Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered

Zestien jaar geleden kwam Final Fantasy Crystal Chronicles uit voor de Nintendo GameCube. Deze spin-off van de Final Fantasy-serie was volledig gefocust op de couch coöpervaring. Je had wel die aparte GameCube-Game Boy Advance-link-kabel nodig en natuurlijk een Game Boy Advance om het te kunnen spelen met je vrienden. Crystal Chronicles heeft nu een remaster gekregen van Square Enix met de naam: Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered. Nu zullen er geen link-kabels meer nodig zijn, gezien het spel nu voor de PlayStation 4, Nintendo Switch, iOS en Android is uitgebracht.

 Aan het verhaal van Crystal Chronicles is niets veranderd. De lucht in de wereld is vergiftigd, dit wordt Miasma genoemd. De bevolking heeft gelukkig een oplossing voor dit probleem gevonden in de vorm van kristallen. Deze kristallen beschermen de dorpen en steden door de lucht te ontdoen van de Miasma. De kracht van de kristallen neemt wel af en ze dienen ieder jaar te worden gezuiverd met mirre. Daarom gaat er ieder jaar een karavaan met jonge mannen en vrouwen de wijde wereld in om mirre te vinden van de mirreboom.
Je kunt het waarschijnlijk al wel raden; jij maakt deel uit van de karavaan. Met jouw eigengemaakte personage ga je op avontuur om mirre te vinden. Tijdens het reizen met de karavaan vinden er allerlei gebeurtenissen plaats in de vorm van tussenfilmpjes. Zo word je bestolen, kom je andere reizigers tegen etc. Deze gebeurtenissen worden opgeslagen in je dagboek en daar kun je ze altijd terugkijken. Op deze wijze leer je meer over de wereld. De mirrebomen groeien aan het einde van de vele kerkers die Crystal Chronicles rijk is. Om de mirre mee te kunnen nemen gebruik je een speciale kelk. De kelk heeft een dubbelfunctie, het beschermt je namelijk ook tegen de Miasma. Als je de kerkers verkent, vormt de kelk een cirkel waarin je beschermd bent. Het betekent dat die kelk altijd meegenomen moet worden. Als je samen met iemand anders speelt, betekent dat dit een van jullie hem mee moet nemen. Crystal Chronicles is ook alleen te spelen. Je kunt er dan voor kiezen de kelk zelf mee te dragen, maar er gaat een moogle mee die je kan commanderen om hem mee te slepen. Hierdoor heb jij je handen vrij om vijanden te verslaan.

 

 Het verkennen van de kerkers blijft interessant, er zijn genoeg schatten te vinden en iedere kerker heeft zo zijn eigen puzzeltjes. Deze laatste zijn niet moeilijk, maar voegen variatie toe. De keuze welke je wanneer wilt doen is helemaal aan jou en dat zorgt voor een gevoel van vrijheid. Na iedere kerker is er een baasgevecht, waarna je kelk voor een deel wordt gevuld met mirre. Nadat de kelk drie keer is gevuld is het jaar voorbij en keer je terug naar je dorp om te feesten, waarna er een nieuw jaar begint. Mocht je de kerkers nu te makkelijk vinden, dan zijn er moeilijkere beschikbaar nadat je Crystal Chronicles hebt uitgespeeld. Deze zijn speciaal toegevoegd voor de remaster en zorgen voor meer uitdaging. Tijdens het verkennen versla je natuurlijk allerlei monsters. Het gebruikte systeem voelt wat ouderwets aan. Je roteert met de L1- en R1-knop door de mogelijke opties zoals aanvallen, verdedigen en de magische aanvallen die je kunt gebruiken. Na de selectie voer je de geselecteerde aanval uit met de X-knop. Ik kan begrijpen dat dit een goed systeem is voor een GameCube-controller met weinig knoppen, maar de PlayStation 4-controller die ik gebruikte heeft er veel meer. Veel knoppen hebben geen functie, R2 en L2 doen bijvoorbeeld helemaal niets. Nu dacht ik dat dit misschien te maken heeft met de Nintendo Switch-versie, dat je dan met één Joy-Con samen met je vriend op de bank kan spelen. Echter is dat niet mogelijk.

 

 De lokale coöpmodus is eruit gehaald en in plaats daarvan kun je nu online met tot drie andere vrienden/spelers spelen. Square Enix had twee codes gegeven voor de review, dus ik heb voor de review zoveel mogelijk samen proberen te spelen. Dit lukte echter niet altijd omdat de servers er een paar dagen uit lagen. Om de multiplayer te starten moet je eerst codes uitwisselen om vrienden te worden, wat ouderwets aanvoelt terwijl het nieuw is. Als dat allemaal geregeld is en het werkt, voelt Crystal Chronicles weer bijna hetzelfde als vroeger. Je kunt samen alle kerkers verkennen en de monsters verslaan en je merkt  dat dit nog altijd de beste manier is om Crystal Chronicles te spelen.  Mocht je nu denken dat je Crystal Chronicles kunt spelen met een vriend uit Amerika of Azië dan heb je het mis. Square Enix hanteert een region lock voor deze remaster. Nu kun je alleen samen spelen met anderen uit de door Square Enix gedefinieerde regio. Deze keuze is apart, naast dat je al niet meer local co-op kunt spelen, word je daarnaast beperkt in met welke mensen je online kunt spelen. Dit zijn een boel restricties voor een spel dat bedoeld is om met anderen te spelen.

 

 Op audiovisueel vlak is duidelijk te zien dat het een remaster betreft. Niet alles is even mooi; er zijn grote verschillen. Het water is bijvoorbeeld helemaal opnieuw gedaan en ziet er goed uit, maar sommige personages en omgevingen zijn dan weer heel hoekig en lelijk. Delen van de tussenfilmpjes zijn nu Engels ingesproken. Na twee scènes ben ik op zoek gegaan of er een optie was om het Engels te veranderen in Japans. Deze optie was er helaas niet. De Engelse stemmen zijn soms tenenkrommend slecht en waar het kon heb ik het dan ook zoveel mogelijk overgeslagen.

 

 


Conclusie
Uiteindelijk stelde ik mij de vraag voor wie deze remaster nu eigenlijk is. Mocht je hem vroeger gespeeld hebben en nog een keer die ervaring willen hebben met je vrienden dan is er waarschijnlijk plezier te halen uit Crystal Chronicles Remastered. Als je het spel in je eentje wilt spelen dan kan dit, maar dan mis je wel een deel van de ervaring en zijn er veel betere RPG’s te vinden op de PlayStation. Als je graag een simpele RPG wilt spelen met een paar vrienden dan is Crystal Chronicles misschien wel interessant.

  

Geplaatst door Pascal Jongsma op 01-09-2020
Aantal keer bekeken: 1855

Laatste reacties

avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 279 ) 01-09-2020 19:44
Vroeger speelde ik deze game.. maar heel even op de gamecube, ik was er snel op uit gekeken. maar een maatje van mij was er helemaal verslaafd aan geraakt.
ik skip deze maar ik denk dat hij het wel wil halen. ik hou het op de main-Final fantasies.
avatar van Arteroot
Arteroot ( 94 ) 01-09-2020 20:21
Vroeger met veel plezier gespeeld, maar door de reviews gaat de roze bril af. Ik skip hem dit maal.
avatar van Svennie
Svennie ( 177 ) 02-09-2020 07:05
Zo zonde dat er dan weer geen xbox versie wordt uitgebracht
avatar van Illfigure
Illfigure ( 229   4) 02-09-2020 08:45
Ik weet dat ik deze game ooit voor de GameCube had gekocht en ook weer heel snel heb weg gelegd. Ik had ook een totaal andere game verwacht destijds, meer zoals andere final fantasy games. Ik heb de demo/lite versie gedownload, eens kijken of ik het wat vind als ik er met andere verwachtingen in ga.
avatar van Johandy
Johandy ( 2426   2) 02-09-2020 09:13
Ik heb de official guide voor de gamecube versie nog liggen. Je kon in elk geval veel loot verzamelen. Handig dat je nu een demo kan downloaden.
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 216 ) 02-09-2020 09:24
Heel jammer dat de Coop eruit is anders had k t nog wel willen proberen met vrouwlief maar nee dat gaat m dus niet worden.
avatar van Hunterr
Hunterr ( 1106 ) 02-09-2020 11:25
Hoe negatief het ook rond de game is... heb ondertussen al 5 uur in de Lite versie zitten en wacht gewoon op een sale. Speel toch meestal solo en soms even pick up and play op de Switch voor een half uurtje is wel lekker.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 4123   11) 02-09-2020 11:26
Geen coop en een multiplayer wat region locked is? Dan is deze game voor mij een nee.
avatar van Minoesh
Minoesh ( 40   1) 02-09-2020 11:44
Vroeger veel gespeeld met een vriend. Ontzettend leuk. De remaster laat ik aan me voorbij gaan. Zonder couch co-op is dit spel al niet hetzelfde. Samen online spelen zou ook nog wel leuk zijn, maar de brakke online Nintendo implementatie maakt het echt een no go voor mij.

Om online samen te spelen moet je die irritante nintendo app gebruiken, achter een PC gaan zitten of bellen om met een vriend te kunnen praten. En natuurlijk ook betalen voor online.
avatar van Hercule
Hercule ( 4427 ) 02-09-2020 11:56
Geen fysieke versie is voor mij een auto skip
avatar van Hunterr
Hunterr ( 1106 ) 02-09-2020 12:10
Quote:
Vroeger veel gespeeld met een vriend. Ontzettend leuk. De remaster laat ik aan me voorbij gaan. Zonder couch co-op is dit spel al niet hetzelfde. Samen online spelen zou ook nog wel leuk zijn, maar de brakke online Nintendo implementatie maakt het echt een no go voor mij.

Om online samen te spelen moet je die irritante nintendo app gebruiken, achter een PC gaan zitten of bellen om met een vriend te kunnen praten. En natuurlijk ook betalen voor online.


Kan wel gelijk merken dat je de remaster niet hebt gespeeld op de Switch.
1. Square Enix gebruikt op geen 1 van de platforms voice chat met deze game dus ook niet met de PS4/ Telefoon.
2. Deze game maakt niet eens gebruik van de Nintendo app.

Ook al ben ik het met je eens dat Nintendo online beetje bagger is. Is de informatie die je post totaal niet relevant rond deze game.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 4972   13) 02-09-2020 13:53
Quote:
Geen fysieke versie is voor mij een auto skip

Skip
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 504 ) 03-09-2020 09:52
Quote:
Geen fysieke versie is voor mij een auto skip


Ach jongen toch, dat word een moeilijke periode de aankomende 5 jaar waar er meer en meer digital only uitkomt.
avatar van Hercule
Hercule ( 4427 ) 03-09-2020 23:13
Quote:
[..]


Ach jongen toch, dat word een moeilijke periode de aankomende 5 jaar waar er meer en meer digital only uitkomt.


Zo'n vaart zal het allemaal niet lopen gelukkig
avatar van CageFighter
CageFighter ( 1403 ) 04-09-2020 21:23
Wellicht dé miskoop van mij op de GameCube destijds. Vooral het slepen met die kelk, het ‘verliezen’ van je skills na een dungeon (je moest die behalen per dungeon als ik het me goed herinner) en de repetitie van de ‘jaren’. Wat een teleurstelling was dat toen...