Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
LEGO Movie: The Videogame (Xbox360)
80 100 1

Review LEGO Movie: The Videogame (Xbox360)

Een tijd geleden mocht ik mijn tanden in LEGO Marvel Superheroes zetten. De tofste verzameling personages ter wereld vereeuwigd in de prachtige wereld van LEGO. Het spel barstte van potentie, maar kwam op de meest essentiële elementen van gameplay helaas wat stapjes tekort. Nu is het de beurt aan LEGO’s nieuwste game, die gebaseerd is op de gelijknamige film. Een film die ik zelf overigens nog niet gezien heb, maar inmiddels waarschijnlijk (groten)deels heb meegekregen door het spel te spelen. Laten we eens kijken wat The LEGO Movie Videogame in petto heeft.
 

Blokken, blokken en nog meer blokken
Voor het eerst is de complete spelwereld opgebouwd uit LEGO blokken en objecten. En dat is gaaf, héél gaaf. Het ziet er niet alleen fantastisch uit, maar je krijgt hierdoor ook een welkome portie nostalgie binnen. Tenminste, voor degenen die oud genoeg zijn om nog écht met LEGO gespeeld te hebben. Het LEGO gevoel is sterker aanwezig dan ooit. De mannetjes en dieren lopen lekker houterig, precies zoals je ze vroeger zelf ook rond bewoog. Tot in de kleinste details is alles opgebouwd uit LEGO objecten. Soms op de ‘natuurlijke’ manier, maar soms ook heel origineel. Zo worden palmboombladeren gebruikt om een trein af te remmen. Elk object is herkenbaar en voelt zoals een LEGO game moet zijn. Een hele dikke plus ten opzichte van zijn voorgangers.Bob de Bouwer?

In tegenstelling tot veel voorgangers beschikt deze LEGO titel niet over een bepaalde franchise zoals het eerdergenoemde Marvel Superheroes. Dit is een flink verschil, omdat de speciale karakters met hun eigenschappen juist een hele belangrijke aanwezigheid zijn voor veel spelers. In The LEGO Movie Videogame is Emmet, een onhandige maar vrolijke bouwvakker, de hoofdrolspeler. Hij wordt door tovenaar Vitruvius aangewezen als ‘the Special One’, degene met een speciale steen die Masterbuilders kan helpen om het LEGO universum weer in balans te krijgen. De wereld wordt namelijk aangevallen door Lord Business, die de chaos van de Masterbuilders niet meer aankon. De Masterbuilder is een nieuw type karakter dat in het spel wordt geïntroduceerd. Masterbuilders bouwen compleet nieuwe objecten van LEGO stenen. Precies de vorm van creatieve vrijheid die Lord Business hekelt. Hij wil immers orde en controle. Hoofdrolspeler Emmet is een ander nieuw type karakter, namelijk een Builder. Zij kunnen in tegenstelling tot de Masterbuilders niets nieuws maken, maar wel dingen repareren. Tevens kunnen ze LEGO instructieboekjes lezen, wat nodig is om bepaalde objecten in elkaar te zetten. Ook weer een leuke aanwezigheid die ervoor zorgt dat het digitale LEGO universum weer een stapje dichterbij de ‘offline’ variant komt.Het gebrek aan herkenbare figuren lijkt in eerste instantie een grote stap terug te zijn. Het verzamelen van ‘normale’ poppetjes is toch weer wat anders dan je favoriete superheldencollectie compleet maken. Gelukkig zijn wel enkele DC Comics helden aanwezig, waaronder Batman en Superman. Buiten dit, zit er ook een positief element aan de afwezigheid van grote bekenden. Het échte LEGO gevoel wordt namelijk nog meer versterkt door de aanwezigheid van heel veel ‘gewone’ poppetjes. Bovendien sluit je de hoofdpersonages, waaronder de sympathieke Emmet en de briljante blinde tovenaar Vitruvius, al snel in de armen. De humor die zo herkenbaar is voor de LEGO games is namelijk weer volop aanwezig. Neem alleen al het briljant bedachte ‘blind courage’, de gemoedstoestand die Vitruvius helpt om gevaarlijke situaties te lijf te gaan die anderen niet durven, simpelweg omdat hij letterlijk het gevaar niet ziet. 


Opbouwen en afbouwen

De spelwereld biedt enorm veel om af te breken en op te bouwen. Dit zorgt voor veel verrassende en hilarische situaties. Echter is ook deze LEGO titel weer een spel waar op het oog teveel is ingepropt. Het aantal elementen dat je kunt verzamelen is wederom enorm, al hebben ze op het aantal personages flink ingeleverd. In The LEGO Movie Videogame zijn namelijk ‘slechts’ 100 personages vrij te spelen, in vergelijking met de 155 van Marvel Superheroes. Echter word je nog steeds overspoeld met gouden blokjes, muntjes en andere drukte. De slimmigheden in de gameplay die het de speler makkelijk maken of juist wat meer uitdagen ontbreken. Zo zou je bijvoorbeeld automatisch alle muntjes kunnen krijgen wanneer je een gebouw of object afbreekt. In plaats hiervan moet je handmatig achter de tientallen muntjes aan, waardoor je beeld weer chaotisch vol raakt en je er een onnodige handeling bij hebt. Deze chaos wordt extra pijnlijk in de co-op modus. Wanneer je samen met een vriend(in) lekker aan het spelen bent, voldoen zowel de statische als dynamische splitscreen niet. Er gebeurt simpelweg teveel in het kleine schermpje om fatsoenlijk overzicht te bewaren. Iets wat mijns inziens verholpen kan worden door focus aan te brengen in het spel. De basis van de LEGO games, behoudens het thema, is dat je puzzeltjes moet oplossen met een team van verschillende type karakters. Je verwacht na de tigste LEGO titel toch wel verbetering, maar juist dit stuk lijkt het minste aandacht gekregen te hebben.
Conclusie
The LEGO Movie Videogame is wederom een zeer vermakelijke titel. Het spel komt bovendien het dichtst bij het échte LEGO gevoel wat de magische steentjes met zich meebrengen. Visueel ziet de game er fantastisch uit en tot in de kleinste details is de wereld helemaal van LEGO steentjes opgebouwd. Wanneer je het bijna perfect uitgevoerde thema loskoppelt van de spelprincipes zelf, blijft er echter weinig meer overeind staan. Her en der zijn leuke spelelementen te vinden, bijvoorbeeld wanneer je de toverstaf van Vitruvius in een houder gooit zodat je er met een ander poppetje aan kunt hangen om naar een hoger deel van de level te komen. Dit soort originele vormen van samenwerking komen helaas te weinig voor, terwijl het eigenlijk de kern van de LEGO gameplay zou moeten vormen. Het gros van de aandacht is duidelijk gestopt in het creëren van een prachtige LEGO wereld met een geinig verhaal, terwijl de gameplay – die het hardst aan verbetering toe is – onveranderd is. Zo blijft ook de AI twijfelachtig, met name wanneer je aangevallen wordt en je teamgenoten als zombies toekijken. Dit onderdeel voelt nog steeds onafgewerkt aan, net of het spel puur en alleen om het thema draait. Ik zou héél graag zien dat een LEGO titel verder gaat dan puur ‘loop naar die plek met dat poppetje en druk op B’. De achtervolgingsscènes zijn al een stapje in de goede richting, maar ook hier ontbreekt diepgang. Het blijft een product wat zich met name op een wel héél casual publiek richt. Al blijft het fantastische LEGO sausje heerlijk.

Deze review is geschreven door Roy van Bijsterveldt
 

 

Oordeel LEGO Movie: The Videogame (Xbox360)

  • Graphics 90
  • Gameplay 75
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 75
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 11750 

Laagste 1 prijzen voor LEGO Movie: The Videogame (Xbox360)

58.90 58.90 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  58.90€ 0.00   € 58.90

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Marato24
Marato24 ( 1010   1) 27-02-2014 07:48
Wel een leuke game alleen iet wat aan de korte kant.. Het is allemaal net wat minder groot als andere LEGO games.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12210   5) 27-02-2014 08:08
Ga 'm zeker halen wanneer ik Lego City Undercover uit heb.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 27-02-2014 09:24
Quote:
Tenminste, voor degenen die oud genoeg zijn om nog ├ęcht met LEGO gespeeld te hebben.

Dat is iedereen toch?
avatar van Kubuss
Kubuss ( 2167   7) 27-02-2014 11:26
Het is een beetje alsof je een filmgame recenseert terwijl je de film niet hebt gezien... Wacht, dat is dit ook!

Ben de game nu een poosje aan het spelen, na de film gezien te hebben en ik ben verbaasd hoe geweldig goed de scenes uit de film nagebootst worden. Er is totaal geen filler, en de humor is steengoed. De grapjes uit de film worden niet 1 op 1 overgenomen maar er wordt juist op een slimme manier mee omgegaan. Prachtig hoe details zoals Emmet's niet bestaande creativiteit worden omgezet in het feit dat hij in de game niks kan bouwen.

Tot nu toe alles in co-op gespeeld en geen last gehad van de splitscreen. Werkt volgens mij precies zoals in andere Lego Games?

Enige kritiekpuntje is dat de game behoorlijk veel bugs heeft. Al een keer gehad dat ik een Lego poppetje wilde kopen en de game compleet vastliep (werd zelfs uit de game gegooid met een flinke foutmelding) en een andere keer dat we niet verder konden omdat een filmpje niet wilde triggeren. Gelukkig autosavet de game om de paar seconden dus helemaal geen progress verloren.

Mijn advies is wel om de film te kijken voordat je de game speelt. Volgens mij zit zo'n 60% van de hele film in de game in vorm van filmpjes. En de film is echt geweldig, die moet je zien. Daarnaast, ookal is het op zichzelf al een leuke game, blijft dit een filmgame. Je gaat ook geen Lego Star Wars spelen als je Star Wars nooit gezien hebt en je gaat geen Lego Harry Potter spelen als je die serie niet kent. Toch?
avatar van TRV
TRV ( 2002 ) 27-02-2014 11:29
Ik ga eerst de film zien, als ik die leuk vind (ga ik wel vanuit ), koop ik deze game ook, maar ik wacht wel even tot 'ie wat goedkoper is.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12778 ) 27-02-2014 11:49
Ik heb alle andere LEGO games ook dus deze komt er mooi bij. Ik twijfel om hem nu voor 22 euro te halen of even te wachten.
avatar van Fant
Fant ( 12238   2) 27-02-2014 12:11
Quote:
Er is totaal geen filler, en de humor is steengoed.
I see what you did there

OT; helaas behandelt mijn bioscoop deze film als exclusief voor kinderen door alleen de NL versie te draaien op kindertijden, dus ik wacht op de blu-ray. Eigenlijk wil ik de game niet spelen voor ik de film gezien heb.
avatar van Sabin5995
Sabin5995 ( 3263 ) 27-02-2014 12:51
Deze game ga ik zeker halen, maar wel pas wanneer ik de film gezien heb
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2413   1) 27-02-2014 14:18
Geweldige game, speelt lekker weg en nog eens flink wat actie ook! Weet iemand of de beroemde cast ook de stemmen hebben ingesproken of zijn het onbekende stemacteurs? Ik vind ze anders prima gelukt!
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 27-02-2014 14:25
Quote:
Het is een beetje alsof je een filmgame recenseert terwijl je de film niet hebt gezien... Wacht, dat is dit ook!

Je gaat ook geen Lego Star Wars spelen als je Star Wars nooit gezien hebt en je gaat geen Lego Harry Potter spelen als je die serie niet kent. Toch?

Het is inderdaad beter je eerst in een onderwerp te verdiepen, door de film te zien en dan de game te spelen, voordat je de review schrijft, anders zijn er een hoop dingen die je niet kunt vergelijken.

Quote:
OT; helaas behandelt mijn bioscoop deze film als exclusief voor kinderen door alleen de NL versie te draaien op kindertijden, dus ik wacht op de blu-ray.

Nederlandse versie was ook fantastisch.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1552 ) 27-02-2014 15:51
Quote:
Weet iemand of de beroemde cast ook de stemmen hebben ingesproken of zijn het onbekende stemacteurs? Ik vind ze anders prima gelukt!
Ik ben vrij zeker dat het niet de acteurs van de film zijn.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 27-02-2014 16:11
Dan heb je dat fout, want dat zijn ze wel.
avatar van MJB
MJB ( 4353   4) 27-02-2014 18:15
reeds uitgespeeld op de PC. Moet zeggen leuke game. Ik heb alle poppetjes kunnen verzamelen. Geen zin om bepaalde area's nogmaals te gaan spelen om LEGO bouwwerken te unlocken
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3264   5) 27-02-2014 22:43
Echt niks aan die stomme LEGO games...
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6570 ) 28-02-2014 09:09
Game zat technisch niet helemaal lekker in elkaar. 1 a 2 keer dat de camera niet meer bij te stellen was (met als gevolg dat ik de figuurtjes compleet uit het oog verloor) en een enkele keer dat ik door de vloer heen zakte waardoor ik het level opnieuw moest doen.

Ik heb verder weinig gemerkt van repetetieve gameplay oid. Als je LEGO games leuk vind is dit ook weer zo'n no-brainer en komt toch wel op de tweede plek te staan wat betreft LEGO-games (Op de eerste plek staat LEGO City: Undercover)

@Toothedbomb; Het zijn daadwerkelijk dezelfde acteurs als die voor de film, in ieder geval de engelstalige spraak.
avatar van Crazytaxi
Crazytaxi ( 480 ) 28-02-2014 13:35
Ik heb het spel eerst op de PS Vita gekocht en nu ook voor de Wii U genomen. Ik had wel verwacht dat TT games de touchscreen van de Wii U had gebruikt. maar helaas, de Wii U biedt niet veel meer mogelijkheden in vergelijking van de andere console versies. Lego Undercover heeft echt een interactie met de tv en je gamepad, dus TT games kan het wel....

En waar de PC Vita op sommige momenten erg moeilijk is om het einde van die level te halen, is er bij de Wii U versie geen enkele moeilijkheid. Bij de PS Vita wordt ook elke level afgesloten met hoeveel opdrachten je gehaald hebt (bv aantal noppen verzameld, alle vijanden verslagen, etc.) dat zijn bij elke level 10 verschillende opdrachten. Maar bij de Wii U zie ik deze informatie/opdrachten helemaal niet terug. Of ik moet het over het hoofd gezien hebben?
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 28-02-2014 15:16
Quote:
Game zat technisch niet helemaal lekker in elkaar. 1 a 2 keer dat de camera niet meer bij te stellen was (met als gevolg dat ik de figuurtjes compleet uit het oog verloor) en een enkele keer dat ik door de vloer heen zakte waardoor ik het level opnieuw moest doen.

Ik heb verder weinig gemerkt van repetetieve gameplay oid. Als je LEGO games leuk vind is dit ook weer zo'n no-brainer en komt toch wel op de tweede plek te staan wat betreft LEGO-games (Op de eerste plek staat LEGO City: Undercover)

@Toothedbomb; Het zijn daadwerkelijk dezelfde acteurs als die voor de film, in ieder geval de engelstalige spraak.
op pc had ik geen enkel probleem en had spel in 9 uur uit gespeeld
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 02-03-2014 20:32
Misschien verschilt het per pc?