Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column: Van Couch co-op naar Tabletop

Sinds mijn vierde speel ik al games. Het begon allemaal toen ik bij iemand van school de Nintendo Entertainment System uitprobeerde. We speelden vaak na schooltijd diverse games, van Super Mario Kart tot de Turtles en later (stiekem) Doom op de pc op zolder. Ik was nog vrij klein, dus voor mij waren sommige spellen enorm moeilijk. Zo vond ik het altijd leuk om met de Turtle auto te rijden, maar om daar te komen had je wel wat vaardigheden nodig! Meestal haalde iemand anders dan de lastige levels, zodat ik mij vervolgens kon vermaken met de Turtlewagen. Je had toen nog geen GTA en dergelijke waar je lekker in rond kon rijden, dus ik vermaakte me hier prima mee.


De couch co-op in volle glorie

Naarmate ik ouder werd speelde ik vaak games die je samen met vrienden kon spelen, de welbekende couch co-op games. Zo heb ik bijvoorbeeld de Teenage Mutant Hero Turtles II helemaal grijs gespeeld. Samen spelen bleef door de jaren heen terugkomen in de vorm van games als Golden Eye, Perfect Dark, Timesplitters 2, Mario Kart en nog veel meer.


n de Gamecube-tijd organiseerden we zelfs avonden waarbij we bij iemand bleven slapen en probeerden de gehele nacht door te gamen. Het Gamecube-tijdperk was sowieso al een gouden periode voor de couch co-op spellen. Ik heb zo vaak Mario Party gespeeld dat ik minimaal drie lamme controllers heb liggen. Of wat te denken van Monkey Target uit Super Monkey Ball? Ook co-op avonturen werden niet vergeten zoals The Legend of Zelda: Four Swords en zelfs Final Fantasy Crystal Chronicles voor de langere sessies. Bussen Pringles en andere versnaperingen mochten natuurlijk niet ontbreken en zo vlogen de game avonden voorbij.

Wie kent Boom Street voor de Wii?
In mijn studententijd werd de Gamecube ingewisseld voor de Wii en de Xbox 360. Naast FIFA kwamen er ook meer obscuurdere titels voorbij. Heb je bijvoorbeeld ooit wel eens van Boom Street gehoord? Boom Street is bizar. Het is een soort Monopoly meets Mario Party meets Dragon Quest meets de aandelenmarkt. Eh, wat? Juist ja!

De karakters varieerden van Mario en Peach tot Slime en Platypunk uit Dragon Quest. Net als bij Mario Party heb je een speelbord en op dit speelbord zitten, gelijk aan Monopoly, straten die je kunt kopen. Het doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen uit je straten met huizen en hotels erop. Hoe meer straten je hebt, hoe groter de huizen die je op jouw straat kan bouwen en hoe duurder het wordt voor iemand om erop te landen. Het ging nog verder dan dat, want je had ook mini-games én er waren zelfs aandelen van woonwijken die je kon kopen. Handig wanneer je verwachtte dat iemand flink in die wijk zou gaan investeren. Het is jammer dat deze knotsgekke game nooit naar de Wii U of Switch is gepoort, want grafisch heeft deze game de tand des tijds helaas niet echt doorstaan.


De charme van de couch co-op
Couch co-ops zijn briljant omdat je samen plezier beleeft in dezelfde kamer. Er zit spanning in en bergen en dalen wisselen elkaar in snel tempo af. Gelukkig zijn er nog zeker mooie Indie-titels die deze tijden doen herleven. Denk aan Rocket League, of Runbow en natuurlijk is FIFA er nog steeds om de nodige potjes mee uit te vechten. Daarnaast komt Nintendo natuurlijk binnenkort met Super Mario Party, Super Smash Bros en is recent Mario Kart Deluxe uitgekomen. Toch is het allemaal niet meer zoals vroeger. Ik zou bijvoorbeeld niet zo snel een groep vrienden uitnodigen om een nachtje door te halen met een Indie-titel; omdat die naar mijn gevoel te klein zijn om een gehele avond te dekken.

Inmiddels heeft bij de meeste games splitscreen multiplayer plaatsgemaakt voor een online component. Begrijp me niet verkeerd, daar is helemaal niets mis mee. Het is juist super dat je nu een multiplayer game kunt spelen met vrienden waar en wanneer jij het zelf wilt. Als iemand wil aansluiten kan die dat doen vanuit zijn of haar eigen luie stoel. Maar toch mist dat gevoel van met vrienden een avondje doorhalen, waarbij al joelend en schreeuwend mooie herinneringen worden gecreëerd die je nog lang blijven heugen.


Van couch co-op naar coöperatieve tabletop
Bordspellen hebben veelal het stigma dat ze saai zijn. Wat is er nu zo leuk aan een Yahtzee of Scrabble? De tijd heeft echter niet stilgestaan en bordspellen zijn een stuk verder doorontwikkeled.  Daarnaast zijn sommige typen bordspellen dichterbij een game ervaring dan ooit tevoren. Sterker nog, sommige bordspellen zijn zelfs gebaseerd op gamefranchises, ook al komt dat niet altijd even goed uit de verf.

Denk bijvoorbeeld aan Dark Souls: The Boardgame die je alleen of samen met vier vrienden kunt doorspelen. Ieder Dark Souls-fanaat herkent direct de miniaturen die voorbij komen van bijvoorbeeld Ornstein en Smough tot The Dancer. De gevechten naderen ook de moeilijkheidsgraad van de game, dus voor wat dat aangaat is er aan realisme geen gebrek. Het enige nadeel is dat ze zo druk bezig geweest zijn om het spel na te bootsen, dat het aantal scenario’s karig is. Ook lijkt het alsof ze vergeten zijn om een lopend verhaal in het spel te verwerken. Nu zul je Dark Souls sowieso niet direct oppakken vanwege het verhaal, maar na zes uur bezig te zijn het spel uberhaupt te begrijpen, verwacht je toch iets meer diepgang. Dark Souls: The Boardgame is daarom niet 100% geslaagd, maar voor fans is het zeker vermakelijk door het feest van herkenning, het toont in ieder geval hoe dichtbij bordspellen bij games zijn gekomen.

De meest geslaagde bordspellen zijn spellen die wel doen denken aan games qua speelstijl, maar niet vastzitten aan de regels van een specifieke gamefranchise. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde coöperatieve bordspellen.


Samenwerken met vrienden binnen bordspellen
Een spel waar ik bijvoorbeeld momenteel mee bezig ben is De Legenden van Andor. De Legenden van Andor speelt zich af in een thema dat enigszins vergelijkbaar is met The Witcher. Met 2 tot 4 spelers doorloop je verschillende Legendes in een bosrijke omgeving. Je verzamelt wapens, vecht tegen monsters en beschermt de burcht. Als je eenmaal verder speelt, verstrijkt de tijd ook op het bord en breekt overal de pleuris uit. Dat alles onder het genot van een biertje of andere versnapering, terwijl je met zijn allen discussieert hoe je in hemelsnaam uit deze situatie kunt komen.

Het ijzersterke aspect aan dit spel is dat je slechts twee pagina’s hoeft door te lezen aan uitleg en vervolgens direct aan de campagne kunt beginnen. De rest wordt je uitgelegd en aangeleerd tijdens het spelen. De eerste missie is lopen, kijk het voelt al bijna als een gametutorial. Je weet wel van die ‘beweeg nu je camera hier en hier en hier’ tutorials.

De spanning, de samen behaalde successen en verliezen, het voelt echt vergelijkbaar met hoe het vroeger bij een potje Golden Eye was, alleen in plaats van op de bank zit je nu aan tafel en in plaats van tegen elkaar, werk je nu samen. Misschien trekt het me wel omdat ik ook wat ouder wordt, dan kan zeker. Maar ik geloof dat er in coöperatieve bordspellen voor iedereen die van games houdt wel een bepaald spelelement zit, dat het gewoon leuk maakt om te spelen.


De Legenden van Andor is slechts een voorbeeld, die een goede introductie biedt tot dit genre. Daarnaast is de prijs van € 35,99 schappelijk voor de vijf legendes die het eerste avontuur bevat.
Vergelijkbare spellen zijn Charterstone, waarbij losse campagnes aan elkaar gerijgd worden en waarbij je dus items, wapens etc. die je in een campagne hebt verzameld, meeneemt naar het volgende avontuur; net als bij een game.

Crème de la crème dit jaar is Gloomhaven dat meer dan 80 missies bevat en waarin je gedurende het avontuur meer karakters ontgrendeld. Welke dat zijn weet je nog niet, want alle karakters en bonusitems zitten per missie in doosjes verpakt. Gaandeweg tijdens het spelen ontgrendel je dus als het ware meer karakters en speelmogelijkheden. Tot slot zijn er ook andere coöperatieve thema’s. Ben je bijvoorbeeld van fan van The Walking Dead? Dan is Dead of Winter misschien wel wat voor jou. Een spel waarin je met zijn allen een horde zombies moet zien tegen te houden. Geheid dat er de eerste keren dat je het spel speelt iemand wordt opgevreten, maar dat terzijde. Ook Mansions of Madness, waarbij je samen moet kijken wat er in een groot huis aan de hand is, is in dit genre overigens supergaaf. Mansions of Madness werkt zelfs met een app die gebeurtenissen op het speelveld combineert met puzzels en raadsels in de app. De spellen die ik tot nog toe hier noem zijn avonturen die minimaal een uur duren per campagne. Wil je iets simpelers, dan kan je bijvoorbeeld Codenames eens proberen, waarbij je met zijn allen als twee groepen spionnen speelt en een ronde niet langer dan 15 minuten duurt. Er is nog veel meer, maar het geeft je een idee dat er tegenwoordig veel meer is dan Yahtzee en Scrabble.


Waar te beginnen?
Stel dat het je wel wat lijkt om een spel te proberen. Dan is het niet altijd even gemakkelijk om te weten te komen waar te beginnen. Er is tegenwoordig namelijk zoveel op te markt. Tegelijkertijd is nieuws sporadisch en zijn er geen releaselijsten zoals bij games. Een goede bron is Boardgamegeek, die je kan helpen met hun uitgebreide lijsten om te zien welke spellen goed zijn. Verder zijn de recensies van Shut Up and Sitdown aanraders om eens doorheen te browsen, al is het maar vanwege de Britse humor.

Ook hebben we een tijdje terug natuurlijk Budgetspelen in het leven geroepen, waar je de beste prijzen kunt vinden en tips welke spellen volgens ons aan te raden zijn. Check bijvoorbeeld de special van een tijdje terug over de Top 5 Meest toegankelijke Co-i-pspellen. Bordspellen vervangen games zeker niet, maar ze kunnen wel een avond vullen met vergelijkbaar plezier.

Overigens heb ik zelf ook ontzettend veel plezier met games als FIFA of Rocket League en God of War heb ik recent eindelijk afgerond. Mis jij de couch co-op games ook, of heb je nog een paar favorieten? Heb je ooit zelf wel eens een coöperatief bordspel gespeeld of heb je een andere manier gevonden als goed alternatief voor een couch co-op avondje? Lijkt het je wel wat om zo’n bordspel te proberen, of interesseert het je juist totaal niet? Laat jouw gedachten horen in de comments!

Geplaatst door Yorn Soeteman op 09-08-2018
Aantal keer bekeken: 5195

Laatste reacties

avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 179 ) 09-08-2018 08:33
Zooooo herkenbaar ik mis die tijd wel als ik dit soort stukken lees. Ik ga mij zeker in een aantal van de genoemde spellen verdiepen.
Leuk geschreven!
avatar van ThaDanus
ThaDanus ( 2190 ) 09-08-2018 08:46
Ben met wat vrienden bezig met Gloomhaven, maar dat duurt wel een avondje voordat je alles goed doorhebt. Wel een hele vette ervaring, het duurt echt maanden voordat je door alle content heen bent, dus de aanschafprijs wel dubbel en dwars waard.
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 09-08-2018 08:53
Ho ho ho ho! Zit ik een lekker stukje over videospelletjes te lezen, gaat het opeens over bordspellen! Dat is bijna even subtiel als Palpatine een praatje zit te maken met Anakin en vervolgens over de Dark Side begint. Ik heb jou wel door Yrn!

Was leuk om te lezen. Nintendo is wel de plees toe bie voor couch co-op, en online doet die het even sterk. Na de Smash Direct van gisteren heb ik enorm zin om weer honderden uren te steken om lokaal en globaal te spelen.

En over de bordspellen; Ik vind ze leuk om te spelen, maar ik zal er nooit geld in steken om er kasten vol van te krijgen. Nu heb ik een dochter die regelmatig wel een bordspelletje wilt spelen (van de standaard 'Muizenval' tot de wat meer obscuurdere 'De Betoverde Toren'. Ook Kinder Monopoly doet het erg goed aan tafel) en dat is altijd een half uurtje vermaak voor iedereen. Behalve Monopoly natuurlijk. Dat is in echt geen enkel vorm leuk.
avatar van Dynaw
Dynaw ( 7992   1) 09-08-2018 09:11
De local co-op games op Steam zijn ook bij uitstek geschikt voor een couch co-op avondje o.i.d. Tenminste, als je in bezit bent van een Steam link. Ik heb er zelf een aangeschaft tijdens de laatste summer sale voor 3 euro en wij hebben er nu groot plezier van.
avatar van Chansadres
Chansadres ( 80 ) 09-08-2018 09:52
Ik dacht bij tabletop eigenlijk aan arcade kasten
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 215 ) 09-08-2018 10:07
Quote:
De local co-op games op Steam zijn ook bij uitstek geschikt voor een couch co-op avondje o.i.d. Tenminste, als je in bezit bent van een Steam link. Ik heb er zelf een aangeschaft tijdens de laatste summer sale voor 3 euro en wij hebben er nu groot plezier van.

Welke dan?

En ja, ik mis ook couch Coop. Er zijn op PS4 te weinig leuke spellen om met vier man op d bank te doen. Waar ik ook niet bij kan is dat de laatste CoD die je met vier man splitscreen kan spelen BO3 is. Wie wil er nu in godsnaam 1v1 CoD spelen?! Gemiste kans en telt zeker mee in mijn besluit een spel niet aan te schaffen.
avatar van MrFit
MrFit ( 669 ) 09-08-2018 11:24
Geen misselijke prijzen voor die bordspellen zeg. Dat Gloomhaven is bij de goedkoopste aanbieder 140,00 en via Bol zelfs 170,00. Dat zijn niet echt prijzen waarvan je zegt ik ga eens kijken of dat spel van het jaar wat voor mij is.
avatar van Stefh
Stefh ( 179 ) 09-08-2018 14:24
Je suggereert wel een beetje met de intro dat je Mario Kart op de NES speelde. Verder leuk stuk.
avatar van Yrn
Yrn ( 4085   5) 09-08-2018 14:33
Rol: Administrator
Quote:
Geen misselijke prijzen voor die bordspellen zeg. Dat Gloomhaven is bij de goedkoopste aanbieder 140,00 en via Bol zelfs 170,00. Dat zijn niet echt prijzen waarvan je zegt ik ga eens kijken of dat spel van het jaar wat voor mij is.


Misschien goed om met de Legende van Andor te beginnen voor ongeveer 4 tientjes, dan kan je zien of het wat voor je is. :-)
avatar van Iersmeisje
Iersmeisje ( 258   1) 09-08-2018 16:01
Leuk bordspellen! En dan nog coop bordspellen ook.
Er zijn wel meer goedkope instappers in dat genre, bijvoorbeeld Pandemie. Niet zo verhalend met allerlei missies, maar wel coop. Verboden Eiland is ook een niet zo'n duur voorbeeld. Verder nog: Alcatraz, Arkham Horror, Flash Point: Fire Rescue.
avatar van Egg Citizen
Egg Citizen ( 474   1) 09-08-2018 16:17
Nog een coperatief bordspel dat redelijk wat gamers wel zou aanspreken, is Mechs vs. Minions... een spel dat zich afspeelt in het universum van League of Legends, inclusief bijvoorbeeld karakters als Tristana, Heimerdinger en Ziggs en de Minions uit LoL.

Echter heeft die wel weer een prijskaartje van 80 euro... maar wel erg mooi en goed gedaan, inclusief geluidsfragmenten online om het verhaal nog leuker te maken!
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 1637   3) 09-08-2018 16:37
Bordspellen doe ik nooit, maar couch coop blijft toch altijd leuk.
De ps4 had maar weinig spellen met lokale coop helaas, op de Xbox One heb ik na een jaar al meer keuze. En anders altijd nog de 360 bc spellen.
En natuurlijk die NES en SNES mini, heerlijke nostalgie! En blijkbaar goedkoper dan sommige bordspellen.
avatar van Stidjen
Stidjen ( 171 ) 09-08-2018 18:46
Ik speel tegenwoordig graag Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island. Het is een cop, maar ik speel hem voornamelijk solo. Dat is vaak het voordeel van cop-games; je kunt ze ook solo spelen als er geen vrienden voorhanden zijn. Heerlijk sfeervol, uitdagend, en spannend. Ik speel tegenwoordig veel op deze manier - solo. Ik ben er zelfs een blog over begonnen. Vind het heerlijk om met een bordspel te ontspannen, zeker als ik de hele dag achter een scherm heb gezeten
avatar van Ice-T
Ice-T ( 391 ) 09-08-2018 20:02
Zelf paar keer gloomhaven gedaan. Supervet spel, echt een dikke coop rpg. Enige nadeel is dat de karakters niet gekleurd zijn. Maar gelukkig heeft een vriend als hobby die schilderen en dat voegt toch wel veel toe aan de ervaring.
avatar van Crazymax
Crazymax ( 1811 ) 11-08-2018 09:30
Hanabi is altijd leuk om coop te spelen, ook hebben wij One Deck Dungeon dat ook een leuke 2-p game kan zijn. En dan is er natuurlijk nog Heroquest Maar de meeste spellen die we in huis hebben zijn geen coop.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 11-08-2018 09:45
Quote:
[..]

Welke dan?


Groot aantal indie games en ports die nog gewoon local multiplayer hebben. Bijvoorbeeld de rayman games, slap city, stardew, teveel om op te noemen eigenlijk. Koop wat goedkoope wired 360 controllers en je bent set.

Ik ben zelf altijd een groot fan van couch multiplayer geweest. Het is veel leuker en gezelliger dan online ooit kan zijn. Helaas is het lastig mensen te vinden hier die intresse hebben een avond te gamen nu ik wat ouder ben. Zeker als het geen fifa of cod is.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 11-08-2018 15:36
Rol: Community event manager
Nice. Leuke column om te lezen!
avatar van Koen
Koen ( 2994   1) 11-08-2018 16:45
Quote:
Nintendo is wel de plees toe bie voor couch co-op, en online doet die het even sterk. Na de Smash Direct van gisteren heb ik enorm zin om weer honderden uren te steken om lokaal en globaal te spelen.

Dit. Nintendo is nog steeds de koning van de local multiplayer. Er gaat niets boven een avondje Mario Kart, Mario Party of Smash met een groep vrienden op de Wii U was Nintendo Land met vijf man toch ook wel een redelijk briljant spelletje. Mario Chase, Luigis Ghost Mansion en Animal Crossing: Sweet Day hebben hier vele uurtjes aan gestaan. En ja, zelfs voor Animal Crossing: Amiibo Festival niets dan lof (echt!). Is met vier man op de bank gewoon een heerlijk irritant bordspelletje a l Monopoly. Moet je daar wel van houden, natuurlijk.

Een cht goede local multiplayer game ontbrak nog wel op de Switch (Mario Kart 8 als port niet meegeteld, en 1-2 Switch, ja, eh...), maar dat komt met Super Mario Party en Super Smash Bros. Ultimate natuurlijk helemaal goed. Overcooked en Jackbox doen het hier ook altijd goed, maar die zijn natuurlijk niet exclusive.

Op de Xbox One eigenlijk nog nooit langer dan een half uurtje local multiplayer gespeeld. Het is het gewoon nt niet, zeker vergeleken bij Nintendo. Toch een beetje zonde van die 2e controller

Toffe column verder, mag je vaker doen