Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Forza Motorsport 6 (XboxOne)
86 100 1

Review Forza Motorsport 6 (XboxOne)

Forza Motorsport is voor de Xbox wat Grand Turismo voor de PlayStation consoles is: een uitgebreide racegame met bergen auto’s, racetracks, uitdagingen, tuningmogelijkheden en een sloot aan online-opties. Waar Forza Motorsport 5 de eerste levensmaanden van de Xbox One probeerde op te leuken, was het toch net niet de topracegame die we van de Forza-serie gewend waren. Met het tienjarig bestaan van de Forza-serie bewijst ontwikkelaar Turn 10 dat men het tunen nog niet verleerd is, want Forza Motorsport 6 (FM6) is weer dé racegame die menig gamer van de straat(circuits) zal houden.

Groen licht
Vol concentratie wacht ik in mijn racebolide op de start van de race. Voor, achter en naast me staan geduchte concurrenten met ronkende motoren klaar om mij van de eeuwige glorie af te houden. Dikke regendruppels rollen over de autoramen, en het racecircuit lijkt af en toe meer op een water- dan een racebaan. Het licht springt op groen en ik druk het gaspedaal in; één tegenstander voorbij, de volgende in de luren gelegd, maar de diepe plas water die opdoemt is niet meer te ontwijken. Aquaplanning, een harde crash en einde race is de conclusie, maar dit is wel wat FM6 ons biedt: fantastisch racespektakel van de bovenste plank in 1080p en 60fps. Grafisch ziet alles er dan ook heerlijk uit, waarbij de races in de regen of het donker er absoluut uit zullen schieten. Regenraces zijn natter dan nat en beïnvloeden de race als nooit tevoren, terwijl de nachtraces donkerder lijken dan ooit. Zo worden de bekende nachtbeelden van ‘Le Mans’ echter dan ooit, en zit je van begin tot eind op het puntje van je stoel om de concurrentie te snel af te zijn.


De eerste versnelling
Behalve deze grafische pracht biedt FM6 je maar liefst 460 te verdienen bolides, een grid-uitbreiding van 12 naar 24 auto’s, 26 racelocaties, split-screen multiplayer, online multiplayer en een 70+ uur durende carrièremodus. Uitgebreider dan FM6 was een Forza-game nog nooit. Een aantal zaken die we al kenden uit Forza 5 of Forza Horizon 2 keren ook terug in FM6. Zo rijden de bekende drivatars weer rond (AI-coureurs gebaseerd op het digitale racegedrag van echte mensen), is terugspoelen (waar ik een haat-/liefdeverhouding mee heb) weer mogelijk, kunnen autofetisjisten hun hart ophalen met de Forzavista-functie (die alle ins & outs van de auto’s beschrijft), is het spinning reward-systeem weer aanwezig, en zijn er spectaculaire Showcase-events om de sleur er tijdig uit te kunnen halen. Ook de aanwezigheid van Top-Gear is weer merkbaar, waarbij de heren Richard Hammond en James May af en toe hun autokennis met je delen en het neefje van ‘The Stig’ voor de nodige raceuitdaging zorgt.
Geheel nieuw is de mogelijkheid om drie verschillende kaartjes, oftewel ‘mods’, in te zetten bij carrièreraces. Deze mods zorgen voor een verbetering van je auto, verhogen het aantal credits dat je kunt ontvangen, en de hoeveelheid ervaringspunten of de affiniteit die je met het automerk hebt. Handig, dat zeker, maar het wordt pas spectaculair na het inzetten van de ‘dare mods’. Deze mods zorgen ervoor dat je met een handicap aan de race begint. Je begint bijvoorbeeld als laatste aan de race, en kunt de gehele race niet terugspoelen om zo een beloning van +50% credits te verdienen. Of je moet de race vanuit de racecabinecamera afwerken voor een beloning van +15% credits. Een leuke toevoeging die net dat beetje extra uitdaging biedt tijdens de grote hoeveelheid races die je zult doorlopen.


Een zwart vlaggetje?
Tot nog toe veel goeds dus, maar heel af en toe vliegt FM6 even uit de bocht en laat het wat steekjes vallen. Zo is de carrièremodus uitgebreid, maar ietwat steriel en eentonig. Je rijdt race na race vanuit een simpel opgezet menu, en moet steeds in de top-3 finishen om verder te komen. Hierbij ontbreekt het echte gevoel van beloning soms, al zijn de verdiende Showcase-events dan wel weer een welkome onderbreking. Een ander minpunt is het gebrek aan een echt dynamisch weersysteem, en het feit dat het onmogelijk is om iedere race in de regen of het donker te verrijden. Bovendien is het al helemaal onmogelijk om een regenrace in het donker te rijden. Vermoedelijk om te allen tijde vast te kunnen houden aan de indrukwekkende 60fps, maar het zou toch zeker een meerwaarde zijn geweest. Ook op het gebied van muziek stelt FM6 enigszins teleur. Het racegeluid is zeker prima, maar een paar vette dancetracks tijdens de races waren absoluut welkom geweest om de boel nog even wat op te zwepen.

De zesde versnelling
Toch zijn veel van deze minpunten weer snel vergeten zodra je dieper in de wereld van Forza duikt. Want behalve de singleplayer-mogelijkheden is er online ook van alles te beleven. Het meest spectaculaire gedeelte komt hierbij voort uit het competitiesysteem, waarmee FM6 zich lijkt te richten op de e-sports. In deze competities kun je promoveren naar een hogere divisie door racepunten te verdienen. Hoe hoger je eindigt, hoe meer punten met als uiteindelijke doel: de titel als beste FM6-racer van de wereld! Ook het tunen van je auto of het maken van het ultieme design is weer lekker uitgebreid, waarbij je jouw perfecte afstelling kunt delen met de online wereld. Zo zul je naast de enorme carrièremodus heel wat uurtjes verblijven in de online racewereld van FM6, waarbij de uitdaging groter is dan ooit!


Waar voor je geld?
Forza Motorsport 6 biedt racevermaak van de bovenste plank. Met de vrij in te stellen moeilijkheidsgraad kun je het bovendien zo moeilijk of makkelijk maken als je maar wilt. Zo is er genoeg uitdaging te vinden voor de beginnende gamer, maar ook voor de hardcore racefan. Op grafisch gebied laat Turn 10 zien wat er allemaal met de Xbox One mogelijk is, waarbij de spectaculaire regen- en nachtraces om van te smullen zijn. Ondanks de genoemde minpuntjes staat de game als een huis, en kunnen we toch zeker concluderen dat deze tienjarige verjaardag ook echt tot een racefeest geleid heeft. Houd je ook maar een beetje van racegames, dan is Forza Motorsport 6 dé game die niet in je collectie mag ontbreken.

Deze review is geschreven door Frido van der Wal

 

Oordeel Forza Motorsport 6 (XboxOne)

  • Graphics 95
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 86

Aantal keer bekeken: 8611 

Laagste prijzen voor Forza Motorsport 6 (XboxOne)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Jigsaw
Jigsaw ( 2439 ) 20-09-2015 11:48
Prima review
avatar van Trunx
Trunx ( 1377   7) 20-09-2015 12:00
Leuke game.
avatar van TurboTim
TurboTim ( 19 ) 20-09-2015 12:23
Forza 6 sinds de release binnen! Prachtig spel. Vermaak me er nog elke dag mee
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 20-09-2015 12:33
Geweldige game, al vind ik de physics vele malen beter dan de ietwat klinische graphics. Als de game dynamisch weer kende en als je zelf de tijd van de dag kon instellen, dan zou het helemaal een feest zijn, maar op die vlakken valt nog veel te winnen. Qua belichting en weersomstandigheden/ tijd van de dag settings heb ik DC en PC hoger zitten, maar het heerlijke gevoel van een steady 60 fps is helemaal geweldig.

Kortom: Geweldige game, maar ik hoop op DLC die vooral voorziet in andere weersomstandigheden / tijdsinstellingen....

/ denkt met weemoed even aan PGR 4...snik.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 24794   19) 20-09-2015 13:14
Ik moet Forza 6 nog binnen krijgen (van Wehkamp binnen een paar dagen) maar het ziet er in ieder geval veelbelovend uit

En handig dat in een review van een racegame eigenlijk nooit spoilers kunnen zitten

Nu inderdaad nog eens wachten op een PGR 5 op XBox One. Oh, even niet aan denken, want anders vind ik Forza 6 niet leuk genoeg
avatar van Bart1622
Bart1622 ( 1076   1) 20-09-2015 13:38
Zou de 2015 controller aanraden, vibratie in de triggers. Werkt goed met deze game
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 20-09-2015 17:51
Quote:
Zou de 2015 controller aanraden, vibratie in de triggers. Werkt goed met deze game
en een stuur dan ???
avatar van SGT xan
SGT xan ( 3333   4) 20-09-2015 18:04
Quote:
Zou de 2015 controller aanraden, vibratie in de triggers. Werkt goed met deze game

De oudere versie Xbox One controller heeft toch ook al vibrators in de triggers zitten, waarom zou je daar het 2015 model voor nodig hebben?
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12205   5) 20-09-2015 19:21
Ja heeft de eerste Controller ook.
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2806   4) 21-09-2015 09:26
Speel racegames alleen nog met stuur. Never go back.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 21-09-2015 20:53
Quote:
Speel racegames alleen nog met stuur. Never go back.

Stuur is helemaal prima ( heb wel een stuur voor mijn Playstation, maar geen voor mijn X1, beetje te duur 2 stuurtjes ) al is Forza met een controller super goed te doen...sterker nog...het is afgestemd op de controller, hoe vreemd het ook klinkt.
avatar van Xelfer
Xelfer ( 105 ) 22-09-2015 11:26
Ik ga deze game zeker nog wel oppikken. Zodra ik weer echt zin heb in een goede racegame ga ik zeker voor Forza 6.