Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
DualShock 4 Back Button Attachment (PS4)
90 100 1

Review DualShock 4 Back Button Attachment (PS4)

Sony’s PlayStation controller is door de jaren heen eigenlijk nauwelijks veranderd. Hoewel Sony niet vies is van gimmicks als een touchpad en ‘sixaxis’ besturing zitten de knoppen nog altijd op dezelfde plaats. Dit nieuwe accessoire verplaatst twee knoppen naar keuze naar de achterkant van de controller. Wij hebben voor je uitgezocht of dit ook daadwerkelijk iets toevoegt of dat het DualShock 4 Back Button Attachment, zoals het ding voluit heet, zich mag mengen bij de gimmicks.


Elite-knoppen voor een budgetprijs
Waar de DualShock 4 controller nagenoeg gelijk is gebleven zijn games door de jaren heen veel ingewikkelder geworden qua besturing. Tegenwoordig kunnen we 360 graden om ons heen kijken, drukken we de analoge sticks in voor extra functionaliteit en wordt er regelmatig verwacht dat we meerdere knoppen tegelijk indrukken om combo’s uit te voeren. Games zijn sneller en chaotischer dan ooit en verwachten dan ook een snelle respons van de speler. Als antwoord hierop heeft Microsoft bijvoorbeeld de Xbox Elite controller met meerdere knoppen aan de achterkant. Sony heeft niet zo’n ‘elite’ controller en daarom zijn PlayStation-gamers aangewezen op controllers van derde partijen die vaak makkelijk boven de €150 zitten in prijs. Deze ‘back button attachment’, wat een fancy naam is voor twee knoppen aan de achterkant van de controller, kost nog geen €30 en klikt gewoon in de onderkant van de controller die je al hebt. Lekker makkelijk en je hoeft er dus geen compleet nieuwe controller voor aan te schaffen.

Vraagtekens
Toen dit hulpstuk door Sony uit de doeken werd gedaan zagen we op het forum veel Budgetgaming-leden voorbijkomen met vraagtekens. Wat heb je nou aan die knoppen als ze enkel de functie van een andere knop over kunnen nemen? Je hebt namelijk al knoppen op de controller zitten die hetzelfde doen. En dat klopt. Dit hulpstuk is er dan ook voor bedoeld om ervoor te zorgen dat je je handen minder hoeft te bewegen, maar toch dezelfde functionaliteit uit je controller haalt, door de knoppen te verplaatsen naar een plek op de achterkant waar je vingers sowieso al rusten tijdens het spelen.

Neem Apex Legends als voorbeeld. Springen gebeurt met X, terwijl je bukt of een sliding maakt met O. Dat betekent dat je wanneer je wilt springen of sliden, je je duim van je rechterstick af moet halen en dus tijdens het uitvoeren van je actie niet om je heen kunt kijken. Je kunt niet springen en richten tegelijk. Dus wanneer je van een gebouw af springt en er loopt iemand onder je door ben je in zo’n snel spel gewoon kostbare seconden kwijt aan het verplaatsen van je duim, wat het verschil kan maken tussen leven en dood.

Een ander, minder drastisch voorbeeld is Dark Souls. Springen zit in Dark Souls onder de O, waar ook rennen en rollen onder zit. Er wordt dus van je verwacht dat je eerst rent met O, vervolgens O loslaat en nogmaals indrukt totdat je aan de overkant bent geraakt. Wacht je te lang tijdens het loslaten en indrukken van de O, dan rol je de afgrond in. Je kunt de springfunctie verplaatsen naar L3 (het indrukken van de linker stick), maar dat betekent dat je tijdens het springen je personage niet bij kunt sturen. Beiden zijn dus niet optimaal. Met het back button attachment (hierna: achterknoppen) kun je O koppelen aan één van de knoppen, terwijl je L3 koppelt aan de andere knop, en op deze manier rennen, springen en bijsturen zonder dat je de afgrond in dondert vanwege een ingewikkeld knoppenschema of het hebben van te veel verschillende functies onder dezelfde knop.


Een kijkje in de toekomst?

Het is zeker wennen en je moet natuurlijk per spel kijken welke knoppenconfiguratie voor jou het handigst is, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent is het raar om een PlayStation 4 controller in je handen te hebben zonder achterknoppen. Het ding zal je niet op magische wijze omtoveren tot pro gamer, maar het helpt zeker om je meer controle te geven over je games. Vooral mensen die multiplayer shooters spelen zullen baat hebben bij deze extra knoppen. Het is alleen zo vreemd dat Sony het hulpstuk nu pas uitbrengt. PlayStation-fans vragen al jaren om achterknoppen en nu brengen ze het minder dan een jaar voor de release van de PlayStation 5 op de markt. Is dit een teken dat de DualShock 5 straks standaard over achterknoppen zal beschikken en probeert Sony hiermee de markt een beetje op te warmen?

OLED-schermpje
Om je te helpen met het instellen van de achterknoppen zit er een handig OLED-schermpje op het ding. Dit klinkt heel luxe, maar kleine monochrome OLED-schermpjes zijn erg goedkoop en energiezuinig. Wanneer je deze indrukt zie je precies wat welke knop doet en op welk profiel je zit. Je kunt namelijk drie verschillende knopconfiguraties opslaan dus het is wel handig om te kunnen zien welke geselecteerd is. Hou je het OLED-scherm ingedrukt, dan kun je nieuwe functies toewijzen aan de knoppen, waarna het schermpje binnen enkele seconden weer uit gaat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit hulpstuk de batterij van je controller leegzuigt. Wij hebben tijdens het testen in ieder geval geen noemenswaardig verschil gemerkt in batterijduur.

Niet perfect
Omdat deze achterknoppen op deze manier werken en dus niet ingesteld hoeven te worden via de PlayStation zelf is het ook mogelijk om ze te gebruiken op de PC, of waar je je DualShock 4 dan ook voor gebruikt. Ook maakt het hulpstuk de controller iets zwaarder, wat een welkome toevoeging is aangezien de DualShock 4 vrij licht aanvoelt. Helaas is niet alles even positief aan deze achterknoppen. Ze zijn namelijk heel ‘clicky’, wat mooi is want dan druk je ze niet per ongeluk in, echter zijn ze daardoor ook vrij luid waardoor je het geklik regelmatig boven je gamegeluid uit hoort komen. Daarnaast zit het OLED-schermpje op de achterkant waardoor je dus niet tijdens het gamen kunt zien welk profiel je ook alweer geselecteerd hebt. Daarvoor moet je echt de controller omdraaien, wat natuurlijk een kleine moeite is, maar het was handiger geweest als het schermpje aan de voorkant had gezeten.


Een kleine noot voor mensen die gebruik maken van oplaadstations waar je je DualShock controllers rechtop inzet: de achterknoppen blokkeren de toegangspoort aan de onderkant van de controller waardoor deze dus niet meer toegankelijk is. Mensen die hun controller gewoon opladen via de micro-USB poort aan de bovenkant zullen geen problemen ondervinden. Wel heeft het hulpstuk een 3,5mm audiopoort aan de onderkant, waardoor headsets gewoon gebruikt kunnen blijven worden.

Over het algemeen zijn wij heel erg te spreken over het DualShock 4 Back Button Attachment. Hoewel het even wennen is, is het enorm handig en kan het je zeker bepaalde voordelen opleveren in je games. Echter zal het apparaat natuurlijk niet echt nodig zijn bij iedere game. Wel vinden wij drie profielen een beetje aan de karige kant, want met een shooter, een racer en een actiespel zitten je profielen al vol en bijvoorbeeld Fortnite gebruikt een hele andere knoppenconfiguratie dan Apex Legends, dus daar zal hetzelfde profiel je weinig bij helpen. Om nou tussen al je speelsessies door je achterknoppen opnieuw te configureren is ook al wat, dus wij hadden graag vier of vijf profielen in kunnen stellen. Gelukkig is dit maar een klein minpuntje dat niet opweegt tegen het speelcomfort dat het back button attachment met zich meebrengt.

Conclusie
Sony’s DualShock 4 Back Button Attachment is een fantastische toevoeging aan de controller van de PlayStation 4. Je zult er niet van de ene op de andere dag een pro gamer van worden, maar wanneer je eraan gewend bent zal het je zeker voordelen opleveren tijdens het spelen. We hopen stiekem dat dit een voorproefje gaat zijn van wat komen gaat en dat de PlayStation 5 controller deze knoppen standaard in huis heeft, maar tot die tijd zijn we op de redactie zeker zoet met dit handige hulpstuk.


 

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 11179 

Laagste 2 prijzen voor DualShock 4 Back Button Attachment (PS4)

47.49 54.00 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.9
€  44.00€ 3.49   € 47.49
Bol.com Partner 8.5
€  54.00€ 0.00   € 54.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 6148   18) 24-02-2020 14:39
Een ding wat nog meer energie vreet op me toch al slechte accu duur van de ds4?

Nee bedankt.
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 305   4) 24-02-2020 14:44
Nog geen 30 euro, maar de ratten van Gameshop twente proberen er al een slaatje uit te slaan met hen 88 euro. Schande waar het heen gaat met de webwinkels
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6148   18) 24-02-2020 15:05
Quote:
Nog geen 30 euro, maar de ratten van Gameshop twente proberen er al een slaatje uit te slaan met hen 88 euro. Schande waar het heen gaat met de webwinkels

http://www.gamemania.nl/Accessories/controllers/145592_dualshock-4-back-button-attachment
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2821   2) 24-02-2020 15:13
Ik vind het vooral teleurstellend dat het geen extra knoppen zijn, omdat je bij steeds meer games knoppen tekort komt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan GT Sport. Het is absoluut handiger om te schakelen met de knoppen op de achterkant, maar je geeft daarmee ook andere knoppen op. Momenteel kan je alle functies in de game gewoon niet mappen op de controller.
avatar van Wojak
Wojak ( 2614   16) 24-02-2020 15:18
Even een berichtje sturen zou ik zeggen, want dit moet met een prijsverschil van bijna 60 Euro een fout zijn
avatar van The Goon
The Goon ( 551   2) 24-02-2020 15:22
Jammer dat er geen plaatjes bijzitten.
avatar van MrFit
MrFit ( 690 ) 24-02-2020 15:25
Mooie review, die overeenkomt met de meeste andere reviews online. Ik wacht even tot de specs van de dualshock 5 bekend worden. Kan wel wachten tot eind dit jaar indien deze knoppen er tegen die tijd wellicht standaard op zitten. Om deze reden ook afgezien van de koop van de nacon revolution unlimited pro.
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 305   4) 24-02-2020 15:26
Quote:
Ik vind het vooral teleurstellend dat het geen extra knoppen zijn, omdat je bij steeds meer games knoppen tekort komt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan GT Sport. Het is absoluut handiger om te schakelen met de knoppen op de achterkant, maar je geeft daarmee ook andere knoppen op. Momenteel kan je alle functies in de game gewoon niet mappen op de controller.

Klopt, maar ik denk dat er dan meer gedaan moet worden, door de ontwikkelaars.
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 305   4) 24-02-2020 15:28
Quote:
Even een berichtje sturen zou ik zeggen, want dit moet met een prijsverschil van bijna 60 Euro een fout zijn

Kan. Denk eerder dat het geen fout is. Zie dat hij bij GM uitverkocht is, waarschijnlijk ook op andere plekken waardoor de prijs zo hoog is.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 24-02-2020 15:56
Quote:
[..]


Kan. Denk eerder dat het geen fout is. Zie dat hij bij GM uitverkocht is, waarschijnlijk ook op andere plekken waardoor de prijs zo hoog is.

Kans is groot en tsja in dit geval is de verkopende partij net zo netjes en trouw als een groot deel van de potentiele klantgroep moet je maar denken.....
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 5458   12) 24-02-2020 16:05
Quote:
Even een berichtje sturen zou ik zeggen, want dit moet met een prijsverschil van bijna 60 Euro een fout zijn

Dit is geen fout maar bewust. Kijk eens op eBay en Amazon naar de prijzen. Ze zijn momenteel nergens meer te verkrijgen. Ik heb er eentje maar ik kan er niet aan wennen met mijn kleine handen. Na 2 nacon controllers is dit het ook niet voor mij.

Ik denk dat ik maar moet accepteren dat ik een ouwe lul wordt die niet meer mee kan...
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 24-02-2020 16:10
Strike pack van collective minds al geprobeerd? Vond deze fijn op de originele controller.
avatar van Rolf1977
Rolf1977 ( 331 ) 24-02-2020 17:08
88 euro gameshop twente... wat denken ze wel niet. Wat een idioten.
avatar van Gremlin
Gremlin ( 219 ) 24-02-2020 18:08
Waarom niet gewoon een elite controller, net zoals de Xbox heeft? Ik wil een premium controller met deze functionaliteit, niet een uitbouwsel. Ziet Sony dan niet dat de Elite controller verdomd goed verkoopt? Ik snap echt niet waar ze op wachten.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9865   14) 24-02-2020 18:18
Quote:
Waarom niet gewoon een elite controller, net zoals de Xbox heeft? Ik wil een premium controller met deze functionaliteit, niet een uitbouwsel. Ziet Sony dan niet dat de Elite controller verdomd goed verkoopt? Ik snap echt niet waar ze op wachten.


Die zijn er wel alleen niet van Sony zelf.
avatar van PsnTheCh4oZZzz
PsnTheCh4oZZzz ( 279   2) 24-02-2020 18:30
Quote:
88 euro gameshop twente... wat denken ze wel niet. Wat een idioten.

1 voor de prijs van 3
avatar van The Gipetto
The Gipetto ( 512 ) 24-02-2020 18:46
Quote:
Waarom niet gewoon een elite controller, net zoals de Xbox heeft? Ik wil een premium controller met deze functionaliteit, niet een uitbouwsel. Ziet Sony dan niet dat de Elite controller verdomd goed verkoopt? Ik snap echt niet waar ze op wachten.

Met een converter kun je ook gewoon met de elite controller op de ps4.
avatar van Like-a-Bunny
Like-a-Bunny ( 363 ) 24-02-2020 18:55
Quote:
[..]Die zijn er wel alleen niet van Sony zelf.

Precies. Ik moet zeggen dat Nacon echt hele prettige controllertjes weet te maken.
avatar van Kosmonaut
Kosmonaut ( 1621   3) 24-02-2020 20:10
Wat is dat voor triest clubje dan die gameshop Twente? Tenzij het een fout betreft zou je zulke afzetters eigenlijk gewoon gelijk moeten weren van deze site naar mijn mening. Scalpers verdienen toch geen podium op BudgetGaming?
avatar van Tinus2606
Tinus2606 ( 277 ) 24-02-2020 20:14
Quote:
Wat is dat voor triest clubje dan die gameshop Twente? Tenzij het een fout betreft zou je zulke afzetters eigenlijk gewoon gelijk moeten weren van deze site naar mijn mening. Scalpers verdienen toch geen podium op BudgetGaming?
Ja dit doet Gameshop Twente helaas al een flinke poos. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Fire Emblem Three Houses Limited edition. Had in Nederland een adviesprijs van €89,99 maar omdat er een tekort was heeft Gameshop Twente deze destijds en nu nog steeds te koop voor €149(!). Jammer dat scalpers dit doen maar als een winkel dit zelf gaat doen word het opeens nog een heel stuk triester...
avatar van Beunhaaz
Beunhaaz ( 5458   12) 24-02-2020 20:26
Gameshop Twente verkoopt ook regelmatig Duitse games zonder het te vermelden weet ik betrouwbare bronnen.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 24-02-2020 20:46
Quote:
Wat is dat voor triest clubje dan die gameshop Twente? Tenzij het een fout betreft zou je zulke afzetters eigenlijk gewoon gelijk moeten weren van deze site naar mijn mening. Scalpers verdienen toch geen podium op BudgetGaming?

En als een winkel iets onder de adviesprijs aanbiedt weiger je daar dan ook zaken mee te doen? Jongens dit is typisch vraag en aanbod. De gemiddelde consument is zeer beperkt loyaal dus ik vind het niet geheel vreemd dat een winkel dit doet (netjes is anders maar dat zijn consumenten ook vaak niet).
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 24-02-2020 21:48
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Ja dit doet Gameshop Twente helaas al een flinke poos. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Fire Emblem Three Houses Limited edition. Had in Nederland een adviesprijs van €89,99 maar omdat er een tekort was heeft Gameshop Twente deze destijds en nu nog steeds te koop voor €149(!). Jammer dat scalpers dit doen maar als een winkel dit zelf gaat doen word het opeens nog een heel stuk triester...
Nintendo-games krijgen in Nederland(/Europa?) geen adviesprijs mee.
avatar van CentjesBesparen
CentjesBesparen ( 24 ) 24-02-2020 22:54
Ik heb hem gekocht en weer geretourneerd. Vond het totaal niet lekker vasthouden en kreeg zelfs pijn aan mn handen (ik heb kleine handen)
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6148   18) 24-02-2020 23:19
Quote:
Ik heb hem gekocht en weer geretourneerd. Vond het totaal niet lekker vasthouden en kreeg zelfs pijn aan mn handen (ik heb kleine handen)
die username XD
avatar van JDM
JDM ( 599 ) 25-02-2020 00:32
Had echt grote interesse maar heb dat ding nergens kunnen spotten. Overal foetsie.
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 70633   109) 25-02-2020 03:15
Sony accessoires zijn soms zo slecht verkrijgbaar.

Ik heb ook maanden moet wachten op het dualshock oplaadstation (dat dus niet werkt met dit ding ) en op de move motion controllers.
avatar van Joseph4820
Joseph4820 ( 305   4) 25-02-2020 08:54
Quote:
[..]


En als een winkel iets onder de adviesprijs aanbiedt weiger je daar dan ook zaken mee te doen? Jongens dit is typisch vraag en aanbod. De gemiddelde consument is zeer beperkt loyaal dus ik vind het niet geheel vreemd dat een winkel dit doet (netjes is anders maar dat zijn consumenten ook vaak niet).

Begrijp dat het typisch vraag en aanbod is, maar je kan je ook overdrijven natuurlijk. Blijft gewoon vervelend dat webwinkels de prijzen opdrijven. Zo zie je dat ook met tweedehands games en consoles. Door zo'n *** winkels als Nedgame is niets meer voor een schappelijke prijs te halen. Wordt allemaal opgekocht en voor belachelijke bedragen aangeboden. Is een schande.
avatar van MrFit
MrFit ( 690 ) 25-02-2020 11:13
Quote:
[..]
Met een converter kun je ook gewoon met de elite controller op de ps4.
Werkt dat ook goed?
avatar van Kosmonaut
Kosmonaut ( 1621   3) 25-02-2020 12:58
Quote:
[..]


En als een winkel iets onder de adviesprijs aanbiedt weiger je daar dan ook zaken mee te doen? Jongens dit is typisch vraag en aanbod. De gemiddelde consument is zeer beperkt loyaal dus ik vind het niet geheel vreemd dat een winkel dit doet (netjes is anders maar dat zijn consumenten ook vaak niet).
Wat is dat nou weer voor vergelijk? Adviesprijs mag je uiteraard mee spelen en dat je er een paar euro boven gaat zitten als verkoper, prima.. maar dit. Bovendien, bij jou vergelijk, een verkoper gaat echt geen sale houden of producten verkopen met verlies, dus uiteindelijk heb je het gewoon over een win-win situatie, de winkel verkoopt meer, jij je korting. In dit geval bedonder/benadeel je gewoon je consument.
En dat vraag en aanbod, leuk argument voor scalpers/derden die dingen doorverkopen, maar hier gaat het over een bedrijf. Als de PS5/XSX straks bij release vanwege schaarste in de winkels liggen voor €900 ipv de adviesprijs van pak hem beet €500 is dat dus ook prima? Immers vraag en aanbod
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 25-02-2020 13:27
Welkom in het kapitalisme waar onze hele samenleving op draait

Verder zijn er wel degelijk bedrijven die met een sale producten met verlies verkopen. Nog sterker er zijn zelfs sectoren waar de fabrikant de winkel vol duwt met voorraad en hoge kosten tot faillisementen toe (b.v. automotive).

Dat dergelijke dingen niet netjes zijn en gevoelsmatig fout dat klopt maar in de keten voor zo’n bedrijfje als nedgame of gameshop twente gaan nog veel ergere dingen fout (nog lis van de googles en amazons, zie eenvoudige uitleg lubach zondag enkele weken terug).
avatar van Albatros
Albatros ( 506 ) 26-02-2020 13:44
Waar blijft de controller voor je tenen?
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 26-02-2020 15:06
Dat heet een piano of drumstel