Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

E3: Nintendo presentatie

Het was even afwachten of Nintendo de hardcore gamers dit jaar weer in vervoering zou weten te brengen. Vorig jaar bracht ons het nieuws van Metroid Other M en de Vitality Sensor. Tof, maar veel hardcore gamers vonden het wat matig. Dit jaar is het een compleet ander verhaal, je moet wel een complete cynicus zijn om te zeggen dat Nintendo dit jaar niets te bieden had. De verwachtingen waren wel erg hoog gespannen, Nintendo fans eisten een nieuwe Zelda, nieuwe Pikmin en een nieuwe Kid Icarus. Zou Nintendo hier iets van waar kunnen maken? Laten we bij het begin beginnen. De Wii.

The Legend of Zelda: Skyward Sword (2011)
Nintendo begon de show met het vertonen van de eerste gameplay van Legend of Zelda: Skyward Sword. Deze nieuwe Zelda, die overigens pas in 2011 zal verschijnen, speel je met de Wiimote plus én de Nunchuck. De Wiimote doet hierbij dienst als zwaard en je nunchuck gebruik je als schild. Tijdens de demonstratie leek de gameplay helaas niet helemaal soepel te verlopen. Door bepaalde vertragingen werden bewegingen niet goed geregistreerd en daardoor leek de game een beetje buggy. De game heeft zeker een berg aan potentie, het is alleen de vraag of het verhaal niet een beetje op de achtergrond belandt. Het kwam op dit moment nog een beetje over alsof het een vechtgame met minigames is. Daar staat tegenover dat Nintendo zijn geliefde serie natuurlijk niet zomaar voor de wolven gooit, dus de uiteindelijke game zal waarschijnlijk een stuk meer diepgang bevatten.GoldenEye 007
Je leest het goed. Het staat er echt. GoldenEye 007 komt terug! En wel exclusief voor de Wii. Dit is geen opgepoetste N64 game. Activision en Nintendo hebben een remake van Goldeneye gemaakt en dat is meteen duidelijk te zien aan de getoonde filmpjes. Nieuwe scènes, nieuwe levels, fatsoenlijke stemacteurs én Daniel Craig als James Bond. Daarnaast zal de game natuurlijk ook een uitgebreide multiplayer bevatten. En het beste van allemaal? Je hoeft er ook niet zo heel erg lang op te wachten, want de game verschijnt nog voor het einde van dit jaar.

Kirby Epic Yarn
First you draw a circle, then you dot the eyes, add a great big smile and presto; it’s Kirby! Met die legendarische opening maakte Kirby zijn debuut op de Nes in 1993. Kirby’s Adventure was een van de beste games op Nintendo’s systeem, maar sindsdien is dat succes nimmer herhaald. Tot nu toe dan! Geheel uit het niets kwam Nintendo namelijk met Kirby Epic Yarn, een spel dat terug gaat naar de handgetekende stijl van het origineel. Spelelementen als vijanden opeten om hun krachten over te nemen zijn terug, ook zal Kirby de beschikking hebben over een magische lasso (van garen neem ik uit de titel aan) waarmee hij vijanden en objecten kan vastbinden en werpen. Dit alles zal gebeuren met de Wii controller en deed mij denken aan Kirby’s avonturen op de DS. Maar dit is niet de enige motion-control Kirby actie, dankzij de Wii controller zul je nu ook Kirby’s spelwereld kunnen gaan manipuleren. Is een sprong te ver? Geen probleem, met de cursor vouw je de spelwereld samen als een blaadje. Of dit het spel niet te gemakkelijk gaat maken is natuurlijk de vraag, maar enthousiast kun je er zeker van worden. Ook opvallend was het tweede koddige karakter dat in de trailer achter Kirby aanrende. In één scène zien we Kirby als beeldvullende tank en het tweede mannetje lijkt achter het stuur te zitten. Een twee speler co-op optie zou de nieuwe Kirby naar een nog hoger niveau tillen. We kunnen alleen maar hopen Nintendo Kirby nu wel eens midden in de spotlights plaatst, dit spel lijkt zeker de aandacht waard te gaan worden.

Epic Mickey (Eind 2010)
Een paar weken geleden werd bekend dat de ontwikkelaars van Epic Mickey de game aanzienlijk hadden veranderd. Het zou voornamelijk om het grafisch aspect van de titel gaan. Bij de presentatie was duidelijk te zien dat Mickey qua stijl sterk verbeterd was, maar dat de oorspronkelijke concepten bewaard zijn gebleven. Het is nog steeds de bedoeling om door middel van verf en verdunnen de wereld te veranderen. Grafisch lijkt de game inmiddels mee te kunnen doen met de betere Wii titels. Het zag er kleurrijk en sfeervol uit. Ook de verschillende gameplay elementen klinken interessant in de oren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tegenstanders te doden, of ze simpelweg te veranderen waardoor ze vrienden met je worden. Ook het voltooien van sidequests heeft invloed op de ontwikkelingen in het spel.Donkey Kong Country Returns
Het gerucht ging al een tijdje, en het bleek volledig correct. Retro Studios, voorheen bekend van de Metroid Prime trilogie, is bezig met een nieuwe Donkey Kong Country! Misschien doet de titel vermoeden dat het om een remake gaat zoals GoldenEye 007, maar niets is minder waar. Wel zal Donkey Kong Country Returns terug gaan naar de roots van het succes. Het spel zal dus een ouderwetse 2-D platformer worden en het zal vooral draaien om het verzamelen van bananen en het springen op hoofden. De trailer toonde zeer gelikte animaties en achtergronden, wat allemaal bij zal gaan dragen aan de unieke Donkey Kong Country sfeer zoals je die misschien nog kunt herinneren uit 1994. Ook zal Donkey het niet alleen hoeven doen, net zoals de eerdere delen zal Donkey Kong Country Returns een twee player co-op optie bevatten, waarbij Diddy Donkey zal bijstaan. Het is goed om te zien dat Nintendo luistert naar de fans en terugkeert naar het 2-D spelconcept waarmee de Snes zo groot is geworden. Voor een ieder die de eerste drie Country delen heeft gemist is het nu de tijd om die klassiekers even te bestuderen, want als Donkey Kong Country Returns uitkomt zul je alleen nog maar die willen spelen.

Naast deze toppers toonde Nintendo ook nieuwe beelden van Metroid Other M (schrijf in je agenda: eind augustus), werd Just Dance 2 aangekondigd (de eerste titel is ontzettend populair blijkbaar), zal er volgend jaar een nieuwe Mario Sports titel verschijnen (bevat onder andere ijshockey, volleybal, trefbal en basketbal) en een nieuwe titel genaamd Wii Party. Die laatste titel was toch de minst aansprekende game van de hele conferentie. Maar goed, zelfs de minste Nintendo game is vaak de moeite van het proberen waard. Er was ook een third-party titel die er met kop en schouders boven uit stak: Lost in Shadow van Hudson. Deze platformer zal in de herfst gaan verschijnen en kan makkelijk mee met Nintendo’s eigen vlaggenschepen. Spel technisch is het spel een platformer en vooral de sfeer spatte in de trailer van het scherm. Verwacht een ICO-esque ervaring op exclusief op de Wii.DS
De ‘gewone’ DS was een beetje het ondergeschoven kindje van de show. Hoewel Nintendo duidelijk zijn focus verzet heeft naar de 3DS wist de ‘goede, ouwe DS’ toch nog twee waanzinnig populaire franchises te behouden.

Dragon Quest 9: Sentinels of the Starry Skies
Zo is daar volgende maand: Dragon Quest 9: Sentinels of the Starry Skies. Deze game in de Dragon Quest serie is exclusief voor de DS en hoort thuis in de reguliere serie. Na spinoffs zoals Dragon Quest Monsters is het nu dus tijd voor een diepgaande RPG. Customise je personage, speel online, verzamel monsters en dood, naast je tegenstanders, vele uren in deze diepgaande RPG.Golden Sun: Dark Dawn
Grappig genoeg is de andere DS game die met veel bombarie werd aangekondigd ook een RPG. Loyd en Isaac. Het zijn twee namen die fans van Golden Sun een belletje zullen doen rinkelen. Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden, maar Golden Sun komt terug op de DS. De game speelt zich decennia na de vorige twee delen, en zal dus een compleet nieuwe cast van helden bevatten. Golden Sun: Dark Dawn bevat naast de bekende elementen ook nieuwe gameplay. Zo zul je gebruik moeten maken van het touchscreen om puzzels op te lossen.

3DS
De presentatie over de Nintendo 3DS is toch wel één van de hoogtepunten van de show. Er werd een 3D versie van Nintendogs +Cats aangekondigd, de engel Pit keert terug in Kid Icarus Uprising, en titels als Resident Evil, Metal Gear Solid, Saint’s Row, DJ Hero, een nieuwe Professor Leyton en Assassin’s Creed zijn allemaal in ontwikkeling. Helaas werden alleen concrete beelden van Kid Icarus getoond, de overige titels werden door middel van dia’s aan het publiek aangekondigd.Andere opvallende details waar het de 3DS betreft, zijn de toevoeging van twee cameralenzen aan de buitenkant. Hiermee is het mogelijk om daadwerkelijk 3D foto’s te maken. Maar misschien nog wel belangrijker is de toevoeging van de zogenaamde slide pad. Hiermee kunnen spelers analoge bewegingen te maken. Het opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden, waar ontwikkelaars als Shinji Mikami en Hideo Kojima duidelijk zeer enthousiast over zijn.

Daarnaast wist Nintendo nog te melden dat het ook mogelijk wordt om films in 3D te bekijken. Disney, Warner Bros. en Dreamworks hebben al enkele films in de planning staan. Het onlangs verschenen How to Train a Dragon bijvoorbeeld.Al met al wist Nintendo dit jaar te brengen wat elke gamer maar kon wensen. Casual games voor mensen die van feestjes houden, dansgames en natuurlijk de hardcore titels als Kid Icarus, Donkey Kong Country, Metal Gear Solid, Resident Evil en Goldeneye 007. Voor eens hebben de hardcore gamers niets te zeuren. Nintendo heeft goed geluisterd naar de kritiek op vooral de Wii en heeft met de hier aangekondigde games het startsein gegeven om wereldwijd het stof van de Wii af te gaan blazen. De kritiek dat Nintendo op zijn luie kont het geld zit te tellen kun nu de prullenbak in. Het is nu nog te hopen dat andere ontwikkelaars inzien dat kwalitatief sterke spellen, zonder de grafische krachtpatserij van de concurrentie, heel goed mogelijk zijn op de Wii. En ja, er komt zelfs een Pokemon RPG(-achtige) game naar de Wii! Maar uhm, volgend jaar StarFox, F-Zero, Advance Wars en een nieuwe Fire Emblem??

Geplaatst door Ollie1981 en Jeroen Knop op 16-06-2010
Aantal keer bekeken: 10214

Laatste reacties

avatar van Syphrone
Syphrone ( 4253 ) 16-06-2010 21:26
Quote:

een nieuwe Professor Leyton


Lol het is Layton met een a.

Verder heb ik video gezien bij insidegamer en daar vertelden ze dat resident evil te spelen al was. Jij geeft aan dat er alleen beelden en dias waren.

Verder wel interessant om te kijken hoe de 3ds gaat ontwikkelen.
avatar van Kubuss
Kubuss ( 1786 ) 16-06-2010 21:45
Er werden weinig beelden getoond omdat er simpelweg geen tijd was om van alles gameplay te laten zien. Er is nu wel beeldmateriaal van al die games.

Overigens zeg je dat Zelda Skyward Sword er buggy uit ziet. Zoals je kon zien werkte zelfs het pointen met de Wii Remote niet eens goed, zoiets komt echt niet door het spel ofzo. Er was iets in het publiek dat voor verstoringen zorgde (wireless apparatuur waarschijnlijk). Toen de pers de demo's zelf mochten uitproberen waren ze allemaal lovend over de motion controls.

Het was zonde van de presentatie, maar als je goed had opgelet op wat er gezegd werd, lag het echt niet aan de game!
avatar van Nijntendo
Nijntendo ( 546 ) 16-06-2010 22:52
Wat een toppertjes toch weer.
Al er ook nog eens een nieuwe Fire Emblem zou komen, zou het inderdaad helemaal geweldig zijn.
Maar ik ben al helemaal blij met wat er nu is aangekondigd.

Reuze benieuwd naar de 3DS, vooral ook omdat Zelda OoT daarop uit gaat komen.
Hopelijk komt er een (goudkleurige) 3DS Zelda Special Edition, met een TriForce logo tussen die twee camera's.avatar van PhysX
PhysX ( 1189 ) 17-06-2010 01:22
Ik denk dat dit de beste conferentie van de E3 was. Nintendo had veel waar te maken! Het enige wat ik jammer vind is dat Donkey Kong op de Wii uit komt, niet op de DS.

Man, wat zou ik graag met die nieuwe 3DS willen spelen!
avatar van BlackI3lueDutch
BlackI3lueDutch ( 1072 ) 17-06-2010 02:15
Zelda was een demo..

De MGS game voor de 3DS is Metal Gear Solid Snake Eater 3D!
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 17-06-2010 09:02
Die 3DS geeft natuurlijk uitgebreid ruimte voor 3D remakes van donkey kon country, New super mario bros, Mario kart, en noem maar op. Ik ben erg lovend over de 3DS, goeie ze van nintendo, zeker als we zonder brilletje 3D films kunnen kijken onderweg. Ik zie mezelf al filmpjes kijken zoals Avatar en Alice in wonderland
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 231 ) 17-06-2010 12:24
Even ter verduidelijking: dit is een weergave van de presentatie van Nintendo zelf. Aangezien we niet op de beurs aanwezig waren kunnen, we dus ook niet zeggen dat er speelbare demo's van games waren zoals Resident Evil. Dat er na de presentatie dus filmpjes te zien waren doet geen afbreuk aan het feit dat ze die niet tijdens hun E3 presentatie zelf lieten zien.

Ik heb overigens wel goed opgelet Kubuss, en zag dat de presentatie van Zelda last van een storing. Daardoor deed de wiimote het niet goed. Het neemt niet weg dat het een klungelige indruk achterlaat. En dat ik simpelweg niet onder de indruk was. Het zag er naar mijn mening gewoon niet episch uit. Ik zeg ook dat het buggy leek, niet dat het buggy was.;)
avatar van RahXephon
RahXephon ( 1110 ) 17-06-2010 14:00
"Loyd en Isaac. Het zijn twee namen die fans van Golden Sun een belletje zullen doen rinkelen."

Sorry hoor maar wie de neuk is Loyd? ik heb beide golden suns meerdere malen uitgespeeld (is alweer een tijdje geleden) maar de naam "Loyd" komt me niet bekend voor.
Ik ken wel Lloyd van Tales of Symphonia....
avatar van Luchengeveld
Luchengeveld ( 31 ) 17-06-2010 15:48
star fox is schijnbaar wel op de beursvloer te zien geweest, maar dan volgens mij als remake op de 3DS
avatar van ConAir
ConAir ( 4473   2) 20-06-2010 21:09
Nintendo heeft mij aangenaam verrast. DKC keert terug. En dat is voor mij echt een reden weer eens met de Wii aan de slag te gaan.

Hopelijk is de besturing ook 'retro'.