Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Just Dance 2020 (Switch)
72 100 1

Review Just Dance 2020 (Switch)

Tien jaar geleden kwam Ubisoft met de Wii-exclusieve game Just Dance op de markt. Het bleek een schot in de roos en vele vervolgen, spin-offs en speciale edities zagen het daglicht. Voor velen een heerlijke partygame, voor anderen een zeer gehaat spel dat je “net zo goed zittend op je bank kunt doen in plaats van dansend”, omdat het toch niet secuur werkt. Daar kom ik straks op terug. Het blijft in ieder geval een ontzettend populaire gamereeks met inmiddels maar liefst zeventig miljoen verkochte exemplaren (net zo veel als de Halo-reeks!). Dit jaar viert Ubisoft met Just Dance 2020 tien jaar dansplezier en om de tienjarige danscirkel rond te maken … zal het de laatste keer zijn dat de game ook op de Nintendo Wii verschijnt.    

 


Daar sta je dan(s)
Ook al vind ik mezelf een redelijk hardcore gamer, moet ik toch toegeven dat ergens in mij een mainstream gamer zit die vroeger lol had op de Wii, Rock Band grijs speelde op expertniveau en stiekem ook ieder jaar de Just Dance demo downloadde. Tot een aanschaf had dit nog niet geleid, al kwam het ieder jaar dichterbij – met name sinds mijn zoontje de ik-vind-Just Dance-leuk-leeftijd heeft bereikt. Dus toen Just Dance 2020 aan te vragen was op de redactie meldde ik me aan. En daar stond ik dan. Voor het eerst met een complete Just Dance-game voor me op het scherm: even de knop om en niet nadenken wat de rest in huis ervan denkt (en niet te dicht bij het raam staan), want het is tijd om te dansen!

Voor de Just Dance-leken onder ons even een korte uitleg van de opzet van de game. In Just Dance dans je, met je Joy-Con of mobieltje (zeer welkome terugkeer) in de hand, met diverse nummers mee waarbij je de moves van je gekozen danser zo goed mogelijk spiegelt. Ja, zoals gezegd kun je dit ook best stilzittend op de bank doen terwijl je alleen de handbewegingen van de controller spiegelt. Maar ben jij deze persoon? Dan weet je ook meteen dat Just Dance gewoon niet jouw game is. Juist het meedansen, het uit je hoofd leren van dansroutines – zelfs al ziet het er ook na de twintigste keer niet heel soepeltjes uit (kuch … zelfreflectie … kuch) – de lol om alleen of met vrienden al die hilarische pasjes te kopiëren maakt de Just Dance-serie zo succesvol.

 

 


What’s new?
Natuurlijk ben ik nog even in de vorige versie gedoken en daardoor kan ik zeggen dat Just Dance 2020 in de basis nagenoeg gelijk is aan de 2019-versie. Het belangrijkste gedeelte van de game, heel toepasselijke Just Dance genaamd, heeft dan ook dezelfde structuur als voorheen. Zo vind je daar de playlists-sectie met aanbevolen lijstjes en zelf samengestelde, de volledige lijst met dansnummers en je profiel waar je al je progressie en beloningen vindt.

Ook de kids-sectie is weer terug, een speciale sectie waar je een aantal kindgerichte dansnummers kunt vinden. Wees gewaarschuwd, ‘Baby Shark’ krijg je de rest van de week niet meer uit je hoofd. Daarnaast kun je wederom de show stelen op de World Dance Floor, waarbij je het in real-time tegen spelers van over de hele wereld moet opnemen. “Wat is er dan nieuw?”, vraag je je nu ongetwijfeld af.

 

 


Allereerst is daar de All Stars-modus waarmee het tienjarig jubileum van de serie gevierd wordt. In deze modus dans je je een weg door tien jaar Just Dance door het dansen van één nummer uit elke editie uit het verleden. Uiteindelijk speel je hier nog een extra nummer mee vrij, maar vooral het gevoel van progressie en doel smaakten naar meer. Het deed mij een beetje denken aan de World Tour-modus in Rock Band destijds, waarbij je steeds weer nieuwe nummers vrijspeelde. Van mij mag Ubisoft hier best meer mee doen volgend jaar.

Ten tweede natuurlijk de dansnummers. De samenstelling van de tracklist van Just Dance 2020 zit wat mij betreft prima in elkaar. Met o.a. nummers als ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber, ‘High Hopes’ van Panic! At The Disco, ‘Con Calma’ van Daddy Yankee Ft. Snow, ‘Bad Guy’ van Billie Eilish en natuurlijk het legendarische ‘10.000 Luchtballonnen’ van K3. Kortom een lekker gevarieerde setlist van zo’n veertig nummers.

 

 


Just Dance Unlimited
En dat brengt me meteen bij één van de meest dubieuze diensten van de game: Just Dance Unlimited. Want weeg dit eens af: veertig nummers in de basisgame tegenover meer dan vijfhonderd extra nummers wanneer je een abonnement op Just Dance Unlimited neemt. En die catalogus wordt ook nog eens het hele jaar door voorzien van nieuw materiaal. Tuurlijk, als je de grootste Just Dance-fan bent en de game wekelijks veel speelt, dan is het die extra € 24,99 meer dan waard. Je krijgt er tenslotte een megagrote speelduur-injectie voor terug. Maar voor velen (inclusief mijzelf) gaat dat niet op en dan voelt deze verhouding wel erg scheef.

Waar voor je geld?
De grote vraag is dan ook of Just Dance 2020 je zuurverdiende centen waard is. Ben je wel te porren voor een dansgame, waarbij je soms in je eentje maar nog vaker met vrienden samen voor de tv gek staat te doen? Dan mag je door naar de volgende vraag. Heb je Just Dance 2019 al in je bezit? Vraag je dan eerst eens af of het niet veel interessanter is om gewoon een abonnement op Just Dance Unlimited te nemen, want dan heb je niet slechts de veertig nieuwe nummers uit deze editie maar meer dan vijfhonderd nieuwe nummers om op te dansen. Geen Just Dance 2019 in huis? Dan is Just Dance 2020 de perfecte gepolijste Just Dance-game voor jou en zeker een aanschaf waard!

 

 

 

 

Deze review is geschreven door Frido van der Wal.
 

 

Aantal keer bekeken: 12670 

Laagste 3 prijzen voor Just Dance 2020 (Switch)

28.99 30.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  28.99€ 0.00   € 28.99
Bol.com Partner 8.5
€  29.95€ 0.00   € 29.95
Nedgame.nl 9.6
€  28.00€ 2.99   € 30.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 543   1) 12-11-2019 18:33
Dit spel is heel orgineel en zou een perfecte score moeten krijgen!
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 766 ) 12-11-2019 18:56
Ik heb toevallig afgelopen week just dance 2019 gekocht. Deze was 26 euro en speelt dikke prima. Ik vroeg mij af of de just dance unlimited een eenmalig bedrag is of jaarlijks. Leuke game alleen veel vinden het wat awkward. Heb het samen met een aantal 30gers gespeeld, maar iedereen deed mee en het was succes gegarandeerd. Langer dan ene uur kan je het niet spelen, dan is iedereen bezweet.
avatar van Josplays
Josplays ( 3608   2) 13-11-2019 09:03
Quote:
Ik heb toevallig afgelopen week just dance 2019 gekocht. Deze was 26 euro en speelt dikke prima. Ik vroeg mij af of de just dance unlimited een eenmalig bedrag is of jaarlijks. Leuke game alleen veel vinden het wat awkward. Heb het samen met een aantal 30gers gespeeld, maar iedereen deed mee en het was succes gegarandeerd. Langer dan ene uur kan je het niet spelen, dan is iedereen bezweet.

Er staat abonnement, dus ik denk dat het jaarlijks is. Het is nog steeds niet een groot bedrag voor wat je er voor terug krijgt though.
avatar van Joost013
Joost013 ( 253 ) 13-11-2019 10:41
Denk dat ik 'm voor de originele Wii haal
avatar van Daniel
Daniel ( 2284   19) 13-11-2019 12:59
Quote:
Denk dat ik 'm voor de originele Wii haal

Is de laatste game die voor de Wii gemaakt zal worden! Collector's item!
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 13-11-2019 23:55
Quote:
[..]


Is de laatste game die voor de Wii gemaakt zal worden! Collector's item!
ubisoft en collectors item in de zelfde lap tekst laten me erg ongemakkelijk voelen