Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column Jan Meijroos: Alles is slecht?

Is het de nasleep van de economische crisis? Is er een somber wereldbeeld ontstaan door brandhaarden als Oekraïne, het Midden-Oosten en Israël? Zorgt de dreiging van een Ebola-uitbraak ervoor dat ons humeur steevast onder nul zakt? Of zijn Guus H. en het Oranje elftal verantwoordelijk voor het aanhoudende gemopper en gal spuwen? Want dit moet me echt even van het hart: wat kunnen gamers ongelofelijk zeuren, zeiken, haten en mekkeren! Zo, dat lucht op.

Bovenstaande alinea is natuurlijk gechargeerd. Nooit en te nimmer mag en moet je zaken als het spelen van een videogame vergelijken met de dingen die er écht toe doen in de wereld. Maar sommige gamers maken zich zo druk op fora en websites dat je bijna zou gaan denken dat gaming het belangrijkste op aarde is. Let wel; gaming is een integraal onderdeel van mijn leven en voor veel bezoekers van deze site zal hun favoriete hobby eveneens een belangrijke plek innemen in hun dagelijkse gang van zaken. Alleen vraag ik me steeds vaker bij bepaalde mensen af of ze gamen nog wel oprecht leuk vinden?

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat bij mij het glas eerder halfvol is, dan halfleeg. Dat is een levenshouding en dat hoeft niet de jouwe te zijn. Prima. Leven en laten leven, let’ s agree to disagree. Maar het gemekker op game-websites rijst de laatste tijd echt de pan uit. Het lijkt erop dat niets meer goed is.

Neem de hele 900p/30 frames per seconde discussie omtrent Assassin’s Creed: Unity. Voor mensen die het gemist hebben: Ubisoft begrenst de game op deze waarden om de discussie rondom ‘welk platform heeft de beste resolutie’ te vermijden. Oh de ironie; het werd juist een enorme discussie en Ubisoft werd beticht van allerhande zaken, besmuikt en door de mangel gehaald. Ja, het is een raar verhaal. Ja, het is verontrustend dat een next-gen machine van Microsoft blijkbaar problemen heeft met een hogere resolutie dan 900p. En ja, het was een domme opmerking van Ubisoft. Maar waarom er zo lang over doorgaan? Maakt dat straks van Unity een slechte game? Gaat het niet om het spelplezier? En zijn er straks niet gewoon miljoenen gamers die zich enorm gaan vermaken met de nieuwe Assassin’s Creed?

Gamewebsites - de kleine, de middelgrote en de toonaangevende - doen er vervolgens alles aan om dat vuurtje op te stoken. Artikelen over PS4 versus Xbox One scoren nu eenmaal goed en onder de artikelen kan de ‘flamewar’ in alle hevigheid ontbranden. PS4-spelers maken de Xbox One bezitters uit voor rotte vis en vice versa. Wij doen daar bij Power Unlimited net zo goed aan mee. En ik denk dat het tijd wordt om daarmee te stoppen. Het wordt er allemaal niet leuker op, de massa denkt ‘ waar maken jullie je druk om’ en het geeft een negatieve sfeer die ik helemaal niet wens te associëren met games en gaming.

Mag je dan helemaal niet kritisch zijn? Natuurlijk wel. Het feit dat Driveclub bij launch diverse beloofde features uit heeft gesteld, dat de online functionaliteiten niet volledig zijn en dat de PS+ editie tijdelijk on hold is gegaan, geeft geen pas. Daar mag, nee, moet je kritisch over zijn. Maar waarom dan iedere dag daar als gamemedia nieuwtjes over blijven posten? Waarom de onvrede en de onrust blijven voeden? Omdat het clicks oplevert?

Ook lees ik dagelijks geklaag en gemopper over sequels. Far Cry 4 lijkt teveel op Far Cry 3. Assassins Creed is uitmelkerij. Daar komt Activision weer met Call of Duty. Electronic Arts is het slechtste bedrijf ter wereld. Nintendo komt nooit meer origineel uit de hoek. Microsoft bakt er niks van. PlayStation heeft geen goede najaars-line-up. Enzovoorts, enzovoorts.

DAN KOOP JE DIE GAMES DIE JE ZO BEKRITISEERT TOCH LEKKER NIET?

Niemand verplicht je om FIFA 15, CoD: Advance Warfare, AC: Unity, Far Cry 4, LittleBigPlanet 3, Halo: The Master Chief Collection en ga zo maar door, te kopen. Zucht.

We leven in een tijd waarin het aanbod juist groter - en diverser is dan ooit. Je kunt voor nog geen euro leuke games kopen voor je iPad. Voor 15 euro hengel je prikkelende indies binnen. En voor 65 euro scoor je nog altijd de Triple A games. Telefoon, tablet, next-gen consoles, pc, handhelds … je kunt op meer spelplatforms gamen dan ooit en er zit altijd wel wat van je smaak tussen.

Ik wil hier zeker niet de altijd-goed-weer-show gaan verkondigen. De game-industrie is een harde wereld, net zoals iedere zakenwereld en soms word je als consument bij de neus genomen. Daar moeten we scherp op zijn en blijven. Maar de commentaren en de onderbuikgevoelens omtrent mijn favoriete hobby lijken een beetje door te slaan in het negatieve. En dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 16-10-2014
Aantal keer bekeken: 5874

Laatste reacties

avatar van MrFit
MrFit ( 669 ) 16-10-2014 11:32
Helemaal mee eens! Wordt te veel gezeurd om het zeuren i.p.v. daadwerkelijke gameinhoud en spelplezier.
avatar van Danny24
Danny24 ( 97 ) 16-10-2014 11:37
Op een andere site heeft Ubisoft laten weten dat AC Unity op de PS4 niet op 1080 kunnen laten draaien omdat de game dan niet soepel zal draaien(ze zouden hem onmogelijk aan de gang krijgen) Ze vonden blijkbaar dat de PS4 ook niet krachtig genoeg is voor het spel in HD af te leveren.

Het gaat om de game zelf, de resolutie die steeds maar met elkaar vergeleken wordt op de PS4 en Xbox One snap niet echt dat die er steeds is.
avatar van Teravexis
Teravexis ( 303 ) 16-10-2014 11:41
Quote:
Nooit en te nimmer mag en moet je zaken als het spelen van een videogame vergelijken met de dingen die er écht toe doen in de wereld.


Wat grappig dat Zwarte Piet, wat er ook eigenlijk niet echt toe doet wel zo'n hot item is. De gebeurtenissen in Israël en Oekraïne zijn veel erger dan 'racisme' bij een kinderfeest, maar nee hoor.

In ieder geval, ja, ja en nog eens ja. Wat boeit het mij nou dat je Call of Duty slecht vindt? Iemand anders heeft er het grootste plezier aan. Het is een game die goed in elkaar zit, maar zeker niet vlekkeloos is. Wil je het niet spelen, dan doe dat ook niet.
Hetzelfde gaat op voor reviews. Sommige mensen nemen er echt de tijd voor om een fatsoenlijke review te plaatsen. Alleen, kijk eens naar Metacritic. Er zijn mensen daar die goeie reviews schrijven met redenen waarom je die game wel/niet moet kopen, maar er zitten ook reviews tussen die de game de hemel in prijzen zonder duidelijke redenering of het zo snel mogelijk van een afgrond willen gooien, ook zonder fatsoenlijke redenering. En waarom? Het boeit mij niet dat je een game slecht vindt. Geef mij argumenten waarom dat zo is en dan kan ik daar over nadenken of je misschien gelijk hebt of niet. Maar dit eeuwige gemekker?

Tip van de dag: Speel de games die je leuk vindt. Het maakt niet uit wat je van Call of Duty vindt mensen, het spel loopt toch als een tierelier. Het zeuren over hoe Assassin's Creed uitmelkerij is maakt niet uit, het spel verkoopt toch en krijgt meestal nog redelijk goede reviews.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 16-10-2014 11:52
Rol: Community event manager
Quote:
Je kunt voor nog geen euro leuke games kopen voor je iPad.


Maar goed, er wordt heel veel afgezeurd en er zijn veel mensen die er van lijken te genieten als het slecht gaat met een bedrijf of wanneer mensen teleurgesteld zijn met een product dat niet van hun is.

De media (magazines als PU, nieuwswebsites) doen hier vrolijk aan mee door hierop inspelende negatief getinte artikels te plaatsen.

Ik ben er van overtuigd dat de Wii U het (iets) beter had gedaan als er geen 5000 artikelen waren die specifiek aanhalen dat een bepaalde titel niet naar de Wii U zou komen.

Ik snap sowieso de noodzaak niet om een ander platform af te kraken... als het platform dat die persoon heeft zo geweldig was - dan zou hij zijn tijd wel aan gamen besteden i.p.v. een ander apparaat afkraken.

Ik snap ook de obsessie niet met 1080p. Resolutie maakt een game niet mooi. Tijdens het gamen merk ik het verschil nauwelijk (en ik game nota bene op een full HD beamer) tussen 720 en 1080. Als er geen artikel was geweest had ik nooit geweten dat Donkey Kong Country: Tropical Freeze geen 1080p was.

Als een game 1080p haalt - ga ik me tegenwoordig afvragen wat we voor die spec hebben moeten inleveren... geen antialiasing, minder polygonen, lagere kwaliteit textures of teruggeschaalde effecten? Een systeem kan nou eenmaal maar zoveel tegelijk aan.

Wat ik al helemaal niet begrijp zijn doodsbedreigingen als iemand een toespraak houdt over gelijke rechten voor vrouwen in de gamesindustrie, gestoorde twitteraars die mensen beschuldigen door geruchten verspreid door een boze ex en meer van dat soort zaken.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 16-10-2014 12:02
PR van bepaalde uitgevers bepalen wat 'gamers' goed moeten vinden. Onderschat die macht niet. Zogenaamde triple A games stelden mij zo vaak teleur ondanks de mooie jasjes waarin ze verhuld waren.

Ik ben deze generatie voornemens er niet meer in te trappen en Ijzeren Heinig te spelen wat ik leuk vind en lak te hebben aan de schapen die ze volgen. Tegen hun zeg ík 'meh'. Sinds ik weer met Nintendo games lol heb samen met mijn zoontje, weet ik weer waarom ik überhaupt deze hobby heb genomen bijna 30 jaar geleden.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 16-10-2014 12:14
Rol: Forum Moderator
Quote:
DAN KOOP JE DIE GAMES DIE JE ZO BEKRITISEERT TOCH LEKKER NIET?


Precies, maar dat doen ze dus uiteindelijk wel. "Oh nee, de zoveelste Mario, laat Nintendo eens met wat nieuws komen!", maar diezelfde persoon koopt braaf Mario 3D World op de Wii U en laat die leuke nieuwe IP liggen. Kijk naar een Wonderful 101; prachtig concept, leuke gameplay (moet ik zelf nog ervaren, nog niet aan begonnen), toffe nieuwe IP. Aantal verkopen? Zeer weinig.

CoD, waar elk jaar over geklaagd wordt en weinig nieuws toevoegt. Aantal verkopen: Miljoenen op dag 1.

Het gaat mensen er altijd om om te zeuren. "Bah, alleen pepsi in het restaurant", maar iets anders bestellen ho maar, uiteindelijk wordt het toch gewoon pepsi.
avatar van Mjw
Mjw ( 1767 ) 16-10-2014 12:27
Quote:

Als een game 1080p haalt - ga ik me tegenwoordig afvragen wat we voor die spec hebben moeten inleveren... geen antialiasing, minder polygonen, lagere kwaliteit textures of teruggeschaalde effecten? Een systeem kan nou eenmaal maar zoveel tegelijk aan.

Anti aliasing wordt gebruikt om een te lage resolutie te verbloemen, het rond de kartelrandjes af. 1080p tovert meer dan twee keer zoveel pixels op je scherm in vergelijking met 720p dus hoef je achteraf minder te 'camoufleren'. Ik zie het verschil touwens ook niet of nauwelijks, maar begrijp wel dat er tig mensen zijn die dat wel zien.

Het probleem met AC:Unity is dat de devs zeggen dat ze 1. een deal hebben met MS 2. Parity gebruiken om discussies te voorkomen 3. De CPU de bottleneck is (en hun engine dus slecht geoptimaliseerd is voor de PS4).

Drie verschillende verklaringen, de enige verklaring die feitelijk is, is de deal met MS. 1080p zal me persoonlijk worst wezen, maar een uitgever die geld aanneemt om een game niet verder te optimaliseren.voor een andere console, dat is een zeer kwalijke zaak en is zeker niet iets wat weggewuifd moet te worden.
avatar van Defl
Defl ( 895 ) 16-10-2014 13:03
Als industrie moet je niet weglopen voor de kritiek. Natuurlijk is het soms veel en onterecht, maar vergeet niet dat het een grote industrie is en tegenwoordig met social media is de stap om kritiek te uiten heel klein. Je weet gewoon dat je erg kritische mensen hebt op internet die bij het minste iets gaan roepen. Als je 60 euro voor je product vraagt is het ook wel te verwachten dat mensen kritisch naar je product kijken en dit laten merken.

Hou ook in je achterhoofd dat je iemand die tevreden is veel minder snel hoort dan iemand die wat negatiefs heeft te melden. Daardoor krijg je ook onterecht de indruk dat bijna iedereen een zeurkous is die wat met gamen heeft. De veel grotere groep tevreden gamers hoor je niet, die zijn veel te druk met gamen.
avatar van GinneSchrik
GinneSchrik ( 4213 ) 16-10-2014 13:27
Ikzelf ben pas een paar maanden actief aan het reageren op topics rondom games en ik merk aan mezelf dat ik in die korte tijd best een cynische lul ben geworden. Hier wordt gepraat over "glas halfvol", ik ben van nature nog een stapje extremer: ik laat me compleet meeslepen door hypes en blijf enthousiast als ik ergens voor ga, ook al valt een en ander tegen. Maar de laatste tijd begin ik me toch te ergeren aan zaken als de DriveClub launch. Misschien is een wat kritischere houding in mijn geval niet zo'n ramp, maar ik ben er geen gelukkiger gamer van geworden.
Daarnaast zit het in me het op te willen nemen voor de underdog, als ik ervaar dat kritiek niet helemaal terecht is. Ps4 tegen de rest lijkt niet eens meer op een gegronde afweging, maar voelt alsof je te maken hebt met een grote bully op het speelplein die de One en Wii U verveelt, slaat en omduwt; alleen maar omdat de Wii U anders is en de One te veel hetzelfde.
Gamen is en blijft een feestje en ondanks dat ik graag een kritische houding zie bij grote mislukkingen als de launch van DC, zouden we inderdaad wat minder gevoelig mogen reageren op elk nieuwtje, elke flaw of elke "P". Zonder kritiek heeft een dev/ publisher geen incentive om zichzelf te verbeteren, maar we moeten wel open blijven staan voor oplossingen en andere meningen.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 2062   3) 16-10-2014 14:02
Mwah, alles is relatief.

Mensen klagen omdat ze iets beters verwachten dan wat er was.

Mensen klagen omdat ze verwachten dat je voor 50-60 euro een COMPLETE game koopt, en geen uitgekleedde game waar de developers/publishers 3 seconden na de launch van hun nieuwste game al voor 15-20 euro aan DLC-content online hebben staan om nog wat extra geld uit je zak te kloppen.

Mensen klagen omdat ze maandenlang lekker zijn gemaakt hoe geweldig het online gebeuren gaat worden, en vervolgens doet het hele online-gebeuren het niet fatsoenlijk.

Etc etc etc.

Soms klaagt men idd over pietluttige zaken. Far Cry 4 lijkt te veel op Far Cry 3? Ja, een beetje wel. Maar afgezien van de bossfights was Far Cry 3 een geweldige game, dus dan is het redelijk begrijpelijk dat ze op die weg doorgaan. Er zijn ook maar verdomd weinig (geen?) games die op Far Cry lijken, qua opzet, qua gameplay, dus daar heb ik geen problemen mee. Ik vind de graphics alleen nog niet heel erg indrukwekkend.

Maar in veel gevallen is de kritiek terecht. SimCity is bijvoorbeeld een stuk minder goed dan een SimCity4.

De nieuwe Battlefield games hebben voor veel fans van de serie dat speciale Battlefield-gevoel verloren, die vrijheid, die focus op Conquest, etc etc.

De nieuwe sports-games zoals de nieuwste NHL, NFL, en zelfs NBA2K15 scoren 'matig' vergeleken met eerdere delen. En FIFA15 heb ik dag 1 gekocht, maar zit nog steeds vol met zaken waar iedereen zich al jaren aan ergert, en ook qua gameplay vind ik het dit jaar voor het eerst sinds jaren een stap terug ipv vooruit. Zeer frustrerend.

Een Company of Heroes 2 schijnt stukken minder goed te zijn dan zijn voorganger. Forza 5 had aanzienlijk minder content dan Forza 3 of Forza 4. Etc etc.

Je mag redelijkerwijs verwachten dat developers en publishers voortborduren op de kwaliteit die al neergezet was, om voor nog betere games en dus ervaringen te zorgen. Helaas zien we dat dat maar zelden gebeurt, en in veel gevallen zie je dus feitelijk een achteruitgang in kwaliteit, omdat ze qua business al veels te veel denken aan alle extra inkomsten die ze kunnen genereren door het later als DLC aan te bieden.

SimCity is daar een goed voorbeeld van: SimCity 4was vrijwel perfect: Als EA zich had gericht op het behouden van die basis, maar dan gewoon mooier, beter, en meer, dan was er niets aan de hand geweest. Echter koos men voor compleet andere prioreiteiten, zoals online MP, DLC, etc etc, en zat je uiteindelijk met een game met teveel beperkingen waar de fans van de serie zich flink aan stoorden. En terecht. Men dacht niet na over wat de GAMERS wilden, maar aan wat EA wilde.

Zoals Jan al aangeeft: Je hebt tegenwoordig meer keus en vrijheid dan ooit. Inderdaad. En daarom kunnen en mogen we ook klagen, want we hebben verwachtingen van games, en als die verwachtingen niet waargemaakt worden, soms door onze eigen schuld (geloven in hype, onrealistische hoge eisen), soms door het falen door devs/pubs, dan kunnen we ons geld prima uitgeven aan andere games.

Misschien ook dat je daarom zou verwachten dat de makers van games toch meer meer aan de behoeften van de gamers zouden denken, ipv die focus op onze centjes, en hoe ze daar zoveel mogelijk van binnen kunnen harken via DLC.

Een LittleBigPlanet 3 bijvoorbeeld, zal vast een prima game worden, maar puur en alleen door dat DLC-gebedel van deel 1 en vooral deel 2, laat ik die in eerste instantie gewoon aan mij voorbij gaan. Mijn hele intersse in die reeks is gewoon compleet afgestompt. Hetzelfde geldt trouwens al jaren voor de Forza games.

Het lijkt erop dat alleen de makers van The Witcher 3 begrijpen wat de gamer wil, en hoe ze dat zullen geven. Gewoon 1 grote geweldige diepe uitdagende game, compleet, en geen gezeik over DLC. Klaar. Prima. En dat is dan dus een reden om zo'n game dag 1 te kopen.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24236   97) 16-10-2014 14:14
Een beetje een open deur intrappen in mijn ogen Jan. Het is een logisch gevolg, de industrie wordt elke dag groter, er komt dus meer belangstelling maar ook kritiek. Dat is niet alleen bij Gaming zo maar bij elke grote opkomende hype. Kijk naar Apple als organisatie, ze deden voorheen alles goed en nu lijkt alles wat ze doen een verkeerde stap. Krijg je aandacht? Dan krijg je ook gezeik. Het geeft juist aan dat de industrie heel serieus wordt genomen.
avatar van Pug205GTi
Pug205GTi ( 4840 ) 16-10-2014 14:25
Dat hele resolutie gedoe komt denk ik ook omdat de grafische stap van PS3/X360 naar PS4/XONE een stuk kleiner is dan de vorige generaties. Vorige generatie was alles een stuk mooier dan de generatie ervoor en dat zagen we heel goed en zeuren we daar dan ook niet over. Nu is die stap best heel klein en dan gaat men toch een standaard stellen waar men denkt dat het minimaal aan moet voldoen. Ja mij boeit het niet, zolang de gameplay goed is en de framerate stabiel is zodat de game geen haperingen vertoond vind ik alles best.

Ik kan nog makkelijk een spel uit 1997 spelen of 2000 zonder dat ik me er grafisch aan stoor.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1442 ) 16-10-2014 14:44
Quote:
Ja, het is verontrustend dat een next-gen machine van Microsoft blijkbaar problemen heeft met een hogere resolutie dan 900p

Dat is helemaal het probleem niet. Dat wist iedereen namelijk al. Het probleem is dat mensen een PS4 of PC kopen om beter draaiende spellen te kunnen spelen, en dan komt Ubisoft om de hoek met deze onzin. Als spellen nu ingeperkt worden omdat Microsoft een zwakke console op de markt heeft gezet, is dat een vrij groot probleem voor iedereen. Het gaat niet eens om het spel zelf, het gaat om wat dat betekent voor alle spellen deze generatie. Geen wonder dat iedereen erover door gaat.

Quote:
We leven in een tijd waarin het aanbod juist groter - en diverser is dan ooit.

Daar ben ik het juist helemaal niet mee eens. Publishers durven geen risico's te nemen. De enige AAA-spellen die uitkomen zijn jaarlijke sequels van bewezen franchises, en aan de andere kant zie je pixelart indie-titels die 20 euro vragen voor een verhaal van 2 uur. Er is meer dan genoeg te klagen.
avatar van Zorewin
Zorewin ( 246 ) 16-10-2014 15:04
Heeft te maken met je werk goed doen, en bepaalde beloftes nakomen.. als bedrijven dat niet doen vind ik heb je het recht om erover te zeiken.. ik moet tenslotte ook mijn werk goed doen anders gaat mijn baas ook tegen mij ouwehoeren.. Dus als je als gameproducent of console bouwer (kuch microsoft) iets beloofd moet je het ook nakomen
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 16-10-2014 15:47
Ik ben een felle tegenstander van de resolutieruzie die nu steeds ontstaat en eigenlijk om twee reden:

1. De hardware is kracht genoeg, stop met het zeiken en bouw het gewoon naar spec als jij een goeie developer bent.
2. Ga jij als gamer ECHT het verschil zien tussen 900p en 1080p? Op 900p houd je gewoon ruimte over voor grafische filters die er op 1080p niet is, simpel zat.

Zijn twee compleet verschillende argumenten maar de consument koopt zijn console om games te spelen op 1080p en niet minder, maar je moet je wel afvragen wat de meerwaarde is van 1080p als de performance er onder lijdt. Sterker nog, kijk naar Ryse. 900p en nog steeds één van de mooiste games die afgelopen jaar heeft gebracht... Nuff said.

Ik verwacht trouwens ook dat er straks rond de recensietijd nog een lekkere flamewar ontstaat over AC Unity. Ik denk echt dat de grote partijen erover gaan lopen zeiken. Als jij een serieuze site over gaming bent leg je goed uit aan je publiek wat de voor en nadelen zijn om de game op een andere resolutie te laten draaien.

Als je ergens over wil zeiken, zeik dan over die vreemde beeldverhouding van The Evil Within :-)
avatar van Zorewin
Zorewin ( 246 ) 16-10-2014 17:15
Quote:
Ik ben een felle tegenstander van de resolutieruzie die nu steeds ontstaat en eigenlijk om twee reden:

1. De hardware is kracht genoeg, stop met het zeiken en bouw het gewoon naar spec als jij een goeie developer bent.
2. Ga jij als gamer ECHT het verschil zien tussen 900p en 1080p? Op 900p houd je gewoon ruimte over voor grafische filters die er op 1080p niet is, simpel zat.

Zijn twee compleet verschillende argumenten maar de consument koopt zijn console om games te spelen op 1080p en niet minder, maar je moet je wel afvragen wat de meerwaarde is van 1080p als de performance er onder lijdt. Sterker nog, kijk naar Ryse. 900p en nog steeds één van de mooiste games die afgelopen jaar heeft gebracht... Nuff said.

Ik verwacht trouwens ook dat er straks rond de recensietijd nog een lekkere flamewar ontstaat over AC Unity. Ik denk echt dat de grote partijen erover gaan lopen zeiken. Als jij een serieuze site over gaming bent leg je goed uit aan je publiek wat de voor en nadelen zijn om de game op een andere resolutie te laten draaien.

Als je ergens over wil zeiken, zeik dan over die vreemde beeldverhouding van The Evil Within :-)


Kwa resolutie vind ik niet zo boeiend nee maar de 30 naar 60 fps wel... scheelt zoveel..
avatar van Fernando93
Fernando93 ( 1459 ) 16-10-2014 17:40
Ben het grote deels wel mee eens wat jan zegt. Al snap ik lichtelijk wel wat kritiek. Op het ac 900 verhaald 1080 kan makkelijk. En denk ook dat men te bang is dat de fabrikanten anders elke keer zich er maar makkelijk er vanaf willen brengen. Want je dat kost minder optimalisatie dus minder geld. Maar de game zal er voor 99 procent niks minder om worden dus ja het gezeik is heel overdreven. En ach ja sinds de crisis 2008. Vind ik de wereld toch al negatiever. Mensen moeten is meer genieten van het zonnetje en alles is wat zonniger gaan bekijken. In plaats van de negatieve kanten te zoeken. Maar ja die zijn makkelijker te vinden. Dus doet men dat eerder.
avatar van Fornax
Fornax ( 273 ) 16-10-2014 18:41
Waar was dit artikel toen de WiiU zo gebashed werd ... oh wacht.

''Leven en laten leven'' kun je tegenwoordig beter veranderen in ''onderdrukken, overheersen en kapotmaken''. De reden, zoals altijd, de grote menigte, en het geld dat er aan te verdienen is.

Er word hierboven gezegd dat FIFA15 dezelfde gebreken kent als eerdere titels, toch hoor ik iedereen die FIFA speelt vertellen hoe ''geweldig'' het weer niet is en dat het nog ''veeeeeeeel'' beter is dan vorig jaar. Waarom? Iets betere graphics misschien, twee kleine toevoegingen, maar vooral misschien wel het feit dat iedereen kan zeggen ''oh heb je de nieuwe Fifa al, hij is vet hea!'' Terwijl het waarschijnlijk met een 10 Euro update ook wel af had gekund.

Mensen kopen het toch wel zolang er maar indruk gemaakt kan worden op de grote groep, of het een hoop geld kost maakt niet uit, de enige spellen die binnen worden gehaald zijn toch alleen CoD, Fifa en AC. (persoonlijk kan ik simpelweg geen 10 spellen van 60 Eu in het jaar kopen en moet ik het hebben van steamsales).

Kijk naar de Halo's, naar mijn mening sinds deeltje 3 alleen maar dalend in kwaliteit, en als ik de kenners moet geloven de volledige draad met de boeken kwijt. Is er ook maar 1 iemand van de ''grote'' menigte (en hiermee bedoel ik het soort mensen dat nooit een gametrailer/website bezoekt) die erom geeft? Dacht het niet. Er moet geld verdiend worden en dat doe je met grote aantallen niet met een handje vol liefhebbers.

Gamen vind ik nog steeds oprecht leuk, maar het gaat gepaard met een hoop ergenissen. Ik vind single-player helemaal geweldig, maar meer dan ooit lijkt dit tegenwoordig op een RPG element waarbij je 10x dezelfde handeling uitvoert dan dat je in de fictieve wereld word gezogen van het spel, zodat je maar snel aan de multi-player kan beginnen.

Redelijk negatief allemaal maar er is natuurlijk zat moois te vinden (voor mij zal een flinke dosis Nintendo waarschijnlijk wonderen doen) zolang je maar genoeg zoekt, en als je FIFA geweldig vind, be my guest, zelfde geld voor AC maar ik val er niet voor, en die hele specs discussie is alleen maar zodat de media weer munitie kunnen geven aan de fanboys om vooral geen spaan van elkaar heel te houden.
avatar van Firebladex
Firebladex ( 290 ) 16-10-2014 18:50
Ik denk dat het te maken heeft met de klaagcultuur. Daarnaast zal de echte gamer nooit druk maken om zulke dingen. Als ik een gamer omschrijf, is het een persoon die verschillende soorten games kan waarderen. Natuurlijk kan je kritiek hebben op bepaalde dingen. Sommige spellen zitten niet zo goed in elkaar en dat mag je in een vorm van geconstructeerd feedback teruggeven. Maar al klagen over een spel voordat je het hebt gespeeld... is gewoon triest. Of omdat AC3 je niet bevallen is, betekent automatisch AC4 and Unity ook niets zal zijn. Ik vind het gewoon te kortzichtig. Ik snap dan ook niet waarom mensen de noodzaak hebben om het te delen. Netals de wereld benieuwd is, dat hun AC3 niet bevallen is en geen AC4 gaan kopen...

Ik denk gewoon dat de echte gamer het helemaal gehad hebben en gewoon niet meer reageren. En daardoor zie je alleen maar negatieve commentaren. Althans dat doe ik. Ik heb het helemaal gehad.
avatar van RoelBosma
RoelBosma ( 3 ) 16-10-2014 18:51
Deze column laat precies zien wat mis is met de huidige gamesjournalistiek. Jan het is niet je hobby waar je over bericht, maar je beroep! Je bent journalist en hoofdredacteur van het grootste gamesblad van de benelux, het is du je vak om continue argwanend te zijn over de industrie en te zorgen dat wij als consumenten goed worden voorgelicht. En dan kom je hier melden dan gamers niet zo moeten zeuren. Dat een next gen game niet draait op 60 fps is een grof schandaal en daar moet zeker een bedrijf als ubisoft zich voor schamen. Ik vind het ontzettend jammer dat we in deze tijden voor gezonde kritiek niet meer naar de gamespers moeten kijken, maar kennelijk naar Youtubers als Totalbiscuit en Jim Sterling die wel nog hun ongezoute mening over de industrie durven te geven.
avatar van Ashame
Ashame ( 429 ) 16-10-2014 19:35
Naarmate de markt gegroeid en 'volwassen' is geworden is er veelal naar de negatieve aspecten gekeken van games. In den beginne was dat anders; OMGF! 512 KLEUREN EN 16 SPRITES TEGELIJK OP HET SCHERM!1!! Nu mauwen mensen om een textuur die in beeld springt.

We zijn verwend en kijken alleen naar de tekortkomingen. Ook ik wil vaak het onderste uit de kan. Ik maak me er ook schuldig aan.
avatar van Sjordi
Sjordi ( 504   5) 16-10-2014 20:29
Beste Jan Meijroos,

Volgende keer verwacht ik een volwassen column - met een kop en een staart. Dit was rubbish. Dit hoort thuis op een Facebook wall, maar niet hier.

Ironie is wel dat je betoogt dat men positiever moet zijn en vervolgens zit je zelf alleen maar te jammeren, te huilen en te schreeuwen (CAPS LOCK?).

We weten allemaal dat je beter kan. Wees positief en bepaal van te voren de structuur van je betoog. Je komt er wel en zie dit vooral als positief opbouwende kritiek.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Een positieve - maar kritische - lezer/ gamer
avatar van Smiggybols
Smiggybols ( 33 ) 16-10-2014 20:36
denk dat ie dat tegewoordig wel mag verwachten van games. gaming saat zolangzamerhand op nummer 1 op de entertainment ladder, dus als er geen progressie is en je heb nog steeds het gevoel dat je gamed als 5 jaar geleden, vind ik het terecht dat er kritiek is. het is dan net of je telkens naar de zelfde tv programmas aan het kijken bent, of dat er geen nieuwe originele films uitkomen.
waar ik enorm om kan zeiken, is dat ontwikkelaars tegenwoordig de gemakkelijkste manier kiezen om snel geld te verdienen en geen risicos meer nemen.
door snel een game te poorten naar een lagere resolutie en niet de moeite nemen om tijd en geld te investeren om iets origineels en creatief te bedenken.
en daar mag ik als gamer best om zeiken, al moet ik ook weer niet overdrijven
avatar van Fernando93
Fernando93 ( 1459 ) 16-10-2014 21:52
Zo mag die comentaar in fifa wel is vernieuwd worden met evert en joery haha.

En ac 3 en black flag is een wereld van verschil van 3 lang niet alles en vier juist te gek. Lekker piraat spelen :).
avatar van BosmaniaK
BosmaniaK ( 67 ) 16-10-2014 23:07
900 of 1080 pixels. ik ben eerlijk dat verschil zie ik nou ook niet vanaf m'n bank. 30 of 60 fps is wel een verschil.
maar wanneer mijn PS4 geen 1080p/60fps draait omdat de Xbone het niet kan wordt ik wel pissed.

maar goed.
En je kan lullen wat je wil Jan, maar AC ís uitmelkerij geworden. elk jaar een nieuwe game en dit jaar TWEE? kom op, dan moet je wel een meester schrijver zijn en zeer veel inspiratie om hebben om je creaties interessant te houden.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2186 ) 17-10-2014 00:19
Quote:
En voor 65 euro scoor je nog altijd de Triple A games


Je weet dat deze column op budgetgaming komt? Daar waar de mensen de games juist voor €50,- vinden.
avatar van Crono
Crono ( 115 ) 17-10-2014 10:06
Titel is verkeerd, moet zijn;

"Alle Column Jan Meijroos zijn slecht?"

Veranderd Resolutie voor Media en games voor tegenstrijdige mening en je kunt het zo weer in de computer idee plaatsen!

Man man man.
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 17-10-2014 10:13
het is heel simpel, iedereen heeft een mening, zijn platform, zijn games, zijn stijl.

ik blijf microdoft trouw en houd van saints row games, nouw raad eens hoeveel ik krijg enorm veel, maar het is mijn mening

elke console en game heeft zijn identiteit en je hoef het er niet mee eens te zijn,maar wel te accepteren
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 17-10-2014 10:15
Ach, ik vind de artikelen van Jan op momenten niet zo tenenkrommend als artikelen die gewoon foutieve informatie bevatten (De FirstLook impressie, kuch). Ik denk dat artikelen zoals deze een eindeloze discussie vormen die je als gamejournalist plat moet slaan door gamers een andere blik te geven op de games.
avatar van Bruce
Bruce ( 426 ) 17-10-2014 12:29
Je kan een game vergelijken met een boek, film, culinair gerecht, etc.

er zijn goede en slechte, iedereen heeft daarover een andere mening

vroeger toen de dieren nog konden praten, waren games een niche-product (enkel voor de nerds), nu zijn games main-stream (voor iedereen), ik durfde vroeger niet zeggen dat ik een gamer was (jaren 80), want dan kwam je van een andere planeet..., nu is dat 'in'... go figure

alles wordt de laatste tijd ook zo opgeklopt (gehyped), en games worden supersnel op de markt geworpen
HYPE: hype-machines draaien op volle toeren, en dan krijg je tegenvallers of hier en daar een meevaller (denk aan Daikatana of de vorige Alien game...)

Maar door het grote aanbod aan games en platformen is het enorm moeilijk geworden om de bomen nog te zien door het grote oerwoud.
En dan zijn meningen toch wel welkom. Ook al zijn ze niet altijd terecht. We zijn tenslotte ook allemaal verschillend.

als ik vergelijk met de games van in de tijd dat de dieren nog konden praten, dan zijn alle nieuwe games "top", zelfs de zogenaamde slechte (bijvoorbeeld Thief, Murdered Soul Suspect...) misschien allemaal eens een game van vroeger opstarten en daarna een nieuwe game...
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 17-10-2014 16:30
Welkom op web 2.0
avatar van WaaRLaNDeR
WaaRLaNDeR ( 2278 ) 17-10-2014 22:20
Quote:
Titel is verkeerd, moet zijn;

"Alle Column Jan Meijroos zijn slecht?"

Veranderd Resolutie voor Media en games voor tegenstrijdige mening en je kunt het zo weer in de computer idee plaatsen!

Man man man.


In afwachting van een perfecte column uwer zijde schaar ik je tot die tijd even onder het kopje "azijnpisser van de week".
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 20-10-2014 21:32
Ik blijf veelal weg van discussies als deze, omdat je er nooit en never uitkomt. Persoonlijk zou ik nooit zonder 1 van de 3 consoles kunnen, no matter wat de specs zijn. Ik probeer te genieten van al het moois dat Nintendo, Sony en MS mijn huiskamer binnenbrengen. Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat je Mario Kart 8 zou laten liggen om zijn zgn. kiddy looks, Halo zou willen slippen vanwege het feit dat de game op een concurrende console uitkomt en Uncharted 4 links laat liggen om een of andere vage reden. Fanboys zijn niet alleen zielig, maar missen daarnaast ook nog eens geweldige games en ervaringen.
avatar van Asuracry
Asuracry ( 1904 ) 21-10-2014 08:26
Quote:
Ik blijf veelal weg van discussies als deze, omdat je er nooit en never uitkomt. Persoonlijk zou ik nooit zonder 1 van de 3 consoles kunnen, no matter wat de specs zijn. Ik probeer te genieten van al het moois dat Nintendo, Sony en MS mijn huiskamer binnenbrengen. Ik kan me gewoonweg niet voorstellen dat je Mario Kart 8 zou laten liggen om zijn zgn. kiddy looks, Halo zou willen slippen vanwege het feit dat de game op een concurrende console uitkomt en Uncharted 4 links laat liggen om een of andere vage reden. Fanboys zijn niet alleen zielig, maar missen daarnaast ook nog eens geweldige games en ervaringen.


Precies! De enige reden voor mij om titels en games te laten liggen is geld
avatar van Computerfiguur
Computerfiguur ( 349 ) 23-10-2014 02:22
Als een game niet vol met bugs zit, het online gedeelte naar fatsoen werkt.. Zie ik het probleem niet zo. Dan speel ik liever op 900p. Die paar pixels verschil, die zie je toch niet..
Maar ze releasen momenteel zo veel games die meer op een beta lijken alls final.. Dat is vervelend aan deze generatie!
avatar van Computerfiguur
Computerfiguur ( 349 ) 23-10-2014 02:34
Quote:
[..]


Precies, maar dat doen ze dus uiteindelijk wel. "Oh nee, de zoveelste Mario, laat Nintendo eens met wat nieuws komen!", maar diezelfde persoon koopt braaf Mario 3D World op de Wii U en laat die leuke nieuwe IP liggen. Kijk naar een Wonderful 101; prachtig concept, leuke gameplay (moet ik zelf nog ervaren, nog niet aan begonnen), toffe nieuwe IP. Aantal verkopen? Zeer weinig.

CoD, waar elk jaar over geklaagd wordt en weinig nieuws toevoegt. Aantal verkopen: Miljoenen op dag 1.

Het gaat mensen er altijd om om te zeuren. "Bah, alleen pepsi in het restaurant", maar iets anders bestellen ho maar, uiteindelijk wordt het toch gewoon pepsi.


Ik ben vast enorm dwars.. Maar als n restaurant Pepsi heeft, neem ik daar 7up. Pepsi smaakt gewoon echt anders dan coca cola, terwijl ik 7up erg lekker vind. Omdat Sprite van coca cola is, is de kans dat als ze Pepsi hebben groot dat ze ook 7up hebben. En dat vind ik dan weer wel lekker.

Ieder nadeel heeft zn voordeel :)
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 23-10-2014 05:57
Mooi stukje Jan ga zo door en voor al die zeur pieten die Jan hier bekritiseren, dan schrijven jullie toch lekker zelf een stukje gamers info!!!
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 23-10-2014 09:29
Rol: Community event manager
Quote:
Mooi stukje Jan ga zo door en voor al die zeur pieten die Jan hier bekritiseren, dan schrijven jullie toch lekker zelf een stukje gamers info!!!


Niks tegen Jan - maar zou wel cool zijn als sitebezoekers columns zouden kunnen insturen naar de redactie.

Een soort 'lezerscolumn van de week' idee.

Hetzelfde met reviews - één gebruikersreview per spel (behalve van spellen die al door de staff gereviewed worden). Je zou er zelfs toekomstige prijsvragen op kunnen baseren.