Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Scott Pilgrim vs. The World: Complete Edition

Scott Pilgrim is een ietwat vreemde relikwie van een decennium geleden. Het was in 2010 even hip toen er een redelijk populaire film ervan uitkwam met Michael Cera in de hoofdrol. Dat was tevens het jaar waarin de graphic novel afliep en ook de game uitkwam. Die game maakte indruk en verwierf cultstatus, maar werd wegens een conflict met auteursrechten in 2014 uit digitale winkels verwijderd. Het is dan nu eindelijk terug met deze Complete Edition. Helaas verhoudt de game zich tegenwoordig een stuk minder goed.

Scott Pilgrim omzetten naar een game was geen hogere wiskunde. De graphic novel van Bryan Lee O’Malley zit namelijk helemaal vol met videogame-referenties. De absurde plot leent zich ook goed voor games. Scott is een doelloze drieëntwintigjarige muzikant die op een dag zijn droommeisje ontmoet. Echter, hij mag haar pas daten als hij haar zeven kwaadaardige ex-vriendjes verslaat.

Dat is een perfecte opzet voor een sidescrolling beat ‘em up. Net als in de comics ga je in die zeven ex-vriendjes te lijf. Dat gebeurt in zeven levels met uitlopende, soms bijna buitenaardse, omgevingen. De spelopzet is in principe nog steeds net zo simpel als klassiekers zoals Double Dragon: loop naar rechts en mep onderweg alle vijanden dood. Dat doe je vooral met je vuisten, maar ook met de vele items (honkbalknuppels!) die je kunt pakken en gebruiken. Scott Pilgrim voegt daar wel een twist aan toe en dat is ook gelijk waar het een fout maakt.


Level Up
Deze game bevat namelijk een aantal RPG-elementen. Vijanden verslaan geeft XP en als je level omhoog gaat leer je nieuwe moves. Geen slecht idee, maar de uitvoerig is matig. De moves die je leert zijn namelijk vooral basisvaardigheden die eigenlijk standaard in beat ‘em ups zitten. Denk aan iets als de mogelijkheid om vijanden te kunnen gooien. Op level 1 voelt je personage daarom eigenlijk incompleet.

Scott Pilgrim bevat ook stats zoals strength, defense en speed die ook omhoog gekrikt moeten worden door eten te kopen met geld dat je van vijanden krijgt. Ook hier klopt de balans eigenlijk niet. Aan het begin voelt je personage zwak en traag. Pas met upgrades wordt de besturing dan eindelijk normaal. De game is trouwens niet grindy, want je ontvangt wel genoeg XP en geld tijdens de zeven levels. Het probleem is meer dat de eerste helft slecht voelt om te spelen omdat je personage te simplistisch is en hele beperkte vaardigheden heeft.


Net als 10 jaar geleden
De tweede fout die deze game maakt is dat het in alle opzichten een regelrechte port is van de originele game. Dat betekent dat oude bugs zoals onzichtbare vijanden en vastlopende levels er nog steeds in zitten. De online-component is helaas ook nog steeds compleet bagger. Dit is nou juist een game die je lekker samen met andere mensen wilt spelen, maar dat gaat heel moeilijk. Net als tien jaar geleden op de PS3 krijg ik allerlei errors en waren mijn medespeler en ik vaak niet gesynchroniseerd. Voeg daar een aantal crashes aan toe en je kunt het bijna onspeelbaar verklaren. Heel jammer dat Ubisoft voor deze re-release ogenschijnlijk totaal niet aan de game heeft gesleuteld.

De game is ondanks grote minpunten nog steeds wel leuk om te spelen. De soms indrukwekkende 16-bit pixel art en de heerlijke chiptune soundtrack van Anamanaguchi helpen daarbij. De baasgevechten tegen de exen zijn ook goed verzorgd en komen vaak met leuke gimmicks. Je bent er in zo’n vier of vijf uurtjes doorheen (normaal voor het genre), maar je kunt het daarna weer met andere personages opnieuw spelen.Conclusie
Om eerlijk te zijn krijgt dit genre al vele jaren weinig representatie, dus Scott Pilgrim is hoe dan ook een welkom gezicht. Dit is gelijk een goed moment om de uitmuntende Streets of Rage 4, de moderne koning van het genre aan te bevelen. Scott Pilgrim kan daar niet aan tippen, maar het is nog steeds een aanrader als je even wat stoom wilt afblazen met een prima brawler.

 
Geplaatst door Karel van Hasselt op 23-01-2021
Aantal keer bekeken: 2092

Laatste reacties

avatar van Josplays
Josplays ( 2541 ) 23-01-2021 14:24
Jammer, ze hadden het kunnen verbeteren, maar heb zo'n gevoel dat dit gewoon een "snelle" cash grab is geworden hoewel ik mij afvraag hoeveel mensen nu echt deze game al gekocht hebben.
avatar van Stefh
Stefh ( 181 ) 23-01-2021 17:33
Quote:
Jammer, ze hadden het kunnen verbeteren, maar heb zo'n gevoel dat dit gewoon een "snelle" cash grab is geworden hoewel ik mij afvraag hoeveel mensen nu echt deze game al gekocht hebben.

Voor limited run de best verkopende game ooit, maar dat is niet helemaal fair, omdat ze tegenwoordig met preorder windows werken en voorheen met een vooraf gekozen limiet.
avatar van Paperboy
Paperboy ( 211 ) 23-01-2021 18:02
Quote:
[..]


Voor limited run de best verkopende game ooit, maar dat is niet helemaal fair, omdat ze tegenwoordig met preorder windows werken en voorheen met een vooraf gekozen limiet.

Limited Run werkt sowieso al sinds hun eerste Switch-game, bijna drie jaar geleden, met open preorders.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 5152   16) 23-01-2021 20:14
Limited fun games ja

behalve de muziek is Streets of Rage 4 in elk opzicht beter.

http://open.spotify.com/album/3DNHW2ckMRr3v0f7JF3HcR?si=7Wnx_d-ZQHa4BY2LngXWzw

hier kan je de OST luisteren

Another Winter is mijn favo!
avatar van Moonlightdrive86
Moonlightdrive86 ( 650 ) 23-01-2021 23:11
Ik vind het een erg leuke game. Hij haalt niet het niveau van Streets Of Rage 4 en River City Girls (briljante game), maar alsnog zeker de moeite waard.

Update
Helaas moeten we wachten op een patch. De game crashed na de 3e boss-fight (Todd).
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 3809   16) 12-02-2021 02:48
€11,99 in de Nintendo eshop