Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

De onhaalbare 100%

Ik moet toegeven, met pijn in mijn hart, dat ik mij niet meer kan herinneren wanneer ik voor het laatst een game heb uitgespeeld. Natuurlijk kom ik de aftiteling nog wel eens tegen, echter doel ik op die 100%, de volle 1000G gamerscore, de platinum trophy, alle Nintendo-stempels, een aangepast startscherm en ultieme vrijspeelopties voor de ‘completionist’. Eigenlijk wil ik verder gaan dan het halen van alle achievements: ik heb het over een game zodanig kapot spelen dat de game totaal geen geheimen meer heeft, waarin je alles gezien en gedaan hebt. Het is schandalig dat ik mij tegenwoordig niet lang genoeg op één enkele game kan concentreren om het onderste uit de kan te halen, waar dit voor mij de norm was in de tijd dat ik nog maar enkele games per jaar kocht. Nu mijn digitale bibliotheek steeds groter wordt en er steeds meer soorten games uitkomen die niet fatsoenlijk uit te spelen zijn, wordt het voor de completionist in mij bijna onmogelijk nog een game uit te spelen.

Wie kan ik, buiten mijzelf, de schuld geven van deze opeenhoping van onafgemaakte ambitie? Misschien ligt het aan de euroknallers, zomeruitverkopen en ‘gratis’ abonnementgames. Of ligt er iets totaal anders ten grondslag aan dit alles, zoals de populariteit van een bepaald type game? Zo kan ik een ‘roguelike’game als Faster Than Light weken tot maanden spelen zonder echt veel vooruitgang te boeken, dankzij de willekeurig gegenereerde opbouw van het spel en het gebrek aan saves. Tijdverslindende MMO’s of een ‘shared world’ game, zoals Destiny zichzelf graag noemt, maken het ook niet makkelijker om dingen af te maken. Dan zijn er nog idioot herspeelbare games met een focus op physics of glitches zoals Surgeon/Goat Simulator en zandbakgames die ook eindeloos doorgaan; al deze games zijn vrijwel onuitspeelbaar. Als een netjes afgewerkte 1000G gamerscore op Xbox Live of vergelijkbare digitale complimentjes daarnaast door uitbreidingen en DLC niets waard worden, kan het metaforische uitspeelstempelboekje in mijn hoofd meteen de afvalbak in.

Wat al een paar jaar echt tegenzit is de groeiende ‘Pile of Shame’ op Steam, dankzij de glorieuze ‘Lord Gabe’ en zijn Steamsales. Nu wordt het nog erger dankzij de diensten als PS Plus, die steeds meer nieuwe titels aan mijn bibliotheek toevoegt zonder dat ik er veel voor hoef te doen. Ik heb het afgelopen jaar mijn PS Plus gamecollectie zien groeien met meerdere indiegames per maand, tot op het punt dat ik een groot deel nog niet eens heb opgestart. Mede door al die indiegames wordt de PS4 in sommige kringen de ‘Indiestation 4’ genoemd, en ook op mijn console neigt de verhouding indie/AAA titels steeds meer naar één kant. Vorige maand nog kreeg ik de game Dust: An Elysian Tail, terwijl ik deze game een paar maanden eerder al in een Steamsale heb gekocht en toentertijd welgeteld twintig minuten heb gespeeld. Ik heb dit spel nu dus op twee platformen en op beide is het virtueel stof aan het vergaren. Mijn PS Plus-verzameling is, godzijdank, nog lang niet op het niveau van die op Steam. Toch beginnen mijn versleten gameduimen te trillen bij de gedachte dat PS Plus de laatstgenoemde ooit zal evenaren.

Veel erger nog dan een overvloed aan games, zijn games die het uitspelen zelf vermoeilijken. Zo word ik de laatste tijd nogal moe van de onuitputbare grindingsessies in games zoals Destiny, waarbij ik nooit klaar ben met het spel en zelden een gevoel van echte voldoening meekrijg. Het zijn games zoals Rayman Legends, Super Mario 3D World en Velocity 2X waar ik wel helemaal vrolijk van word, uitdagende en bijzondere games die ik concreet uit kan spelen. In de latere levels zijn deze games ook supermoeilijk, en na wat scheldpartijen en controllerafdrukken in de muur zijn ze verantwoordelijk voor een flinke stoot endorfine wanneer het eindelijk lukt. Zo is de laatste missie van Super Mario 3D World echt belachelijk afmattend, erger dan de ‘Vault of Glass’ uit Destiny als je het mij vraagt. Ik heb er duizenden Mario-levens doorheen gejaagd, allemaal om dat ene laatste controllervernietigende level te overleven. Als je het einde op de een of andere magische manier haalt is het daarmee 100% over, hoe uitputtend en geweldig het allemaal ook was, er komt een einde aan. Iets helemaal afmaken geeft een vorm van voldoening die mij vaak meer doet dan de verslavende werking van een game die nooit eindigt. Hoe vaak hoor je mensen eigenlijk nog zeggen dat ze iets hebben uitgespeeld? Dat een gamer iets absoluut, zonder twijfel, echt zeker weten heeft uitgespeeld? Iets dat, achievements en trophy’s daargelaten, zo goed als onmogelijk is in een groeiende game als Destiny, de grootsheid van Skyrim of de eindeloosheid van Minecraft?

Stiekem wil ik gewoon veel verschillende soorten games achter elkaar spelen en niet een enkele oneindige zandbakgame. Al geven dat soort games wel een vorm van vrijheid en een andere gameplayervaring die je als afwisseling zeker nodig hebt, uitspelen doe je ze niet. Ik wil ook niet teveel tegelijk spelen, dus geen twintig MMO-/RPG-/roguelike-/online-/uitbreidbare games afwisselen en alles proberen bij te houden. Het is dan alsof ik twintig televisieseries door elkaar zit te kijken met voortdurende cliffhangers en nul concentratievermogen, in plaats van dat ik aandachtig een moddervette film kan afkijken waarna ik zeg: “Dat was me $#%&*# een goede film. Einde.”

Misschien is dit een tijdelijke hersenkronkel en heeft het geen zin om genres aan te vallen die niets met uitspelen te maken hebben. En mogelijk moet ik gewoon wat minder games kopen als ik teveel dingen open heb staan. Het zou een puur gevalletje van discipline kunnen zijn waarbij ik weer moet leren games tot het bittere eind te spelen. Toch kan ik het ergens niet laten om platformen zoals Steam en PS Plus als medeverantwoordelijk te bestempelen voor dit eerste wereldprobleem van een overvloed aan games. Recente betaalbare games blijven op deze platformen maar langskomen, zodat ik alles een beetje speel en daardoor niets afmaak. Het achterlaten van zoveel incomplete gamesaves is eigenlijk een vorm van procrastinatie, en dat terwijl gaming op zichzelf al een gevalletje van escapisme genoemd kan worden. Om hier zelf dan maar een eind aan te maken heb ik nu het goede voornemen om niet meer dan een bepaald aantal games tegelijkertijd te spelen. Maximaal drie games ofzo, en deze dan uitspelen totdat ik er helemaal klaar mee ben, zonder afleidin-

Oh kijk, de gratis speelbare Evolve-alpha is verlengd. En met EA Access krijg je de eerste zes uur van Dragon Age: Inquisition alvast. En de nieuwe DLC voor Mario Kart 8 komt deze maand uit. En er is een Halloween Steamsale. En de nieuwe reeks ‘gratis’ PS Plus games is bekend. Daar gaat mijn spanningsboog.

Geplaatst door Martijn Hamerling op 06-11-2014
Aantal keer bekeken: 7648

Laatste reacties

avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 06-11-2014 20:06
Ik denk dat het gros onder de Budgetgamers hiermee kan relateren, waaronder ikzelf.
Als we slim omgaan met financiën (en dat is een van de redenen dat we hier op BG zitten natuurlijk), kunnen we meer games halen die je allemaal hebben wilt. De keerzijde daarvan is natuurlijk zoals in de tekst al genoemd is o.a. dat je games to-do-list zich opstapelt. Hoewel de meesten onder ons hier zeker bewust van zijn, blijven we op de een of andere manier toch onze verzameling constant uitbreiden. De aanvoer van games gaat rapper dan het verwerken ervan in mijn persoonlijk geval, wat ik eigenlijk best jammer vind...
avatar van GinneSchrik
GinneSchrik ( 4213 ) 06-11-2014 20:07
Leuke en herkenbare column!
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 06-11-2014 20:11
Het kopen is al net zo leuk als het spelen en dan heb ik het nog niet eens over het pakketje in ontvangst nemen en unboxen.

Mijn backlog valt gelukkig nog wel mee, alleen zitten er wel een paar dikke pillen tussen van minsten 50 uur stuk.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 06-11-2014 20:16
Rol: Community event manager
Quote:
Hoe vaak hoor je mensen eigenlijk nog zeggen dat ze iets hebben uitgespeeld?


Ermm...

Maar ik weet hoe je je voelt. Veel games komen uit - sommigen erg goedkoop en anderen erg vet dus allemaal het geld waard. Ik heb sowieso het idee dat er een enorme kwaliteitsgroei EN kwantiteitsgroei is gekomen de laatste jaren.

Dit betekent eigenlijk alleen dat we selectiever moeten worden - en de aardige games die we zouden willen halen om dat genre te ondersteunen misschien maar eens links moeten laten liggen.
avatar van Davidov
Davidov ( 11169   2) 06-11-2014 20:17
Goed geschreven en herkenbare column, zie dankzij mijn backlog door de bomen het bos niet meer zowat xD
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 06-11-2014 20:36
Haha zo herkenbaar! Heb alledrie de bioshocks op Steam (wie niet?), alle drie de Batmans (wie niet?) de eerste twee Dead Spaces (...) en zo kan ik nog wel even doorgaan. En de vervolgen wil je eigenlijk pas spelen als je de eerste hebt uitgespeeld. Dus staat het allemaal te verpieteren tot het in de steamsale van jaar+1 nog minder kost of erger, in de humblebundle komt. Argh!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24288   98) 06-11-2014 20:45
Hele leuke column om te lezen en oh zo herkenbaar!

Pssst, zal ik eens een geheimpje verklappen: [spoiler]De column is beter dan die van dhr. Meijeroos, en die krijgt er nog voor betaald ook[/spoiler] Dus mijn complimenten!

edit: oh, leuk ook dat de spoilers hier niet werken haha
avatar van Little 3vil
Little 3vil ( 21 ) 06-11-2014 20:58
Ik heb een kleine 300 spellen voor de x360 en nog een stuk of 30 op de One.
Het aantal spellen dat ik 100% heb is ergens rond de 65. Nu heb ik ook nog een behoorlijke backlog hoor.

Het irriteerd mij een beetje dat developpers er achievements in stoppen waardoor je geforceerd tientallen tot honderden uren in een spel moet stoppen als je een completionist bent. Of de verplichte mulitplayer achievements in een spel waarvan de mulitplayer kant nog wal raakt (Tomb Raider, AC serie enz).

Ze proberen gewoon mensen te binden aan hun spel terwijl ze beter kunnen zorgen dat het spel de moeite waard is om te blijven spelen.

Tegenwoordig lijkt het wel meer productiewerk (omzet) dan dat men kwalitatief goede spellen afleverd. Tien jaar geleden werd een spel uitgebracht dat in 1x werkte en dan volgde er nog 1 of 2 patches om de boel te finetunen. Nu beginnen ze met een day-one patch van 20Gb (Halo MCC)

Uiteindeliljk ben ik dus wel een van de personen die elk spel op 100% probeert te krijgen Soms leg ik wel een spel weg als er meerdere playthroughs nodig zijn omdat je een bepaalde moeilijkheidsgraad moet unlocken. Daarvoor heb ik teveel spellen. Ik speel dan liever een ander spel waarna ik later terug kom op het eerdere spel.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2110 ) 06-11-2014 21:23
Relatief weinig mensen spelen een spel uit. Dat is altijd al zo geweest. Wij zijn die rare mensen die spellen uitspelen.

De laatste jaren heb ik mijn backlog fors zien groeien omdat ik eindelijk wat geld had en me op de solden stortte. Maar ik concentreer me nog altijd op een of twee spellen tegelijk, tot ik ze uitspeel. Of ik probeer 100% te behalen? Dat hangt ervan af. Vind ik het spel nog altijd leuk om te spelen? Moet ik het spel opnieuw spelen om alles te krijgen? Is de rest van de 'content' de moeite/leuk/tijdrovend? Afhangend daarvan behaal ik de rest, zet het spel opzij voor een tweede 'playthrough' in de toekomst, of verkoop ik het.
avatar van Dexter010
Dexter010 ( 4180 ) 06-11-2014 21:23
Heb zelf een x-aantal games on 100% gekregen, toen ik nog op Dexter010 speelde. Heb inmiddels op Claptrap NL ook weer een aantal games on 100% staan en ben van plan om er nog een paar bij te zetten. Speel niet echt meer voor de achievements. Zolang ik het verhaal maar uit kan spelen, wat in dit geval alleen in Max Payne 3 onmogelijk lijkt voor mij. Verder probeer ik games met makkelijkere achievements wel gewoon op de volle 100% (1000 G) te krijgen indien mogelijk en niet al te tijd rovend.

Dexter010 completions:
Borderlands, Mafia 2, The Walking Dead, Assassins Creed 2, Assassins Creed: Brotherhood, Forza 3, Saints Row 3, Dead Rising: Case Zero, Harms Way, Dante's Inferno, Battlefield: Bad Company 2 (2 glitched achievements), Call of Duty: Modern Warfare 2, Fable 2, Crysis 2, Brink, Rainbow Six Vegas 2, Brothers in Arms: Hells Highway, DiRT, MX vs. ATV: Reflex, Pro Evo Soccer 2011, MX vs. ATV: Alive

Claptrap NL completions:
Borderlands, The Walking Dead, Harms Way, Saints Row 3, Saints Row IV, Dante's Inferno, CSI: Hard Evidence
avatar van Xandrilios
Xandrilios ( 196 ) 06-11-2014 21:50
Met PS+ op 3 consoles en 42 van mijn 475 Steam games finished voel ik helemaal met je mee
avatar van Xandrilios
Xandrilios ( 196 ) 06-11-2014 21:51
Die 57 dagen aan WoW speeltijd met minder dan 50% van alle achievements zeggen ook wat.
avatar van Alexoon
Alexoon ( 856 ) 06-11-2014 22:04
Leuke column en echt heel herkenbaar. Ik koop altijd een game voor een zo goedkoop mogelijk prijs, maar beestal blijft dit een redelijk hoog bedrag. Daarom wil ik ook zoveel mogelijk uit een game halen en wil ik diep van binnen ook die mooie platinum trophy. Alleen het jammere is dat je om deze trophy te kregen meestal heeeeel veel dingen moet doen in het spel waar ik geen behoefte aan heb. Hierdoor raak ik ook snel mijn motivatie om in een game uberhaupt trophies te halen snel kwijt. Bovendien zijn er zoveel games die ik wil spelen en zo weinig tijd, wat het nog moeilijker maakt. Maar een platinum trophy halen, gaat me nooit meer lukken denk ik.
avatar van Aapje_nl
Aapje_nl ( 4012 ) 06-11-2014 22:11
Speel wel bijna al mijn games uit.
Hwb donkey kong op de 3ds op 100% en daar ben ik stiekem wel trots op
Zo is mijn pokedex in X ook helemaal compleet.
avatar van Mouser112
Mouser112 ( 754 ) 06-11-2014 22:14
Misschien moeten we allemaal is een kijkje gaan nemen op www.psnprofiles.com
Daar vul je je psn naam in en klik je op je eigen naam en zie je je daadwerkelijke stats voor de playstation. Ook zeldzaamheid van trofeeën staan hier tussen, iets wat ik zelf leuk vind om naar te kijken en daar ligt dan ook mijn uitdaging. Gaan voor het onmogelijke, een goed voorbeeld is bijvoorbeeld angry birds seasons op de vita. Een spel die iedereen op zijn iphone of zo grijs gespeeld heeft in de late uurtjes of als je ergens op wachtte. Maar een trofee zoals alle veren halen in het spel. Dat heeft bijna niemand, de zeldzaamheid is terug te zien, en daarom voor een push om tijdens bijvoorbeeld GTST, dat kijkt mijn wederhelft, is lekker een half uurtje vogeltjes te schieten! Daar zit voor mij weer een nieuwe uitdaging in. 100% games uitspelen is heel moeilijk. Zo staat er iemand in mijn lijst met meer dan 200 platinum trofeeën, iets wat ik zelf nooit zal halen! Jaloers? Nee zeker niet, maar wel grappig om met zo iemand te vergelijken. 100% iets uitspelen is een tuff basterd! Het geeft voldoening en een +1 platinum, meer niet. There is more to life, maar ik blijf toch lekker gamen!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24288   98) 06-11-2014 22:16
Quote:
Speel wel bijna al mijn games uit.
Hwb donkey kong op de 3ds op 100% en daar ben ik stiekem wel trots op
Zo is mijn pokedex in X ook helemaal compleet.

Die wil ik ook nog uitspelen, hoorde dat de eindlevels echt heel pittig zijn. Je krijgt toch ook later speciale tempels ofzo?
avatar van Sp0rtl1fe
Sp0rtl1fe ( 35 ) 06-11-2014 22:29
Ik kan me hier ook deels in herkennen. Ik wil graag zo veel mogelijk zien/ontdekken in een spel. Maar ik heb geen verzameldrift dus al die verborgen dingen die je tegenwoordig moet verzamelen om bij die 100% te komen die boeien mij dan ook niks en dat is ook de reden dat ik al heel lang geen 100% meer heb gehaald. De laatste 100% van mij was GTA IV. Man wat had ik een kutleven met die duiven. Alleen maar voor een stomme achievement.

Tegenwoordig ben ik dan ook selectief in mijn games. 1 SP game, 1 sportspel en 1 online shooter tegelijk. Op die manier haal ik voor mijn gevoel het meeste uit de games en dan vooral de SP story. Niet afraffelen maar er echt goed van genieten.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 391 ) 06-11-2014 22:46
Ik heb mezelf voorgenomen geen games of next gen console te kopen totdat ik de backlog op me ps3 weg heb gewerkt. Vooral door ps plus is deze gegroeid. Speel spellen alleen nog op 100% als ik ze heel vet vindt. De laatste was gta v. Maar ga geen extra moeite meer in een spel steken om een debiele trophy te halen. Daar heb ik gewoon geen tijd voor om dagenlang duiven kapot te knallen. Tegen de tijd dat ik de backlog op de ps 3 heb weggewerkt en nog de games die ik wil kopen(skyrim, fallout new vegas) stap ik meteen over op de ps5 die er wss dan al is. Denk dat ik selectiever moet worden en los moet laten dat ik elk topspel moet spelen.
avatar van UserVerwijderd
UserVerwijderd ( 8270 ) 06-11-2014 23:09
Ik denk dat iedereen zich hier wel in kan herkennen...

Het aanbod is gewoon te groot en daarbij is het 'verzamelen' van games ook al een hobby op zich. Om dan ook nog eens de tijd te vinden om het maximale uit elke game te halen is bijna niet meer te doen.

Ik probeer wel nu ik ben overgestapt op een nieuw psn-id en gamertag om zoveel mogelijk trophies/G punten te behalen Ik heb daar ook wel lol in, ik heb een heel overzicht gemaakt voor TLoU voor mijn 2de run maar daar wacht ik voorlopig nog mee aangezien er nog zoveel games in de kast staan.
avatar van DragonflySoldier
DragonflySoldier ( 5902 ) 07-11-2014 01:01
Ik heb pas voor het eerst een Platinum trophy behaald maar, heb eigenlijk nooit de behoefte om dit te doen. Komt ook omdat het bij veel games dan weer een herhaling word van het spel wat je net uit hebt gespeeld ( dan heb ik het over titelscherm naar credits ). Dit doe ik wel altijd, en tevens probeer ik zo weinig mogelijk games tegelijk te spelen. Dus eerst een spel door te spelen en dan door met de volgende. Toch is het altijd leuk als je even een trophy krijgt voor een bepaald dingetje in een game te halen.

Eerst speelde ik nog veel MMO's maar dat heb ik toch uiteindelijk opgegeven omdat altijd het competieve in mij naar boven kwam. En ik altijd een van de sterkste en betere spelers wilde zijn. En daar gaat gigantisch veel tijd in zitten.
avatar van The Whisper
The Whisper ( 579 ) 07-11-2014 01:16
Persoonlijk vind ik de 100% completion nogal een ruime term, zeker met de huidige trophies. Zo heb ik bijvoorbeeld met veel genoegen alle 3 de Uncharted delen meermaals uitgespeeld zonder ook maar in de buurt van die 100% te komen. Met de meeste games ben je op een gegeven moment gewoon klaar, waarom nog 12+ uur doorzoeken voor een paar collectibles terwijl het je ervaring alleen maar naar beneden brengt (grinding verpest het plezier). Ook online trophies zijn voor mij een reden om geen completionist te zijn, als ik in een verhaal zit heb ik geen zin om random een paar vreemden kapot te schieten voor een trophy.

Ondanks het voorbeeld van Destiny in de column heb ik wel enorm van de gameplay genoten. Het feit dat ik multiplayer moet spelen voor 100% doet daar niks aan af, ik heb er bijna 2 maanden enorm plezier aan gehad ondanks dat ik maar iets van 60% van de trophies heb gehaald.
avatar van Sketsboy15
Sketsboy15 ( 554 ) 07-11-2014 02:33
Ook ik herken me een beetje hierin, op een gegeven moment ben ik op de x360 begonnen om achievements te halen waar ik achteraf in doorsloeg omdat ik bepaalde games ging kopen waar ik niks van af wist en ging spelen om zoveel mogelijk achievements te halen. Dit verpesten letterlijk mijn hobby en ben ik er heel even mee gestopt. Vlak ernaar kocht ik alleen nog een game die ik echt wilde hebben en begon ik zonder naar achievements te kijken het hele spel uit te spelen. Mijn hobby was weer helemaal terug.

Vervolgens ben ik overgestapt naar playstation. Ook hier begin ik zonder te kijken naar welke trophy's ik kan halen met de game te spelen. Perfect dus! Maar toch ben ik nog een trophy hunter op het moment omdat ik graag bepaald doel erbij wil. Ik vind dat trophy's je meer uit de game laat halen en niet dat de game naar een aantal uur al weglegt word omdat je hem hebt uitgespeeld en er zoveel van genoten hebt dat je het jammer vind dat het al over is. Momenteel heb ik veel school/stage en een sociaal leven waardoor ik hier vrij weinig tijd heb en dat de games idd blijven opstapelen door ps+ en dat ik bepaalde games blijf kopen.
avatar van JBjeroen
JBjeroen ( 1186 ) 07-11-2014 10:00
Trophy's zijn erg leuk om te halen, alleen vind ik het niet bij iedere game leuk om alle trophy's te halen. Het hoeft voor mij ook niet. Heb nog geen enkele platinum dus dat zegt ook wel iets. Nu ik mijn ps4 heb probeer ik voor de gekochte games er toch wel zoveel mogelijk uit te halen. De ps+ games die geloof ik eigenlijk wel met zoveel mogelijk complete. Die speel je een aantal uur tot je ze niet meer leuk vind en het is klaar.
Op mijn ps3 heb ik een aantal games met maar 1 a 2 trophy's die games die ik nog heb zou ik altijd nog eens willen spelen maar tijd speelt toch ook en grote rol met het niet kunnen afmaken van games
avatar van Huyberz
Huyberz ( 196 ) 07-11-2014 10:06
Ik moet zeggen dat ik zelf wel echt een (platinum) trophy hunter ben. Daar wil ik best tijd aan besteden maar ik ga daar niet speciaal 100 uur voor zitten. Het moet wel te doen zijn.

Ik ken het gegeven van backlog en door kopjesjagen en snel toeslaan heb je vaak een grotere collectie dan je kan spelen. Het beste lijkt me om dan voor jezelf grenzen/ kaders te stellen. Zoals mensenhier al aangeven of een soort 'to-do list' samenstellen.

Ook nadenken over wat je allemaal hebt en wil doen, soms vergeet je gewoon dat je nog supervette spellen hebt die je nog niet compleet zoek hebt gespeeld en waarvan de replay-value heel hoog is (voor mij: Max Payne 3, Splinter Cell: Blacklist en de laatste Tomb Raider).

Ikzelf hanteer deze strategie steeds meer. Een spel van voor naar achter compleet 100% spelen en door naar de volgende (laatst met Watchdogs -geen platinum- en Wolfenstein: The New Order -wel platinum- gedaan).
avatar van JBjeroen
JBjeroen ( 1186 ) 07-11-2014 10:08
Dat is ook iets wat ik bij mijn ps4 probeer, games eerst uitspelen dan pas een nieuwe game kopen. Dan kan je daarna ook die uitgespeelde games verkopen. Mochten ze echt leuk zijn kun je ze later nog goedkoper kopen om nog eens een keer door te spelen.
avatar van DieEneSjoerd
DieEneSjoerd ( 154 ) 07-11-2014 10:22
Super herkenbaar, maar toch blijf ik kopen. Ik heb er zelfs een nieuw systeem bij (3DS), naast mijn PS3, PS4 en PSVita. Ik moet zeggen dat mijn platina trofeeën langzaam maar zeker toch wel binnenlopen. Af en toe pak ik er een oudere game erbij en ga ik er toch voor, maar de nieuwe stapelen zich op. Wat denk je van een AC: Unity, Far Cry 4 en Pokémon: Omega Ruby deze maand? En dan heb ik nog niet over Destiny en Shadow of Mordor...
avatar van EAB1982
EAB1982 ( 48 ) 07-11-2014 10:33
Heel herkenbaar. De enige game die ik echt kapot speel is Fifa, maar daar komt geen einde aan. Ook is het te verleidelijk om ieder jaar te upgraden dus het telt het niet als 1 spel.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 07-11-2014 12:12
Ook mijn backlog is veel en veel te groot. Ook dankzij PS Plus, Games With Gold en Steam Sales. Overigens al een paar jaar niks meer in de Steam sales gekocht omdat ik eigenlijk niet op de PC game...

Tegenwoordig heb ik mijn backlog opgesplitst in 2 lijsten. Een gewone Todo en een Todo met een lage prioriteit. Daar komen alle PS Plus, Games With Gold en (Indie) bundle games in die me niet zoveel aanspreken. Zo weet ik in ieder geval dat ze er zijn, maar blijft mijn werkelijke backlog toch wat beter te overzien.

Aangezien ik niet heel veel tijd heb, of maak, om te gamen gaat het gewoon niet zo rap. Mijn Wii U, Xbox One en 3DS XL krijgen voorrang. Daarna de Xbox 360, PS3 en Vita. En die laatste twee... Ik gebruik ze nog amper. Mijn PS Plus verloopt in februari 2015 en dan zou er dus een hele boel wegvallen. Wat ik ergens wel weer zonde vind, want een game als Puppeteer, Metal Gear Rising: Revengeance, Uncharted 3 en nog een paar wil ik nog wel spelen. Maar of ik dat voor die tijd red? Aan de andere kant kan je die games ook wel goedkoop vinden in de winkels...

Maar ik ben blij dat ik geen 'completionist' ben. Het interesseert me werkelijk geen hol of ik alle achievements of trophies van een game heb gehaald. Ook de stempels in een aantal Nintendo games of de badges in Hyrule Warriors. Het heeft gewoon geen toegevoegde waarde (voor mij) om ze te halen, dus waarom zou je? Ik ben meestal na het einde van het verhaal wel klaar met een game. Misschien dat ik nog wat challenges doe o.i.d. maar dat houdt me nooit lang vast. De Saints Row games bijvoorbeeld. Als je alle verhaalmissies hebt gedaan, wat heb je dan nog aan de upgrades die je van side quests krijgt? Je bent al de grote winnaar, de baas van de stad. Dus waarom? Assassin's Creed hetzelfde. Verhaal uitgespeeld? Dan kunnen de side missions mij niet meer bekoren. Terwijl in ACIV je nog best wel aardige missies hebt om te doen zoals de Assassin's Missions (die lui op de dodenlijst). Maar wellicht komt dat dan weer door de grote backlog en dat ik dan weer over ga naar de volgende game.
avatar van Sabin5995
Sabin5995 ( 3260 ) 07-11-2014 12:18
Wat een leuke, herkenbare column! Bij sommige spellen heb ik het helemaal in mijn hoofd om die 100% te halen, maar vaak komt het er niet van door mijn backlog of door fifa.. Mijn backlog is ook steevast aan het groeien en ik hou bij welke games ik nog moet uitspelen, alleen houdt het daar meestal op als ik de credits zie verschijnen. Ook tel ik voor mezelf de psplus games niet mee, omdat ik daar niet om vraag Maar bij de games waar ik het écht leuk vind om de 100% te halen en ik er echt voor ga zitten, zijn de lego games. Dat vind ik nou echt leuke games om 100% te completen
avatar van Megane377
Megane377 ( 4630   3) 07-11-2014 12:21
Zeer herkenbaar!
Soms wil ik een spel spelen maar na een kijkje te nemen aan de spellen die ik kan spelen besluit ik soms helemaal niks te spelen (geen keuze kunnen maken).
Dan een film opzetten ofzo
Tis best moeilijk, maar niks is onmogelijk.
Ga het weer proberen om door het einde te gaan met gamen.
En idd spel kopen als er 1 uitgespeeld is.
avatar van Darksider
Darksider ( 283 ) 07-11-2014 12:45
Erg leuke column en zeker ook herkenbaar.
Na 2 jaar geprobeerd te hebben om in al mijn ps3 games 100% trophies te krijgen denk ik erover om er mee te stoppen, net nu ik mijn hoogste completion rate ooit heb.
Er zijn zoveel spellen die ik nog wil spelen op de ps3 en zo weinig tijd om dit te doen terwijl de platinum trophies meestal toch meerdere playthroughs vereisen en sommige trophies verpesten het spel eigenlijk.

Aan de andere kant is het wel zonde om zoveel werk weg te gooien.
avatar van UserVerwijderd6
UserVerwijderd6 ( 760 ) 07-11-2014 12:59
Sinds ik de WiiU heb, heb ik de Xbox 360 amper nog aangeraakt. Terwijl ik daar nog 4 games op heb om uit te spelen. Zelf denk ik dat er verandering in komt wanneer ik straks wat rustiger heb met studie. Dagenlang gamen om backlog in te halen lijkt me heerlijk ^^.

Het is ook de reden dat ik nog geen PS4 heb gekocht bijvoorbeeld. Er is gewoon nog veel te veel te doen op 3DS en WiiU en er is te weinig tijd ö. Super Smash en Mario Kart zorgen er idd ook nog eens voor dat ik zo lang door kan met wat ik heb nog.
Bayonetta 2 is nu ook zo'n game die ik meerdere keren uit ga spelen, gewoon om heel goed te worden :p. En toch blijf ik games kopen... T is te verslavend.

avatar van Remazoid
Remazoid ( 56 ) 07-11-2014 13:03
Zeer herkenbare en leuke column! Zelf ben ik momenteel bezig om de all hero challenge te doen in Dota 2. Als ik die haal ben ik best wel een beetje trots op mezelf .
avatar van Jumpman
Jumpman ( 512 ) 07-11-2014 19:08
Achievements, Stempels en Trophies zijn totaal psychisch. Het is leuk ze te halen en het stimuleert je om door te gaan of net even verder te gaan. Het geeft je een goed gevoel. Eigenlijk is het maar een plaatje of tekst wat verschijnt en een virtueel balkje wat oploopt op een account. Het is niet eens tastbaar. Kortom als je om je heen kijkt, kan je zoveel meer beleven en doen, in de tijd om het virtuele balkje (waar je uiteindelijk niets aan hebt) op te laten lopen. Kortom, ik ga alleen voor de Achievements, Stempels en Trophies als het ook echt leuk is deze te halen. Lijkt het op werk, dan begin ik er niet aan.
avatar van Learned2Believe
Learned2Believe ( 112 ) 08-11-2014 11:59
Ook ouwe G-cup herkent zich in deze column. Wat ik op Steam gedaan heb, is alle games waarvan ik echt dacht dat ik die de moeite waard vond aan mijn favorieten toegevoegd.
Het blijkt dat ik gewoon zin heb in een bepaald genre (fantasy en sci-fi in mijn geval), maar omdat ik alles door elkaar had, had ik al gauw geen zin meer had om überhaupt nog een game uit te spelen en laat staan op te starten.
Als ik een console game wil doen, dan kijk ik dan altijd tegenaan een gigantische kast met allemaal games en krijg ik hetzelfde gevoel.
Der zijn gewoon heel veel goeie deals, waardoor ik te veel koop en tegen de tijd ik zo'n beetje alles heb gekocht wat ik leuk vind, dan zijn er weer drie vervolgen gemaakt van een franchise. Dat is ook een reden waardoor ik geen zin heb om te gamen.
Pak dus gewoon 1 game en begin eraan, vind je er niks aan pak dan een andere. Ik heb op deze manier al heel wat games kunnen uitspelen.
avatar van Nintje deboz
Nintje deboz ( 957 ) 09-11-2014 13:35
Zolang je overzicht houd is er niets aan de hand. Meeste games op Steam hebben me geen fluit gekost dus ik maak me ook geen zorgen als ik er geen 50+ uur in stop maar alleen even het verhaal doorloop en dan 't weer gezien te hebben om weer naar de volgende game te gaan.

Even wat anders doen helpt ook als je echt in de knoop zit en 5 games op een dag zit te spelen. Ja en zou 't ook kunnen zijn dat de games waarbij je halverwege bent gestopt gewoon niet helemaal jou ding zijn?
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 09-11-2014 16:03
voor mij is een spel uitgespeeld als je er ZELF klaar mee bent

speel de story uit, hier en daar een side-quest en klaar

wat is überhaupt erg aan het niet uitspelen van een game, zo kan je jaren later nog altijd een spel spelen en nog steeds wat te doen hebben, of opnieuw beginnen maar wat is uitspelen dan nog waard als je alles vergooid om het nog eens over te doen.

spellen zijn gemaakt voor fun, niet om ze uit te spelen, als je je jaren ergert aan het niet/wel uitspelen van games dan doe je iets goed mis

neem diablo, als je daarmee bezich bent ben je NOOIT klaar, je zoekt steeds nieuwe armor hogere paragon levels etc. het spel is niet bedoeld om uit te spelen
avatar van Nintje deboz
Nintje deboz ( 957 ) 10-11-2014 10:47
Neen, dat vind ook juist goed aan spellen als Diablo III. Gamen is een dure hobby en om een paar spellen te hebben op je console die je jaar in jaar uit kunt spelen zonder er ooit klaar mee te zijn is geweldig.
avatar van Doodgraver
Doodgraver ( 600 ) 10-11-2014 23:26
Argh, heb nog games van 2 jaar terug die ik nog niet uitgespeeld heb... Te weinig tijd? Of te veel games?
avatar van Link010
Link010 ( 3 ) 13-11-2014 02:33
Heel herkenbaar.. o.a. door de vele releases en gamesales heb ik o.a. nog steeds Zelda Skyward Sword en Zombi U (onderschatte en ondergewaardeerde game imo) niet uitgespeeld. Vooral ik als Zelda hooli, schaam me kapot
avatar van Ow2124fwe32
Ow2124fwe32 ( 164 ) 16-12-2014 20:01
Dit is zeer herkenbaar. Er is een periode geweest dat ik op het internet keek naar de trophy list en hierop baseerde of ik de game zou kopen of niet. Momenteel is dit niet het geval meer, mede doordat ik nu op de universiteit zit. Onlangs wel nog eens gekeken welke ps3 games ik nog heb liggen. Voor de meeste ga ik nog voor 100 procent. Als dit gebeurd is ga ik me volop concentreren op de PS4. The Evil Within wil ik zeker eens spelen. Onmogelijke om alle trophies te halen naar het schijnt ook.
avatar van Jopie1980
Jopie1980 ( 1156 ) 16-12-2014 22:13
Ik heb nog nooit een platinum trophy gehaald en heb al heel wat games 'uitgespeeld'. Voor mij is het meestal klaar na de aftiteling. Ik heb geen zin om nog eens op zoek te gaan naar 150 posters of 100 vermiste brieven... Dan start ik gewoon net zo lief met een nieuwe game en uitdaging.
avatar van Bezherk
Bezherk ( 557 ) 17-12-2014 08:38
Quote:
Ik heb nog nooit een platinum trophy gehaald en heb al heel wat games 'uitgespeeld'. Voor mij is het meestal klaar na de aftiteling. Ik heb geen zin om nog eens op zoek te gaan naar 150 posters of 100 vermiste brieven... Dan start ik gewoon net zo lief met een nieuwe game en uitdaging.


Juist! Zoeken naar dat soort items heeft naar mijn uiterst bescheiden mening ook niets met gamen te maken.
Ik heb overigens twee platinum trophies: Fallout 3 en Skyrim. Dat komt eigenlijk puur omdat je vrijwel alle trophies gewoon tijdens het 'normaal' spelen van de game kunt verzamelen.
avatar van Pug205GTi
Pug205GTi ( 4840 ) 17-12-2014 08:44
Enige Platinum trofee die ik heb is van Saints Row The Third, die ik eigenlijk onverwacht vrijgespeeld had. Ben ook niet iemand die nog uren lang op zoek gaat naar posters, ben sowieso niet zo van de trofeeën, leuk dat het er in zit maar bied geen meerwaarde voor mij.