Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Disgaea 4: A Promise Revisited (PSVita)
70 100 1

Review Disgaea 4: A Promise Revisited (PSVita)

Disgaea 4: A Promise Revisited (D4: APR) is een tactische turn-based RPG en tevens een port van Disgaea 4: A Promise Unforgotten dat in 2011 uitkwam voor de PlayStation 3. Maar om het ‘slechts’ een port te noemen zou het spel geen eer aandoen. D4: APR is namelijk een verbeterde versie en misschien nog wel belangrijker nog uitgebreider dan zijn voorganger. Deze port bevat namelijk alle DLC die ervoor is uitgekomen, nieuwe klasses, meer wapens en tal van andere verbeteringen.D4: APR draait om Valvatorez, een vampier en voormalig tiran van The Netherworld. Valvatorez is echter door een belofte al zijn krachten verloren en gaat nu door het leven als een simpele Prinny-instructeur (Prinnies zijn zielen die in The Netherworld zijn gereïncarneerd). Voor Valvatorez is sardine een wondermiddel. Naast het feit dat sardines een bron zijn van calcium, krijgt bovenstaande hier zijn krachten mee terug. Na enkele visjes te hebben verorberd gaat hij samen met zijn makker Fenrich, een weerwolf die Valvatorez dient, op pad. Valvatorez is een man van zijn woord, en laat het nou net zo zijn dat hij zijn woord heeft gegeven aan de Prinnies. Hij heeft belooft kost wat kost de Prinnies te redden van totale vernietiging en orde te scheppen in The Netherworld. In de loop van het verhaal kom je tal van personages tegen, met ieder hun eigen gekkigheid. Zo kom je al snel een tiener tegen die denkt zij in een droom leeft en iemand die de beste eindbaas aller tijden wilt worden. Kortom: genoeg ingrediënten voor een komisch verhaal zoals de fans dat gewend zijn van de serie. Voor personen die voor het eerst in aanraking komen met de serie is het goed om te weten dat het niet van belang is om de voorgaande delen te hebben gespeeld.Bij het opstarten van D4: APR krijg je meerdere tutorials over de mogelijkheden die je allemaal hebt in het spel. De controls zullen niet zoveel verschillen met dat van andere soortgelijke spellen; het zijn vooral de mogelijkheden die je duidelijk worden gemaakt.  D4: APR is een van de meest strategische en uitgebreide RPG’s die er op dit moment te vinden is. Zo uitgebreid dat het je letterlijk honderden uren zou kosten om alles te ontdekken wat er te ontdekken valt.

Ieder gevecht is anders in D4: APR. Gevechten kun je aangaan op de manier die jou het beste aanstaat of afgaat. Gooi je liever met je vijand in het rond of ga je voor de grote combinatieaanvallen, jij bepaalt het. Een tof element in het vechten zijn de Geo Panels en Geo Cubes. Iedere map bevat deze gekleurde Geo Panels en Cubes, welke speciale effecten hebben. Gooi je een Geo Cube op een Geo Panel met dezelfde kleur, dan ontstaat er een effect. Dit effect varieert van extra schade toedienen tot het teleporteren naar een andere kant van het veld. Je kunt ze natuurlijk ook vernietigen waardoor niemand gebruik kan maken van het Geo-effect, maar doe je dit niet dan wordt alles net iets tactischer dan het al was.Zoals ik al aangaf zou ik het spel geen eer aandoen om het ‘slechts’ een port te noemen. Dat is het namelijk allerminst. Als je het vergelijkt met zijn voorganger is er duidelijk te zien dat er veel gesleuteld is aan dit deel. Om enkele belangrijke veranderingen te geven: het level-systeem om karakters te levelen is er terug ingestopt, er zijn meer speelbare karakters en nog meer meer skills en wapens.

Echter is niet alles rozengeur en maneschijn: het opslaan van het spel gebeurt namelijk nog handmatig en dat zorgde bij mij voor de nodige frustratie. Het spel maakt dus geen gebruik van autosaves, zoals menig speler tegenwoordig gewend is. Mocht je dus het loodje leggen en het spel niet opgeslagen hebben, voordat je een missie start, dan kan het zomaar zijn dat je enkele tientallen uren wordt teruggezet.Grafisch merk je nauwelijks verschil tussen Disgaea op de PlayStation 3 en de PlayStation Vita. Het werkt namelijk goed op de Vita. Ik zou bijna willen zeggen dat D4: APR gemaakt is voor de handheld. Waar je bij de console-versie genoodzaakt was het level opnieuw te spelen als je bijvoorbeeld naar je werk moest, kan je bij de Vita-versie gemakkelijk je handheld op stand-by zetten en verdergaan wanneer het jou uitkomt. Verder is het net als bij de console-versie mogelijk om de dialogen in zowel Engels als Japans te zetten. Zelf heb ik gespeeld met Engelse voice-over, aangezien deze van goede kwaliteit is. Waar je bij de PlayStation Portable terecht kon voor de tofste RPG’s, lijk je daarvoor nu ook terecht te kunnen bij de PlayStation Vita.

D4: APR neemt je mee in het verhaal van de PS3-versie, maar geeft je een completere ervaring zoals je deze eigenlijk in eerste instantie had gewild. Er is goed geluisterd naar de feedback die de ontwikkelaar kreeg, want al het goede van de voorgaande delen zit verwerkt in D4: APR. Houd je van RPG’s, het anime-stijltje en de Japanse humor, dan mag je D4: APR beslist niet missen.

Deze review werd geschreven door Daniel Verkerk.

 

Oordeel Disgaea 4: A Promise Revisited (PSVita)

  • Graphics 60
  • Gameplay 65
  • Originality 60
  • Sound 75
  • Replay 80
  • Eindcijfer 70

Aantal keer bekeken: 10765 

Laagste prijzen voor Disgaea 4: A Promise Revisited (PSVita)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700   1) 25-08-2014 22:10
Sorry maar autosaves is echt geen probleem, meeste JRPGS maken daar nog geen gebruik van.
avatar van Cruz
Cruz ( 3333 ) 25-08-2014 22:55
Kan de reviewer het eindcijfer toelichten? Disgaea 4 op de PS3 had al HD sprites en ik weet vrij zeker dat dit er op de Vita nog beter uit zal zien, verder is er ook niks mis met de artstyle, dus vanwaar die lage score?

In gameplay is Disgaea verder heer en meester, geen enkele SRPG is zo diep en toch zo balanced als de Disgaea franchise, Disgaea 4 R neemt verder de verbetering mee die Disgaea D2 introduceerde.

Originality, het mag dan wel een port zijn, daar kan je originaliteit niet op beoordelen, Disgaea 4 heeft imho de beste cast op uitzondering van het eerste deel en de dialogen zijn ook altijd een genot om te lezen.

Deze game heeft trouwens alle DLC van Disgaea 4 op de PS3, wat ongeveer $120 aan content is, wil je dit op de PS3 kopen.

Ik snap niet waarom het eindcijfer 'maar' een 7 bedraagt.

avatar van Mouser112
Mouser112 ( 864   1) 25-08-2014 23:04
ik moet zeggen dat ik hier best nieuwsgierig naar ben. Deeltje 2 grijs gespeeld en deeltje maar net aan begonnen. deeltje 4 krijgt dus de nodige uurtjes. voor mij alleen maar een plus punt dat het op de vita uitkomt!
avatar van Morph-owns
Morph-owns ( 30 ) 25-08-2014 23:06
Ja, de review komt niet echt overeen met de scores die gegeven worden. Het verhaal lijkt een heel stuk positiever dan de scores die je vervolgens geeft.

Ik heb deze game niet gespeeld, maar lees eigenlijk overal dat deze serie 1 van de beste SRPG's is (mijn persoonlijke favo blijft vooralsnog FF Tactics). Dus vanwaar de 6 voor gameplay?
avatar van Asuracry
Asuracry ( 1904 ) 26-08-2014 00:57
Weer zo raarre score, review is enkel positief en alle afzonderlijke delen hoog... Sorry hoor maar dit slaat nergens op... Wel goed geschreven
avatar van SilverFaustX
SilverFaustX ( 3257 ) 26-08-2014 10:19
gameplay score is veel te laag, dit is de beste srpg op de ps3 en nu dus ook vita.
avatar van Varivy-Xis
Varivy-Xis ( 326 ) 28-08-2014 10:33
Laten we even duidelijk zijn, dit is een mening van 1 person. Dit vind hij persoonlijk van de game, dat betekent niet meteen dat het spel slecht is. Het is waarschijnlijk iets wat voor hem niet echt passend is, maar wat de ene leuk vind, vind de andere saai of stom.
avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700   1) 30-08-2014 18:48
Quote:
Laten we even duidelijk zijn, dit is een mening van 1 person. Dit vind hij persoonlijk van de game, dat betekent niet meteen dat het spel slecht is. Het is waarschijnlijk iets wat voor hem niet echt passend is, maar wat de ene leuk vind, vind de andere saai of stom.
dan maak je er toch geen review over? als jij geen FPS fan bent en ik laat jou Cod Advanced Warfare reviewen om te publiceren op een redelijk bekende gamessite....

Sorry, beter dat ik deze reviews dan maar met een korreltje zout neem.
avatar van Mouser112
Mouser112 ( 864   1) 01-09-2014 09:55
Deel 5 is inde maak van disgeae! Leuk om naar uit te kijken.