Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Yakuza 5 Remaster (PS4)

Nadat ik voor de tweede keer in Japan geweest was had ik mij voorgenomen om de volgende keer een reis door het land te maken. Ik wou meer van het land zien. Deze reis zou meer gaan kosten, omdat ik langer op vakantie wou en me meer moest verplaatsen. Ik heb hier ongeveer twee jaar voor gespaard en ben de laatste maanden druk bezig geweest met het uitzoeken van de plekken die ik wou bezoeken. Uiteindelijk heb ik een reis gemaakt langs vijf verschillende bestemmingen, namelijk Fukuoka, Osaka, Nagoya, Sapporo en Tokyo. Ik kan concluderen dat dit de beste reis ooit is geweest. Ik heb zoveel meegemaakt, dat ik wel een heel boek vol zou kunnen schrijven. Uiteindelijk heb ik het weten samen te vatten in een kort verhaal. Leest wel een stuk makkelijker.


Om maar gelijk te beginnen, mijn eerste bestemming was Nagasugai, Fukuoka. De sfeer is hier heel anders dan wat ik gewend was in Kamurocho. De stad is wat ruimer opgezet, minder smalle straten, en er rijden veel meer taxi’s rond. Wat ik echt wil vertellen is mijn avontuur in de taxi.

Ik wou wat van de stad zien en liet mij rondrijden. Een doel had ik niet echt; ik vroeg de chauffeur om gewoon te gaan rijden. Ik moest even tot rust komen na de lange reis. Ik was namelijk de vorige dag geland en had niet zo goed geslapen helaas. De naam van de taxichauffeur was Suzuki en hij was niet zo spraakzaam. Hij werkte nog maar zes maanden als taxichauffeur dus ik dacht dat hij nog moest leren om gesprekken te voeren. Persoonlijk vind ik dat een taxichauffeur een gesprek moet kunnen voeren, anders is het zo saai in de taxi.

Tijdens mijn taxirit kwam er ineens een hele dikke auto naast ons rijden, die ons leek uit te dagen voor een wedstrijd. Ik vond dit wel apart, maar de taxichauffeur legde mij kort uit dat hij vaker wedstrijden op straat reed en dit in opdracht deed voor de politie.  Er is namelijk een bende actief die straatraces doet. Ze noemen zichzelf de Devil Killers. Suzuki hielp de politie om deze bende aan te pakken. Hij bleek zelf ook een goede straatracer en won de wedstrijd. Hierna zette hij mij netjes af bij mijn hotel. Het verschil in rijstijl was erg groot. De gehele rit kwam het gezicht van Suzuki mij bekend voor. Later in bed zat ik hier nog eens over na te denken en bedacht ik mij dat hij wel heel erg op Kiryu Kazuma leek. Daarna kwam de gedachte in mij op dat dit niet mogelijk was. Kiryu was die man van het weeshuis. Die zal nog wel gewoon op zijn kinderen passen, toch?

De volgende dagen gingen razendsnel voorbij en voordat ik het wist was het tijd om te gaan naar mijn tweede bestemming. Ik heb zelfs nog ramen leren maken door de eigenaar van een stalletje te helpen. Dat was erg leuk en vermakelijk.


De tweede stop was in Sotenbori, Osaka. Sotenbori staat bekend als erg druk entertainmentgebied. Hiervan is niets gelogen; er is een hostess club en overal wordt reclame gemaakt voor idolen. Op een avond zat ik in een bar waar toevallig stand-up comedy gedaan werd door verscheidene mensen. Een van deze meisjes genaamd Haruka kwam mij vaag bekend voor. Ik kon het niet helemaal plaatsen. Als ik het vraag aan een van de andere mannen zeggen zij mij dat ze een opkomend idool is. Dit maakt mij niet veel wijzer, maar het zal zo zijn.

Een dag later slenter ik door de straten van Sotenbori, wat overigens erg mooi is met de vele decoraties en ornamenten in de huizen. Plots zie ik een bordje van Sky Finance. Dat komt me bekend voor. Het kan toch niet zo zijn dat Shun hier ook is. In mijn voorgaande verhaal heb ik al een avontuur met hem beleefd. Ik stap Sky Finance binnen en warempel: ik tref Shun aan. Hij heeft het op dat moment erg druk, maar we spreken af om in de avond een te gaan drinken. Shun praat mij die avond bij wat er allemaal gebeurd is. Hij is erg druk bezig met het uitbreiden van zijn bedrijf naar Sotenbori. Dit levert wel veel stress op voor Hana in Kamurocho. Zij moet nu die tent alleen runnen en Shun vindt het soms wel lastig. Ik heb een plezierige avond met hem en wens hem veel succes met zijn bedrijf. Na nog een paar dagen in Sotenbori doorgebracht te hebben werd het weer tijd om verder te gaan.

De derde plaats die ik bezocht is Kineicho, Nagoya. Ik was hier maar kort. Het lukte mij niet om in één keer vanuit Osaka naar Sapporo te gaan. Nu lijkt dit niet een hele logische tussenstop. Dat was het ook niet, maar het kwam nu zo uit. Omdat ik hier maar kort was, kan ik er niet veel over zeggen. Wel ben ik hier losgegaan in de arcadehal. Met de drumstokjes slaan op grote trommels in Taiko Drum vond ik erg leuk en had ik nog niet eerder gedaan in Japan.

Twee dagen later ben ik snel doorgereisd naar het noorden van Japan, naar Tsukimino, Sapporo. Hier ben ik een week geweest en heb ik mij uitstekend vermaakt.  De Sapporo TV Tower is wel het meest indrukwekkende wat ik hier heb gezien. Je kunt er ook niet echt omheen; hij is namelijk immens. De ijssculpturen waren erg mooi vormgegeven. Die Japanners blijven toch precies in alles wat ze doen. Vanuit Tsukimino is het erg gemakkelijk om de bergen in te gaan.  Dit heb ik ook gedaan en ik ben zelfs op jacht geweest! Ik kan uiteindelijk wel concluderen dat ik een slechte jager ben, maar het avontuur was het meer dan waard.


Het einde van mijn reis naderde en ik wou het graag eindigen waar het allemaal begon voor mij, namelijk in Kamurocho, Tokyo. Ik reisde dus van Tsukimino weer helemaal af naar het midden van Japan naar Kamurocho. De stad begint al een beetje aan te voelen als thuiskomen in Japan. Het klinkt misschien gek, maar zo voelt het wel. Veel is er niet veranderd in die twee jaar dat ik er niet geweest ben. Nog steeds kan ik hier honkballen, darten, videospellen spelen in de arcadehal etc. Ik vermaak mij hier nog twee dagen en vlieg dan weer terug naar Nederland. Er kwam een einde aan dit geweldige avontuur.
Japan is en blijft toch een prachtig land. Ik hoop hier in de toekomst nog een keer heen te kunnen gaan.


Disclaimer: Karel is een fictief personage dat door de schrijver in de wereld van Yakuza is geplaatst. Verdere personages en de genoemde activiteiten komen overeen met de remaster van Yakuza 5. Yakuza 5 is de meest ambitieuze titel van de drie remasters. Met vijf personages en vijf locaties is het ook het grootste Yakuzaspel. Daarnaast zit het tjokvol met content. De taximissies en het jagen in het noorden kunnen je alleen al uren zoet houden. Verder is het verhaal van Haruka origineel en een stuk luchtiger ten opzichte van de verhalen van de overige personages. De andere personages die je onder de vingers krijgt zijn oudgedienden Kiryu, Shun en Taegi en als laatste de nieuwkomer en grote onbekende Tatsuo Shinada. Tatsuo is een voormalig honkbalspeler die van beroep is veranderd; hij is nu schrijver.

Yakuza 5 draait op een andere engine dan de voorgaande twee delen, waardoor het spel er minder gedateerd uitziet. Je blijft natuurlijk zien dat het om een remaster van een PlayStation 3-spel gaat, maar dan wel een spel aan het einde van die generatie. Dit is het laatste deel uit de remastertrilogie van deel 3, 4 en 5 en ik kan ze allemaal aanraden, maar deel 5 blijft wel mijn favoriet.
Geplaatst door Pascal Jongsma op 21-02-2020
Aantal keer bekeken: 2404

Laatste reacties

avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 21-02-2020 18:38
Leuk bedacht deze review, maar heel veel wijzer over de game ben ik er eerlijk gezegd niet van geworden. Wel een vermakelijk stukje om te lezen.

Zit overigens serieus te overwegen om in te stappen in deze serie. Vind de Japanse cultuur fantastisch, tijdje geleden een stukje van Kiwami 1 gespeeld en dat beviel ook prima. Alleen om dan al die delen te gaan spelen vanaf Yakuza Zero..
avatar van Romeetje
Romeetje ( 106 ) 21-02-2020 23:57
Quote:
Leuk bedacht deze review, maar heel veel wijzer over de game ben ik er eerlijk gezegd niet van geworden. Wel een vermakelijk stukje om te lezen.

Zit overigens serieus te overwegen om in te stappen in deze serie. Vind de Japanse cultuur fantastisch, tijdje geleden een stukje van Kiwami 1 gespeeld en dat beviel ook prima. Alleen om dan al die delen te gaan spelen vanaf Yakuza Zero..


Yakuza Zero is voor mij de beste Yakuza game, als ik jou was zou ik vanaf Yakuza 0 beginnen. Prachtige backstory! De hele serie is trouwens geweldig! Je zult er geen spijt van krijgen, het is tenslotte ook een unieke game.
avatar van MasterSS
MasterSS ( 2624   2) 22-02-2020 07:39
Ik vind het maar een rare review.
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 345 ) 22-02-2020 08:36
Quote:
Ik vind het maar een rare review.


Ook niet echt handig omdat de delen in de serie op zichzelf al genoeg vragen oproepen bij geïnteresseerden die ze nog niet gespeeld hebben.

@Trevyka: Ik zou zelf bij deel 3 of 4 beginnen. De eerste twee zijn wat trager en persoonlijk vond ik Zero een erg middelmatig deel.

En de hele reeks achter elkaar spelen verdient al helemaal geen voorkeur. Je speelt grotendeels in dezelfde omgeving, met soortgelijke quests en minigames en dito gameplay. Ik kan je naar eigen ervaring vertellen dat je dan na twee delen even je portie Yakuza wel gehad hebt. Doet niets af aan de games zelf, maar ik denk dat je ze beter een voor een kunt pakken, met wat anders tussendoor.

Dat gezegd hebbende is het inderdaad wel echt een unieke serie die met ontzettend veel oog voor detail en liefde in elkaar gezet is. Boordevol actie, humor, Japanse quirks en een hele serieuze onderliggende rode draad.
avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 22-02-2020 11:13
Bedankt voor jullie advies, jullie hebben me overtuigd! Heb zonet Yakuza 0 besteld, want ik speel ze dan toch liever in chronologische volgorde. Ben alleen niet meer van plan alles achter elkaar door te spelen, zijn toch wel erg veel delen. Even rustig beginnen met 0, misschien nog Kiwami erachteraan en dan uiteindelijk weer verder.
avatar van The_Gamer
The_Gamer ( 2484 ) 22-02-2020 11:21
@ Trevyka: Ik zou eigenlijk met Kiwami beginnen. Daar begint het verhaal. 0 is een origin story maar dat zegt je dan allemaal niet zoveel. Ook is beginnen met 0 denk ik wel heel overweldigend, aangezien die idioot uitgebreid is vergeleken met de eerdere delen. In Kiwami is het allemaal nog wat overzichtelijker en kleinschaliger dus beter om in te stappen. Maar goed, je hebt 0 al besteld, en het is naar mijn mening wel het beste deel in de serie. Hoe dan ook, veel plezier ermee, het is een van mijn favoriete series en met niets anders te vergelijken.
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 345 ) 22-02-2020 12:15
Quote:
@ Trevyka: Ik zou eigenlijk met Kiwami beginnen. Daar begint het verhaal. 0 is een origin story maar dat zegt je dan allemaal niet zoveel. Ook is beginnen met 0 denk ik wel heel overweldigend, aangezien die idioot uitgebreid is vergeleken met de eerdere delen. In Kiwami is het allemaal nog wat overzichtelijker en kleinschaliger dus beter om in te stappen. Maar goed, je hebt 0 al besteld, en het is naar mijn mening wel het beste deel in de serie. Hoe dan ook, veel plezier ermee, het is een van mijn favoriete series en met niets anders te vergelijken.


Ook een prima benadering. Ik zou ook niet beginnen met Zero.

Mij had de serie pas echt in zijn greep met deel 3 en vooral 4. Daar zou je de remasters samen met 5 ook voor mee kunnen pakken. Ga ik wel doen in elk geval. Tijd om ze eens te herspelen en dat doe ik niet vaak.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1013   1) 22-02-2020 14:50
Quote:
Bedankt voor jullie advies, jullie hebben me overtuigd! Heb zonet Yakuza 0 besteld, want ik speel ze dan toch liever in chronologische volgorde. Ben alleen niet meer van plan alles achter elkaar door te spelen, zijn toch wel erg veel delen. Even rustig beginnen met 0, misschien nog Kiwami erachteraan en dan uiteindelijk weer verder.

Zero is een fantastische game en een goede plek om te beginnen, kan je ook meteen met het beste personage uit de serie spelen, Majima! Ik wens je veel plezier!
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 345 ) 22-02-2020 16:27
Quote:
[..]kan je ook meteen met het beste personage uit de serie spelen, Majima


Taiga Saejima disagrees!

http://www.youtube.com/watch?v=P70qaZ5jBnQ
(^ Spoilers)
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3521   5) 23-02-2020 03:30
Rol: Forum Moderator
Begin met Zero. Dat is het nieuwe startpunt van de serie en die geeft je een veel beter beeld van de serie dan Kiwami doet. In Kiwami en Kiwami 2 zijn ook verwijzingen naar Zero toegevoegd en Kiwami is heel eerlijk gezegd een beetje een zaadgame. Het was de allereerste Yakuza, waar de serie nog niet echt z'n vibe gevonden had. Dus dat zal je een heel ander beeld geven van de reeks (op een negatieve manier) dan wanneer je met Zero begint. Als je met Zero begint zul je Kiwami daarna ook beter kunnen waarderen, aangezien je al gewend bent aan de serie en het tragere, saaiere eerste deel dus beter zult slikken. Dat voelt dan meer aan als een expansion van Zero.

Hoe dan ook een fantastische reeks, maar beginnen met Kiwami ipv Zero is echt het slechtste advies dat je een nieuwe speler kunt geven. De makers hebben niet voor niets Zero gemaakt als nieuw startpunt van de reeks (zoek maar wat interviews op), en ik zie op verschillende fora regelmatig mensen langskomen die zijn afgehaakt omdat ze begonnen met Kiwami en het te traag en saai vonden.
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 345 ) 23-02-2020 11:06
Quote:
en ik zie op verschillende fora regelmatig mensen langskomen die zijn afgehaakt omdat ze begonnen met Kiwami en het te traag en saai vonden.


Ik ben na 3,4 en 5 teruggekeerd naar Kiwami en dat viel me ook vies tegen. Absoluut niet de goede introductie voor de serie.

Zat er ook niet een uitgebreide recap bij de latere delen? In dat geval zou je ze zelfs helemaal links kunnen laten liggen.
avatar van -GJ-
-GJ- ( 3521   5) 23-02-2020 12:16
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Ik ben na 3,4 en 5 teruggekeerd naar Kiwami en dat viel me ook vies tegen. Absoluut niet de goede introductie voor de serie.

Zat er ook niet een uitgebreide recap bij de latere delen? In dat geval zou je ze zelfs helemaal links kunnen laten liggen.

Ja, klopt. Kiwami 2 heeft een recap van het eerste deel. Maar toch vind ik het het wel waard om te ervaren, want hoewel het verreweg de minste Yakuza-game is is het alsnog een Yakuza-game, haha. Het is alleen absoluut geen goed startpunt.
avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 23-02-2020 14:29
Top van iedereen om zo uitgebreid jullie ervaringen te delen, dank daarvoor! Mooi om te lezen hoe populair de serie hier is. In het Westen blijft het toch een beetje een niche-game, als je dat zo mag zeggen. In ieder geval zeker geen mainstream.

De PS4 is m'n eerste console van Sony, kende Yakuza dan eigenlijk ook alleen van naam. Ben dus erg blij dat ik nu via de remasters alsnog de kans heb om de hele serie te ervaren.
avatar van KonkeyDong
KonkeyDong ( 1733 ) 24-02-2020 11:04
Quote:
Begin met Zero. Dat is het nieuwe startpunt van de serie en die geeft je een veel beter beeld van de serie dan Kiwami doet. In Kiwami en Kiwami 2 zijn ook verwijzingen naar Zero toegevoegd en Kiwami is heel eerlijk gezegd een beetje een zaadgame. Het was de allereerste Yakuza, waar de serie nog niet echt z'n vibe gevonden had. Dus dat zal je een heel ander beeld geven van de reeks (op een negatieve manier) dan wanneer je met Zero begint. Als je met Zero begint zul je Kiwami daarna ook beter kunnen waarderen, aangezien je al gewend bent aan de serie en het tragere, saaiere eerste deel dus beter zult slikken. Dat voelt dan meer aan als een expansion van Zero.

Hoe dan ook een fantastische reeks, maar beginnen met Kiwami ipv Zero is echt het slechtste advies dat je een nieuwe speler kunt geven. De makers hebben niet voor niets Zero gemaakt als nieuw startpunt van de reeks (zoek maar wat interviews op), en ik zie op verschillende fora regelmatig mensen langskomen die zijn afgehaakt omdat ze begonnen met Kiwami en het te traag en saai vonden.


Ben ook begonnen met Zero en dat is, inderdaad, een perfect vertrekpunt.

Ik ben het alleen niet echt eens met de negativiteit rondom Kiwami. Dat het een mindere game is dan Zero is zeker waar, maar ik vond die tragere opbouw meer weghebben van een Takeshi Kitanofilm. Geen geweldig startpunt, maar zeker waard om te spelen nadat je de opbouw van de Yakuza-games door hebt na Zero.

Ik zou mij meer zorgen maken om Yakuza 3. Ik vind het één van de beteren, maar de meningen zijn daar behoorlijk over verdeeld. Daarnaast is de stap met betrekking tot gameplay en engine van Kiwami 2 naar de remaster van 3 groot. Je moet echt wel een fan van de reeks en het verhaal zijn om dat te slikken.

On topic: fijne review. Net zoals vorige keer, zeer leuke insteek. In-depth review van Yakuza 5 zijn er genoeg te vinden. Dit voegt juist iets leuks toe.