Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Teloorgang van de hardcore gamer

De introductie van de Wii in 2006 betekende op meerdere fronten een revolutie in de gamingindustrie. Niet alleen konden spelers nu met hun eigen bewegingen accuraat hun personages besturen (want dit was al eerder geprobeerd, maar zonder noemenswaardig succes), maar ook maakte de non-gamer nu definitief zijn intrede op de gamesmarkt. De huisvrouw, zoals het stereotype luidt, speelde nu ook spelletjes met haar kinderen en haar eigen moeder.

Niet iedereen was even blij met deze ontwikkeling. Eén van de felle tegenstanders ervan was B., een man van in de dertig die ik enkele dagen geleden in de trein ontmoette. Op de rit van Leiden naar Utrecht kwam hij naast me zitten en hij zag dat ik een DS bij me had. Hij keek me een beetje vies aan, totdat ik hem begon uit te leggen dat ik een game moest recenseren en daarom de handheld van Nintendo bij me droeg. B. keek opgelucht en ik stak ik het apparaatje terug in mijn broekzak terwijl ik hem vroeg wat hij tegen de DS had; ik had het vermoeden dat dit een lang verhaal zou worden.

Pioniers en oude garde
B. speelde al spelletjes sinds de Commodore 64 en andere consoles uit de tijd dat je op verjaardagsfeestjes nog uitleg moest verschaffen als je zei dat ‘gamen’ een van je hobby’s was. Hij voelde zich duidelijk een pionier op het gebied van games en hij wilde zijn positie als ‘lid van de oude garde’ dan ook graag laten blijken. Hij was er trots op dat hij gamen ‘ontdekt’ had en spuugde op dat massavermaak dat tegenwoordig in de gamesindustrie werd gefabriceerd. De introductie van de Wii en de daaropvolgende opkomst van de non-gamer deden voor hem helemaal de deur dicht; dat een groot deel van de jonge generatie zijn hobby had afgepakt was al erg genoeg, maar nu ook nog huisvrouwen en oma’s? Dat mocht nooit gebeuren!En dus liet B. van zich horen. Hij schreef opiniestukken op gameswebsites over de verloedering van de gamesmarkt en verkondigde tegen iedereen die het maar wilde horen dat “Nintendo haar trouwe achterban verried”. ‘Wii’ vond hij een vies woord; geen enkele zichzelf respecterende gamer zou zo’n wit apparaat aanschaffen, toch? Nee, de echte gamer kocht een PlayStation 3 of een Xbox 360.

Maar hoe B. ook tekeerging tegen de zogenaamde teloorgang van de gamingindustrie, het mocht niet baten. Het aantal non-games nam hand over hand toe en steeds meer hardcore toptitels hadden te kampen met tegenvallende verkoopcijfers. Het tij leek zich toch echt te keren en de nieuwe doelgroep begon steeds meer terrein te winnen. Dat was voor B. een teken dat hij zich nog harder moest verzetten en dat hij zijn territorium moest beschermen tegen deze nieuwe invloeden van buitenaf. Hij was er immers eerst.

Bekrompenheid
Ik begon een beetje medelijden te krijgen met B. Het geeft naar mijn idee blijk van een ontzettende bekrompenheid om je te verzetten tegen veranderingen in het algemeen en zeker op de gamesmarkt wordt de kleinzieligheid van types als B. pijnlijk duidelijk. Veranderingen zijn onvermijdelijk, zeker als ze, zoals in dit geval, onderhevig zijn aan de wet van vraag en aanbod: nu grote groepen het gamen hebben ontdekt, stijgt de vraag in die segmenten, waar het aanbod dan weer op in zal spelen. Waar ‘hardcore gamers’ (een niet-bestaande en ongedefinieerde groep waar B. zich graag toe rekende) vroeger 100% van de markt uitmaakten, is dat nu veel minder. Het is dan ook niet onlogisch dat er tegenwoordig maar zo weinig hardcore games uitkomen: dat is nu eenmaal het gevolg van het feit dat ‘zijn’ groep de markt niet meer domineert.

Met deze gedachten in mijn achterhoofd en mijn trein inmiddels op driekwart van de reis, brak het tweede gedeelte van B.’s verhaal aan: de zogenaamde ‘vroeger’-verhalen. Zoals je opa wel eens vertelt over de tijd dat de Duitsers nog Nederland bezetten, zo begon B. over de tijd van Pacman in de speelhal en de tijd dat “games nog moeilijk waren”. De huidige generatie games stelde niets voor, zo vond B.; in zijn tijd, toen was gamen nog pittig! Toen zat je uren achter elkaar met vrienden op zolder om te proberen die laatste eindbaas te verslaan of je eigen highscore te verbeteren. Met dat soort jongens kon je de oorlog winnen, maar de huidige generatie was daar te zwak voor en zou dat nooit snappen.Gelukkig reed de trein op dat moment het station van Utrecht binnen en kon ik B. eindelijk verlaten. Ik zei hem vriendelijk gedag en stapte op de bus, alwaar ik mijn DS met Brain Training weer uit m’n broekzak haalde. “Je leert het nog wel,” dacht ik terwijl ik met een glimlach de puzzeltjes van Dr. Kawashima begon op te lossen.

Geplaatst door Maarten Broekhof op 22-09-2010
Aantal keer bekeken: 13701

Laatste reacties

avatar van Jeremy
Jeremy ( 291 ) 22-09-2010 21:13
Oh mijn god, die shit is classic.
En die fotoooooo's, whahaha!
avatar van SonicRPR
SonicRPR ( 2249   4) 22-09-2010 21:17
Hmm leuke column eigenlijk, en jammer genoeg zijn er inderdaad nog van die mensen.

Ik ben zelf 30, heb de opkomst meegemaakt. Begon met een Vic20, atari 2600, C64 etc etc. Programmeerde simpele spellen op de C64 en amiga en stapte later over op de nes met alle dingen erna kwamen.

Ennnnnnn nee, het kan mij geen bal schelen, er zijn misschien weinig hardcore games maar o jee ik vermaak me ook te gek met de zogenaamde casual games, er zijn zoveel vernieuwingen, op zijn tijd toch een hardcore game.....

Nee, laat het maar lekker zo lopen, ik verwacht rond mijn 50ste heerlijk in een virtueel Hyrule te lopen
avatar van Pwn2kill
Pwn2kill ( 814 ) 22-09-2010 21:25
lol leuk column! Is weer is wat anders:)
avatar van Hakker
Hakker ( 35 ) 22-09-2010 22:14
Nou ja 1 ding heeft B wel gelijk in. Het overgrote deel van de huidige spellen zijn kinderlijk eenvoudig.

Desondanks heb ook ik een Wii als "hardcore gamer" en kan al niet wachten tot NBA Jam. Voor de rest is het een kansloze gozer die B.

Ik kan ook alleen maar zeggen van een leuke column.
avatar van Pustbunker
Pustbunker ( 44 ) 22-09-2010 22:23
Ik ben zelf pas met gamen begonnen rond de Sega Megadrive, en ergens kan ik B. wel begrijpen. Het is natuurlijk mooi dat gamen een breder publiek krijgt, maar het lijkt de laatste jaren, zeker na de komst van de DS en Wii vooral om het zo veel mogelijk geld verdienen te gaan.

Nou is daar op zich ook niets mis mee, maar het heeft wel zijn gevolgen. Ook Sony en Microsoft moeten nu om te overleven een groter publiek zien te bereiken en zijn genoodzaakt nu allerlei tijd en moeite in Move en Kinect te gaan steken; iets waar ik als semi-hardcore gamer niet op zit te wachten. Ik zie dan liever dat zij zich bezighouden met vette first party titels.

Dat gezegd kan ik zelf nog niet eens de tijd bij elkaar schrapen om een God of War 3 of Halo Reach uit te spelen, dus klagen moet ik ook niet ;)
avatar van Always4psv
Always4psv ( 4230 ) 22-09-2010 22:49
dat is toevallig dat je net zo'n persoon tegenkomt in de trein
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 22-09-2010 22:55
Ik snap B. dan wel weer. maar meer op een andere manier. Hij is als één van de weinigen begonnen met games. Hij is degene die het heeft geholpen groot te maken, samen met een boel andere consumenten. En nu, een aantal jaar later, wordt de eerste groep consumenten een beetje met de nek aangekeken. Omdat er een grotere groep mensen is waar dus meer geld verdiend kan worden.

Het is net als wanneer je een band al vanaf hun eerste kleine concertjes ondersteunt, waarna ze rond hun derde album compleet hun eigen steil veranderen om zich meer te meten met de massa.

Het is jammer, maar zo gaat dat nu eenmaal. Geld is toch een heel belangrijk middel. En wanneer het goed te verdienen valt, worden er weleens principes etc. opzij gezet.

Maar, pfoeh, tja. Ik moet zeggen dat ik verschillende casual games ook wel erg leuk vind. Ook al zien ze er nog zo stompzinnig uit, wanneer je ze eenmaal gaat spelen blijken ze soms toch wel erg verslavend en leuk te zijn. De PopCap games (bekend van o.a. Bejeweld en Plants vs. Zombies) zijn goede voorbeelden.

Edit
By the way, dat vrouwtje is eng...
avatar van Erdemn
Erdemn ( 151 ) 23-09-2010 00:35
De "hardcore" gamer hoeft zich niet al te druk te maken. De markt is alleen maar groter geworden, waardoor de aantal gamers ook stijgen. Pas als er een afname van "hardcore" games zijn zou ik me zorgen maken.

@valthyr
kijk maar eens naar de PC gamemarkt. Daar gebeurd hetzelfde. Veel PC developers zijn overgestapt naar consoles of maken nu voor beide. Zo zie je dat goed verdienen toch wel heeeeeeel hoog op het lijstje staat van de meeste develeopers.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 23-09-2010 01:52
Zucht... Gaan we nu weer "Hardcore" gamers pesten, ik ben een hardcore gamer van het eerste uur!
Maar ik heb de huidige generaties gamers nooit aangevallen op hun spel/game gedrag laat staan zwart gemaakt in een column, omdat ik weet dat de vooruitgang niet te stoppen is. Dat is nou eenmaal de strekking van het leven.
Stilstand is achteruitgang maar om B. (in deze satirische bedoelde column?) als een zielig achterhaald gamers figuur af te schilderen gaat mij net iets te ver. Ik zal ook nooit zeggen dat ik al zat te gamen terwijl te meeste van jullie nog in je poepluiers rond liepen of sterker nog.... nog niet geboren waren!
Maar ik zeg als echte hardcore gamer: Leven en laten Leven!
Gamers united and play some wonderfull exciting games!!!
avatar van Sonic_Striker
Sonic_Striker ( 266 ) 23-09-2010 09:02
Quote:
Zucht... Gaan we nu weer "Hardcore" gamers pesten, ik ben een hardcore gamer van het eerste uur!
Maar ik heb de huidige generaties gamers nooit aangevallen op hun spel/game gedrag laat staan zwart gemaakt in een column, omdat ik weet dat de vooruitgang niet te stoppen is. Dat is nou eenmaal de strekking van het leven.
Stilstand is achteruitgang maar om B. (in deze satirische bedoelde column?) als een zielig achterhaald gamers figuur af te schilderen gaat mij net iets te ver. Ik zal ook nooit zeggen dat ik al zat te gamen terwijl te meeste van jullie nog in je poepluiers rond liepen of sterker nog.... nog niet geboren waren!
Maar ik zeg als echte hardcore gamer: Leven en laten Leven!
Gamers united and play some wonderfull exciting games!!!


+1
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 23-09-2010 09:17
Verfrissende column, misschien voelen mensen zich nou ook aangevallen door de groep opa's, oma's en ouders die zich nu bij de gamers scharen.
avatar van Henk Mouflon
Henk Mouflon ( 126 ) 23-09-2010 09:32
Quote:
Zucht... Gaan we nu weer "Hardcore" gamers pesten, ik ben een hardcore gamer van het eerste uur!
Maar ik heb de huidige generaties gamers nooit aangevallen op hun spel/game gedrag laat staan zwart gemaakt in een column, omdat ik weet dat de vooruitgang niet te stoppen is. Dat is nou eenmaal de strekking van het leven.
Stilstand is achteruitgang maar om B. (in deze satirische bedoelde column?) als een zielig achterhaald gamers figuur af te schilderen gaat mij net iets te ver. Ik zal ook nooit zeggen dat ik al zat te gamen terwijl te meeste van jullie nog in je poepluiers rond liepen of sterker nog.... nog niet geboren waren!
Maar ik zeg als echte hardcore gamer: Leven en laten Leven!
Gamers united and play some wonderfull exciting games!!!


't Is niet een kwestie van hardcore gamers aanvallen, het is een kwestie van "hardcore gamers" aanvallen (en eigenlijk vind ik 'aanvallen' daar een te sterk woord voor; 'een spiegel voorhouden' is misschien beter). Ik heb geen probleem met mensen als jij die gewoon graag hard raggen met spellen; waar ik me aan stoor, zijn de mensen die zichzelf door hun "hardcoreheid" boven de rest stellen. Daar is B. een personificatie van, van een soort morele superioriteit gebaseerd op het "ik was er eerst"-principe.

Dus laat het alsjeblieft duidelijk zijn: ik heb niets tegen hardcore gamers in de strikte zin van het woord, maar ik heb er iets tegen als ze zich superieur gaan gedragen, zoals B. ;)
avatar van Bezherk
Bezherk ( 557 ) 23-09-2010 11:04
Jezelf een 'pionier' noemen en vervolgens alles bij het oude willen houden is nogal een tegenstelling en daarmee een behoorlijke fail natuurlijk, waardoor ik meteen alles wat hij zegt maar met een korreltje zout neem.
En je dan ook nog verontwaardigd uitlaten over het feit dat tegenwoordig alles om geld lijkt te draaien. Tss... Hoe f*cking naïef kun je zijn zeg?
avatar van Wedlock
Wedlock ( 657 ) 23-09-2010 11:46
iedereen houdt van Gamen en Gamen houdt van iedereen :)
avatar van Lil-Lena2
Lil-Lena2 ( 81 ) 23-09-2010 12:26
Wat is een hardcore gamer en een softcore gamer??? Als mensen plezier heb met gamen maakt het mij niet uit wat of hoe ze spelen! Ik ben zelf Aziatisch en hou van op de Wii en DS Animal Crossing en Harvest Moon en Rune Factory te spelen dat zijn bij ons hardcore games maar hier in westen noemen ze ze voor de casual gamers....
avatar van Henk Mouflon
Henk Mouflon ( 126 ) 23-09-2010 14:29
@Bezherk: Dat is in principe geen tegenstelling hoor. Je bent een van de eersten in het vak (dus van de 'oude garde') en je blijft je grenzen verleggen binnen dat vak, dus ben je een pionier. ;)
avatar van Nurie
Nurie ( 968 ) 23-09-2010 19:21
Je moet natuurlijk ook begrip voor hun situatie hebben, Henk. Het gamen is gewoon heel erg anders, daardoor ga je je ook anders voelen.

Ik speel shooters op de PC, een deel van mijn vrienden vooral op de console. Ik speel dus op dedicated servers, waarop alle gamers worden gekicked wanneer zij dingen gebruiken die volgens andere gamers de game ongebalanceerd raken (denk grenade launchers in call of duty). Mijn vrienden gebruiken die wapens wel, als ik dan met hun splitscreen speel, en ze gebruiken die wapens, dan vind ik dat eigenlijk een beetje nooberig, omdat ik gewend ben dat het anders is.
avatar van G-ZeS
G-ZeS ( 268 ) 23-09-2010 20:48
Het voordeel van deze trend is in mijn geval dat ik nu meerdere genre games speel dan vroeger omdat ze toegankelijker geworden zijn.

Daarnaast heb ik sinds ik werk ook niet meer de tijd of energie om me vast te bijten in enorm moeilijke games.
avatar van Qixdraw
Qixdraw ( 3 ) 24-09-2010 10:05
Quote:
dat is toevallig dat je net zo'n persoon tegenkomt in de trein


Ik denk ook dat het uit de duim gezogen is. Doet me een beetje denken aan m'n huiswerk op de middelbare school; interview verzinnen. Dat de stereotypes zo zijn, zal iedereen bekend zijn.

Toch vind ik dit tot de beter columns horen op Budgetgaming.

avatar van Snakesonic
Snakesonic ( 807 ) 24-09-2010 22:25
Ik voel met B. mee.
Alleen kan je op de wii en ds ook nog wel vermaken met aantal gamers-games. Alleen komt er heel veel bagger op, de winkels liggen er vol mee. Ik vind het vrij moeilijk om in deze tijd mijn favorieten games te vinden. Ik moet ze meestal importeren en/of via internet bestellen.
Maar ik word ook zon gast vroeger was alles beter. Deze generatie is ook de slechtste generatie die er is geweest.
avatar van Tatutivar
Tatutivar ( 11 ) 24-09-2010 22:34
In ieder geval is het beeld van de neurd op de stoffige zolderkamer aardig afgestorven door de Wii en de DS.
avatar van Wes the Wrecker
Wes the Wrecker ( 439 ) 26-09-2010 20:28
Ik, als dik veertiger heb alle spellen in de speelhallen wel gespeeld en de meeste consoles wel bespeeld of gehad, maar ik denk dat we er niet aan ontkomen om met onze tijd mee te gaan.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 28-09-2010 09:48
Quote:
Ik, als dik veertiger heb alle spellen in de speelhallen wel gespeeld en de meeste consoles wel bespeeld of gehad, maar ik denk dat we er niet aan ontkomen om met onze tijd mee te gaan.


Mooi gezegd! Sluit mij geheel bij jouw uitspraak aan, vooruitgang hou je niet tegen!
avatar van Ddd111
Ddd111 ( 88 ) 28-09-2010 15:46
Ik heb zelf op de atari 2600, C64 gespeeld vroeger. Ik heb zelfs nog een of ander systeem van Philips staan volgens mij (als t goed is werkt t nog). Maar de huidige games boeien me toch veel meer dan die van vroeger.
avatar van Albatros
Albatros ( 325 ) 06-10-2010 14:25
Quote:
Ik heb zelf op de atari 2600, C64 gespeeld vroeger. Ik heb zelfs nog een of ander systeem van Philips staan volgens mij (als t goed is werkt t nog). Maar de huidige games boeien me toch veel meer dan die van vroeger.

Jaaa! Philips Videopac! Als je de cartridge er snel uit en in deed kreeg je vervormingen in het spel. Wat hebben we daar om gelachen!
Maar on-topic:
Ik ben dus een gamer van het eerste uur. Maar ik hou niet van games waarbij je duizend keer hetzelfde level moet proberen voordat je er doorheen komt. Er moet toch ook altijd iets van strategie inzitten ofzo. Hetzelfde geld voor levels met een tijdlimiet. Goedkope manier om het spannend te maken. Ik wordt er alleen maar zenuwachtig van.