Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Age of Empires 2 Remastered (PC)

De originele strategiegame Age of Empires II stamt alweer uit 1999 en viert dit jaar dus zijn 20e verjaardag. Hoewel er in 2013 al een HD-versie van deze game verscheen, vond Microsoft deze verjaardag een goed moment om de Definitive Edition uit te brengen. Is dit een poging om snel te cashen op het jubileum of heeft Microsoft echt zijn best gedaan om er iets moois van te maken? Ik kan al verklappen dat ik aangenaam ben verrast!

4K graphics
Waar de Definitive Edition vooral mee siert is het feit dat de graphics zijn opgepoetst en dat de game nu een resolutie tot 4K ondersteunt. Bij het spelen van de game viel me op dat dit best netjes is gedaan. Alles ziet er behoorlijk scherp uit, maar tegelijk voelt het wel nog als de originele game. Leuk is ook de toevoeging om in en uit te kunnen zoomen, wat ook de gameplay ten goede komt. Helaas is de interface niet altijd even goed aangepast aan de nieuwe resolutie en zijn icoontjes bijvoorbeeld behoorlijk klein.

Naast de nieuwe graphics is er ook aan de inhoud van de game gesleuteld. Zo zijn er drie nieuwe singleplayer campagnes en vier nieuwe volken toegevoegd. In totaal kent deze editie van Age of Empires II daarmee 35 verschillende volken om uit te kiezen! Alles bij elkaar biedt de game naar eigen zeggen meer dan 200 uur gameplay en het zou me niks verbazen als dat ook echt haalbaar is.
 

Andere aanpassingen
De game kent ook veel (kleine) aanpassingen die me soms niet eens direct opvielen, omdat we er tegenwoordig zo aan gewend zijn. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om boerderijvelden automatisch opnieuw te laten beplanten. Dit voelt als een kleine wijziging, maar maakt het zoveel prettiger om de game te spelen. Ook de toevoeging om zowel eenheden als nieuwe technieken in de wachtrij van een gebouw te kunnen zetten is een welkome aanvulling.


Dit soort veranderingen zorgen ervoor dat je net wat minder micromanagement hoeft te doen en je dus meer kan richten op de grotere zaken, zoals het verslaan van de andere volken. Dat kan geen kwaad, want de intelligentie van de AI kan flink opgeschroefd worden. Daarbij weet de computer tactieken toe te passen die het je flink lastig kunnen maken. Is dat iets teveel van het goede dan kan je gelukkig ook terugschakelen naar de originele AI.
 

Gameplay als vanouds
De gameplay is verder wel heel herkenbaar gebleven. Zo begin je een potje met een dorpshuis en een aantal werkers. Daarmee bouw je jouw nederzetting uit, ontwikkel je jouw beschaving, breid je jouw leger uit en probeer je uiteindelijk de vijand te verslaan. Het voelde voor mij bijna nostalgisch om weer op deze manier te kunnen spelen en daadwerkelijk de tijd te kunnen nemen om een goede nederzetting neer te zetten. Af en toe kwamen daar wel nog bekende kleine irritaties naar boven. Eenheden die je op pad stuurt willen bijvoorbeeld nog weleens een route kiezen die niet heel logisch is, waardoor ze in de problemen komen. Daar moet je dan dus toch wat dichter op zitten.


Wil je sneller in de game beginnen dan biedt de game de Empire Wars modus aan. Hierbij staat er al een kleine nederzetting voor je klaar, waardoor je de eerste fase van de game overslaat en dus sneller de strijd aan kan gaan. Dit past ook helemaal in deze tijd, waarbij je soms gewoon even snel een potje wil spelen.
 

Conclusie
Age of Empires II is alweer 20 jaar oud, maar met deze Definitive Edition weet de game prima mee te komen in deze tijd. Grafisch ziet het er goed uit en de aanpassingen in de gameplay zijn een fijne toevoeging. Daar komt bij dat er zoveel content in de game zit dat je zeker tot het nieuwe jaar geen reden hebt om je te vervelen. Met een prijskaartje van slechts 20 euro kan ik niet anders dan Age of Empires II: Definitive Edition aanraden aan elke fan van strategiegames.


 

Geplaatst door Kevin Blokland op 28-11-2019
Aantal keer bekeken: 2046

Laatste reacties

avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 1629   1) 28-11-2019 20:15
Is volgens mij gratis met de game pass op pc, ik zag het spel al eens langskomen.
Hopelijk werkt deze ook op mijn laptop, heb deze altijd al eens willen doen.
avatar van Henshin
Henshin ( 442   4) 29-11-2019 02:10
Deze game was echt helemaal de shit back in the day. Alle boys hadden het erover op het schoolplein hahaha.
avatar van 0daro0
0daro0 ( 186 ) 29-11-2019 12:45
Ja geweldig dit, en dan samen met Command & Conquer Good old days! uren binnen zitten ipv in de regen
avatar van Malistix
Malistix ( 1348   2) 29-11-2019 14:43
Quote:
Is volgens mij gratis met de game pass op pc, ik zag het spel al eens langskomen.
Hopelijk werkt deze ook op mijn laptop, heb deze altijd al eens willen doen.


ookal ik "gratis" en een abbonomentsdienst altijd apart vind, klopt het wel dat bij het betaalde gamepass PC of Ultimate abbonoment deze game inbegrepen zit.
avatar van Doggyguard
Doggyguard ( 57 ) 02-12-2019 09:23
Uren lang gespeeld vroeger. Misschien toch maar weer eens proberen op de lanparty