Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Preview: The Great Ace Attorney Chronicles (PS4)


 

We hebben er lang op moeten wachten, maar na zes jaar mogen we in het westen eindelijk aan de slag met de The Great Ace Attorney-spellen. Deze games zijn nooit eerder bij ons verschenen vanwege de focus op Japan, wat er voor zorgde dat de spellen lastig te lokaliseren waren. Voeg daar aan toe dat de Ace Attorney-serie tot aan de HD-release van de eerste trilogie in 2019 aardig in het slop zat in het westen en het was het gewoon niet waard voor Capcom om hier tijd en moeite in te steken. Gelukkig ziet de toekomst van Ace Attorney er weer rooskleurig uit en mogen we zowel het eerste als het tweede deel van The Great Ace Attorney eindelijk onder handen nemen.

 
Spoiler alert
Voor deze preview hebben we de eerste case van The Great Ace Attorney: Adventures, het eerste deel, mogen spelen. Hiervoor kruipen we in de huid van Ryonosuke Naruhodo, een verre voorvader van de ons welbekende Phoenix Wright, die de rechtszaal in gesleurd wordt voor een moord die hij niet gepleegd heeft. Zijn docent, de bekende dokter John H. Wilson, is namelijk vermoord tijdens een diner waar onder andere Ryonosuke bij aanwezig was. Als speler weet je natuurlijk dat Ryonosuke onschuldig is, dus mag je alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen.

 


 

Ieder Ace Attorney-deel kent wel een aantal veranderingen qua gameplay. Hoewel de meeste veranderingen in The Great Ace Attorney pas later aan bod komen, zien we in de eerste case al een leuke toevoeging langskomen: het kunnen verhoren van meerdere getuigen tegelijk. Dit zagen we al eerder in Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney, het vorige spel van regisseur Shu Takumi, maar komt nog beter tot z’n recht in The Great Ace Attorney. Daarover meer in de review die je aan het eind van de maand van ons kunt verwachten.

 

Het oude Japan
De periode waarin deze delen zich afspelen, het einde van de 19e eeuw, markeert het begin van het Japanse rechtssysteem. Dat is al snel te merken aan de manier hoe rechtszaken behandeld worden en het feit dat vrouwen niet toegestaan zijn in de rechtbank tenzij ze getuige zijn, maar bijvoorbeeld ook aan de manier hoe er met bewijsmateriaal omgegaan wordt. Vroeger werd een plaats delict slechts één keer bekeken door de Japanse politie, die overigens geen foto’s maken en vrijwel geen bewijsmateriaal verzamelen. Al het bewijsmateriaal wordt voor deze zaak dan ook aangeleverd door derden. Dit maakt het al gauw wat lastiger om theorieën uit te pluizen of aan te tonen wat er daadwerkelijk gebeurd is.

 


 

Onze eerste indruk van The Great Ace Attorney Chronicles is erg sterk. Dit zou zomaar eens ons favoriete Ace Attorney-deel kunnen worden. Grafisch zien de spellen er ontzettend goed uit en buiten wat hoekige 3D-modellen om zul je niet snel merken dat dit oorspronkelijk 3DS-games zijn. Doordat personages niet langer statische sprites zijn, zijn ze een stuk expressiever dan in voorgaande delen, lopen ze soms door de rechtbank en poseren ze regelmatig in de meest gekke houdingen. De wat meer politiek-geladen verhaalvertelling geeft de spellen ook een wat volwassenere smoel, maar gelukkig is de oude vertrouwde humor nog steeds volop aanwezig om het ondanks al het gemoord toch lekker luchtig te houden.

 

Lekker veel lezen
Hoe tof The Great Ace Attorney Chronicles ook lijkt te gaan worden; het is en blijft een visual novel avonturenspel. Dat wil zeggen dat je voornamelijk aan het lezen bent en af en toe op point-and-click-achtig onderzoek uit mag gaan. Er kan gekozen worden voor zowel Engelse als Japanse stemmen, maar deze hoor je enkel terug in de handgetekende cutscenes en de bekende kreten die regelmatig door de rechtbank geschreeuwd worden. Dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn, aangezien je regelmatig enorm lang aan het lezen bent. Gelukkig kun je daar autoplay voor inschakelen, zodat je de controller lekker naast je neer kunt leggen, maar om je een idee te geven; op een gegeven moment kreeg ik honger en heb ik een half brood op kunnen eten tussen twee speelbare secties in, zonder dat ik in de tussentijd de controller aan hoefde te raken.

 


 

Ook lijken dezelfde valkuilen als in voorgaande delen hun opwachting hier weer te maken. Op een gegeven moment dacht ik dat er iets aan de hand was met een biefstuk die er op twee verschillende beelden een beetje anders uitzag. Hier kreeg ik minpunten voor omdat dit volgens de rechter nutteloze informatie was, maar even later in dezelfde case bleek precies dat wat ik opgemerkt had een doorslaggevende factor te zijn in de zaak. Het is dus van groot belang dat je potentiële aanwijzingen goed onthoudt, want verderop in de case kan het alsnog relevant zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je goed bent in Engels, want je zit soms wel een half uur lang lappen tekst te lezen en als je geen idee hebt wat je aan het lezen bent gaat het heel lastig zijn om aan te wijzen wat er niet klopt in de verhalen die je voorgeschoteld worden.

 


 

Ruim 60 uur?
Waar je normaalgesproken zo’n 20 uur bezig bent met een Ace Attorney-spel waren wij met deze eerste case van The Great Ace Attorney: Adventures al bijna 6 uur zoet. Inmiddels zijn we ook al door de tweede zaak heen, die een soortgelijke speelduur heeft. Het lijkt er dus op dat je met het eerste deel zeker een uur of 30 zoet zult zijn. Naar het schijnt zijn de cases in het tweede deel nóg langer en dan zijn er naast de vijf cases per deel zijn er ook nog een hoop extra mini-zaken toegevoegd. We kunnen dus met gemak stellen dat je minimaal een uur of 60 bezig zult zijn om alles door te lopen. Het is nog even wachten op The Great Ace Attorney Chronicles dat op 27 juli zal verschijnen, maar wij kunnen niet wachten aan boord te stappen bij de boot naar Engeland en daar dit advocatenavontuur voort te zetten.

Geplaatst door Gert Jan Naber op 17-07-2021
Aantal keer bekeken: 4082

Laatste reacties

avatar van Daniel
Daniel ( 2237   19) 19-07-2021 10:09
Altijd genoten van deze games. Na deze preview zeer benieuwd naar de review. Gaat waarschijnlijk wel gekocht worden, want zoveel kan er niet fout gaan toch?
avatar van Chinco
Chinco ( 8 ) 19-07-2021 20:35
Heerlijke game. Ik heb deel 1 gespeeld op de 3DS in de fan translation van Studio Scarlet. De genoemde verbeteringen komen 1:1 uit de 3DS versie. Ik zal vooral het schitterende 3D van mijn New 3DS XL missen voor deel 2. Het voegde echt wat toe aan veel scenes, bijvoorbeeld het onderzoek in de koets.

Ik twijfel nog of ik deel 1 opnieuw ga spelen, maar hij komt wel precies in mijn vakantie... waarschijnlijk dus wel.

Hopelijk worden veel exemplaren verkocht zodat ook deel 4,5 en 6 uitkomen voor de Switch en een vervolg gemaakt wordt. Het verhaal van Phoenix is nog niet af!
avatar van GJ
GJ ( 5294   5) 19-07-2021 20:36
Rol: Forum Moderator
Je kunt er voor kiezen om te beginnen met deel 2. Je hoeft dus niet eerst deel 1 door te spelen .
avatar van Md_73
Md_73 ( 336 ) 19-07-2021 22:48
Ben nu bezig op de PC met Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy en het bevalt me zo goed dat ik deze heb voorbesteld (een Steam Key).
avatar van Youssef1988
Youssef1988 ( 88 ) 20-07-2021 09:59
ben ook wel benieuwd