Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: The Stanley Parable: Ultra Deluxe


Ah, daar ben je! Precies zoals ik had gezegd: tik budgetgaming.nl in, bekijk de homepage en reageer verrukt op de zojuist gepubliceerde Review: ‘The Stanley Parable Ultra Deluxe’. Het had wel wat sneller gekund hoor, lezer…lezer? Hmmmm, dat is zo onpersoonlijk hè? Ik noem je Robin. Niet zo pakkend als Stanley natuurlijk, maar ik weet nu eenmaal niet of je een mannelijk of vrouwelijk exemplaar bent en Robin kan op beide van toepassing zijn. Nou, hophop, even voortmaken! De kennismaking heeft lang genoeg geduurd. Ik heb dit niet voor niets zitten tikken allemaal. Zie ik eruit alsof ik de hele dag de tijd heb?

Het leven becommentarieerd
Fijn dat je hier bent om je - net als mijn oh zo geliefde vriend Stanley – te laten leiden door de alwetende wijsheid van de narrator. Precies, dat ben ik, hahaha! Nu al val je voor mijn charmes, ik voel het. Dat is immers onvermijdelijk, hmm? Oh The Stanley Parable Ultra Deluxe (TSPUD). Als eerste moet je weten dat TSP, niet die uitzinnige Deluxe-versie, mijn meesterwerkje is. Oh wat heb ik daar met zorg aan gewerkt. Ik alleen. Alle kantoorplattegronden heb ik uitgebreid overwogen. Ik heb allerlei keuzes voor Stanley klaargezet om te negeren. Maar wat moest hij doen? Precies, mijn zorgvuldige begeleiding negeren. Dat heeft ‘ie geweten ook, die dondersteen. Op de meest gruwelijke manieren is Stanley aan zijn einde gekomen. Vooral om mij dwars te zitten. Maar iedere keer liet ik hem gewoon weer in zijn kantoor opnieuw beginnen.

Zo kon Stanley zijn miezerige bestaan iedere keer opnieuw beginnen, zoekend naar een nieuwe uitweg. Niets voor mij, maar volgens mij kon hij daar veel plezier uithalen. Tot ik hem de werkelijkheid van de situatie voorspiegelde natuurlijk. Hoe alleen hij is, hoe klein zijn geest, hoe weinig visie hij heeft. Volgens mij vond hij het leuk om op zoveel mogelijk manieren aan zijn einde te komen. Steeds weer nieuwe wendingen te ontdekken en te kijken of ik soms ergens geen rekening mee had gehouden. Dom natuurlijk, maar zo hield hij zich toch aardig wat uurtjes bezig. Al was TSP nog zo economisch opgebouwd. Alle overbodige rommel, zoals een knop om te springen (wat heb je dáár nou weer aan?) heb ik eruit gelaten. Alleen de pure ervaring van isolatie en natuurlijk mijn guitige humor die Stanley op de been hield. Eigenlijk was het perfect.


Het bescheiden kantoortje waar alles iedere keer weer begint voor Stanley.

 

Ultra deluxe of deel 2?

Ik wilde rust. Gewoon de oneindigheid doorbrengen met Stanley die met zijn muizige brein door mijn doolhofjes blijft rennen. Maar ja, het succes hè? Het succes heeft dat de das om gedaan. ‘We willen meer’ zeiden de uitgevers, ‘groter, beter, grappiger’. Bah! BAHBAHBAH! Maar ze kregen hun zin. En na jaren zwoegen was daar TSPUD, nu ook voor al die gekke consoles. Hoewel ik het verschrikkelijk vind, merk ik dat Stanley opleeft. Vooral van al mijn geweldig gepresenteerde ideeën voor het vervolg. Hij kijkt zijn ogen uit bij de nieuwe content. Als hij kon praten had hij vast gezegd: ‘Ik had nooit verwacht dat je het concept van TSP zo ver hebt kunnen doorvoeren. Zo fris en toch zo passend bij het origineel. Soms vroeg hij zich zelfs af of hij niet al in het tweede deel zat, hahaha! Ik laat hem graag nog even twijfelen.

Maar feit is dat ik verder gegaan ben dan ooit. Natuurlijk wil ik de lol niet voor je bederven door de nieuwe content te veel te beschrijven. Maar je kan ervan uitgaan dat Stanley er weer uren zoet mee is. En dat er ongeveer net zoveel manieren zijn om Stanley aan zijn eind te zien komen als in TSP. Veelal nóg origineler en in meer gevarieerde omgevingen. Tja…het primitieve oog wil toch ook wat. Jullie hebben niet genoeg aan de heerlijke eentjes en nulletjes waar ik me om kan verkneukelen. Maar het geeft niet, ik begrijp het. En ik ben er voor je. Neem nu de linkerdeur.


De narrator zet van alles in om je op het juiste pad te krijgen, zoals hier met de gele The Line™.

 

Bericht van de recensent

Ah…mooi, je hebt de juiste deur gekozen. Dat verdient een aai over de bol. En als beloning een exclusief stukje tekst dat ik heb binnengekregen van de Budgetgaming-recensent… Critical Chris? Crispy? Tourist Chris? Wie is die vent eigenlijk? Nou ja, hier het verslag dat aan zijn beperkte brein ontsproten is: “Beste narrator: wat heb ik gelachen tijdens het spelen van TSPUD. Jouw humor gecombineerd met het zoeken naar steeds nieuwe manieren om te ontsnappen aan het eeuwige kantoor hebben me enkele van de meest unieke gamingmomentjes uit mijn leven opgeleverd. Als ik het origineel had gespeeld toen het net uit was gekomen, had het waarschijnlijk nog meer indruk gemaakt. Maar de nieuwe content maakt dit volgens mij meer dan goed. Er was meer dan ik in eerste instantie had gedacht en eerlijkgezegd vond ik het nog vermakelijker dan het origineel.

Tegelijk voelt TSPUD ook wat beperkt. Op een gegeven moment gaat iedere keer hetzelfde begin in Stanleys kantoor toch wat tegenstaan en als je geen nieuwe eindes meer kan vinden, is het verleidelijk om naar een guide te grijpen om te zien wat je hebt gemist. Een duidelijk in-game overzicht had hier niet misstaan, zodat je gerichter kan zoeken. Nu voelt TSPUD soms wat onvervuld hierdoor. Qua beelden is er niet veel bijzonders te zien, maar dat geeft niet. Een enkele keer is er wat vertraging, maar het hindert de gameplay in ieder geval niet. Soms vond ik het beeld te donker, waardoor ik echt niet kon zien waar ik heen moest. De eerste keer dat je TSPUD opstart kun je de helderheid instellen, maar daarna niet meer. Qua audio heeft TSPUD ook niet veel om het lijf, behalve de narrator. Die klinkt kraakhelder en is perfect ingesproken.”


TSPUD schotelt je graag de ene na de andere mind fuck voor, waarbij het regelmatig zichzelf op de hak neemt.

 

Aanrader voor de nieuwkomers

Zo, dat waren wel weer genoeg simpele korte zinnetjes van onze Chris. Ik ben niet verbaasd dat hij de grootsheid van TSPUD niet geheel kan doorgronden. Hij gaf me ook een ‘Budgie-score’ door. Een primitieve manier om waardering te uiten. 4 Budgies…ik neem aan dat de meeste spellen de helft scoren. En vooral voor nieuwkomers zou TSPUD geschikt zijn. Maar geloof me. Als je eerst al geen genoeg kon krijgen van Stanleys avonturen, dan moet je deze nieuwe editie gewoon hebben. Dus volg de aanwijzingen van mij, je favoriete narrator, op en haal dit meesterwerkje voor een aantrekkelijke prijs in huis.

 
Gespeeld op: Nintendo Switch

Ook verkrijgbaar op: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X en Steam

Chris van Breda (Crispy)

Critical Chris is communicatieadviseur en fanatiek gamer. Schrijft recensies als creatieve oefening, waarbij een objectief oordeel en de Budgetgaming gedachte centraal staan.

Aantal keer bekeken: 2245

Laatste reacties

avatar van Joost013
Joost013 ( 234 ) 18-05-2022 23:42
Hey, hoe ben ik op deze site gekomen? Ik drukte gewoon op een grote rode knop in mijn woonkamer...
avatar van Xian05
Xian05 ( 20 ) 19-05-2022 13:33
Mooi geschreven!
avatar van Daniel
Daniel ( 2231   19) 22-05-2022 14:23
Leuke review Chris. Deze tijdens mijn vakantie op de Switch gespeeld worden
avatar van Miniatuurpaard
Miniatuurpaard ( 14234   7) 30-05-2022 13:14
Krijgt deze geen fysieke versie? Dan wacht ik op een flinke prijsdaling. Heb het origineel al gespeeld op release en dat was een fantastische ervaring, maar daardoor heb ik geen haast met deze versie. Leuke review!