Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Fairy Tail (Switch)
50 100 1

Review Fairy Tail (Switch)

Waar de meeste langlopende populaire shonen-anime en manga-franchises (Dragon Ball, One Piece, Naruto) in ieder geval een of meerdere videospellen hebben in het westen is dit niet het geval voor Fairy Tail. Het is niet zo dat er geen Fairy Tail-spellen zijn gemaakt, maar deze zijn bijna nooit verschenen in het westen. Het enige spel dat in het westen is uitgebracht was het browserspel genaamd Fairy Tail Hero’s Journey. Daar komt nu echter verandering met een nieuw spel simpelweg genaamd Fairy Tail voor de PlayStation 4, Nintendo Switch en Windows. In tegenstelling tot de traditie van shonen-naar-vechtspel-conversie is dit spel geen vechtspel, maar een RPG.

 De guild
Het verhaal van de Fairy Tail-RPG omvat drie verschillende arcs uit de anime en de manga, namelijk de Grand Magic Games arc, de Tenrou Island arc en de Tartaros arc. Het spel behandelt eerst de Grand Magic Games waarin de Fairy Tail guild na zeven jaar afwezigheid zichzelf weer moet opwerken tot de beste gilde. Dit is dus het eerste wat je gaat doen waarna de andere twee arcs volgen. Als je de anime gezien hebt dan gebeurt er weinig nieuws in het hoofdverhaal. Voor nieuwkomers van de serie kan dit lastig zijn. Natsu, Gray, Lucy en alle andere leden van Fairy Tail worden vrijwel niet of heel kort geïntroduceerd. Hetzelfde geldt voor de wereld waarin het spel zich afspeelt.
Aan content geen gebrek in deze RPG. Naast het hoofdverhaal zijn er allerlei soorten zijmissies die je kunt voltooien. Er worden aanvragen gepost op een bord in het hoofdkwartier van je gilde die je kunt voltooien, er zijn persoonlijke verhalen over de gildeleden, onder de noemer community service help je de lokale bevolking en er zijn nog opdrachten om de faciliteiten van de gilde uit te breiden of te verbeteren. Nu lijkt het alsof er veel variëteit in de missies zit, echter zijn ze vrijwel allemaal hetzelfde. Bijna altijd moet worden gereisd naar een locatie om een specifieke vijand te doden of een voorwerp ergens op te halen. Het hoofdverhaal heeft over het algemeen dezelfde structuur, waardoor het geheel snel repetitief aan kan gaan voelen. Bij het hoofdverhaal krijg je af en toe nog tussenfilmpjes die goed geanimeerd zijn. Fairy Tail verplicht je om met alle leden van de gilde te spelen door voor een missie specifieke personen aan te wijzen.

 

 Op avontuur
De herhaling zou beter te verduren zijn als de wereld en de kerkers interessant waren om te ontdekken, echter is dat niet het geval. De omgevingen lijken vaak alsof ze uit een spel van tien jaar geleden zijn gehaald. Het contrast met de personages is daardoor pijnlijk groot, deze zijn namelijk wel mooi vormgeven. Het is niet zo dat alle gebieden hetzelfde zijn, hier zit variatie in met bijvoorbeeld bos en een zee, maar ze voelen leeg aan. Af en toe loopt er een vijand en er zijn lichtstralen waar je wat items kunt krijgen, maar er is geen motivatie om verder te gaan dan nodig is. Het helpt ook niet dat zodra je een missie voltooid hebt je gelijk de optie krijgt om terug te gaan naar het hoofdkwartier van de gilde om hem te voltooien.  Meerdere opdrachten of missies op hetzelfde moment meenemen kan niet, je kunt er maar een tegelijk uitvoeren. Dan hoef je niet constant door hetzelfde gebied heen te lopen, waardoor de motivatie om nog een missie in datzelfde saaie gebied waar je al meerdere malen bent geweest sterk afneemt.  Daar komt bij dat in de open gebieden het beeld regelmatig stottert. Mogelijk is dit niet het geval op de PlayStation 4 en de PC-versie van Fairy Tail, maar de Nintendo Switch-versie heeft hier veel last van. Tijdens gevechten loopt het spel soepel en zien de animaties er goed uit, maar tijdens het rondlopen in de open gebieden en de stad stoorde ik mij er nog wel eens aan. In de handheld-modus schokt het beeld iets minder, maar het is niet verdwenen.

 

 Vechten voor de guild
Het gebruikte gevechtssysteem is een positief punt aan Fairy Tail. Het is een traditioneel systeem waarbij de gevechten turn-based zijn en ieder personage toegang heeft tot een standaard aanval, magie, verdediging en het gebruik van items. Het unieke en meest interessante van dit systeem zit hem in de manier waarop magie wordt gebruikt. Iedere magische aanval heeft een ander effect op het gebied van de vijand. Vijanden staan namelijk op een 3x3 raster, waarbij iedere aanval een ander deel van het raster gebruikt. Soms gaat de vijand een hokje naar achteren, hier kun je dan bijvoorbeeld gebruik van maken om bij de volgende beurt meer schade te doen. Het vechten wordt hierdoor soms een puzzeltje, wat het interessant houdt. Naast de gewone magie is er de ‘magic chain’. Als de balk hiervoor gevuld is, doen alle teamleden om de beurt een aanval, welke meer schade kan doen. De chain kan voortijdig gebroken worden door een ’Finisher’ te activeren, welke nog eens extra schade doet aan de vijand. Als iemand te veel schade krijgt dan kun je in een ‘awakened’-toestand komen, je krijgt dan meer HP en MP terug en krijgt soms toegang tot magie die alleen gebruikt kan worden als je ‘awakened’ bent. Het gevechtssysteem moedigt het gebruik van magie aan, wat natuurlijk goed past bij een serie die draait om tovenaars en magie.
Waar ik enthousiast ben over het gevechtssysteem zelf ben ik dat weer minder over hoeveel mogelijkheden je hebt tot het aanpassen van de leden van Fairy Tail. Nieuwe aanvallen krijgen de personages als ze in level stijgen, daar heb je geen invloed op. Fairy Tail bevat een itemsoort genaamd Lacrima waarmee je invloed kunt uitoefenen op de personages. Lacrima kunnen gegeven worden aan de gildeleden.  Lacrima heeft invloed op hun aanvalskracht, levensbalk, snelheid etc. Je krijgt Lacrima door het voltooien van missies en ze kunnen gecombineerd worden om krachtigere Lacrima te krijgen. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de leden van andere kleding te voorzien, maar dat heeft verder nergens invloed op behalve de visuele verandering.

 

 Conclusie
Uiteindelijk vraag ik mij af of het maken van een RPG van de Fairy Tail-serie wel een goede keuze is geweest, misschien was een vechtspel geen slechte keuze geweest. Ik vind het tof dat het geprobeerd is, maar de uitwerking is helaas niet helemaal wat het zou moeten zijn. Op visueel vlak schiet Fairy Tail soms wat te kort, in ieder geval op de Nintendo Switch. Ik kan daarover niet spreken voor de andere versies. De missies vallen vaak in herhaling en de gildeleden zijn bijna niet aanpasbaar. Het gevechtssysteem redt het spel behoorlijk, de interessante twist met het raster voelt fris aan en het vele gebruik van magie past bij de serie.  Mocht je nu een grote fan zijn van de serie dan is hier misschien wat plezier uit te halen, maar voor nieuwkomers zou ik hem zeker niet aanraden en zijn er genoeg andere en betere RPG’s voor Nintendo’s handheld beschikbaar.

 

 

 

Deze review is geschreven door Pascal Jongsma.
 

 

Aantal keer bekeken: 5390 

Laagste prijzen voor Fairy Tail (Switch)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hunterr
Hunterr ( 2229 ) 31-07-2020 15:23
Wel jammer om te lezen, maar uiteindelijk verbaas het me niks. GUST is een kleine studio en dan moeten ze toch ergens op inleveren. Is helaas ook het geval bij hun eigen series .
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 31-07-2020 15:25
Game is tot nu toe super leuk. Speel het op de ps4. Heb de switch versie gezien en dat is echt een flinke downgrade tegenover de ps4 en pc versie.
avatar van Lokiw
Lokiw ( 174 ) 31-07-2020 17:30
Dit is ook gewoon een game die je op de PS4 moet spelen. Vermaak me ook prima met de game, waarom heeft de reviewer voor de Switch-versie gekozen?
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 31-07-2020 17:42
Alstublieft niet de zoveelste fighting game gebaseerd op een anime. Er zijn al meerdere fighting games gebaseerd op fairy tail die behoorlijk middelmatig zijn.

Belangrijkste om te onthouden is dat dit eigenlijk een atelier game is met een Fairy Tail jasje
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 31-07-2020 17:47
Quote:
Alstublieft niet de zoveelste fighting game gebaseerd op een anime. Er zijn al meerdere fighting games gebaseerd op fairy tail die behoorlijk middelmatig zijn.

Belangrijkste om te onthouden is dat dit eigenlijk een atelier game is met een Fairy Tail jasje

Helemaal mee eens. Er zijn al genoeg Anime Dynasty Warriors, 2d/Arena fighting, Action RPG games. Ben juist blij dat zo'n bekende anime een turnbased combat systeem heeft gekregen die goed is uitgewerkt. En vind de Atelier games top en ben een groot Fairy Tail fan dus voor mij is dit echt een top game.
avatar van MaryAnn
MaryAnn ( 1675   2) 31-07-2020 18:47
Quote:
Dit is ook gewoon een game die je op de PS4 moet spelen. Vermaak me ook prima met de game, waarom heeft de reviewer voor de Switch-versie gekozen?
Volgens mij heeft de reviewer geen keuze optie in welke console versie hij/zij reviewed.
avatar van Sonicguy14
Sonicguy14 ( 1462 ) 31-07-2020 19:14
Altijd jammer om een grote anime franchise gehandicapt te zien worden door een "turn based combat" system.....
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 31-07-2020 19:38
Quote:
Altijd jammer om een grote anime franchise gehandicapt te zien worden door een "turn based combat" system.....
Ja verschrikkelijk. Er zijn nog maar 4 matige FT fighting games. Dat hadden er 5 moeten worden. Of misschien een nieuwe omega factory game. Er zijn nog niet genoeg warrior games.

Studio die de middelmatige Sword art action jrpgs maakt zou wellicht de nieuwe Fairy Tail kunnen maken.

En anders gewoon een gatcha mobile game, iets wat het lot is van veel andere anime.
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 4248   13) 31-07-2020 19:51
Thx voor de update. Twijfelde deze titel te kopen, trailers waren vet, maar was al bang dat het tegen zou vallen. No deal voor mij dus
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 31-07-2020 19:59
Quote:
Thx voor de update. Twijfelde deze titel te kopen, trailers waren vet, maar was al bang dat het tegen zou vallen. No deal voor mij dus

Meeste recensies van deze game zijn positief. Zoals ik al eerder schreef, deze game is een Atelier game in een Fairy Tail jasje.

Heb je helemaal niets met de Atelier games dan is deze game misschien niet voor jou. Daarentegen is Atelier Ryza echt een goede jrpg en is FT niet beter of slechter dan die game.
avatar van Xor
Xor ( 34392   1445) 31-07-2020 20:03
Quote:
maar voor nieuwkomers zou ik hem zeker niet aanraden en zijn er genoeg andere en betere RPG’s voor Nintendo’s handheld beschikbaar.
Klopt dit ook echt?

Ik zeg het even anders:
Is het verhaal van de game niet geschikt voor nieuwkomers? Ik ben bekend met Fairy Tail, maar heb de anime niet gezien. Tevens vind ik het leuker om een game gebaseerd op een anime te spelen zoals met de Naruto Storm games. Maar is het dus echt noodzakelijk om eerst de anime en/of manga te lezen voordat je de game kunt spelen? Of vertelt deze game eigenlijk het complete verhaal van de anime en/of manga?

Misschien dat iemand hier een antwoord op kan geven. Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen .
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 31-07-2020 20:26
Quote:
[..]

Klopt dit ook echt?

Ik zeg het even anders:
Is het verhaal van de game niet geschikt voor nieuwkomers? Ik ben bekend met Fairy Tail, maar heb de anime niet gezien. Tevens vind ik het leuker om een game gebaseerd op een anime te spelen zoals met de Naruto Storm games. Maar is het dus echt noodzakelijk om eerst de anime en/of manga te lezen voordat je de game kunt spelen? Of vertelt deze game eigenlijk het complete verhaal van de anime en/of manga?

Misschien dat iemand hier een antwoord op kan geven. Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen .

De game begint net voor de time skip (zo'n beetje halverwege de anime), enige voorkennis van de manga/anime is geen overbodige luxe. Er wordt niet heel veel uitgelegd namelijk.

Beetje vreemde keuze eerlijk gezegd
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 31-07-2020 20:48
Quote:
[..]


De game begint net voor de time skip (zo'n beetje halverwege de anime), enige voorkennis van de manga/anime is geen overbodige luxe. Er wordt niet heel veel uitgelegd namelijk.

Beetje vreemde keuze eerlijk gezegd

Opzich is de keus best logisch gamewise, maar storywise niet. Na de timeskip moeten ze eigenlijk weer van voor af aan beginnen met de guild opbouwen en trainen omdat ze 7 jaar achterlopen kwa ervaring. En de guild staat op dat moment het laagst van alle andere guilds. Je kan de story voor de timeskip lezen in de game. Maar het beste is gewoon de afleveringen kijken voor de timeskip. En na de timeskip. Kijk gewoon heel de anime af de game laat veelste veel dingen achter op het gebied van het verhaal Beste manier om te genieten van de game is als je heel het verhaal al kent. Ook na de timeskip.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 794 ) 31-07-2020 23:08
Heb hem vandaag eindelijk na maanden geleden gepreordered te hebben in de bus gekregen. Ik vind in eerste instantie de laadtijden ergerlijk. Voor de rest zijn de character modellen wel een beetje strak of niet echt soepel afgewerkt. Neem bijvoorbeeld de voorgevels van de dames, die zijn wel erg gepusht. Voor de rest is de art style wel leuk. Kennis van de anime is wel benodigd aangezien ze halverwege het verhaal van de anime beginnen.
avatar van TheMenace17
TheMenace17 ( 629 ) 01-08-2020 01:56
Than again een power stone clone arena fighter met items leek me iets passender voor deze serie. Standaard arena fighters op sommige budokai games na zijn inderdaad matig maar een power stone clone zou best wel passen bij fairy tail, niet een rpg.

Rave master is volgens mij van dezelfde creators van fairy tail, best wel aardige game moet ik zeggen zelfs voor non fans uit de serie.

http://youtu.be/QT_fnhT_wxk?t=82

Over het algemeen, veranderen veel anime in een vs vechtgame omdat het anders 95% van de gevallen water downed versies zijn van de anime/manga met zeer middelmatige speelbare content, vrijwel altijd slechter dan het origineel plus matige gameplay sections.

Uitzonderingen als dragonball Z attack of the sayians bestaan maar dat zijn er niet veel, maar de betere anime games zijn vaak 2d vechtgames of goede arena fighters als budokai tenkaichi 3 of dragonball fighterz in de current era. over het algemeen zijn anime games op uitzonderingen als boven genoemde titels na enkel voor de meer hardcore fans van een serie. je hebt veel betere opties in het genre qua andere games, vaak best middel maat. zijn maar weinig anime based games die echt goed zijn en ook door non fans gewardeerd kunnen worden.

Games als kakarot one piece etc zijn altijd vrij middel matig koop ze niet voor de gameplay als je geen hardcore fan van de serie bent. my 2 cents.

Quote:
[..]

Klopt dit ook echt?

Ik zeg het even anders:
Is het verhaal van de game niet geschikt voor nieuwkomers? Ik ben bekend met Fairy Tail, maar heb de anime niet gezien. Tevens vind ik het leuker om een game gebaseerd op een anime te spelen zoals met de Naruto Storm games. Maar is het dus echt noodzakelijk om eerst de anime en/of manga te lezen voordat je de game kunt spelen? Of vertelt deze game eigenlijk het complete verhaal van de anime en/of manga?

Misschien dat iemand hier een antwoord op kan geven. Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen .

Over naturo gesproken tournooi arc in de originele naruto is echt erg matig nagespeeld in welke game dan ook, zou echt aanraden om de anime of de manga te lezen voor die arc, hoogte punt in de serie. Laat staan een hele hoop andere momenten. bij voorkeur de anime over de manga zou ik zeggen in dit geval
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 01-08-2020 10:51
echt weer zo een weeb game
maar goed dit soort games blijven ze uit poepen dus er is ongetwijfeld zat publiek voor
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 01-08-2020 10:54
Quote:
echt weer zo een weeb game
maar goed dit soort games blijven ze uit poepen dus er is ongetwijfeld zat publiek voor

En domste comment van de dag gaat naar Gunghir. Gefeliciteerd man!
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 01-08-2020 11:14
Quote:
[..]


En domste comment van de dag gaat naar Gunghir. Gefeliciteerd man!
verrassend een weeb avatar die klaagt
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 01-08-2020 11:59
Quote:
[..]

verrassend een weeb avatar die klaagt

Definieer weeb. Waarom heb ik een weeb avatar en jij niet?
avatar van Hercule
Hercule ( 6276   4) 01-08-2020 12:01
Quote:
[..]

verrassend een weeb avatar die klaagt

Iets met een pot en een ketel
avatar van MasterSS
MasterSS ( 3107   4) 01-08-2020 12:32
Quote:
[..]


Iets met een pot en een ketel

Maar wat precies?
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1846   9) 01-08-2020 12:39
Wel spijtig hoor dat de personages niet echt geïntroduceerd worden, ik ken deze serie niet en ik heb niet echt zin om duizend anime afleveringen te gaan kijken. Jammer, want ik heb altijd wel zin in een turn-based RPG, als het systeem een beetje goed is uitgewerkt, wat bij deze game niet het probleem lijkt te zijn.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 01-08-2020 12:54
Quote:
Wel spijtig hoor dat de personages niet echt geïntroduceerd worden, ik ken deze serie niet en ik heb niet echt zin om duizend anime afleveringen te gaan kijken. Jammer, want ik heb altijd wel zin in een turn-based RPG, als het systeem een beetje goed is uitgewerkt, wat bij deze game niet het probleem lijkt te zijn.

Als je ongeveer 140 afleveringen kijkt dan ben je bij waar de game begint. Zit ook wat filler tussen wat je zou kunnen skippen.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1846   9) 01-08-2020 13:17
Quote:
[..]Als je ongeveer 140 afleveringen kijkt dan ben je bij waar de game begint. Zit ook wat filler tussen wat je zou kunnen skippen.
140 tekenfilmpies?! Zo gek ga je mij niet krijgen...
avatar van TheMenace17
TheMenace17 ( 629 ) 01-08-2020 15:27
Quote:
[..]

140 tekenfilmpies?! Zo gek ga je mij niet krijgen...

aan de andere kan het is niet echt een heel diepe anime, meer een comedyactie serie, de verhaal lijn op een paar seasons na is best te negeren. introductie met de manga of anime is niet echt nodig in dit geval.

Fairy tail is een serie die als een soort van fast food word gezien de in community, word vaak gebashed als een slechte serie door met name de hardcore ondanks de populariteit dat het heeft.
avatar van Supergoku
Supergoku ( 15 ) 04-08-2020 18:38
Ik ben echt heel blij dat dit een turn based rpg geworden is ik moet er nog aan beginnen maar fairy tail leent zich hier juist perfect voor, zo'n beetje elke arc in het begin van de serie begint met een flyer halen in de guild hall met een of andere quest er op, ze maken ook teams in de serie zoals het bij een goede turn based rpg hoort en flashy aanvallen en magie komen meestal beter tot hun recht in een turn based rpg dan een action rpg imo.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 04-08-2020 19:02
Quote:
Als je ongeveer 140 afleveringen kijkt dan ben je bij waar de game begint. Zit ook wat filler tussen wat je zou kunnen skippen.
Shiiiiiieeeet. Voor het spel Tom and Jerry War of the Whiskers hoefde je die serie ook niet te volgen.