Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

E3: Sony presentatie

Na de redelijk indrukwekkende presentaties van Microsoft en Nintendo was Sony als laatste aan de beurt. Jammer genoeg was het grootste deel van de aankondigingen al ver voor de E3 op internet gelekt, maar dat nam niet weg dat Sony uiteindelijk een best indrukwekkende presentatie had. Veel toffe games, een mooie demonstratie van de “Move” en aan het einde nog een leuke verrassing in de vorm van een nieuw deel in de Twisted Metal reeks. Dit zijn echter de games die er volgens ons echt uitsprongen.

Killzone 3
Ik ben zelf een groot fan van de Killzone reeks, wat slechts voor een klein deel door het feit komt dat de games in Nederland zijn ontwikkeld. Killzone heeft een bepaalde feel die weinig andere games weten te evenaren. Daarom keek ik erg uit naar de eerste gameplaybeelden van deeltje 3, die we tijdens de persconferentie van Sony mochten aanschouwen! Het mag duidelijk zijn dat Killzone 3 op dezelfde engine draait als het vorige deel, ongetwijfeld met enige aanpassingen. De game ziet er ongeveer hetzelfde uit en lijkt nog hetzelfde te spelen, wat in dit geval geen probleem is. We zien een besneeuwd level met daarin een stel Hellghast met jetpacks. De gameplay is onveranderd en het knallen ziet er weer heerlijk uit. De echte vernieuwing komt in een stukje waarin je zelf zo’n jetpack mag gebruiken om door het level te vliegen. Zeer indrukwekkend. In 2011 kunnen we met Killzone 3 aan de slag.LittleBigPlanet 2
LittleBigPlanet bracht ongekende mogelijkheden tot het bouwen van eigen levels. Makers zaten niet vast aan bepaalde objecten, maar konden de levels helemaal zelf vormgeven. Hierdoor werd LittleBigPlanet een briljante platformer. LittleBigPlanet 2 gaat echter nog veel en veel verder. Dit wordt geen briljante platformer, nee, het wordt een briljante racegame, platformer, fighter, shooter, quizgame, sportgame, tower-defense game en zelfs RTS. Het is moeilijk voor te stellen, maar Media Molecule heeft tijdens de presentatie enkele voorbeelden laten zien die er zeer overtuigend uitzagen. Zo zagen we een Rez-achtige spaceshooter, een Smash TV-achtige shooter en een overtuigende RTS. LittleBigPlanet 2 is geen platformgame, maar een platform voor games. Deze nieuwe ´genres´ die je kunt maken in LittleBigPlanet 2 zouden mogelijk zijn door het principe van ´direct controle seat´, waarbij je de gamer een zelfgemaakt object kunt laten besturen. Tel daarbij op de nieuwe mogelijkheden voor eigen tussenfilmpjes en nieuwe gadgets als de grapplinghook en LittleBigPlanet 2 zal meer, veel meer gaan bieden dan zijn voorganger.Infamous 2
Een andere exclusive waar Sony trots op mag zijn is Infamous. Ook hiervan werd een vervolg aangekondigd, dit keer met een mooie trailer. We zien sowieso dat hoofdpersoon Cole uit het vorige deel een complete makeover heeft gekregen. De game lijkt nog steeds om elektriciteit te draaien, maar we zien ook ijs voorbijkomen, wat erop kan wijzen dat je dit keer misschien met meerdere elementen kunt spelen. Van de gameplay is helaas weinig te zien, maar die zal vast niet heel veel verschillen van het vorige deel.Gran Turismo 5
Ook Gran Turismo 5 maakte weer zijn opwachting, net zoals vorig jaar. En het jaar daarvoor… En het jaar dáárvoor! En… nouja, laten we het maar even over die trailer hebben. Grafisch is de game natuurlijk oogverblindend, dat zijn we gewend van de reeks. Het wagenpark ziet er minstens zo indrukwekkend uit, met een groot scala aan Ferrari’s, Maserati’s, Lamborghini’s en zelfs de compleet elektrische Tesla Roadster (die vreemd genoeg wel een benzinemotorgeluid produceert in de trailer). Ook is de Top Gear test track aanwezig, wat voor de fans zeker een leuke toevoeging is. Gran Turismo 5 hoort 2 november in de schappen te liggen, maar in het geval van GT moet je altijd rekening houden met mogelijk uitstel.Playstation Move
Sony zegt de ‘harcore gamers’ niet te vergeten met hun Playstation Move. Kevin Butler (bekend van grappige reclames) maakte zelfs op fantastische wijze duidelijk tijdens de presentatie dat Sony ook aan ‘ons’ denkt en niet alleen aan de happy families. Belangrijk hierbij is dat de Playstation Move, in tegenstelling tot Xbox’ Kinect, zal beschikken over knoppen. Daarnaast heeft het apparaat een lichtgevende bol die wordt gevolgd door de Playstation Eye. Dit moet ervoor zorgen dat je ook de hardcore games kunt spelen met de Playstation Move. Toch zagen we hier niet veel van op de presentatie. Wel werd de nieuwe Tiger Woods golfgame getoond, die gebruik maakt van het apparaat. Het bleek erg lastig om goed te slaan, omdat de Move je bewegingen letterlijk één op één vertaalt naar het scherm. Golfen wordt zo dus veel realistischer. Dit zag er leuk uit, maar toch vraag ik me af of ook andere hardcore games leuk zijn met de Move. Oké, met meerdere mensen zal het best leuk zijn om het middels de Move tegen elkaar op te nemen, maar in mijn eentje denk ik dat ik toch al snel teruggrijp naar de bekende controler. Zo zie ik mezelf geen Killzone 2 spelen met het apparaat en al helemaal geen Gran Turismo 5. Daarom vrees ik dat ook de Playstation Move vooral voor de families zal zijn. Hierbij is de vraag echter of deze wel behoefte hebben aan een console naast de Wii. Begrijpen ouders de mogelijkheden van de Playstation 3 of zien ze het gewoon als een duurdere Wii? Het zal mij erg benieuwen hoe het allemaal uitpakt: misschien zit ik er wel enorm naast en zit ik over drie maanden, Move komt 15 september in Europa uit, wel vol opwinding achter mijn scherm te zwaaien. De startersbundel bestaat uit de Move, de Playstation Eye en een Wii Sports-a’like game zal voor honderd dollar (honderd euro?) in de winkels liggen. Waarschijnlijk moet de ‘nunchuck’ hier apart bij gekocht moeten worden voor rond de 25 dollar. Wanneer je dus een gezin van vier hebt moet je enorme kosten maken om met zijn allen te kunnen gaan gamen. Wordt het een succes en zal het Microsofts Kinect weten te verslaan? Het is een spannende strijd in ‘gameswereld’.

Geplaatst door Wouter & Fant op 17-06-2010
Aantal keer bekeken: 8157

Laatste reacties

avatar van Wouter
Wouter ( 1081 ) 17-06-2010 23:20
Correctie: Door mij en Fant :)

ktugach edit: aangepast
avatar van Epitome
Epitome ( 758 ) 18-06-2010 00:23
Toch wel knap dat ze elk jaar dezelfde dingen tonen alsof er iets nieuws is...
avatar van G-ZeS
G-ZeS ( 268 ) 18-06-2010 07:54
Dat noem je marketing.

Daarnaast worden de innoverende games vaak enkel door een select groepje games gewaardeerd, zodat de grote drie zich voornamelijk richten op de bewezen formules aangevuld met kleine aanpassingen/uitbreidingen op reeds bekende verhaallijn en gameplay elementen..

avatar van Dicapo
Dicapo ( 3455 ) 18-06-2010 09:10
Ik heb veel zin in infamous en kz3, verder vond ik ook dat er weinig nieuws onthult werd.

Leuke special :)
avatar van Soulflame
Soulflame ( 42 ) 19-06-2010 12:35
LBP2 gooit hele hoge ogen voor mij.
Qua 3D was ik ietwat teleurgesteld. Geen nieuwe titels gerevealed op de E3 (Killzone, Gran Turismo, Motor Storm waren allemaal al bekend). Eigenlijk zijn er maar 2 typen games tot nu toe die enkele games krijgen in 3D:

FPS (niet mijn ding op de PS3) en Racing (dat is wel vet. Maar dan had ik liever Burnout Paradise in 3D gezien. Zal nu of Gran Turismo of Motorstorm worden. Wipeout vond ik niet zo leuk).

Daarnaast nog wel Mortal Kombat (yawn) en nog een kiddiegame, maar ik wacht nog op een action adventure zoals God of War ofzo. En ook strategie games als Valkyria Chronicles.
Meest rare is nog wel dat LBP2 niet in 3D is... dat had echt fantastisch geweest. Snap niet dat Sony daar niet aan gedacht heeft.
avatar van ConAir
ConAir ( 4473   2) 20-06-2010 21:04
Ik werd zelf ook nog wel enthousiast van een nieuwe God of War voor de PSP, omdat wederom Ready at Dawn er achter staat. Hun eerste GoW: Chains of Olympus was een prima game. Alleen wat kort wellicht,

Sony had wel een sterke line-up en weet mijns inziens twee kampen te bedienen: Genoeg (hard)core games en Playstation Move voor iedereen die gewoon wat vermaak wil, zonder er uren aan kwijt te zijn.