Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Nintendo NX op de Nintendo tijdlijn

Nadat de codenaam voor de nieuwe ‘Nintendo NX’ console bekend werd gemaakt, volgde er flink wat geroezemoes over de strategie van Nintendo. Sommige fans maken zich nu zorgen over de levensspanne van de Wii U, aangezien deze niet geweldig veel verkocht heeft en de mogelijke opvolger al na twee jaar genoemd wordt. Er zijn zelfs gamers die roepen dat de uitgestelde, nieuwe Zelda een launchgame zou kunnen worden voor de NX. Is de Nintendo NX aankondiging echt zo vroeg? En waarom heeft Iwata de nieuwe console eigenlijk genoemd?

Een beetje context
Twee weken geleden kondigde Nintendo aan toch echt smartphone games te gaan maken. Na een metaforisch voetje in het water met het ‘freemium’ model in Pokémon Shuffle, komen de Nintendo IP’s richting de smartphone door een samenwerking met Japanse ontwikkelaar DeNA. Fanboys zijn gezond sceptisch, maar de investeerders juichen het met open portemonnee toe; de aandelen zijn zowaar 26 procent gestegen sinds deze aankondiging (had ik het maar zien aankomen ... ). Of smartphone games naast de 3DS kunnen bestaan zonder dat Nintendo met zichzelf gaat concurreren, is al langer een interessant strategisch vraagstuk. Duidelijk is wel dat er veel geld in zit, waardoor investeerders zich waarschijnlijk als een stelletje geldbewuste Wario’s afvroegen waarom Nintendo bergen geld links laat liggen. Nintendo heeft nu de visie dat smartphone en console games best tegelijkertijd kunnen bestaan en elkaar ook kunnen versterken. Smartphone games kunnen een soort reclame of demo zijn voor het echte werk op de consoles. Om de investeerders na alle aankondigingen van gezondheid/slaapwekker/smartphone-producten een beetje gerust te houden over de consolemarkt, werd nog even benadrukt dat de mysterieuze Nintendo NX al in ontwikkeling is.Dat Nintendo ergens in een ondergronds lab werkt aan een nieuw apparaat is enigszins vanzelfsprekend. Toch kreeg die kleine NX voetnoot uit de presentatie uiteindelijk veel meer aandacht dan de hele smartphone-aankondiging waar het eigenlijk om ging. Wat mij betreft was het noemen van de NX een goede zet van Iwata, om zo te voorkomen dat er grote shitstorms ontstaan op gamer-fora over de ‘versmartphoning’ (dichterlijke vrijheid - red.) van Nintendo. Ietwat ongemakkelijk neveneffect is wel, dat sommige gamers roepen dat de NX een soort schadecontrole lijkt nu de third-party het op de Wii U laat afweten. Ook zit geen enkele kersverse Wii U eigenaar nu al te wachten op een vervanger. Enkele doemdenkers hebben het zelfs over Nintendo als de nieuwe Sega, met veel geroddel over falende consoles in een veranderende markt en over de potentie van Nintendo IP’s als multiplatform games.

Nintendo is gedoemd (zoals altijd)
Het zijn denk ik begrijpelijke, maar ook overdreven reacties. Een vergelijking met Sega gaat bijvoorbeeld niet geheel op. Waar de Dreamcast menig warenhuis stond op te warmen met Sega’s geld, heeft Nintendo met dik tien miljard dollar aan financiële middelen genoeg geld om de komende twintig jaar Virtual Boys naar de maan te schieten zonder failliet te gaan. Nou is het natuurlijk wel zo dat investeerders er niet vrolijk van worden wanneer er meer geld uit de Nintendofabriek rolt dan er binnenkomt. Toch zal Nintendo de Wii U heus niet eerder de winkel uit halen, dat zou voornamelijk klanten boos maken en het imago ook geen goed doen. En al is de gamepadconsole niet de best verkopende console, wat betreft kwaliteitsexclusives draait het beestje beter dan de concurrentie. Bovendien is de timing van de aankondiging van de NX eigenlijk helemaal niet sneller dan normaal. Kijk je naar de geschiedenis van Nintendo, dan merk je dat de NX prima in de Nintendo Tijdlijn™ past. Ziedaar Nintendo ‘dramatisten’, een illustratie:Of er nu een wild succesvolle Wii is, of een cultklassieker zoals de Gamecube, tussen al deze consoles zit een tijdsperiode van gemiddeld vijf jaar. Mocht de Nintendo NX in 2016 een preview krijgen en in 2017 uitkomen, dan is deze 2,5 jaar in het leven van zijn voorganger aangekondigd (net als de Wii) en komt de console rond het vijfde jaar uit (net als de Wii). De timing van de NX is niet zo gek in de Nintendo Tijdlijn™, dus de recente aankondigingen dan ook niet. Toch reageert menig gamer alsof het een teken is dat de Wii U dood is. Misschien heeft de lange Xbox 360/PS3 generatie ervoor gezorgd dat we een vijfjarige cyclus ineens ervaren als superkort. Ook zorgt de enkele Wii U game per maand er vast voor dat gamers zich afvragen of Nintendo’s hoop voor de console wat is ingezakt. Hoe je de aankondiging van de NX ook interpreteert, alles past in de vijfjarige Nintendo-cyclus.

De Nintendo-cyclus
Het is bijna een eigen theorie waardig, de manier waarop wilde innovatie en gematigd succes elkaar afwisselen bij Nintendo. Elke keer als er een innovatieve console uitkomt, een ahum ... ’gamechanger’ (mijn excuses), is de opvolger een minder risicovolle evolutie daarvan. Geef je de consoles een denkbeeldig nummer, dan zijn de oneven consoles iconisch en vernieuwend, terwijl de even nummers meer ... een verfijning zijn. Zo zorgde de NES (#1) voor een gamingrevolutie na de grote gamingcrash. Vervolgens wordt de N64 (#3) herinnerd als de grootvader van vele moderne 3D-genres, zoals console-shooters en 3D-platformers, en startte de Wii (#5) die gekke motioncontrol hype. De SNES, Gamecube en Wii U zijn ook allemaal geweldige machines, maar tegelijkertijd een veilige verbetering op hun directe voorganger. De SNES is in elk opzicht een verbeterde NES. De NGC is net als de N64 een 3D-platformer koning met goede graphics, een afwijkend opslagmedium en een maf vormgegeven controller. En de Wii U is stiekem een HD Wii met wederom een bijzondere vorm van input. Allemaal misschien wat ongenuanceerd, maar toch lijkt het er echt op dat Nintendo steeds van zijn fouten leert en met elke oneven console alles op zijn kop zet. Als je het niet gelooft van mij, luister dan naar Iwata. In een recent interview gaf hij aan te willen verrassen met de Nintendo NX en zei hij zelf: ‘‘if you only expand upon existing hardware, it’s dull’’.Dat er een cyclus is van een grandioos Nintendo systeem, gevolgd door een evolutionair broertje alvorens Nintendo het roer weer volledig omgooit, is een soort magische cyclus der innovatie die geen ander nadoet. Kijkend naar de geschiedenis wordt de NX zeker geen spoedkind, wel weer iets onverwachts vernieuwends. De geruchtenmolen heeft het daarbij over Virtual Reality (VR), omdat Iwata sprak van ‘immersiveness’ en er is, gezien de console/handheld ontwikkeldivisies zijn gefuseerd, ook veel speculatie over een mogelijke hybrideconsole. Hoe dan ook, de ervaring leert dat het extreem lastig is precies te voorspellen wat Nintendo gaat doen, maar dat angstzaaien na een mild succesvolle console vaak wordt opgevolgd door een innovatiebom voor de gamingindustrie. Als de consolecyclus wordt voortgezet dan is de NX, net als de vorige oneven genummerde consoles, een bijzondere console die ongeveer vijf jaar na de vorige uitkomt. ‘Usual business’ dus voor Nintendo en geen reden tot paniek.

Keep calm and game on
Voordat we gaan dromen en speculeren over een VR Metroid volgend jaar, of een console/handheld Pokémon hybridegame; de Nintendo NX is nu niets meer dan een bevestiging dat Nintendo een plan heeft voor de toekomst. Eentje die de komende paar jaar waarschijnlijk om de huidige vreemde eend zal draaien: de Wii U. Stiekem houd ik heel veel van die maffe even genummerde tussenconsoles zoals de Gamecube en de Wii U. Het zijn een soort ‘fanservice’ machines met niet al te veel games, maar wel unieke games zoals Metroid Prime of Super Mario 3D World. En met een nieuwe Zelda en Starfox in het verschiet, houd ik het nog wel even uit tot de Nintendo NX er is in 2017. Mits mijn theoretische Nintendo Tijdlijn™ klopt natuurlijk.

Geplaatst door Martijn Hamerling op 02-04-2015
Aantal keer bekeken: 7967

Laatste reacties

avatar van Crazymax
Crazymax ( 1811 ) 02-04-2015 17:12
Ik ben benieuwd! Ik heb en hou al sinds m'n 7e verjaardag Nintendo consoles in huis en zal dat ook wel zo blijven.
avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 02-04-2015 17:43
Rol: Toevoeg Moderator
En we doen net of de Virtual Boy nooit gebeurt is. ~Nintendo
avatar van Jorden1506
Jorden1506 ( 376 ) 02-04-2015 18:35
Quote:
En we doen net of de Virtual Boy nooit gebeurt is. ~Nintendo

Nintendo Nederland heeft er wel eentje op kantoor staan alleen zonder games :&apos
avatar van Malistix
Malistix ( 1349   2) 02-04-2015 18:59
ze hebben aangegeven te willen concureren met de ps4. ik ben benieuwd.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 02-04-2015 19:04
Ben heel erg benieuwd. Er is geen enkele console waarbij de verbondenheid tussen consolehardware en games zo prominent aanwezig is als bij Big N. Kan dat zelf alleen maar toejuichen en hoop dat Nintendo nog lang op het strijdtoneel aanwezig is.
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 02-04-2015 19:20
Quote:
de aandelen zijn zowaar 26 procent gestegen sinds deze aankondiging (had ik het maar zien aankomen ... )


Haha, na de tweede dag stonden mijn aandelen (inclusief winst Dollar) meer dan 100% in de plus, nu is dat na winstneming 70%

Ik dacht bij het kopen van de aandelen de verkopen kunnen aantrekken of Nintendo komt met zijn rug tegen de muur te staan en gaan mobile of multiplatform.
Mijn koersdoel ligt tussen de 30 en 50 Dollar.

Wat ik heel erg raar vond is dat er nooit heel nadrukkelijk verteld is dat alle randapparatuur van de Wii backwards compatible is op de Wii U vooral ouders van kinderen denken aan hun portemonnee

IK ben 33 en heb twee kinderen toevalig weet ik alles maar heb het in mijn vriendenkring vaak moeten uitleggen, zelfs in winkels dat de verkoper en de klant van niets wisten heb ik het en paar keer moeten vertellen BEETJE RAAR VAN NINTENDO!
avatar van WiiUPremiumPack
WiiUPremiumPack ( 528   1) 02-04-2015 19:44
Quote:
[..]

Nintendo Nederland heeft er wel eentje op kantoor staan alleen zonder games :&apos

Dit kan ik bevestigen
avatar van Deckers
Deckers ( 242   3) 02-04-2015 19:53
zou het nog altijd te overwegen zijn de aandelen te kopen? :p
heb net die van EA verkocht
avatar van Maanwel
Maanwel ( 555 ) 02-04-2015 20:00
Quote:
[..]

Dit kan ik bevestigen


Zo saai als het kantoor er van buiten uit ziet, zo vet is het van binnen!
avatar van Doodgraver
Doodgraver ( 600 ) 02-04-2015 22:56
Zou cool zijn als ze daadwerkelijk kunnen concureren met de PS4 en de XONE. Dat zou dan een mooie tijd kunnen worden voor gamers.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24288   98) 02-04-2015 23:30
Quote:
Zou cool zijn als ze daadwerkelijk kunnen concureren met de PS4 en de XONE. Dat zou dan een mooie tijd kunnen worden voor gamers.

Weet niet wat je zo positief daar aan zou vinden? Nintendo is atm de enige die nog enigzins innoveert. Dus als je nog meer softwarematige eenheidsworst wil dan kun je inderdaad hopen op een concurrerend systeem tov PS4 en Xbox One.

Voor mij zijn deze 2 gescheiden platformen prima en dat zorgt voor wat diversiteit in de games die ik kan spelen want ik pluk van alle platformen wat mee nu
avatar van Doodgraver
Doodgraver ( 600 ) 03-04-2015 00:57
Quote:
[..]

Weet niet wat je zo positief daar aan zou vinden? Nintendo is atm de enige die nog enigzins innoveert. Dus als je nog meer softwarematige eenheidsworst wil dan kun je inderdaad hopen op een concurrerend systeem tov PS4 en Xbox One.

Voor mij zijn deze 2 gescheiden platformen prima en dat zorgt voor wat diversiteit in de games die ik kan spelen want ik pluk van alle platformen wat mee nu


Concurreren met Sony en Microsoft wil niet zeggen dat ze niet met iets inovatiefs kunnen komen. Nintendo is veel meer op jonge kinderen gericht dan Sony en Microsoft. Als ze wat meer energie insteken in de "oudere" generaties, zouden ze best goed kunnen concurreren en toch iets anders op de markt brengen.
avatar van AknoWWillie
AknoWWillie ( 2037 ) 03-04-2015 01:21
Quote:
[..]

Nintendo Nederland heeft er wel eentje op kantoor staan alleen zonder games :&apos


Amateurs, ik heb zelfs Mario Tennis voor de VB dubbel. Ze mogen me bellen, dan kom ik wel even bij ze op kantoor langs en mogen ze hem hebben... :'-)
Quote:
Nintendo is veel meer op jonge kinderen gericht


Vergeet niet dat Nintendo de kinderen van het verleden heeft. Een hele grote groep nu tussen ruwweg de 30 en 40 die opgegroeid is met de Nes en Snes. Deze infecteren dan weer hun kinderen op zn tijd met het Nintendo virus.

De Xbox is daarvoor gewoon te jong, en de Playstation iets later dan begonnen dan Nes/Snes heeft dit ook wel iets, maar toch denk ik niet dat de Playstation vroeger het kiddy karakter had waardoor fans blijven hangen.
avatar van Xiomata
Xiomata ( 511 ) 03-04-2015 04:19
Nintendo is een beetje raar bezig imo, nu opeens toch maar een next gen console? Ze lopen een beetje achter de concurrentie aan.
Het is te hopen dat ze met iets zeer speciaals komen met de Nintendo NX als ze willen concurreren tegen de PS4 en XBone, anders word het net zo'n flop release als de Wii-U vermoed ik.
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14308 ) 03-04-2015 07:44
De Wii U heeft zeker een levensduur van een jaar of 10. Makkelijk! Als ze dan dus nu al iets anders gaan doen, dan vind ik dat een beetje balen want dan zullen ze zich uiteraard minder gaan focussen op de Wii U. Als ze dan ook nog eens naar de smartphone komen e.d terwijl Nintendo gewoon knappe consoles heeft en hoort te maken i.p.v een betaald spelletje via je smartphone, dan denk ik dat ik er een beetje klaar mee ben. Als ze vervolgens Zelda ook nog uitbrengen op de nieuwe console i.p.v de Wii U dan breekt mijn klomp echt. Niet dat ik klompen heb, maar het gaat om het idee. Dan stop ik misschien wel met Nintendo kopen.
Maar goed, we wachten het wel af wat de toekomst gaat brengen.avatar van ShadyAce
ShadyAce ( 1228 ) 03-04-2015 08:56
Quote:
De Wii U heeft zeker een levensduur van een jaar of 10. Makkelijk! Als ze dan dus nu al iets anders gaan doen, dan vind ik dat een beetje balen want dan zullen ze zich uiteraard minder gaan focussen op de Wii U. Als ze dan ook nog eens naar de smartphone komen e.d terwijl Nintendo gewoon knappe consoles heeft en hoort te maken i.p.v een betaald spelletje via je smartphone, dan denk ik dat ik er een beetje klaar mee ben. Als ze vervolgens Zelda ook nog uitbrengen op de nieuwe console i.p.v de Wii U dan breekt mijn klomp echt. Niet dat ik klompen heb, maar het gaat om het idee. Dan stop ik misschien wel met Nintendo kopen.
Maar goed, we wachten het wel af wat de toekomst gaat brengen.

(picture)

(picture)


Die 10 jaar weet ik niet, ik weet wel dat we nog genoeg vette games gaan krijgen op de WiiU om dat ding z'n eenmalige investering van 200 euries meer dan waard te maken. Ik weet dat er heel verschillende meningen over de WiiU zijn, zelf vindt ik het een mooi apparaat, niet super vernieuwend, maar voor de budgetgamer zonder overige consoles heeft het ding genoeg power om bijvoorbeeld een AC:Black Flag of Batman: Arkham City leuk op te kunnen draaien en daarnaast voor mij als old skool Ninty fan zien mijn favoriete Nintendo IP's er mooier uit dan ooit! Het is geen vergelijken met een PS4/XBone, maar dat is ook nooit het doel geweest van Nintendo volgens mij
De gamepad had ik van te voren m'n twijfels over maar blijkt ook gewoon erg leuk te werken

Waar Nintendo nu weer mee gaat komen geen idee, ik heb ergens het idee dat er wel weer iets nieuws gaat komen van hun kant af, daarnaast zou ik het ook geweldig vinden als Nintendo een console gaat uitbrengen die qua power op gelijke voet kan concurreren met PS4/XBone, niet dat ik een GTA V op de nieuwe Nintendo zou willen spelen Daar heb ik dan wel weer gewoon de PS4 voor, Maar met oog op de toekomst zou het natuurlijk wel gaaf zijn als ze een immense Mario of Zelda wereld kunnen creëren die er groter en gedetailleerder als ooit uit ziet, en dat ze met deze nieuwe console ook de rest van de jaren van de 'Next Gen' generatie goed mee kunnen komen. Maar wat de nieuwe console ook gaat brengen, ik ben ervan overtuigd dat het de Nintendo games zijn die ervoor zullen zorgen dat ook die console weer een succes word
avatar van Thetick
Thetick ( 133 ) 03-04-2015 09:04
Ik vermoed dat nx een soort playstaton home is, waar je makkelijk nintendo zijn eshop games kan spelen en die linkt naar miiverse en de nieuwe mobiele tak. Een opvolger van wii u is niet onwaarschijnlijk, maar ik denk dat die aankondiging pas op e3 in 2016 komt.
avatar van Dja
Dja ( 304 ) 03-04-2015 09:40
console>handheld>console>handheld>console>handheld

Of het is een handheld, of een nieuwe online platform
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 03-04-2015 10:07
Rol: Community event manager
Het is geen online platform, maar een dedicated gaming device die enkel genoemd werd om te laten zien dat ze zich niet op mobile gaming gaan richten - maar ook nog steeds core devices in ontwikkeling hebben voor de toekomst.

(Volgens een interview met Iwata... ergens, te lam om bron op te zoeken - gebruik zelf google maar.)

Maar goed - volgend jaar meer informatie. De wii U was bedacht in 2008, voor het eerst genoemd in april, 2011 voor het eerst getoond op E3 2011 en kwam pas 1,5 jaar later - eind 2012 - uit.

Dat betekent dat we nog zo'n 2,5 jaar met de huidige apparaten moeten doen.
avatar van Pug205GTi
Pug205GTi ( 4840 ) 03-04-2015 10:43
Geen probleem mee, Wii U draait nog steeds lekker en met de aankomende games (Splatoon en Yoshi) draait dat ding nog wel lekker door. Ben wel erg benieuwd hoe dat nieuwe ding eruit komt te zien.
avatar van Dja
Dja ( 304 ) 03-04-2015 15:47
Quote:
Het is geen online platform, maar een dedicated gaming device die enkel genoemd werd om te laten zien dat ze zich niet op mobile gaming gaan richten - maar ook nog steeds core devices in ontwikkeling hebben voor de toekomst.

(Volgens een interview met Iwata... ergens, te lam om bron op te zoeken - gebruik zelf google maar.)

Maar goed - volgend jaar meer informatie. De wii U was bedacht in 2008, voor het eerst genoemd in april, 2011 voor het eerst getoond op E3 2011 en kwam pas 1,5 jaar later - eind 2012 - uit.

Dat betekent dat we nog zo'n 2,5 jaar met de huidige apparaten moeten doen.
Het is jammer hoe velen het uit context halen. Kan soms niet geloven hoe de gemiddelde blogger of vlogger zo achterlijk overkomen. Maar nintendo is niet een bedrijf dat reageert op achterlijk gegenereerde geruchten. Aan de ene kant begrijp ik ze wel, maar aan de andere kant zou het misschien soms verstandiger zijn(of misschien niet).

Dat gezegd te hebben, steun ik dat nintendo "schijt" heeft aan deze niet al te slimme luien.
avatar van Muskusrat
Muskusrat ( 72 ) 05-04-2015 08:10
Als ze maar een x86 architecteur nemen zoals de Xbox en PS, anders kun je 3rd party support nu al op je buik schrijven. Games worden te deur om even te porten naar een ander platform, porten van spellen wordt anders veel te deur.
avatar van Malistix
Malistix ( 1349   2) 05-04-2015 09:31
Quote:
Als ze maar een x86 architecteur nemen zoals de Xbox en PS, anders kun je 3rd party support nu al op je buik schrijven. Games worden te deur om even te porten naar een ander platform, porten van spellen wordt anders veel te deur.


ze gebruiken al jarenlang amd gpu's en ibm cpu's het zou mij niet verbazen als ze naar amd lopen en zeggen, ok jullie maken de xbox one en ps4 apu's (CPU+GPU) maak er maar 1 voor ons die sneller is. want amd ontwikkeld die technologie ook alleen maar door. als ze dat doen is het heel makkelijk third party support te krijgen, kan de console nogsteeds rond de 400 eur grens of goedkoper worden én zou het wel eens de sterkste console kunnen zijn op graphics vlak wat nintendo als game bedrijf weer kan laten doen wat ze goed doen, mooie games maken. Alleen doen ze het nu niet alleen maar met support van de rest van de game industry.

Enige nadeel is dat er al meerdere malen is gezegt dat microsoft deze generatie lang niet zo lang wil houden als de xbox360 en ps3 en er rond 2018 al een opvolger kan zijn, dan worden de lifecycles van nintendo apparaten, net als de wii u, misschien wel 2x heel kort, dat zou jammer zijn.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2110 ) 05-04-2015 14:07
Quote:
Als ze maar een x86 architecteur nemen zoals de Xbox en PS, anders kun je 3rd party support nu al op je buik schrijven.

Dat is onzin. De gemakkelijkheid om te porten heeft niets te maken met third party support.

Daarbij, ze gebruiken tegenwoordig allemaal engines. Als bijvoorbeeld Unreal hun engine port is er amper nog werk.

Persoonlijk wil ik ze zien verder doen met de PowerPC-architectuur, want de x86-architectuur is een aan elkaar gelijmd vierkant wiel.
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 1924 ) 06-04-2015 11:26
Ik wacht rustig af tot ik Mario en Zelda op mijn Playstation 6 kan spelen
Laat ze maar lekker software maken. Daar zijn ze wél goed in.
avatar van Dja
Dja ( 304 ) 06-04-2015 11:29
Quote:
Ik wacht rustig af tot ik Mario en Zelda op mijn Playstation 6 kan spelen
Laat ze maar lekker software maken. Daar zijn ze wél goed in.
Ah je hebt console preferenties. Niks mis mee maar je mist wel heel wat met die mentaliteit. Ik gun het je van harte om vele van de zeer sterke exclusieve ervaringen te kunnen ervaren, maar je gaat wel heel lang wachten.

Ik zou ze voor geen goud willen missen overigens. Het is indrukwekkend hoe nintendo met gameplay alleen een gevoelig snaar kan raken.
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 06-04-2015 14:49
Quote:
[..]
Ah je hebt console preferenties. Niks mis mee maar je mist wel heel wat met die mentaliteit. Ik gun het je van harte om vele van de zeer sterke exclusieve ervaringen te kunnen ervaren, maar je gaat wel heel lang wachten.

Ik zou ze voor geen goud willen missen overigens. Het is indrukwekkend hoe nintendo met gameplay alleen een gevoelig snaar kan raken.


Al heb ik wel het idee dat Nintendo niet alleen bezig is met het NX project, volgens mij hebben ze een onbekende partner.