGR aangezien Playground Games een overgrote deel van werknemers hebben die uit Bizzare Creations komen :).
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 18-04-2013 12:25
Quote:
[..]


Dit is natuurlijk dikke onzin. Als Microsoft dat al zou doen, dan komt de community er op de dag van de launch al achter (er zijn zat mensen die al hun internetverkeer bijhouden) en zal dat niet goed uitpakken voor MS. Er is 1 iemand geweest die ooit heeft gezegd "goh, in principe is er de mogelijkheid dat Kinect beelden doorgeeft aan MS" waarna heel veel mensen het hebben overgenomen en opgeblazen. Zo'n gerucht komt steeds weer terug trouwens, ook toen tv's webcams kregen, Sony met de PSEye kwam, MS met de eerste kinect etc. etc. en nooit is er bewijs voor gevonden dat er inderdaad beelden worden verstuurd. Als je er echt bang voor bent, kan je er altijd nog een handdoekje overheenhangen.

Neem maar van mij aan: MS zal echt niet de kinect bouwen zodat er beelden doorgegeven worden. Het zou fijn zijn als mensen zouden stoppen met het roepen van zulke onzin, want je maakt anderen alleen maar, onterecht, bang.

Wat een rare rumours weer zeg haha. Denk ook niet dat MS er erg veel behoefte aan heeft te zien hoe de meesten hier in hun onderbroek zitten te gamen of in hun onderbroek meedoen met een dansspel. Dus waarom zou MS zoiets doen? Mensen verzinnen de raarste dingen.

En als er wel een kern van waarheid in zit... Dafuq?
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 18-04-2013 12:26
Beter maakt Rare een nieuwe Conker. Hoe grof ook die game was echt heel vet Doe anders lekker een reboot ofzo.
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 18-04-2013 12:45
Rol: Toevoeg Moderator
Inderdaad gewoon even afwachten.
Xbox heeft mij nog niet vaak teleurgesteld (Echt alleen die RROD en het geluid heeft mij gestoord).
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 18-04-2013 13:40
Quote:
Ook opvallend vond ik reacties van mensen die, puur op basis van de geruchten, besloten de nieuwe Xbox dan maar niet te gaan kopen en in plaats daarvan voor de PlayStation 4 te gaan. Waarom niet eerst rustig wachten tot Microsoft zijn conferentie houdt en we alle feiten op een rijtje hebben? Of nog beter, wachten tot het apparaat er daadwerkelijk is, de verschillende recensies afwachten en dan pas je overweging maken.


Misschien zouden sites als PU.nl e.d. dat soort geruchten dan niet moeten plaatsen. Er is op de site zelfs een column aangewijd. Op die manier denken lezers, omdat gamejournalisten erover schrijven, dat het gerucht groter is dan het daadwerkelijk is.
avatar van Lom0r
Lom0r ( 1187 ) 18-04-2013 13:45
De keuze voor mijn ps3 was niet gebaseerd op mijn vrienden omdat die er toen toch nog geen hadden. Ik vind het gratis online gamen een stuk belangrijker, daarbij had een ps en een ps2 dus wist dat sony kwaliteit afleverd.

Denk dat het principe van always online als DRM misschien wel op de planning stond maar als MS slim is hebben ze dat veranderd naar een extra optie om altijd je updates binnen te slepen. Het idee dat je niet kan gamen door een slechte/geen internet verbinding is belachelijk. Al wil MS zich meer spitsen op het feit dat de nieuw xbox een multimedia machine is en geen pure spelcomputer denk ik dat 99% toch het ding koopt om te gamen.

Ik denk dat het idee van exclusives steeds meer gaat verdwijnen. Volgens bronnen gaan de consoles van Sony en MS steeds meer op elkaar lijken en zo zal het makkelijker zijn voor devs om voor beide consoles te programeren.
Ik zie wel wat MS doet met de aankondiging,ga toch denk ik eerst een ps4 kopen, kan daarna altijd nog een xbox erbij nemen.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 18-04-2013 14:04
Quote:
Dit is natuurlijk dikke onzin. Als Microsoft dat al zou doen, dan komt de community er op de dag van de launch al achter (er zijn zat mensen die al hun internetverkeer bijhouden) en zal dat niet goed uitpakken voor MS. Er is 1 iemand geweest die ooit heeft gezegd "goh, in principe is er de mogelijkheid dat Kinect beelden doorgeeft aan MS" waarna heel veel mensen het hebben overgenomen en opgeblazen. Zo'n gerucht komt steeds weer terug trouwens, ook toen tv's webcams kregen, Sony met de PSEye kwam, MS met de eerste kinect etc. etc. en nooit is er bewijs voor gevonden dat er inderdaad beelden worden verstuurd. Als je er echt bang voor bent, kan je er altijd nog een handdoekje overheenhangen.

Neem maar van mij aan: MS zal echt niet de kinect bouwen zodat er beelden doorgegeven worden. Het zou fijn zijn als mensen zouden stoppen met het roepen van zulke onzin, want je maakt anderen alleen maar, onterecht, bang.


Ik was bezig met een heel lange rant, maar besefte me dat het toch geen nut heeft. Ik hoop dat je vooral denkt dat de wereld zo mooi is en dat het beeld zo voor je mag blijven ;).

Maar ik kan je garanderen dat alles wat Google doet (en voor bestraft is) echt niet vreemd is voor Microsoft ;).
avatar van El Grave
El Grave ( 215 ) 18-04-2013 15:11
Wacht gewoon af, wat MS in petto heeft. Gaat het always online door, dan maak ik de switch naar de ps4. Ik ga geen console kopen die het niet meer doet zodra MS de servers offline haalt. Zit je dan mooi met een console met 150+ games, die het niet meer doen omdat ze de servers offline hebben gehaald. Kijk voor de gein maar naar EA games, die na een paar jaar niet meer te spelen zijn omdat EA de servers te duur vindt. Zit je met een game/s die het niet meer doen. Dat soort gein zit ik niet op te wachten.

Dus we zien wel wat ze in petto hebben. Hopelijk is er geen always online. En anders is de switch snel gemaakt. Heel simpel.
avatar van Budgetguy
Budgetguy ( 251 ) 18-04-2013 15:12
Enige reden waarom altijd online nodig zal zijn is cloud gaming! Als ze dit groot opzetten met een boel snelle servers dan zal het best wat kunnen worden. De zal dan makkelijk 100 euro kunnen zijn ipv 400 ofso. Maar het probleem hiermee is is dat sommige mensen slecht internet hebben en dan 720p 30hz zouden moeten gamen. Ik zal hier met mijn 12 ms ping 120mb (precies) download en 9,68 mb upload geen problemen mee hebben. Allemaal gemeten met speedtest!
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 18-04-2013 15:29
Quote:
Altijd online heeft voordelen, zeker, maar laat het niet allesbepalend zijn voor het wel of niet slagen van je nieuwe console.

Altijd online heeft geen enkel voordeel voor de consument, de eerdergenoemde voordelen van 'altijd online' zijn net zo goed te implementeren voor 'optioneel online', waarin hetzelfde gebeurd, maar alleen wanneer je aangesloten bent op het internet. Je playstation download nu al op je gekozen tijdstip updates van games, zonder always online. Je xbox geeft je de mogelijkheid om een game op xbox.com te kopen en deze download automatisch te starten, ook zonder always-online. Pre-orderenvan digitale games heb ik nog niet van gehoord, maar ik zie dit ook goed mogelijk zijn, een kwestie van tijd dus. Kortom, Always online heeft geen enkel bestaansrecht voor de consument, en ik ben benieuwd hoe ze dit gaan proberen te verkopen aan de nietswetende consument. Optioneel online heeft alles wat always-online heeft, plus de mogelijkheid om je game te spelen wanneer je internet weinig betrouwbaar is.

Ik geef mijn geld liever uit aan leuke games, dan maandelijks aan mijn internetprovider.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 18-04-2013 15:51
Quote:
He Cruz, Microsoft heeft inderdaad weinig eigen studios meer. Volgens insiders maakt Rare momenteel Project Gotham Racing 5, is Turn 10 bezig met de nieuwe Forza en zal 343 natuurlijk Halo 5 gaan maken. Voorts verwacht ik dat Epic en Microsoft samen iets moois aan het bekokstoven zijn (een nieuwe ip, na Gears?), hoop ik op een Alan Wake en is er in Canada een nieuwe studio opgericht die met een Triple A project bezig is. Nu nog even timed exclusive GTA V naar de Xbox 720 en Microsoft kon wel eens hele goede troefkaarten hebben...

Multiplats zijn toch de toekomst, vroeger was de markt veel ongelijker verdeeld, was de PC nog écht een uniek platform en lagen develop kosten lager.

Ik ben bang dat we timed exclusives en DLC gaan krijgen, en dit voor Microsoft plus Kinect titles toch de main focus wordt, aangezien je zo wel gelijk de grootste groep aanspreekt.

Als je het puur van first-party studios moet hebben blijft het karig, er zijn daarentegen wel weer veel third-party studios in Japan die puur voor de PS3/3DS ontwikkelen.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 18-04-2013 16:03
Quote:
[..]


Misschien zouden sites als PU.nl e.d. dat soort geruchten dan niet moeten plaatsen. Er is op de site zelfs een column aangewijd. Op die manier denken lezers, omdat gamejournalisten erover schrijven, dat het gerucht groter is dan het daadwerkelijk is.


Omdat deze zelfde gamejournalisten aan de lippen van Microsoft hangen, is het natuurlijk een klein kunstje voor Microsoft de "foute" geruchten tegen te spreken. Het zwijgen bevestigt juist dat dit soort geruchten eerder kloppen en dat ze aan het kijken zijn hoe het publiek reageert en of ze het alsnog willen doorzetten.

Daarnaast zijn in het algemeen 80-85% van de meeste geruchten waar... Als ik terugkijk hoe ze al 5 maanden voor dat MvsC3 uitkwam al alle karakters hadden geleaked en genoeg geruchten rondom de PS4 80-95% correct waren.

avatar van DonnyNarko
DonnyNarko ( 323 ) 18-04-2013 16:08
Quote:
Ik heb 'Alles' hier staan. Maar puur het betalen-voor-online ding maakt de xbox het grootste wanproduct uit de serie. Als AL je concurrenten online play gratis aanbieden en jij niet? Dan loop je achter :-)

Overigens mogen ze al die gelockte apps ook weleens uit de interface weghalen. Leuk zo'n internet explorer tile, maar niet als je er niets mee kunt.

Wat betreft dat altijd online; Dan schop je alle gamers zonder internetverbinding tegen de schenen. Bij ons zullen dat er niet veel zijn maar 'armere' landen hebben hier beduidend meer last van. IK heb hem gewoon aan het internet hangen, wil niet zeggen dat iedereen dat heeft dus ik snap die ophef wel.

Laatste puntje is dat backwards compatible zijn; What do I care, ik heb een 360 staan

@Heinster; Daar heb je inderdaad ook wel een punt. Als je je console kunt booten door alleen de kinect camera te gebruiken mogen ze wel HEEL zeker zijn van het feit dat dat ding niet misbruikt kan worden.


Als je explorer tile gelocked is heb je geen xbox live gold abbo, niets mis mee.. ik betaal om goede kwaliteit online gameplay te ervaren, geen lag en bla en idd toegang tot de apps die voor jou gelocked zijn.. ik betaal er overigens nog geen 3 euro per maand over.. als je dat er niet voor over hebt.. dan houdt t natuurlijk op.

Je argument hoe altijd online schadelijk kan zijn voor de markt in "armere" landen leunt ook op lucht.. want in deze armere landen.. waar ze geen internet hebben.. is er natuurlijk een levensgrote animo voor HD televisies en next gen consoles die het maximale uit deze televisies haalt.. want daar zijn er op dit soort plekken natuurlijk enooorm veel van

Niet dat ik het eens ben met het altijd online zijn en de nadelen zoals Kinect beveiliging die het met zich mee brengt. Maar het grootste bezwaar heeft Jan al benoemd, dat je als gebruiker de keuze mogelijkheid ontnomen wordt om zelf te bepalen hoe en wanneer je online bent, dat is te wazig voor woorden.

Ik wacht, zoals Jan ook al aangaf, af, wat er komen gaat en welke console ik ga nemen. Voor mij hangt het van de games en het online aspect af.. Deze ronde heeft xbox dat gewonnen in mijn ogen...
De volgende ronde is aanstaande en ik ben benieuwd
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 18-04-2013 16:29
maakt het nu uit om altijd online te zijn mijn pc is ook online
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 18-04-2013 16:51
Rol: Forum Moderator
Quote:
maakt het nu uit om altijd online te zijn mijn pc is ook online


Lezen is ook een kunst...

Het gaat er dus om dat de console altijd online MOET zijn om te kunnen spelen. Jij kan je PC gewoon blijven gebruiken als je internet wegvalt, dat kan in het geval van always-online niet.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 18-04-2013 17:03
Quote:
[..]


Lezen is ook een kunst...

Het gaat er dus om dat de console altijd online MOET zijn om te kunnen spelen. Jij kan je PC gewoon blijven gebruiken als je internet wegvalt, dat kan in het geval van always-online niet.


Ik denk wel dat hij het als zodanig bedoelde... Dus omdat hij ook gewend is altijd online te zijn met de PC, dat hij zich er niet druk om kan maken.
avatar van Franckster
Franckster ( 285 ) 18-04-2013 17:49
Wel altijd online of niet altijd online te hoeven zijn zal mij persoonlijk niets uitmaken... Als ik geen internet heb omdat ziggo eruit ligt bijvoorbeeld ga ik gewoon met de pc gamen (games die geen DRM eist) of met de oudere generatie consoles, of gewoon lekker buiten spelen ^^.

En wat betreft koop ik (eerst) een Playstation of een Xbox? Dat ligt geheel aan het aanbod release games. Die andere volgt daarna toch wel dat is een ding wat zeker is.

Dat hele fanboy geeikel heb ik nooit begrepen net als het wel of niet (willen) betalen van de internetmogelijkheid van de Xbox... Playstation Online is prima te spelen op de gratis verbinding maar heeft soms kuren en Xbox Live kost veertig euro per jaar voor een stabiele verbinding... Heb je er geen geld voor (over) doe je het niet en ga je met de Playstation gamen heb je het er wel voor over game je met de Xbox...

Gamen is sowieso een dure hobby maar welke noemenswaardige hobby is dat niet tegenwoordig. Met Budgetgaming kun je het alleen wat slimmer doen door makkelijk te kunnen prijsshoppen vanuit je luie ... waar je ook bent! XD
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 18-04-2013 18:01
Quote:
[..]


Lezen is ook een kunst...

Het gaat er dus om dat de console altijd online MOET zijn om te kunnen spelen. Jij kan je PC gewoon blijven gebruiken als je internet wegvalt, dat kan in het geval van always-online niet.


lezen een kunst voor je zelf bedoel je Skull_kid want net als Heinster
al aangeeft dat is wat ik bedoel .

pc kan verbinding ook wegvallen dus maakt mij niet echt uit maar dat is mijn mening en jij hebt jou mening heb ik geen probleem mee maar ga dan niet te snel kwaad lopen doen en verbinding van internet valt ook zo weer te maken tegenwoordig heeft bijna iedereen toch wel internet
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24236   97) 18-04-2013 18:07
Mark my words:
Het is heisa om niets. Wellicht iets voor in de toekomst, maar Microsoft is echt niet zó dom om always-on door je strot heen te duwen terwijl Sony doodleuk verder gaat met waar ze mee bezig zijn. En dan is momenteel de harten van de hardcoregamers terugwinnen
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 18-04-2013 18:37
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


lezen een kunst voor je zelf bedoel je Skull_kid want net als Heinster
al aangeeft dat is wat ik bedoel .

pc kan verbinding ook wegvallen dus maakt mij niet echt uit maar dat is mijn mening en jij hebt jou mening heb ik geen probleem mee maar ga dan niet te snel kwaad lopen doen en verbinding van internet valt ook zo weer te maken tegenwoordig heeft bijna iedereen toch wel internet


De grap is dat jij wel gewoon je pc en z'n spellen kan blijven gebruiken als het internet wegvalt. Als ze always-on integreren in de nieuwe Xbox (wat ik trouwens ook betwijfel, zoals Doobieters ook zegt) is je console onbruikbaar zodra het internet wegvalt. DAT is wat ik zei.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 18-04-2013 18:54
Quote:
[..]


De grap is dat jij wel gewoon je pc en z'n spellen kan blijven gebruiken als het internet wegvalt. Als ze always-on integreren in de nieuwe Xbox (wat ik trouwens ook betwijfel, zoals Doobieters ook zegt) is je console onbruikbaar zodra het internet wegvalt. DAT is wat ik zei.


Er is er iemand met het verkeerde been uit bed gestapt ;)?

Je speelt het relatief persoonlijk aan met "lezen is ook een kunst", terwijl hij zich blijkbaar onhandig uitte (waardoor jij het weer anders las dan ik). Dus misschien handig om het als zodanig dan voort te zetten.

Zijn punt is in ieder geval dat hij het probleem niet ziet aangezien hij zelf al gewend is altijd online te zijn terwijl hij gamed. Hij maakt zich duidelijk niet druk om die paar keer dat de internet er uit kan liggen.

Jij en ik zijn het om verschillende redenen niet eens met zijn stelling(waar ik je betreffende het niet meer kan spelen van spellen wel gelijk in kan geven), maar laten we er niet teveel gewicht aan hangen en beperken tot onze standpunten rondom het onderwerp en niet de persoon die er zo in staat ;).
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 18-04-2013 19:45
Quote:
[..]


De grap is dat jij wel gewoon je pc en z'n spellen kan blijven gebruiken als het internet wegvalt. Als ze always-on integreren in de nieuwe Xbox (wat ik trouwens ook betwijfel, zoals Doobieters ook zegt) is je console onbruikbaar zodra het internet wegvalt. DAT is wat ik zei.


steam kan je ook niet op als internet er uit is tochavatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 18-04-2013 19:56
Quote:
[..]


De grap is dat jij wel gewoon je pc en z'n spellen kan blijven gebruiken als het internet wegvalt. Als ze always-on integreren in de nieuwe Xbox (wat ik trouwens ook betwijfel, zoals Doobieters ook zegt) is je console onbruikbaar zodra het internet wegvalt. DAT is wat ik zei.


Is het nodig om zo bot te reageren op iemand? Laten we het leuk houden.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 18-04-2013 20:44
Quote:
[..]


steam kan je ook niet op als internet er uit is tochJawel. Daar hebben wij offline mode voor.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 18-04-2013 20:53
Rol: Forum Moderator
Oh, ik vond en bedoelde het helemaal niet bot. Maargoed, dat is het probleem van internet: als je geen smilies gebruikt kom je voor iedereen weer anders over. Excuses daarvoor dan.

Steam heeft inderdaad een offline mode :)
avatar van Dexter010
Dexter010 ( 4180 ) 18-04-2013 23:30
Allemaal ophef om een console waar nog niks bekend over is.
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 18-04-2013 23:38
Quote:
Allemaal ophef om een console waar nog niks bekend over is.

Juist, en veel mensen vergeten dat een nieuwe console juist goed nieuws is. Ik kijk heel erg uit naar de nieuwe generatie, maar aan de negatieve reacties die ik, niet alleen hier, maar op al mijn veelbezochtte fora zie, wordt ik bang dat mensen niet meer uitkijken naar de nieuwe generatie. Zo zijn er heel veel geruchten waar wij als gamers heel blij mee kunnen zijn, maar blijft vooralsnog de nadruk bij always-online liggen.

Ik doe geen uitspraken over welke console ik wel of niet ga kopen, voordat er uberhaupt iets aangekondigd is. Ik kan wel zeggen dat, als de geruchten kloppen over always online, het voor mij een makkelijke keuze wordt.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 19-04-2013 00:07
Quote:
[..]

Juist, en veel mensen vergeten dat een nieuwe console juist goed nieuws is.


Goed nieuws? De huidige consoles kunnen nog goed mee. Er wordt nog steeds veel qua graphics uit de consoles gehaald en veel developers hebben ook aangegeven dat het juist vervelend is dat steeds zo snel nieuwe consoles verschijnen: Net als ze de console compleet doorhebben moeten ze weer naar een nieuwe overschakelen.

Nextgen is niet altijd goed nieuws, helemaal niet als de huidige consoles nog goed meekunnen.
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 19-04-2013 00:09
Quote:
[..]


Goed nieuws? De huidige consoles kunnen nog goed mee. Er wordt nog steeds veel qua graphics uit de consoles gehaald en veel developers hebben ook aangegeven dat het juist vervelend is dat steeds zo snel nieuwe consoles verschijnen: Net als ze de console compleet doorhebben moeten ze weer naar een nieuwe overschakelen.

Nextgen is niet altijd goed nieuws, helemaal niet als de huidige consoles nog goed meekunnen.


Agreed, al hoewel PS4 wel anders is, dank zij dat de games makkelijker te design valt.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 19-04-2013 00:17
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Goed nieuws? De huidige consoles kunnen nog goed mee. Er wordt nog steeds veel qua graphics uit de consoles gehaald en veel developers hebben ook aangegeven dat het juist vervelend is dat steeds zo snel nieuwe consoles verschijnen: Net als ze de console compleet doorhebben moeten ze weer naar een nieuwe overschakelen.

Nextgen is niet altijd goed nieuws, helemaal niet als de huidige consoles nog goed meekunnen.


Ik hoor ontwikkelaars juist altijd roepen dat de huidige consoles echt niet meekunnen. Voor PC-maatstaven liepen ze zelfs al achter bij de launch (misschien de PS3 met de CELL-structuur niet trouwens), moet je nu eens denken.

Misschien dat ze straks PC-games kunnen porten naar consoles, ipv console-games naar PC. Momenteel worden veel games namelijk ontwikkeld met het oog op de consoles, waarna ze worden geport naar de PC met alle gevolgen van dien.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 19-04-2013 11:57
Quote:
[..]


Ik hoor ontwikkelaars juist altijd roepen dat de huidige consoles echt niet meekunnen. Voor PC-maatstaven liepen ze zelfs al achter bij de launch (misschien de PS3 met de CELL-structuur niet trouwens), moet je nu eens denken.

Misschien dat ze straks PC-games kunnen porten naar consoles, ipv console-games naar PC. Momenteel worden veel games namelijk ontwikkeld met het oog op de consoles, waarna ze worden geport naar de PC met alle gevolgen van dien.


Ontwikkelaars zijn te druk bezig om realisme als hoogste maatstaf te nemen... Altijd maar meer detail en nieuwe effecten. In plaats van dat ze nu kijken naar Nintendo, die soms verbluffende dingen weten te tonen met beperkte hardware. Als ik nu kijk naar Fzero-GX, Donkey Kong Country of Mario Galaxy... Dan is daar nog veel meer uit te halen met de nog huidige hardware.

Kortom er moet meer gekeken worden naar creatiever omgaan met de huidige middelen. Niet dat een nieuwe generatie niet welkom is natuurlijk ;).

En nee de focus zal altijd console zijn zolang deze markt nog bestaat. Tenslotte worden hierop de meeste centen verdient voor uitgevers en is het voor de kwaliteit van die spellen beter om vanaf scratch gemaakt te worden voor een console. De PC zal voornamelijk hogere resolutie, meer fps en betere anti alliasing blijven krijgen naar mare de consoles ouder worden.

Erg zonde voor de PC eigenaren natuurlijk, want die krijgen lang niet te zien wat hun systeem eigenlijk aankan. Dat zie je nu ook wel, dat met PC's die nu al "flink" krachtiger zijn dan de aankomende consoles, dat de "huidige" spellen er op niet zo bijzonder uitzien om next gen te noemen.
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 19-04-2013 12:05
Quote:
[..]
Goed nieuws? De huidige consoles kunnen nog goed mee. Er wordt nog steeds veel qua graphics uit de consoles gehaald en veel developers hebben ook aangegeven dat het juist vervelend is dat steeds zo snel nieuwe consoles verschijnen: Net als ze de console compleet doorhebben moeten ze weer naar een nieuwe overschakelen.

Nextgen is niet altijd goed nieuws, helemaal niet als de huidige consoles nog goed meekunnen.

De huidige consoles lopen hopeloos achter, en als de geruchten kloppen, zouden zowel de ps4 als de 720 een x86 chip hebben, wat ervoor zorgt dat multiplatform héél makkelijk wordt, en het porten van pc games ook erg simpel wordt. Je zegt dat de consoles grafisch nog goed mee kunnen, maar ik durf te stellen dat het meeste van de grafische kracht in deze generatie al werd benut rond 2009. Tuurlijk hebben we sindsdien nog kleine verbeteringen gezien, en is ieder deel van een serie toch nog nét iets mooier als de vorige. Maar als games als Battlefield mijn xbox moeite geven, mijn xbox is regelmatig oververhit tijdens het spelen, en ik dan beperkt wordt tot slechts 24 spelers online, dan zie ik niet hoe sommige mensen nog tevreden zijn met de huidige generatie. "het werkt nog", is een non-argument, want dan zouden we allemaal nog in auto's uit 1995 rijden.

Developers die klagen dat de nieuwe generatie te snel komt, zijn waarschijnlijk de devs die geen zin hebben opnieuw geld opzij te zetten voor een nieuwe devkit. Het is leuk dat ze nu eindelijk doorhebben hoe ze een game voor de huidige generatie moeten laten werken, maar met de extra kracht van de nieuwe generatie zou dit helemaal overbodig moeten zijn. Voorlopig kunnen de meeste devs wel even vooruit. Dit is als een boer die klaagt dat hij nét heeft ontdekt hoe hij op zijn 2x2 akker moet werken, als hij daarna op een 16x16 akker mag werken.

Ieder zijn mening, en ik waardeer dat jij vindt dat de huidige generatie nog prima werkt, maar ik speel nog vaak op mijn pc en ik zie hierdoor hoe erg de xbox op vele fronten achterloopt op de markt. Er is zoveel meer mogelijk, waarom genoegen nemen met minder? Ik ben benieuwd of je met de launch van de 720 en de ps4 ook nog zegt dat de huidige generatie nog prima ermee door kan. Ik kan in ieder geval niet wachten op de nieuwe generatie.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 19-04-2013 13:06
Quote:
[..]
De huidige consoles lopen hopeloos achter, en als de geruchten kloppen, zouden zowel de ps4 als de 720 een x86 chip hebben, wat ervoor zorgt dat multiplatform héél makkelijk wordt, en het porten van pc games ook erg simpel wordt. Je zegt dat de consoles grafisch nog goed mee kunnen, maar ik durf te stellen dat het meeste van de grafische kracht in deze generatie al werd benut rond 2009. Tuurlijk hebben we sindsdien nog kleine verbeteringen gezien, en is ieder deel van een serie toch nog nét iets mooier als de vorige. Maar als games als Battlefield mijn xbox moeite geven, mijn xbox is regelmatig oververhit tijdens het spelen, en ik dan beperkt wordt tot slechts 24 spelers online, dan zie ik niet hoe sommige mensen nog tevreden zijn met de huidige generatie. "het werkt nog", is een non-argument, want dan zouden we allemaal nog in auto's uit 1995 rijden.


De rest quote ik niet omdat je daarin in principe hetzelfde zegt. Wie ik wel quote is Heinster, die de spijker op zijn kop slaat:

Quote:
Kortom er moet meer gekeken worden naar creatiever omgaan met de huidige middelen


Mooi dat de nieuwe nextgens voor betere graphics kunnen zorgen, en mooi dat er meer poppetjes op een digitaal slachtveld kunnen staan, maar beide vernieuwingen imo niet voor betere games. Het draait om gameplay, niet graphics. Één van de redenen dat games als Full Throttle, Police Quest en GTA Vice City imo stukken leuker zijn dan een hele hoop van de huidige generatie games.

Quote:
"het werkt nog", is een non-argument, want dan zouden we allemaal nog in auto's uit 1995 rijden.


En met die auto's uit 1995 was niks mis dus dat is wat mij betreft prima.

Quote:
Er is zoveel meer mogelijk, waarom genoegen nemen met minder?


Omdat meer in principe ook minder kan zijn. Er is een reden voor dat zelfs op de nieuwe console de 2D Mario games zowat de best verkochte games blijven en hoge cijfers krijgen: Het gaat erom dat de games leuk zijn om te spelen, niet dat ze er uitzien alsof ze in het echte leven plaatsvinden.
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 19-04-2013 18:13
Ik ben het zowel met jou als met heinster eens, en ik kan het niet beter verwoorden dan Heinster al heeft gedaan. Echter bewijzen de developers dat zij de creativiteit niet hebben en ze inderdaad een realistische aanpak willen. Kan je ze daar de schuld voor geven? Ik denk het niet, realistische spellen verkopen als een tierelier en als een developer graag een realistische game maakt, dan zie ik hem graag zo realistisch mogelijk. Zo zit er enorm veel emotie in die techdemo die voor de ps4 geshowd werd, die met dat hoofd van die oude man. Iets wat met de huidige technologie tot op een zekere hoogte ook nog wel zou kunnen, maar dan zijn we weer afhankelijk van de creativiteit van de developers. Een creativiteit waarvan ze laten zien dat ze deze niet hebben. We geven nu de developers meer mogelijkheden, en ik zie niet in hoe meer mogelijkheden ooit een slecht iets kan zijn.

Meer kan inderdaad minder zijn, maar minder is altijd minder. Ik blijf erbij dat meer keuzes geen slecht iets is.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 19-04-2013 19:41
Quote:
Ik ben het zowel met jou als met heinster eens, en ik kan het niet beter verwoorden dan Heinster al heeft gedaan. Echter bewijzen de developers dat zij de creativiteit niet hebben en ze inderdaad een realistische aanpak willen. Kan je ze daar de schuld voor geven? Ik denk het niet, realistische spellen verkopen als een tierelier en als een developer graag een realistische game maakt, dan zie ik hem graag zo realistisch mogelijk. Zo zit er enorm veel emotie in die techdemo die voor de ps4 geshowd werd, die met dat hoofd van die oude man. Iets wat met de huidige technologie tot op een zekere hoogte ook nog wel zou kunnen, maar dan zijn we weer afhankelijk van de creativiteit van de developers. Een creativiteit waarvan ze laten zien dat ze deze niet hebben. We geven nu de developers meer mogelijkheden, en ik zie niet in hoe meer mogelijkheden ooit een slecht iets kan zijn.

Meer kan inderdaad minder zijn, maar minder is altijd minder. Ik blijf erbij dat meer keuzes geen slecht iets is.


Ik ben niet tegen een nieuwe generatie en nog meer details in games. Alles behalve ... Deep Down en de nieuwe MGS zien er gruwelijk goed uit.

Maar als je kijkt wat voor toffe dingen er gemaakt worden op bijvoorbeeld ios en android, of xbla en psn spellen...

Waar zijn de echte Zelda, secret of mana, banjo kazooi, f-zero GX, Mario Kart, WipeOut clonen waar iedereen op wacht? Er is daar bijzonder weinig tot niets van te zien in de huidige generatie, dus laat staan dat dit soort dingen persé pas met de nieuwe generatie hoeven te komen.

Kortom er zit een enorm gat tussen hoe ze waren en dat al goed was en wat het zelfs nu nog kan worden... Dat hoeft helemaal geen grote teams aan graphic designers en dergelijke te kosten.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13128   10) 19-04-2013 22:13
Wel eens met je, Heinster, maar je hebt altijd twee belangerijke zaken bij games: het uiterlijk zoals graphics en geluid, en aan de andere kant de gameplay. Zo zijn inderdaad sommige "oude" games leuker en beter dan sommige hele "nieuwe" games.

Een nieuwe generatie consoles zal echter beide moeten bieden, net als nu bij XBLA / PSNstore games versus Halo / Uncharted game series.

Wat betreft wel of niet online: de opmerkingen in het artikel zoals 'updates binnen halen terwijl je een single player game speelt' of 'preordered game binnen halen als je zelf niet thuis bent' heeft weinig met always online te maken, maar is te vergelijken met de mogelijkheden van nu b.v. PSPlus.

Van de geruchten: of er games alleen maar te downloaden zijn (was ook een eerder gerucht), alleen met internet verbinding te spelen is, oude games niet meer te spelen zijn vind ik met name deze laatste een vervelende; zeker als je een grote game-collectie hebt. Echter is dit bij veel van de XBox (1) games ook het geval; die spelen vaak niet op de XBox360 meer.

Het systeem van Steam staat me wel aan: je hebt een flinke (download) game collectie en kunt die met je account spelen op meerdere systemen (bij Steam op PC's, bij consoles b.v. op XBox720's). Als de prijs er dan naar is zou het ook geen bezwaar zijn dat je die games niet meer 2e hands kunt verkopen.
avatar van Poltergeist81
Poltergeist81 ( 379 ) 20-04-2013 12:39
Het zal maar waar zijn en dan glasvezel van KPN hebben.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 21-04-2013 10:34
Steam is briljant, dat is zo versatile, je kan het overal gebruiken, en straks dus ook gewoon lekker op dedicated PC's. Alhoewel je daarvoor eventueel iedere PC kunt pakken als je steam kunt laten starten in big-screen mode. Zag dat alienware ook al een steambox-certified mini-PC op de markt gaat brengen! Zag er leuk uit.