Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Conan O達rien op de E3

Het filmpje is inmiddels al weer een tijdje uit, maar daarom niet minder leuk: het bezoek dat de Amerikaanse talk show host en komediant Conan O達rien bracht aan de afgelopen E3.

O達rien maakt daarin op zijn herkenbare manier overal grappen en grollen over, waarbij natuurlijk ook de clich駸 van de game-industrie op hilarische wijze de revue passeren. Conan O達rien lijkt een soort haat-liefde verhouding te hebben met het medium, zoals getoond in zijn reeds beroemde Clueless Gamer filmpjes. In deze filmpjes bespreekt hij samen met een sidekick videogames en dat terwijl hij, naar eigen zeggen, helemaal niet goed in gamen is, videogames niet begrijpt en er eigenlijk ook weinig plezier aan beleeft.

Met eenzelfde ironische en bij vlagen absurde insteek reisde O達rien af naar de E3, waar hij zich verwondert over het groot aantal booth babes en de stands van Microsoft, Sony en Nintendo bezoekt. Mocht je nog steeds niet weten waar ik het over heb, bekijk dan even het volgende filmpje, dan kom ik daarna weer bij je terug:


Het knappe en grappige aan de manier waarop O達rien de game-industrie benadert, is zijn oprechte verwondering over alles, terwijl hij tegelijkertijd de zaken die wij gamers zo vaak voor lief nemen keihard onderuit haalt. Een hotdog die in een schuurtje ligt in Dead Rising 3 om je health aan te vullen? Inderdaad, dat klinkt eigenlijk best onwaarschijnlijk. En die enorme, enge Amerikaan die al zijn hele leven de stem van Mario doet? Het is inderdaad weinig verwonderlijk dat de man nog steeds vrijgezel is.

Maar het meest ontluisterende aan dit filmpje vond ik persoonlijk, dat enorme bedrijven als Sony en Microsoft niet in staat blijken te zijn hun nieuwe console 奏e verkopen aan O達rien. Ook al lijkt dit filmpje 鳬n en al spontaniteit, het feit dat zo地 bekend iemand als O達rien langskomt op de E3 is natuurlijk een enorm ding. Dat is media-exposure waar de PR-afdelingen van Sony en Microsoft alleen maar van kunnen dromen en dat is van tevoren heus wel tot op zekere hoogte doorgesproken. Echter, zowel Microsoft als Sony staan te stuntelen. Het levert een hilarisch filmpje op en je weet natuurlijk nooit wat er allemaal uit is gesneden, maar beide partijen laten hier een grote kans liggen.

Om te beginnen met Sony. Je weet dus dat er een celebrity langskomt met een cameraploeg en dan laat je die een of andere vage indie game spelen over wezentjes die zwevend door de lucht zaadjes voor bloemen moeten verzamelen? Pardon? Waarom niet Killzone of InFamous laten zien? Jij en ik weten dat dit slechts 鳬n van de vele PS4 games was, maar de gemiddelde Amerikaan die dit ziet denkt meteen 前K wat een vage onzin, ik haal een Xbox One. Ook het peppraatje dat de Sony meneer geeft is onhandig. Conan laat hem in de val lopen door te stellen 膳erkoop me dit apparaat, wat kan het, wat zit er allemaal in qua techniek en vervolgens begint de man over geheugen en snelheid op dat moment haakt de gemiddelde kijker al af.

Microsoft doet het later niet veel beter. Major Nelson alias Larry Hryb begint over de sensor die je hartslag en je bloeddoorloop kan meten. Gamers die zitten te kijken denken 鮮ou, en?. Vervolgens begint Nelson over de input van de triggers van de Xbox One controller en weer denken kijkers 銑ekker belangrijk. De games Ryse en Dead Rising 3 die daarop volgen maken veel goed, want daar scoor je mee op de Amerikaanse televisie. Bruut geweld. Het neerhakken van barbaren. Door hordes zombies heenrijden. Maar dat praatje ervoor van Nelson? Onhandig, veel te serieus, niet to the point.

Dat uiteindelijk uitgerekend Nintendo er met de winst vandoor gaat, omdat O達rien wint met Mario Kart en hij de Wii U als laatste ziet, complementeert het vakkundig opgebouwde stukje televisie. De console wars in een notendop, alleen geportretteerd op een licht absurde manier waar velen wat van kunnen leren:

1) Laat de games voor zich spreken
2) Laat technisch gebrabbel achterwege op televisie
3) Probeer nooit grappiger te zijn dan diegene die jou interviewt, vooral als je weet dat hij enorm ad rem is en nooit een blad voor de mond neemt
4) Houd het simpel

Natuurlijk, het hele filmpje was vooral bedoeld om smakelijk om te lachen, maar Sony en Microsoft hadden dit echt beter moeten doen. Blijkbaar zijn beide partijen niet in staat te anticiperen op outsiders die met een hele andere bril naar de industrie kijken en dat is eigenlijk best wel een kwalijke zaak.

Huishoudelijke mededeling van de redactie: Jan gaat nu 2 weken op vakantie, eind van de maand komt er weer een nieuwe column van Jan.

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 11-07-2013
Aantal keer bekeken: 12987

Laatste reacties

avatar van VaultDescendant
VaultDescendant ( 2972 ) 11-07-2013 21:58
Is het weer de start van komkommertijd in gameland?
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 11-07-2013 22:45
Ik kende die hele gast niet voor dit filmpje maar waarom vinden Amerikanen hem zo grappig?
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 11-07-2013 22:51
#Cruz, je moert Clueless Gamer maar eens opzoeken, best leuk hoor...
avatar van Diavire
Diavire ( 48 ) 12-07-2013 02:01
De een noemt het leuk, de ander pijnlijk, potaeto potaato
avatar van EEK79
EEK79 ( 2099 ) 12-07-2013 02:42
Overanalyseren en jezelf te serieus nemen is ook een vak maar zoals vaultdescendant al zegt komkommertijd zal wel weer gearriveerd zijn ;) houdt het to the point en niet te serieus zoals je zelfl aangeeft want ik heb zelden zo'n serieuze ontleding gelezen over een simpel ( hoogstwaarschijnijk staged ) humoristisch filmpje. Fijne vakantie en ik hoop dat je weer wat goede inspiratie opdoet want ik kan soms best genieten van bepaalde stukjes.
avatar van Beloved
Beloved ( 2905 ) 12-07-2013 08:46
Alles wat Eek79 zeg en bovendien wint Conan niet eens bij Mariokart lijkt het,. Hij staat namelijk rechts en het rechterbeeld komt veel meer overeen met een nieuwe speler dan het linkerbeeld.

Met andere woorden het is gewoon allemaal vantevoren bedacht.
avatar van Albatros
Albatros ( 325 ) 12-07-2013 09:03
Quote:
houdt het to the point en niet te serieus zoals je zelfl aangeeft want ik heb zelden zo'n serieuze ontleding gelezen over een simpel ( hoogstwaarschijnijk staged ) humoristisch filmpje. .

Mee eens, de schrijver slaat een aantal keren de plank goed mis. Het waren trouwens game developers die hun game demonstreerden, niet Sony of Microsoft. Conan was er hoogstwaarschijnlijk onaangekondigd en deed zijn eigen showtje.
avatar van Wouter
Wouter ( 1081 ) 12-07-2013 09:48
Ik vind het juist wel een goede insteek voor een column. Ik denk dat snel onderschat wordt hoe belangrijk zo'n show kan zijn voor de minder hardcore-gamers en ik vond het ook echt bizar hoe slecht Sony en Microsoft zichzelf leken te presenteren. Er zal wel in geknipt zijn, maar eigenlijk zou PR zo goed moeten zijn dat je zelfs dan alsnog goed uit de hoek weet te komen.. Vooral het showen van dat ene vage spelletje ipv vette shit voor de PS3 was echt een fail.. Daar moet je als PR gewoon op letten denk ik.
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 455 ) 12-07-2013 10:16
to xbox one guy:"ps3 or xbox one?" go! We got the sensor......okay, dat gaat mensen overstag brengen omdat het de hartslag kan meten
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 12-07-2013 11:15
Ik kijk wel eens af toe Conan en hij kan leuk uit de hoek komen. Een aantal maanden terug had hij een sneak preview van Resident Evil 6 . Ik vond het zelf hilarisch. Maar dat was ook mede door de slechte thumbs up van Leon.
avatar van Mouser112
Mouser112 ( 753 ) 12-07-2013 11:18
geniaal! Ik kende het filmpje al , maar hij blijft goed!
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 12-07-2013 11:38
Jan heeft zekers geen gamestudio's meer om te likken , Lucas arts bv, en gaat zich nu mengen in de comedianten scene??? Jan, echt gozer..
avatar van Gaming.24.7
Gaming.24.7 ( 221 ) 12-07-2013 12:52
Quote:
Alles wat Eek79 zeg en bovendien wint Conan niet eens bij Mariokart lijkt het,. Hij staat namelijk rechts en het rechterbeeld komt veel meer overeen met een nieuwe speler dan het linkerbeeld.

Met andere woorden het is gewoon allemaal vantevoren bedacht.


Nee, want P1 speelt met de gamepad. Dus hij heeft "echt" gewonnen. Dat je rechts gaat staan terwijl je op het scherm de linker bent zal wel handiger zijn geweest voor de camera ofzo.

Erg leuk filmpje trouwens! Een verfrissende kijk op de E3 na alle stoere testosteron praat.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32826 ) 12-07-2013 14:02
Rol: Forum Moderator
Quote:
Jan heeft zekers geen gamestudio's meer om te likken , Lucas arts bv, en gaat zich nu mengen in de comedianten scene??? Jan, echt gozer..


Het is voor sommigen ook nooit goed...
avatar van Crono
Crono ( 115 ) 12-07-2013 14:48
Ik denk niet dat Budgetgaming en Jan Meijroos hier beide blij van worden.

Ga weer lekker voor de computer totaal schrijve ofzo, nog geen stuk gelezen hier van jan wat ik leuk van je vond.

Zie liever dat BG hun Budget voor iets anders gebruikt, of is Jan zo wanhopig dat die dit vrijwillig schrijft?
avatar van Scipiscus
Scipiscus ( 316 ) 12-07-2013 14:49
Ik snap oprecht niet het gefit op Jan de laatste tijd. Jan zijn schrijfwijze is goed en ongeacht je het nu met hem eens bent of niet, zet hij je wel aan het denken. Ik zie zijn bijdrages als toegevoegde waarde aan Budgetgaming! Ga zo door!
avatar van VaultDescendant
VaultDescendant ( 2972 ) 12-07-2013 16:43
Ik heb enorm veel respect voor Jan hoor.
Toen ik nog een abonnement op de PU had las ik zijn stukjes altijd met plezier en was hij mn favoriete gamejournalist in dat blad.
Ook in andere tijdschriften/kranten en op websites schrijft hij goede stukken en hij behoort zeker tot de top qua Nederlandse gamejournalisten.

Ik vind alleen dat de stukken die hij hier schrijft gewoon niet geheel bij Budgetgaming passen, het voelt gewoon elke week als een stukje over een willekeurig onderwerp omdat er een column geschreven moet worden omdat dat is afgesproken en niet omdat het zo belangrijk is of dat hij het graag kwijt wilt bij de lezers.
Daar is op zich niets mis mee, maar ik vind het niet veel toevoegen aan deze site.

Maar aangezien er mensen zijn die het wel waarderen moet hij ook vooral zo door blijven gaan hoor. Zolang er ook maar een paar mensen naar vragen is het zeker welkom op de site.
Alleen is dit niet echt iets voor mij, ik lees dan wel gewoon zijn stukken die hij voor andere sites/tijdschriften/kranten schrijft.
avatar van Xandecs
Xandecs ( 368 ) 12-07-2013 16:52
Geniaal, die Clueless Gamer video's
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 12-07-2013 18:26
Quote:
[..]


Het is voor sommigen ook nooit goed...


Dat valt opzich wel mee, maar ik neem Jan niet serieus..dat is alles.
De man heeft een gigantische know how op gamegebied hoor, begrijp mij niet verkeerd. Maar zijn reviews trek ik niet..Hij is mij teveel bezig met zijn persreisjes naar dure hotels en gamestudios veilig te stellen. Ik herinner mij nog een Lucasarts reisje..Ik walg daarvan..
avatar van SilverFaustX
SilverFaustX ( 3257 ) 12-07-2013 19:25
kijk conan al jaren, tis echt n hele grappige man
ludiek en creatief en bij de tijd.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32826 ) 12-07-2013 19:48
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Dat valt opzich wel mee, maar ik neem Jan niet serieus..dat is alles.
De man heeft een gigantische know how op gamegebied hoor, begrijp mij niet verkeerd. Maar zijn reviews trek ik niet..Hij is mij teveel bezig met zijn persreisjes naar dure hotels en gamestudios veilig te stellen. Ik herinner mij nog een Lucasarts reisje..Ik walg daarvan..


Zo'n tripje krijg je niet zomaar. Je vergeet even dat hij gigantisch hard heeft gewerkt om deze status te krijgen, zodat je zomaar even uitgenodigd wordt op de George Lucas Ranch. Ik durf met enige zekerheid te zeggen dat hij die persreisjes naar dure hotels en gamestudios aangeboden krijgt per pallet en dat ie dus moet kiezen voor de beste en meest interessante (en natuurlijk kies je er dan 鳬n waar een lekker hotel bijzit ).

Vond dit wel een leuke analyse van de video. Correct of niet, zijn point of view klinkt wel logisch als je de video zo bekijkt. Er zal zeker veel in geknipt zijn, maar dat is om het in te korten en zo leuk mogelijk te maken, niet omdat Nintendo meer betaald heeft ofzo (zoiets zie ik Nintendo niet doen).

Vind de afwisseling wel leuk in de columns :)
avatar van UltraSven
UltraSven ( 584 ) 12-07-2013 20:22
Waar gaat dit over...? E3 is sinds kort voor pers only. Waarom zou je dan in godsnaam richten op 'outsiders'? Deze man is echt een naald in een hooiberg en neemt het duidelijk niet serieus, terwijl de meeste mensen daar echt tientallen jaren meedraaien in de industrie. Jammer, er zijn tig andere onderwerpen om een column over te schrijven.
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 12-07-2013 20:45
Vroeger in Zuid Afrika schreef ik stukjes over games in een grote krant en verschillende magazines. Een van mijn grootste invloeden was de PU en in grote mate Jan. Ik kreeg die PUs altijd toegestuurd van familie en verslond ze werkelijk. Jan ben ik altijd blijven volgen en er is een moment gekomen waar hij zichzelf en zijn vak t serieus ging nemen. Hij wil te graag duidelijk maken dat gamesjournistiek toch echt wel een vak is en hij maakt veel te veel fuzz over niets. De kracht van de PU was juist de losse manier van schrijven, lekker schijt aan iedereen. Nu lijkt het alsof hij zich wil bewijzen, wil worden als de journalisten die hij zo hevig bekritiseerde in het verleden (NRC iemand?).
Jan, de ster van bovenstaand stukje is het filmpje... In je PU tijd straalde jij feller dan de games die besproken werden, dat lijkt h鳬l lang geleden.
Draag de fakkel over aan iemand die schrijft omdat ie het leuk vindt, niet omdat hij z'n hypotheek moet betalen en ga iets doen waar je je gewaardeerd voelt. Dit is niet alleen minachting van de lezer, maar vooral ook van jezelf jongen!
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 12-07-2013 21:05
Quote:
Waar gaat dit over...? E3 is sinds kort voor pers only. Waarom zou je dan in godsnaam richten op 'outsiders'? Deze man is echt een naald in een hooiberg en neemt het duidelijk niet serieus.

Entertainment? Waarom zet de grootste camping zender van Nederland 'BN-ers' op een springplank of een piste? Waarom bestaan er 'real-life' soaps van tandvlees krullende pubers waar je van je levensdagen nooit mee om zal gaan?

Ik vond het fragment prachtig. Het geeft meer de kijk van een outsider. Niet serieus maar ik heb slechtere gezien. Ik heb ook wel eens een fragment van een nieuwszender gezien die naar een Anime-Con was gegaan. Dat was echt een beroerd stuk edit en interview werk. Ze zochten de meest lekkerste en schaarsgeklede dames uit met daar tegenover de meest excentrieke en puisterigste nekbaarden. Voeg daar nog een snufje quick-shots van Cosplayers op nachtmerrie niveau en zie hier; Een stereo-type is gevormd voor het publiek. 'Blijf weg van Anime-cons; lopen alleen maar sletten en weirdos rond.'

Conan verdiept zich tenminste nog in de game wereld om er grappen over te maken. Jay Leno niet.
avatar van UltraSven
UltraSven ( 584 ) 12-07-2013 21:14
Quote:
[..]

Entertainment? Waarom zet de grootste camping zender van Nederland 'BN-ers' op een springplank of een piste? Waarom bestaan er 'real-life' soaps van tandvlees krullende pubers waar je van je levensdagen nooit mee om zal gaan?

Ik vond het fragment prachtig. Het geeft meer de kijk van een outsider. Niet serieus maar ik heb slechtere gezien. Ik heb ook wel eens een fragment van een nieuwszender gezien die naar een Anime-Con was gegaan. Dat was echt een beroerd stuk edit en interview werk. Ze zochten de meest lekkerste en schaarsgeklede dames uit met daar tegenover de meest excentrieke en puisterigste nekbaarden. Voeg daar nog een snufje quick-shots van Cosplayers op nachtmerrie niveau en zie hier; Een stereo-type is gevormd voor het publiek. 'Blijf weg van Anime-cons; lopen alleen maar sletten en weirdos rond.'

Conan verdiept zich tenminste nog in de game wereld om er grappen over te maken. Jay Leno niet.


Heb je de OP gelezen? Ik heb geen kritiek op Conan, ik vind deze column kant noch wal raken.
avatar van EEK79
EEK79 ( 2099 ) 12-07-2013 23:13
Quote:
Ik snap oprecht niet het gefit op Jan de laatste tijd. Jan zijn schrijfwijze is goed en ongeacht je het nu met hem eens bent of niet, zet hij je wel aan het denken. Ik zie zijn bijdrages als toegevoegde waarde aan Budgetgaming! Ga zo door!


Ik ken Jan niet, heb niks voor of tegen op de man en kan zoals in mijn eerste post soms best genieten van zijn stukjes maar ik zie wel te vaak schoten voor open doel. Het dient geen enkel doel om een stuk te schrijven over iets wat iedereen al diverse malen vanuit dezelfde hoek benaderd heeft en/of omdat het algemeen gedachtengoed is. In dit stuk gaat hij serieus in op een comedian die met 100% de intentie daar naartoe gaat om Iets grappigs samen te stellen. Dacht hij dat conan daar kwam voor een serieuze presentatie dan ga ik me pas echt zorgen maken......

Er zit een budgetgamer op het forum met een lampje als icoon met zo uit mijn hoofd de naam heinz... Ik durf vrijwel met zekerheid te zeggen dat hij b.v. binnen 10 minuten een verreweg interessantere tekst kan plaatsen uit de losse pols die meer diepgang heeft, meer analytisch vermogen bevat en je daadwerkelijk aan het denken zet. Dit is bij deze een oproep trouwens ;)
avatar van Yrn
Yrn ( 4084   5) 13-07-2013 01:30
Rol: Administrator
Quote:

In dit stuk gaat hij serieus in op een comedian die met 100% de intentie daar naartoe gaat om Iets grappigs samen te stellen. Dacht hij dat conan daar kwam voor een serieuze presentatie dan ga ik me pas echt zorgen maken......

Volgens mij gaat Jan hier meer in op de marketingtactieken die MS, Nintendo en Sony toepassen, dan dat hij op Conan zijn comedy in gaat. Conan is een comedian, die zal nooit iets serieus neer zetten en dat zou ook niet leuk zijn als die dat deed. Desalniettemin toont Conan producten die binnenkort uit gaan komen en dat heeft wel degelijk invloed op de consument.

Stel dat je niets over games volgt op internet. Wie dit filmpje ook kijkt, leert tijdens het lachen door, dat de PS4, Xbox One, Mario Kart 8 en Dead Rising 3 er aan zitten te komen. Voor een marketeer valt er ondanks het gebrek aan serieusheid, veel uit zo'n filmpje te halen omdat mensen zo'n filmpje aandachtig gaan bekijken en zullen delen met elkaar. Ondanks de grappen, zal je onthouden dat Mario Kart 8 er aan komt en mogelijk na het kijken van het filmpje wat info op gaan zoeken. Al is het maar 1% van de kijkers, het is gratis reclame.

Het punt is dat mensen sneller geneigd zullen zijn informatie op te zoeken als ze iets er tof uit vinden zien. Killzone op PS4 zal consumenten dus sneller informatie op laten zoeken dan een vage spacegame. Ook op het gebied van wat Conan verteld wordt is invloed uit te oefenen. Major Nelson had bijvoorbeeld het gehele hartslag gedoe rondom de Kinect weg kunnen laten. Natuurlijk is het allemaal niet volledig onder controle te houden omdat ze er in de editing room geheid een feestje van zullen maken, maar in zekere zin kan je er toch invloed op uitoefenen wat in bovenstaand artikel terug komt als de conclusie. Op marketing technisch vlak, vind ik het dan ook een redelijk interessant verhaal, maar op prijsgebied is het minder relevant.

Overigens is het goed om ieder zijn feedback te horen. Verder is Jan de komende twee weken op vakantie, dus de komende weken geen artikel.
avatar van EEK79
EEK79 ( 2099 ) 13-07-2013 18:06
Beste yorn,

Zie mijn eerste post die vat het eigenlijk mooi samen. Ik hoop dat we weer wat leuke stukken tegemoet mogen zien met wat meer inspiratie. Wanneer je een beetje uit zou kunnen zoomen dan zie je pas hoe grappig dit echt is vanuit het perspectief van een niet gamer ;)


avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 14-07-2013 01:23
Quote:
[..]
Conan is een comedian, die zal nooit iets serieus neer zetten en dat zou ook niet leuk zijn als die dat deed.


Heeft ie anders wel vrij vaak gedaan, en was ook zeer interessant om naar te kijken.

Weinig over de column te zeggen omdat de column ook weinig zegt.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 14-07-2013 21:07
Vermakelijk filmpje van Conan O'Brien.
De marketing technische analyse van Jan daarentegen niet echt...
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 15-07-2013 10:57
Quote:
[..]
Heb je de OP gelezen? Ik heb geen kritiek op Conan, ik vind deze column kant noch wal raken.

Excuses. Kon het niet uit je post opmaken. Dacht dat je naar Conan refereerde met 'niet serieus' en 'de meeste mensen daar echt tientallen jaren meedraaien in de industrie'. Kwam namelijk aardig overeen met de Amerikaanse presentator.

Ik persoonlijk erger me niet zo aan het stukje van Jan maar met een stukje knip en plak werk kan je zelf de meeste gebekte personen als kwasten over laten komen in een fragment van 8 minuten. Je weet nooit wat er allemaal in de cutting-room gesneuveld is aan materiaal.

Het is misschien alleen niet al te handig om een artikel te schrijven over een filmpje van internet dat als promo dient voor een komische late-night programma in Amerika van een presentator waar de meeste Budgeteers nog nooit van gehoord hebben en deze te over-analyseren. Als producent laat je ook de meest intense momenten van je film zien om publiek te trekken. Dit is niks anders.