Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
De Sims 4 (PS4)
64 100 1

Review De Sims 4 (PS4)

Ruim zeventien jaar geleden verscheen het eerste deel van De Sims-serie exclusief op de pc; het was meteen een grote hit. Vooral omdat de game destijds een nieuwe doelgroep wist aan te boren. Waar voorheen vooral mannen en jongens hun games op de computer speelden, waren er nu ineens ook vrouwen en meisjes achter het computerscherm te vinden. De Sims bleek perfect te passen bij deze groep, die tot dat moment eigenlijk nauwelijks games aanraakte. Inmiddels zijn we alweer bij het vierde deel – als we alle uitbreidingen en “spin-offs” niet meetellen – in de serie beland, dat net als de voorgaande delen ook de consoles aandoet. Terwijl de pc-versie al eind 2014 verscheen, kreeg ik de opdracht om te kijken of de Sims zich ook thuis voelen in de virtuele wereld op de PlayStation 4.PC-game
De console-versie van De Sims 4 is vrijwel identiek aan de pc-versie van de game. De game biedt dezelfde mogelijkheden, waardoor de game bomvol zit met opties om je huis aan te kleden, de Sims aan het werk te zetten of om relaties op te bouwen. Het is Electronic Arts gelukt om de echte Sims-beleving over te brengen naar de PlayStation 4 en dat is wel een complimentje waard.
Dus na enkele uren spelen liep er al een gezellig gezinnetje over het tv-scherm, hadden beide ouders een leuke baan en gingen de kinderen netjes naar school. Oké, gezegd moet worden dat de vader inmiddels wel bezig was om een carrière als crimineel op te bouwen en dat de kinderen eigenlijk alleen maar junkfood aten, maar als je dat buiten beschouwing neemt is het verder toch bijna het perfecte gezinnetje?

PC-interface
De grootste uitdaging bij het overzetten van een typische pc-game naar de console is het vertalen van de muis en toetsenbord besturing naar de controller. Menig strategie en simulatie game heeft zich hier in het verleden op stuk gebeten. Helaas is dit ook het geval bij dit vierde deel van De Sims. De interface is vrijwel één-op-één overgenomen van de pc-versie en er zijn enkele pogingen gedaan om die bruikbaar te maken met een controller. Dat is niet zo goed gelukt. Door te klikken op de stick van de controller kan je tussen de verschillende onderdelen in de menuutjes springen. Deze ‘snelkoppelingen' lijken op het eerste gezicht vrij handig, maar in de praktijk was ik steeds aan het zoeken welk menu er nu precies geselecteerd was en hoe ik binnen dat menu bij de gewenste optie kwam. Uiteindelijk werkt het dan wel en kom je bij de gewenste opties, maar het voelt niet echt intuïtief. Je bent meer aan het zoeken dan daadwerkelijk aan het spelen; ik ging er vooral de computermuis extra door missen.PC-cursor
Die muis miste ik ook bij vrijwel elke beweging die ik wilde maken met de camera. Met de rechter stick kan je de camera draaien en dat gaat nog prima. Met de linker stick beweeg je echter niet direct de verticale en horizontale bewegingen van de camera, maar beweeg je een cursor over het scherm. Zodra die de rand van het scherm raakt gaat de camera pas opzijschuiven. Natuurlijk is de cursor nodig om personen en objecten te kunnen selecteren in het gezichtsveld, maar het voelt allemaal nogal traag aan. Bovendien werkt het niet heel soepel om met je controller een cursor precies op een bewegende kleuter te plaatsen om een actie uit te voeren. Laat staan wanneer je bezig bent met het plaatsen van muren of hele kamers die je netjes aan wil laten sluiten op de rest van het huis. Bij mij resulteerde dat soort acties meestal in kamers die half in elkaar vielen en muren die niet netjes aansloten.

Conclusie
In de basis is De Sims 4 een hele leuke game waar menig gamer (man of vrouw) zich uren mee kan vermaken. Belangrijkste voorwaarde is echter wel dat dit op een pc gebeurt, want op de console zal de controller zeer waarschijnlijk snel door de kamer vliegen. Er is een nobele poging gedaan om de besturing aan te passen voor console-gamers, maar helaas komt dit niet lekker uit de verf. Heb je de keus tussen de pc en de console-versie? Laat het dan lekker bij de eerste, want op de PS4 wisten De Sims mij onvoldoende te overtuigen.

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.

 

Oordeel De Sims 4 (PS4)

  • Graphics 75
  • Gameplay 50
  • Originality 75
  • Sound 70
  • Replay 50
  • Eindcijfer 64

Aantal keer bekeken: 7710 

Laagste prijzen voor De Sims 4 (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Superorigineel
Superorigineel ( 558 ) 13-12-2017 06:49
Dank voor de review, jammer om te lezen dat die vertaalslag naar de console geen succes verhaal is. Dan slaan we deze maar over..
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 482   1) 13-12-2017 08:32
Graphics hoogste cijfer, dan laat ik m lekker in de winkel liggen. Ben nu nog bezig met ac origins en daarna shadow of war
avatar van Kuros
Kuros ( 150 ) 13-12-2017 09:28
replay value van deze game is juist toch hoog? Of is deze gebasseerd op het feit dat de game voor geen meter speelt op de ps4 en dat je hem dus never nooit nog n keer wilt spelen?
avatar van Nitramuse
Nitramuse ( 729 ) 13-12-2017 09:37
Houd B/O ingedrukt en beweeg de linkerstick om het hele scherm te verplaatsen ipv alleen de cursor. Ja, ja.
avatar van Mauzzahr
Mauzzahr ( 1611 ) 13-12-2017 09:53
Quote:
Houd B/O ingedrukt en beweeg de linkerstick om het hele scherm te verplaatsen ipv alleen de cursor. Ja, ja.

Kijk, als zulke trucjes bestaan zal het cijfer al heel anders worden, aangezien hier de meeste aandacht aan is besteed

Daarnaast is het discutabel of men moet vergelijken met de PC versie of hier 'blank' in moet staan om zo te kijken of er een objectief cijfer uit komt. Ik heb nog steeds wel interesse in deze game, maar niet voor de volle mep.
avatar van Salsanadia
Salsanadia ( 89 ) 13-12-2017 10:32
Ik ben juist verslaafd aan de console versie. Ik heb ook geen goede PC en zie het niet zitten om op de PC te spelen.
avatar van Broodjekroket
Broodjekroket ( 32 ) 13-12-2017 11:27
Ook geen probleem met deze versie op de ps4 en de controls zijn prima te doen.
avatar van Userverwijderd34
Userverwijderd34 ( 651 ) 13-12-2017 11:40
Quote:
Houd B/O ingedrukt en beweeg de linkerstick om het hele scherm te verplaatsen ipv alleen de cursor. Ja, ja.
Foutje, kan gebeuren. Maar wel pijnlijk... Pijnlijke misser van de reviewer, aangezien de helft van de tekst over de besturing gaat. Benieuwd of de ervaring / cijfer anders zou zijn met deze kennis...
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 13-12-2017 11:40
Mijn vriendin heeft er al ruim 2500 uur erop zitten bij dit spel op de pc
avatar van Kuros
Kuros ( 150 ) 13-12-2017 12:59
Quote:
Mijn vriendin heeft er al ruim 2500 uur erop zitten bij dit spel op de pc

next level vriendin
avatar van Bart1622
Bart1622 ( 1074   1) 13-12-2017 18:58
Pfff, ook geprobeerd. Die controls, vreselijk...