Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Gamescom: Sony

Vandaag besteden we wat aandacht aan enkele toppers die Sony op de Gamescom tentoonstelde. Gran Turismo 5, Killzone 3 en Motorstorm: apocalypse (stiekem nummer drie!). Origineel? Nee! Gaaf? Jazeker!

Gran Turismo 5
Platform: PS3
Schrijver: Alfred

Dit is na Duke Nukem Forever waarschijnlijk de game die het vaakst is uitgesteld in de geschiedenis van de mensheid. Gran Turismo 5 moet November dit jaar eindelijk uitkomen, dus Sony besloot hem op de Gamescom neer te zetten. Een mooie setup met racestoeltjes en stuurtjes stond klaar. Ik zakte in een comfortabele stoel en greep het stuur om erachter te komen of het al die jaren wachten waard is geweest.Een flink aantal mensen heeft al kennis kunnen maken met Gran Turismo 5 door middel van de prologue en de demo. Hier op de Gamescom was een extreem uitgebreide demo speelbaar met een stuk of dertig wagens en een flinke lading tracks. Ik besloot in een Pagani over de Nürburgring te gaan crossen. Om diegene die mij voor was eens te laten zien hoe het moest, besloot ik alle hulpmiddelen lekker uit te zetten. Jammer genoeg kwam ik er al snel achter dat Gran Turismo zonder hulpmiddelen toch een flink stukje moeilijker is dan Forza 3 zonder hulpjes. Binnen een minuut stond ik omgekeerd in de berm, op zoek naar de knop die mij achteruit zou doen rijden. Nog geen tien seconden later was het weer zover. Nou ben ik ook niet gewend aan het spelen met een racestuur, maar alsnog is Gran Turismo een indrukwekkende simulator. Je moet hier écht goed kunnen rijden wil je op de baan blijven en de game is onvergeeflijk. Hieris er geen optie om de game terug te spoelen of dergelijke dingen, gewoon opnieuw beginnen als je het te erg verkloot! Een van de sterkste punten van de Gran Turismo serie zijn de graphics. Polyphony wist zelfs op de PS2 en PSP nog grafische pareltjes neer te zetten. GT5 is zonder twijfel een van de mooiste games ooit, niet alleen door mooie textures en dergelijke, maar ook door het oog voor detail. De auto’s zijn perfect nagebouwd, zelfs inclusief cockpit. Bij de Japanse wagens zit je zelfs rechts in plaats van links. Een indrukwekkend niveau van detail voor een game die zo rond de 1000 auto’s zal gaan bevatten. Er lijkt weinig mis te kunnen gaan met dit spel dat grafisch erg sterk is, voldoende content biedt en waarin de auto’s zo heerlijk rijden. We hebben er even op moeten wachten, maar áls die game dan straks in je PS3 zit te ronken komt hij er ook een flinke tijd niet meer uit, dat kan ik je garanderen.

Killzone 3
Platform: PS3
Schrijver: Alfred

Na het succes van Killzone 2 nemen de Amsterdammers van Guerilla games niet even een welverdiende pauze, er moet weer keihard gewerkt worden! Killzone 3 staat voor de deur, en het beloofd weer een prachtige game te worden waar wij als Nederlands trots op kunnen zijn. Jammergenoeg stond op de GamesCom exact dezelfde demo als op de E3, die de halve wereld nu dus al heeft gezien. Alsnog was het aangenaam deze game even zelf aan een test te kunnen onderwerpen. Killzone 3 voelt 100 procent hetzelfde aan als zijn voorganger, wat geen enkel probleem is. De game ziet er hetzelfde uit, bestuurt hetzelfde, klinkt hetzelfde en heeft nog steeds de rauwe sfeer die Killzone al sinds het eerste deel heeft.Slechts een paar kleine nieuwigheden heb ik weten te spotten, waaronder een jetpack, die zowel door de Hellghast als door jijzelf kan worden gebruikt. Ook leuk zijn de mêleemoves die je kunt uitvoeren als je dichtbij een vijand weet te komen. Met een druk op de L1 start je een brute animatie, waarbij de arme Hellghast een soms vreselijke marteling krijgt te verduren. Het ziet er heerlijk gewelddadig uit en het past perfect bij de game. Verder kwam ik weinig nieuws tegen in deze Killzone, wat niet wegneemt dat het een heerlijke game is om te zien, horen en spelen, net zoals zijn voorganger.

Motorstorm: Apocalypse
Platform: PS3
Schrijver: Alfred

Toen ik plaatsnam op de autobanden die als stoel dienden bij de Sony stand was ik er heilig van overtuigd dat ik de nieuwe Twisted Metal ging spelen. Ik had slechts een beetje meegekeken terwijl iemand anders de game speelde en had hier en daar iets opgevangen van een explosie, een paar mensen die overreden werden en een enorme bus die roekeloos over de weg zwalkte. Pas toen het titelscherm op de TV verscheen kwam ik erachter dat ik hier met de nieuwe motorstorm te maken had! Aan de naam te zien speelt deze Motorstorm zich af in een postapocalyptische wereld, wat ook al snel te zien is als je hem gaat spelen. Het is een enorme stap in een nieuwe richting ten opzichte van de vorige twee delen, die waarschijnlijk niet door iedereen gewaardeerd zal worden. Zelf was ik wel te spreken over de nieuwe setting en de uitwerking daarvan. De vervallen steden hebben de typische postapocalyptische sfeer die we kennen uit verscheidene andere films en games.Een leuke toevoeging is dat er nu ook mensen over straat rennen. Je ziet burgers rondrennen en militairen schieten, waar je gezellig doorheen kunt rammen, waarna de mensjes gillend over je auto rollen. Het geeft de game een volwassen gevoel, wat versterkt wordt door de vele explosies overal om je heen, die soms ook nieuwe wegen openen. Met een druk op de linker- of rechter-trigger ram je de desbetreffende kant op, waarmee je je tegenstanders eenvoudig van de weg duwt. De game speelt lekker soepel en is heerlijk lomp en grof. Een leuke toevoeging aan het racing genre wat toch weer een andere kant op gaat dan games als BLUR en split/second.

Geplaatst door Alfred op 21-08-2010
Aantal keer bekeken: 9560

Laatste reacties

avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 21-08-2010 23:33
Rol: Toevoeg Moderator
"...waarna de mensjes gillend over je auto rollen."
Je kan dus ouderwets mensen dood rijden? Doet me denken aan Carmageddon
Was een leuke game en de mensen plat rijden was nóg leuker
avatar van Always4psv
Always4psv ( 4230 ) 22-08-2010 00:18
wow dat zijn wel vette spellen jammer dat ze niet op de X360 zijn. motorstorm ziet er erg vet uit
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 22-08-2010 00:18
Wedden dat het geen mensen zijn in Motorstorm ?

over de KZ3 besturing. Dat logge en trage van de besturing is best OK, qua lopen. Ik hoop stiekem dat het richten wel lekker soepel gaat :3
En dat die verrekte Sixaxis besturing uit het snipen wordt gehaald. Man, dat snipen in KZ2 was echt triest. Hoezo zou ik überhaupt willen tweaken met de sixaxis motions. En je kon het niet uitschakelen. Helhelhel >_<!
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 102 ) 22-08-2010 01:47
"Gran Turismo 5
Platform: PS3
Schrijver: Alfred

Dit is na Duke Nukem Forever waarschijnlijk de game die het vaakst is uitgesteld in de geschiedenis van de mensheid."

google: moest delayed games
http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=174841

Statement == false
avatar van Linkinparknl
Linkinparknl ( 1235   4) 22-08-2010 02:36
"Bij de Japanse wagens zit je zelfs rechts in plaats van links." Hier moest ik om lachen, zo bijzonder is dat niet. Bijna elke race game met cockpit view heeft dat en eigenlijk is het stiekem ook weer raar, ik bedoel als ik hier een Toyota koop (dat toch echt Japans is) zit het stuur aan de linker kant.

Anyway, wat me het meest boeit bij die game en dat is toch wel wat ik mis uit het stukje is, zijn de physics goed? Knal je niet gelijk terug de weg op als de vangrail raakt, voelt wel wel 'echt' realistisch.

Desondanks haal ik de game wel op release en wordt ook zeker gestuurd met een stuurtje. Deze game hoor je niet met een controller te spelen.

Anyway verder wel aardig stukje.
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 22-08-2010 10:30
Quote:
wow dat zijn wel vette spellen jammer dat ze niet op de X360 zijn. motorstorm ziet er erg vet uit


Vette spellen + Xbox 360??? ...Kidding! Maar deze exclusives maken de Ps3 toch wel weer de topper hoor...
avatar van Xtinction
Xtinction ( 140 ) 22-08-2010 12:55
"Maar deze exclusives maken de Ps3 toch wel weer de topper hoor..." Da's altijd zo persoonlijk. Ik denk dat ik KZ3 wel aan zou schaffen, maar die andere twee laten me koud. Doe mij maar een dead space, WH: Space marine en Mafia2.
avatar van DieHappy
DieHappy ( 101 ) 22-08-2010 16:49
Ik zou deze PS3 games zelfs niet spelen als ik ze gratis kreeg. Jammer dat echte action / adventure games al jaren grotendeels genegeerd worden of zoals Uncharted te veel op een shooter lijken.
avatar van Fant
Fant ( 12220   1) 22-08-2010 18:16
@Valthyr
het zijn echt mensen En niet gesniped in Killzone, dus kan niet bevestigen of het sixaxis tweaken er nog in zit.

@Tomax99
hehe, my bad :)

@Linkinparknl
De physics zijn prima imo. Het voelt allemaal wel anders dan Forza 3 moet ik zeggen. Enige andere Gran Turismo die ik heb gespeeld is PSP, dus kan het niet echt vergelijken met vorige delen. Als je (recht) tegen de vangrail knalt sta je stil, je stuitert niet de weg weer op. Ik ga hem ook zeker op de release halen, en voor die tijd proberen een stuurtje te bemachtigen! :) Aanbevelingen voor een goed PS3 stuurtje?
avatar van BoogiePimp
BoogiePimp ( 86 ) 22-08-2010 19:02
@ tomax99

er staat "waarschijnlijk" wel even blijven opletten.
avatar van Linkinparknl
Linkinparknl ( 1235   4) 23-08-2010 11:41
@Fant Om eerlijk te zijn vind ik Forza 3 totaal niet simulatie. Ja het is een tof spel, maar ik mis het gevoel dat ik er moeite voor moet doen. Hoop dat Gran Turismo 5 dat dus wel heeft.

Qua stuur ligt het eraan hoe ver je wilt gaan. Heb zelf een Logitech Driving Force Pro (900˚ stuur) staan (officieel GT4 stuur destijds). Er is nu een vernieuwde versie van dat stuur (officieel GT5 stuur) met dezelfde naam. Maar wil je echt een mega toffe ervaring (denk aan 6 bak, koppeling etc.) ga dan voor een Logitech G25 of G27.
avatar van InsidiouZ
InsidiouZ ( 116 ) 23-08-2010 15:44
Quote:
Ik zou deze PS3 games zelfs niet spelen als ik ze gratis kreeg. Jammer dat echte action / adventure games al jaren grotendeels genegeerd worden of zoals Uncharted te veel op een shooter lijken.


Ga jij maar weer verder spelen met laura's passie..
avatar van Xtinction
Xtinction ( 140 ) 23-08-2010 20:30
Quote:
[..]


Ga jij maar weer verder spelen met laura's passie..
Het klopt wel een beetje wat hij zegt. Uncharted 2 was veel te veel schieten, en schieten was ook een van de zwakste onderdelen van het spel. Drake was tegen het einde van het spel een genocidepleger, dat past niet helemaal bij hem vond ik
avatar van Witteijsbeer
Witteijsbeer ( 734 ) 24-08-2010 14:59
Quote:
Ik zou deze PS3 games zelfs niet spelen als ik ze gratis kreeg. Jammer dat echte action / adventure games al jaren grotendeels genegeerd worden of zoals Uncharted te veel op een shooter lijken.


Waarom dan in hemelsnaam reageren hier?