Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (Day One Edition) (PS4)
71 100 1

Review Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (Day One Edition) (PS4)

Dragon Quest? Dat zijn toch games met langzame, statische, turn-based gevechten en ellenlange dialogen? Niet langer… niet wanneer Omega Force het voor het zeggen heeft. Deze Japanse studio zorgde eerder met Hyrule Warriors voor een compleet nieuwe ervaring binnen het ‘The Legend of Zelda’-universum. Het vertrouwen van Nintendo betaalde zich uit, want de gamewereld werd redelijk positief verrast door deze spin-off. Square Enix merkte de kwaliteit van deze ontwikkelaren op, en vertrouwde Omega Force hun geliefde Dragon Quest toe. Was dit een wijs besluit en zullen we net zo veel uren stoppen in dit spel als de titel lang is? Of zullen onze helden snel stof gaan happen?


Een nieuwe stijl dus

Zoals gezegd verlaat Dragon Quest Heroes (ik zal voor het gemak de subtitel buiten beschouwing laten) de ietwat trage gameplay die we gewend zijn van de serie. In plaats hiervan mogen we er in dit deel in real-time op los hakken zoals we dat gewend zijn in de zogenaamde Musou-games, zoals Dynasty Warriors, One Piece: Pirate Warriors 3 en Warriors Orochi. Het gevechtsysteem komt er simpelweg op neer dat je twee knoppen hebt waar je mee aanvalt. Wissel je deze twee knoppen af, dan maak je verschillende combo’s die soms oplopen tot meer dan 500 klappen achter elkaar. Naast de standaardaanvallen heeft ieder personage beschikking over een tal van speciale aanvallen welke Magic Points kosten. Ten derde laden alle karakters tijdens het vechten hun speciale superaanval op. Als je deze activeert ben je tijdelijk extra snel, sterk en onschendbaar. Alsof dat nog niet genoeg is sluit je je superaanval af met een allesvernietigende, schermvullende klapper waarmee je vaak je hele blikveld in een keer wegvaagt. Met L2 wissel je van karakter; dit werkt zo soepel en snel dat het echt aan jezelf ligt als je faalt bij het hanteren van je tactiek. Nope, je mag het spel hier niet de schuld geven.

Gelukkig behoudt Dragon Quest Heroes ook nog veel van zijn RPG-elementen. Ik ben hier erg blij mee, want het zorgt voor net wat extra diepgang tussen het hakken door. Aan het eind van elke missie ontvang je Experience Points. Deze punten kan je uitgeven aan het leren van nieuwe aanvallen of het upgraden hiervan. Je kan er ook voor kiezen om van één van je karakters in het begin juist geen nieuwe aanvallen te leren, maar in plaats daarvan eerst alle defensieve perks te ontgrendelen om een nog sterkere tank van dit karakter te maken. Yangus, de iets te dikke bandiet die we nog kennen uit Dragon Quest VIII, is hier bijvoorbeeld geschikt voor.


Uiteindelijk wil je toewerken naar een goed gebalanceerd team. Zo had ik Kiryl in mijn team om me te voorzien van extra verdedigingsbarrières. Voor het bevriezen van mijn tegenstanders en het genezen van alle wonden besloot ik om Jessica in mijn team te plaatsen. Aan het begin van het verhaal koos ik voor Aurora als hoofdkarakter en Terry (die overigens best veel van Link weg heeft) completeerde mijn groep als ultiem aanvallende kracht. Uit nieuwsgierigheid wissel je wel eens van team, maar als je eenmaal een goede samenstelling hebt gevonden zal je de overige karakters met name nog in de Hub tegenkomen.

Over de Hub gesproken… dit vliegende schip is niet alleen de plek waar je je Skill Points uit kan geven; dit is ook de plek waar je wapens, schilden en al je andere materiaal kan kopen. Ook kan je hier extra Quests activeren waarmee je Mini Medals en materialen verdient. Vooral de Mini Medals zijn het waard om te verzamelen. Met deze medailles koop je namelijk bij Koning Flaminio behoorlijk goeie gear die je karakter echt een behoorlijke boost kan opleveren. Je merkt het al; de RPG-elementen zitten er nog steeds voldoende in.
 
Leuk, maar toch tikkeltje saai
Helaas lijken de missies en de opbouw hiervan allemaal wat op elkaar. Je selecteert het gebied waar je naartoe wilt op de map om vervolgens in een soort arena te belanden. De ene keer moet je aanvallen; dit zijn de missies waar je je redelijk button-bashend doorheen kan walsen. Een andere keer moet je een object verdedigen terwijl je ergens anders in de arena spawnpunten moet vernietigen. Tijdens deze verdedigende missies zal je je aanpak wat meer moeten plannen.

Als je een vijand verslaat dropt deze af en toe een munt met zijn eigen beeltenis. Deze munt kan je oppakken om dit monster tijdens hetzelfde gevecht voor je te laten vechten. Zo versloeg ik twee enorme draakachtige wezens en zette ze neer voor de poort die ik moest verdedigen. Het bleek een perfecte tactiek waarbij ik zelf weinig omkijken naar de poort had, en me kon focussen op het aanvallen van de spawnpunten van de monsters. Er zijn gouden en zilveren munten. De monsters van de gouden munten vechten en blijven staan totdat hun levensbalk leeg is. De wezens die je oproept met zilveren munten hebben speciale vaardigheden, zoals het in slaap sussen van je vijanden, het vastzetten van je tegenstanders en noem maar op. Als zij hun specifieke actie hebben volbracht verdwijnen ze direct van het veld.


De makers van Dragon Quest Heroes hebben hun best gedaan om dit spel net even iets extra’s te geven ten opzichte van de klassieke Musou-games, en dit is ze ook best goed gelukt door bovengenoemde punten. Toch vraag ik me af of het voor iedereen lang genoeg leuk blijft. In feite is het iedere keer hetzelfde; je speelt een missie en gaat terug naar je Hub. Je upgrade je karakter, koopt misschien een nieuw wapen, en start de volgende missie in hetzelfde gebied. Je loopt nu weliswaar in een ander deel van de stad, maar je rondt opnieuw je missie af en gaat terug naar je Hub. Je upgrade je karakter en koopt dit keer een schild. Je selecteert voor de derde keer dezelfde stad en belandt in een gevecht met een baas. Vervolgens wordt dit kunstje nog een aantal keer herhaald in andere gebieden afgewisseld met (overigens redelijk vermakende) cutscènes.

Karakters en verhaal

Het verhaal begint in het Koninkrijk van Arba alwaar mensen en monsters vredig met elkaar omgaan. Of het nou skeletten, golems of slijmmonsters zijn; het maakt niet uit, iedereen is lief voor elkaar. De wereld is prachtig kleurrijk vormgegeven en de vrolijkheid straalt er vanaf. Je zal begrijpen dat dit decor niet ideaal is voor een spel waarin woeste strijders met zwaarden centraal staan, en van het een op het ander moment zijn alle monsters vijandig. Dit is voor de strijders het signaal om erop los te slaan en de mensheid te beschermen. Het is aan jou om erachter te komen waar deze plotselinge verandering vandaan komt. Je strijders ontmoeten dappere helden die je zullen helpen bij het volbrengen van je missie. Je gaat je uiterste best doen om de dorpen van de elven en dwergen te bevrijden van de monsters, en daarnaast leer je de waarheid over de kinderen van het licht en duister.

In totaal zijn er twaalf speelbare karakters beschikbaar. Acht van deze karakters hebben we eerder gezien in een van de voorgaande Dragon Quest-games: Kiryl, Alena, Jessica, Yangus, Terry, Nera, Bianca en Maya maken wederom hun opwachting. Hiernaast introduceert Square Enix vier nieuwe karakters: Luceus, Aurora, Doric en Isla. Aan het begin van het verhaal moet je de keuze maken uit Luceus en Aurora als hoofdpersonage, en dit zal gevolgen hebben voor het verhaal. Luceus is de jongen die elk gevecht van tevoren analyseert, terwijl Aurora degene is die direct de strijd induikt. Dit levert af en toe erg grappige conversaties op, tot het moment dat het een beetje vervelend wordt.

Andere kleine puntjes die ik als vervelend ervoer was het feit dat je na iedere missie van hooguit tien minuten terug wordt gezet naar je Hub. De mogelijkheid om direct door te gaan naar de volgende missie bestaat niet. Om deze reden beland je zo vaak in de Hub dat het fanfaremelodietje op den duur ook gruwelijk irritant wordt. De rest van de soundtrack is overigens prima en draagt bij aan de vrolijke sfeer dat het spel uitstraalt.


Conclusie
Ik wil ook absoluut niet negatief afsluiten, want Dragon Quest Heroes is helemaal geen verkeerde game. Het is een mooi kleurrijk spel geworden en het combineert de elementen van een hack ’n slash-game met een aantal RPG-ingrediënten, en dit werkt behoorlijk goed. Deze combinatie is niet alleen de kracht, maar tevens ook de valkuil voor liefhebbers van de twee genres. Ik kan me voorstellen dat RPG-fans het niet RPG genoeg vinden, en dat hack ’n slash-fans het te veel ‘gedoe’ vinden om tijd en energie in het upgraden van je karakters te steken. Dragon Quest Heroes: The World Tree’s Woe and the Blight Below is echter een prima moment om op een toegankelijke manier kennis te maken met dit type spel, zonder dat het doorslaat naar een van de twee genres. Het grootste minpunt is het gebrek aan variatie in de missies. Hé… sluit ik toch negatief af, blijkbaar ontkom ik er toch niet aan…

Deze review is geschreven door Rick van der Linden.

 

Oordeel Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (Day One Edition) (PS4)

  • Graphics 75
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 70
  • Replay 55
  • Eindcijfer 71

Aantal keer bekeken: 7251 

Laagste 1 prijzen voor Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below (Day One Edition) (PS4)

57.99 57.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
YGZ.nl 9.4
€  57.99€ 0.00   € 57.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van MarvelousMax
Door MarvelousMax (5936 reacties) op 29-10-2015 00:20
( PM )
Wie heeft deze review geschreven?
avatar van ThaHobbit
Door ThaHobbit (157 reacties) op 29-10-2015 00:25
Rol: BG Redacteur
( PM )
Quote:
Wie heeft deze review geschreven?

U vraagt, wij draaien ;)
avatar van MarvelousMax
Door MarvelousMax (5936 reacties) op 29-10-2015 00:34
( PM )
Quote:
[..]

U vraagt, wij draaien ;)


Bedankt
avatar van Klaudkil
Door Klaudkil (160 reacties) op 29-10-2015 04:03
( PM )
Niet mee eens.
Game is erg leuk en veel beter dan de standaard dw of sw.
En sound een 7?! Wtf tis dragon quest music!

Tstststs
avatar van Christiaanwwe
Door Christiaanwwe (1883 reacties) op 29-10-2015 06:41
( PM )
Quote:
Niet mee eens.
Game is erg leuk en veel beter dan de standaard dw of sw.
En sound een 7?! Wtf tis dragon quest music!

Tstststs
soms vraag ik me af welke pipo de review nu weer eens gaat doen een 7 geloof ik niet eerder een 8
avatar van Mjw
Door Mjw (1766 reacties) op 29-10-2015 07:22
( PM )
Er zijn in totaal dertien karakters, je hebt ook nog Psaro.

Quote:
Niet mee eens.
Game is erg leuk en veel beter dan de standaard dw of sw.
En sound een 7?! Wtf tis dragon quest music!

Tstststs


Ze hebben echt een eindcijfer in gedachten en vullen dan maar wat willekeurig in lijkt het. Vaak om zo het eindcijfer een beetje in verhouding te krijgen....

Replay een 55 bijvoorbeeld... Dit terwijl juist na de story mode alle rpg elementen belangrijk worden vanwege de vele optionele bazen die een stukje meer voorbereiding en strategie vereisen dan alle vijanden in het verhaal. De ultieme wapens, accesoires en alle character quests die je pas na het einde vrijspeelt etc.

Graphics een 75? Je zult dit soort games niet mooier zult zien met Toriyama's art designs imo.

Originaliteit een 70? Deze game is juist uniek in dat het musou mixt met rpg- en zelfs tower defense elementen... en de zoveelste jaarlijkse Assasins Creed krijgt een 80
avatar van Malistix
Door Malistix (1050 reacties) op 29-10-2015 07:30
( PM )
Ik wil hem bestwel spelen maar ik vind hem nog iets te duur
avatar van Pug205GTi
Door Pug205GTi (4556 reacties) op 29-10-2015 09:27
( PM )
Ik ga deze zeker halen, dat cijfer maakt mij geen ene fluit uit, me love these kind of games!!! Maar wat Malistix zegt, ik wacht nog even tot die in de aanbieding is want kerst staat straks weer voor de deur jwz, zit niet voor niks op budgetgaming
avatar van KDBgames
Door KDBgames (533 reacties) op 29-10-2015 10:46
( PM )
Dit spel heeft zeker mijn interesse gekregen. Als een Dragonball fan ben ik een sucker voor Toriyama's art style, heb laatst ook een DB manga gesteld en kon gewoon niet genoeg krijgen van zijn art. Ben ook dol op de hack 'n slash genre. Hyrule Warriors is een van de games voor de Wii U waar ik velen uren in heb zitten. Dus deze ga ik zeker halen, eerst geld bijelkaar sparen
avatar van Snakesonic
Door Snakesonic (659 reacties) op 29-10-2015 10:51
( PM )
Geef mij maar langzame, statische, turn-based gevechten en ellenlange dialogen, dit is leuk voor 10 min.

Artstyle is wel super mooi.
avatar van Isauretjuh
Door Isauretjuh (911 reacties) op 29-10-2015 10:57
( PM )
Deze review doet me denken aan de review bij disgaea..
Smaken verschillen gewoon en dat is duidelijk te zien in beide eindcijfers. het zijn games waar je van moet houden

avatar van Mjw
Door Mjw (1766 reacties) op 29-10-2015 11:25
( PM )
Quote:
Deze review doet me denken aan de review bij disgaea..
Smaken verschillen gewoon en dat is duidelijk te zien in beide eindcijfers. het zijn games waar je van moet houden


Het probleem is dat zijn woorden niet overeenkomen met de cijfers die hij geeft. Zo legt hij uitgebreid uit waarom de gameplay een beetje eentonig wordt en lijkt dat zijn grootste punt van kritiek, maar krijgt de gameplay veruit het hoogste cijfer. Ook zegt hij dat de game meerdere genres combineert, maar krijgt het voor originaliteit een lager cijfer dan de jaarlijkse formule van de Assasins Creed serie.
Daarbij heeft de game feitelijk vele uren aan extra game content na het uitspelen van het verhaal en een new game+, maar krijgt replay value weer een 55.

Smaak is niet het probleem, het probleem is dat er geen touw aan vast te knopen is.
avatar van Mellie
Door Mellie (1026 reacties) op 29-10-2015 11:33
Rol: Toevoeg Moderator
( PM )
Er zijn zoveel side missions naast de main story.. Replay mag wel wat hoger van mij.. De muziek geef ik sowieso een dikke 10, het is echt het geen wat deze game tot leven brengt, naast de graphics die zo cool zijn. Ze lijken op DBZ style alleen dan... Beter..? Je moet het echt spelen. Zeker wel een 8 waard.
avatar van Nonexistinghero
Door Nonexistinghero (391 reacties) op 29-10-2015 11:36
( PM )
Quote:
Ik wil hem bestwel spelen maar ik vind hem nog iets te duur


Hij zal waarschijnlijk wel vrij snel voor wat goedkoper te krijgen zijn, maar het is wel een game waar je gemakkelijk 100+ uur in kunt stoppen. Of je nou wacht of niet, denk ik niet dat iets als dit een verspilling van geld is (tenzij je een hekel hebt aan deze games).
avatar van Crispy
Door Crispy (73 reacties) op 29-10-2015 12:29
( PM )
Quote:
[..]

Het probleem is dat zijn woorden niet overeenkomen met de cijfers die hij geeft. Zo legt hij uitgebreid uit waarom de gameplay een beetje eentonig wordt en lijkt dat zijn grootste punt van kritiek, maar krijgt de gameplay veruit het hoogste cijfer. Ook zegt hij dat de game meerdere genres combineert, maar krijgt het voor originaliteit een lager cijfer dan de jaarlijkse formule van de Assasins Creed serie.
Daarbij heeft de game feitelijk vele uren aan extra game content na het uitspelen van het verhaal en een new game+, maar krijgt replay value weer een 55.

Smaak is niet het probleem, het probleem is dat er geen touw aan vast te knopen is.


Volgens mij zijn de cijfers voor replay value en originality gerelateerd aan de kleine verscheidenheid aan missies, waar de reviewer het over heeft. In de game zelf heb je daardoor maar weinig originaliteit en het doet ook afbreuk aan de replaywaarde.

Ik vind dat originality sowieso maar lastig te definiëren is. Bijna alles is al wel eens in één of andere vorm gedaan. Dan kan je het beter gewoon bij de game zelf houden en niet gaan vergelijken met andere games. Het is dus maar net hoe je die categoriën interpreteert.
avatar van Rickk1986
Door Rickk1986 (805 reacties) op 29-10-2015 12:59
( PM )
Quote:
[..]


Volgens mij zijn de cijfers voor replay value en originality gerelateerd aan de kleine verscheidenheid aan missies, waar de reviewer het over heeft. In de game zelf heb je daardoor maar weinig originaliteit en het doet ook afbreuk aan de replaywaarde.

Ik vind dat originality sowieso maar lastig te definiëren is. Bijna alles is al wel eens in één of andere vorm gedaan. Dan kan je het beter gewoon bij de game zelf houden en niet gaan vergelijken met andere games. Het is dus maar net hoe je die categoriën interpreteert.


Dit inderdaad.

Gameplay relateer ik bij deze game meer aan het feit of het spel lekker speelbaar is. Loopt alles vloeiend? Is het toegankelijk? Is de framerate stabiel? Is het leuk om te spelen? Dat soort vragen. Het antwoord daarop is ja. Dit is ook duidelijk het punt waarop deze game het best scoort.

Op originaliteit scoor je bij mij punten als je iets vernieuwends doet. Aan de ene kant doet dit spel dat zeker door twee genres te combineren. Aan de andere kant blijft het voornamelijk hakken met een simpele vorm van RPG. Dus ja, het is vernieuwend maar het gaat niet erg diep. Vandaar gewoon een nette 7.0. Crispy verwoord het goed dat het gebrek aan variatie zowel invloed heeft op de cijfers van originaliteit en replaywaarde

De game scoort laag op replaywaarde omdat de drie gevechten in elk gebied elke keer vrijwel identiek zijn. Er staan andere vijanden en de baas is anders maar het doel (en je manier om dit doel te bereiken) is iedere keer hetzelfde. Ja, je kan de bazen opnieuw verslaan via Quests. Ja, je kan een New-Game+ starten om alles opnieuw te doen, maar de aanpak hierbij zal vrijwel hetzelfde zijn. Daarom denk ik dat de game kan gaan vervelen en scoort de replay waarde in verhouding tot de rest wat laag.

In een eerdere comment zag ik dat er commentaar was op de 7 voor het geluid. Natuurlijk, het is Dragon Quest en de muziek is in orde. Maar op het moment dat ik me ga irriteren aan een bepaald riedeltje in een omgeving (de Hub) waar ik zo'n beetje om de 10 minuten in te vinden bent gaat er gewoon een punt vanaf. Geluid mag in een spel niet irriteren. Om deze redenen vind ik ene 7 ook zeer gerechtvaardigd.

Dan zal ik al laatst ingaan op het punt met betrekking tot Assassins Creed... Ik heb deze game nog niet gespeeld en de review ook niet geschreven dus ik kan er nog niet helemaal over oordelen. Toch kan ik me voorstellen dat Assassins Creed een hoger cijfer krijgt dan Dragon Quest. Unity was natuurlijk compleet bagger, dat ontkent niemand. Maar op het moment dat Ubisoft besluit om terug te gaan naar zijn roots, en dit op een goede manier weet te bewerkstelligen staat er gewoon fantastische serie. Afijn, het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken.

Goed, liefhebbers mogen er best een puntje bij optellen hoor, want Dragon Quest Heroes is echt wel een leuke game. De review wordt echter ook voor mensen geschreven die dit genre nog niet echt kennen. Ik sta dan ook nog steeds achter deze 7.1.
avatar van CurlyKirby
Door CurlyKirby (700 reacties) op 29-10-2015 13:45
( PM )
Meeste reviews op Budgetgaming slaan sowieso nergens op, iedereen moet reviews op deze site met een korreltje zout nemen.
avatar van Mjw
Door Mjw (1766 reacties) op 29-10-2015 13:46
( PM )
Je geeft wel heel erg je eigen interpretatie aan categorieen, maar wel goed daarom dat je het in ieder geval (achteraf) uitlegt.
Quote:
Gameplay relateer ik bij deze game meer aan het feit of het spel lekker speelbaar is. Loopt alles vloeiend? Is het toegankelijk? Is de framerate stabiel? Is het leuk om te spelen? Dat soort vragen. Het antwoord daarop is ja. Dit is ook duidelijk het punt waarop deze game het best scoort.
Op originaliteit scoor je bij mij punten als je iets vernieuwends doet. Aan de ene kant doet dit spel dat zeker door twee genres te combineren. Aan de andere kant blijft het voornamelijk hakken met een simpele vorm van RPG. Dus ja, het is vernieuwend maar het gaat niet erg diep. Vandaar gewoon een nette 7.0. Crispy verwoord het goed dat het gebrek aan variatie zowel invloed heeft op de cijfers van originaliteit en replaywaarde

Wat heeft diepte en variatie met originaliteit te maken? Variatie onder originaliteit en replaywaarde scharen is ook wel erg vreemd, zeker als je het ook nog eens onder beide schaart. Waarom zijn er dan nog aparte categorieen... Variatie hoort daarom ook gewoon onder gameplay thuis natuurlijk.

Quote:
De game scoort laag op replaywaarde omdat de drie gevechten in elk gebied elke keer vrijwel identiek zijn. Er staan andere vijanden en de baas is anders maar het doel (en je manier om dit doel te bereiken) is iedere keer hetzelfde. Ja, je kan de bazen opnieuw verslaan via Quests. Ja, je kan een New-Game+ starten om alles opnieuw te doen, maar de aanpak hierbij zal vrijwel hetzelfde zijn. Daarom denk ik dat de game kan gaan vervelen en scoort de replay waarde in verhouding tot de rest wat laag.

Duidelijk een aanname.

Als jij bazen als Zoma en Nokturnus kunt verslaan zonder voorbereiding en tactiek dan vind ik dat erg knap. Dat is heel wat meer dan simpelweg nieuwe gear kopen en de baas weer met hack en slash verslaan zoals tijdens het verhaal, dit is het punt waar het echt veel meer een rpg wordt.

Als jij die bazen wel degelijk hebt verslagen en je uutspraken geen aannames blijken te zijn dan neem ik mijn statement terug.
Quote:
Dan zal ik al laatst ingaan op het punt met betrekking tot Assassins Creed... Ik heb deze game nog niet gespeeld en de review ook niet geschreven dus ik kan er nog niet helemaal over oordelen. Toch kan ik me voorstellen dat Assassins Creed een hoger cijfer krijgt dan Dragon Quest. Unity was natuurlijk compleet bagger, dat ontkent niemand. Maar op het moment dat Ubisoft besluit om terug te gaan naar zijn roots, en dit op een goede manier weet te bewerkstelligen staat er gewoon fantastische serie. Afijn, het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken.

Het ging om de originalieit, teruggaan naar de roots maakt een game er niet origineler op, laat staan de 'variatie' in gameplay in de AC series...

Ik denk dat de verschillende interpretaties van de reviewers voor veel verwarring zorgen op deze manier ;)

Quote:
Meeste reviews op Budgetgaming slaan sowieso nergens op, iedereen moet reviews op deze site met een korreltje zout nemen.


We kunnen ze er er toch proberen op te wijzen. Of ze er wat mee doen is een tweede...
avatar van Cruz
Door Cruz (3207 reacties) op 29-10-2015 13:56
( PM )
Wat ik vooral lees van mensen is dat de eerste paar uur saai zijn en de game pas later echt goed op gang komt, ook betreft difficulty etc.

Ben bijna klaar met Disgaea 5 dus dan gaat deze of Divinity Original Sin in de PS4.
avatar van Crispy
Door Crispy (73 reacties) op 29-10-2015 14:17
( PM )
Quote:

Waarom zijn er dan nog aparte categorieen... Variatie hoort daarom ook gewoon onder gameplay thuis natuurlijk.


Of aparte categorieën wel zo nuttig zijn is weer een heel andere discussie, waar denk ik heel lang over gediscussieerd kan worden.

Maar dat variatie zoals jij zegt natuurlijk onder gameplay hoort, vind ik dan weer een stelling waar ik het helemaal niet mee eens ben. Terwijl jij het heel natuurlijk vindt.
Daaruit blijkt wel weer hoe opvattingen kunnen verschillen en hoe dit soort discussies daarom erg lastig te voeren zijn.
avatar van Mjw
Door Mjw (1766 reacties) op 29-10-2015 14:52
( PM )
Quote:
[..]


Of aparte categorieën wel zo nuttig zijn is weer een heel andere discussie, waar denk ik heel lang over gediscussieerd kan worden.

Maar dat variatie zoals jij zegt natuurlijk onder gameplay hoort, vind ik dan weer een stelling waar ik het helemaal niet mee eens ben. Terwijl jij het heel natuurlijk vindt.
Daaruit blijkt wel weer hoe opvattingen kunnen verschillen en hoe dit soort discussies daarom erg lastig te voeren zijn.

Het gaat erom dat ALS je categorieen gebruikt, je de elementen dan ook dusdanig moet categoriseren.

Wat betreft variatie is er anders wel een duidelijke consensus. Noem mij een beetje gamesite die de desbetreffende variatie niet onder gameplay zou scharen in dit geval. Geen variatie in muziek, in omgevingen of variatie in dialogen of iets dergelijks, de reviewer heeft het duidelijk over variatie IN gameplay. Duidelijker kan het eigenlijk niet.
avatar van Kuroi Majutsushi
Door Kuroi Majutsushi (421 reacties) op 29-10-2015 15:52
( PM )
Ik zie zoals bij de meeste review outlets heel veel gezeur over de getallen die erbij staan in de reacties. Waarom laten jullie die in het vervolg ook niet gewoon lekker weg? Scores zijn naar mij mening helemaal niet belangrijk èn het gezeur erover is dan gelijk weg

Als ik ooit een PS4 koop, zal dit zeker één van m'n eerste aankopen worden. Ik hou van zowel Musou als Dragon Quest en Hyrule Warriors vond ik geweldig. Kan dus bijna niet mis gaan :3
avatar van Spellevent
Door Spellevent (477 reacties) op 29-10-2015 19:43
( PM )
Hallo da's een vrolijk spelletje.
avatar van Christiaanwwe
Door Christiaanwwe (1883 reacties) op 29-10-2015 23:24
( PM )
Quote:
Ik zie zoals bij de meeste review outlets heel veel gezeur over de getallen die erbij staan in de reacties. Waarom laten jullie die in het vervolg ook niet gewoon lekker weg? Scores zijn naar mij mening helemaal niet belangrijk èn het gezeur erover is dan gelijk weg

Als ik ooit een PS4 koop, zal dit zeker één van m'n eerste aankopen worden. Ik hou van zowel Musou als Dragon Quest en Hyrule Warriors vond ik geweldig. Kan dus bijna niet mis gaan :3
als je geen review plaats op bg dan krijg je ook geen gezeur
avatar van Yojimbro
Door Yojimbro (14686 reacties) op 29-10-2015 23:34
( PM )
Quote:
[..]
als je geen review plaats op bg dan krijg je ook geen gezeur


Er is altijd gezeur.
avatar van Groenteboer
Door Groenteboer (5159 reacties) op 29-10-2015 23:53
( PM )
Quote:
[..]
als je geen review plaats op bg dan krijg je ook geen gezeur

Als je niet begint met zeuren dan komt het er ook niet
avatar van Tamara
Door Tamara (528 reacties) op 30-10-2015 09:02
( PM )
Quote:
[..]
Er is altijd gezeur.


Klopt. Als er geen review is, klagen mensen dat er geen review is.
avatar van Mjw
Door Mjw (1766 reacties) op 30-10-2015 09:20
( PM )
Als je geen discussie forum maakt, dan hoeft men ook niet te zeuren over de discussies
avatar van Thatanas
Door Thatanas (624 reacties) op 30-10-2015 10:07
( PM )
Anders hebben we het over de review en niet over de subjectiviteit van cijfertjes die eronder staan. Kom op zeg.
avatar van Xor
Door Xor (14772 reacties) op 30-10-2015 10:24
( PM )
Quote:
Ik zie zoals bij de meeste review outlets heel veel gezeur over de getallen die erbij staan in de reacties. Waarom laten jullie die in het vervolg ook niet gewoon lekker weg? Scores zijn naar mij mening helemaal niet belangrijk èn het gezeur erover is dan gelijk weg

Als ik ooit een PS4 koop, zal dit zeker één van m'n eerste aankopen worden. Ik hou van zowel Musou als Dragon Quest en Hyrule Warriors vond ik geweldig. Kan dus bijna niet mis gaan :3

Misschien is dat een goed idee. Geen cijfers meer, maar meer een advies zoals Eurogamer. Zijn we van het gezeik af met "Ik vind dit een 6 waard, want metacritic" terwijl een reviewer een 8 geeft. Of discussies waarom dit een lage cijfer is en dat men de serie niet begrijpt en kent(zoals een echte fan ;p).

Of misschien een Goud, Silver, Brons en Zwart budgey label. Goud is "Aanrader. Topper. 10/10" zoals Super Mario 64 en Majora's Mask. Silver is "Mwa. Het is niet perfect. Maar het is wel de game waard om hem nog te spelen.". Brons is "Het valt erg tegen. De game is erg moeilijk. De game is erg kort. Er zijn nog wat bugs. Maar de game is nog te doen.". En zwart is "Je kan deze game beter laten. Het is jouw eigen keuze als je deze game überhaupt wilt kopen. Maar ik zou m'n geld niet ervoor willen uitgeven en beter uitgeven voor een andere game.".

Wat denk je daarvan, Yorn? Ik noem dat een geweldig idee .

;p
avatar van Pug205GTi
Door Pug205GTi (4556 reacties) op 30-10-2015 10:46
( PM )
Quote:
[..]
Wat denk je daarvan, Yorn? Ik noem dat een geweldig idee .

;p


Spoiler tags Glo, that's all I'm saying
avatar van Christiaanwwe
Door Christiaanwwe (1883 reacties) op 30-10-2015 11:43
( PM )
Quote:
[..]


Klopt. Als er geen review is, klagen mensen dat er geen review is.
nee hoor mij hoor je niet
avatar van Niels
Door Niels (17620 reacties) op 30-10-2015 12:05
Rol: Community event manager
( PM )
Ik vind... dat de reviewers meer opinieartikelen mogen schrijven om discussies los te maken.

En dat de reviewcopy van een aankomende game onder de zich daarvoor inschrijvende leden wordt verloot onder voorwaarde dat deze daar dan binnen 'x' tijd een review over zullen schrijven. Als de review te laat komt, wordt diegene gebanned om weer met de loting mee te doen.

Dit moet dan wel gebeuren middels een 'review-guide' - zodat ieder element van een game gecategoriseerd aan bod komt en een mooi keurslijf heeft.

Ik heb een hekel aan scores, maar goed... dat ben ik.

Zo krijg je tenminste nog regelmatig een andere opinie. Kijk, als je iedere AC game hebt gespeeld is de nieuwe niet zo vernieuwend - maar als je de AC-serie nooit hebt gedaan wellicht wel.

Als je Hyrule warriors gister nog gespeeld hebt, is DQW wellicht een beetje eentonig. Maar als je pas Persona 1 hebt gespeeld en dat opvolgt met DQW staat het in een compleet ander licht.

Daarom vind ik dat er bij iedere review ook een 'second-opinion' moet zijn. Een vervolgreview door een andere schrijver.

In strak staande categorieen - die geen minimale lengte hebben (want verhaal van een non-RPG mario game kun je met een regel afdoen - en hoelang kun je doorgaan over graphics van een nieuwe retro-stijl indie?) kun je alles beschrijven.

Een cijfer geven aan graphics... of geluid. Dat snap ik niet zo.
Scoor de grafische stijl? Het design van de graphics? De hoeveelheid pixels en effecten die je kunt tellen? Hoever je in de verte kunt kijken?

Hetzelfde met geluid. Scoor je de muziek? De geluidseffecten? Het gebruik van surround om immersie te verhogen? De daadwerkelijke geluidskwaliteit wat ruis betreft? De kwaliteit op hoog volume van je eigen speakers totdat de buren aanbellen?

De score biedt op deze manier geen meerwaarde. Maar dat vind ik van geen enkele publicatie. Deze mediavorm is tegenwoordig veel te divers om alles op dezelfde schaal te beoordelen. Om overal hetzelfde scoresysteem op toe te passen zorgt ervoor dat je appels met brugconstructieschemas gaat vergelijken.
avatar van Hercule
Door Hercule (2637 reacties) op 04-11-2015 14:24
( PM )
Het gebrek aan een multiplayer is een dealbreaker voor mij
avatar van Niels
Door Niels (17620 reacties) op 04-11-2015 14:32
Rol: Community event manager
( PM )
Aan de andere kant, het vervolg gaat dat dubbel en dwars goedmaken met 4-player multiplayer.