Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Mafia (PC)
85 100 1

Review Mafia (PC)

In 2002 kwam er een geweldige game uit, die onderhand nu wel bijna vergeten is door de normale gamers in ons Kikkerlandje. Maar of het helemaal vergeten is? Als je al snel de naam Mafia roept denkt ieder al snel aan het spel Mafia. Ik maak een flashback naar 2002 om dit spel nog is grondig te testen aangezien hij nu overal voor een budgetprijs te vinden valt.

The Mob War begins.
Veel mensen hadden een verschillende mening over deze game toen hij werd aangekondigd. De n zei dat het een slap aftreksel zou worden van GTA en de andere juist dat het tot 100 keer beter zou worden dan GTA. Ook kreeg Mafia nog de concurrentie van de marktleider zelf toen het uitkwam, want op dat zelfde moment kwam ook Rockstar op de markt met de nieuwe GTA Vice City. Het spel werd zeer goed ontvangen bij bladen en sites, alleen verkocht het toch niet totaal zoals GTA Vice City. Wat jammer is in mijn ogen, omdat ik n van de mensen was die zei tot het spel 100 keer beter was dan GTA.



Veel mensen vonden alles maar te sloom en hadden liever het 50 cent gehalte in games, wat dus wel aanwezig was in de GTA series (vanaf deel 3). Ik blijf bij mijn standpunt en ik zal eens haarfijn uitleggen waarom.



Ill make you an offer, You cant refuse!
De game zichzelf is n grote flashback wat teruggespeeld wordt terwijl je praat met Norman en je hele verhaal verteld van wat er is gebeurd en wat je allemaal gedaan hebt. Het verhaal begint in 1930 als jij (nu nog bekend als Thomas) het leven doorgaat als taxi chauffeur. Maar op een dag zit je lekker je sigaret te roken en hoor je allemaal geslip en schoten waar vervolgens een enorme klap na volgt.
Er komen twee mannen op je afrennen en houden je onder schot, ze zeggen dat je hen in je auto moet wegbrengen en snel! Je stapt in en de game begint, je taak is om een paar mensen af te schudden in je auto terwijl er op je geschoten wordt. Je rijd door naar Salieris Bar, waar je uiteindelijk aankomt en het volgende filmpje begint.
Jij als een door adrenaline gierend arm taxi chauffeurtje moet wachten op de big boss of te wel Don Salieri. Terwijl je bang zit te wachten komt hij op je aflopen en doet hij zijn hand naar zijn borstzak in zijn jas, je wilt wegrijden maar het lukt niet. Hij komt dichterbij en uiteindelijk zie je dat hij niet zijn wapen wil pakken, maar hij pakt een envelop met daarin geld wat jij krijgt (omdat je auto zowat kapot is geschoten), samen met een uitnodiging van mr. Salieri zelf om erbij te komen. Je weet het allemaal niet en gaat naar huis. De volgende dag ga je weer aan het werk maar je wordt aangevallen. Je rent weg naar Salieris Bar waar je toevallig in de buurt was en op dat zelfde moment ga je bij de crew en begint het hele verhaal.



Foutjes? Bij de Mafia mag dat niet!
De game gezien is nu in 2006 redelijk outdated, maar dat mag de pret niet drukken. Van de engine is goed gebruik gemaakt en alles werkt ook lekker, maar natuurlijk zitten er redelijk wat bugs in. De graphics mogen er nu ook nog wel wezen en kan makkelijk draaien op de wat mindere pcs, wat altijd mooi meegenomen is.
Het beste aan deze game is de sfeer, je krijgt het gevoel dat je in de game gezogen wordt. Het realisme is goed aanwezig, wat te merken is aan de autos. Ze voelen niet arcade achtig aan maar wat meer realistisch. De autos in het begin (dus 1930) zijn stukken slomer dan de autos verderop in het spel (wat trouwens gaat tot het jaar 1938). De politie is ook goed in het spel aanwezig, ok ze maken soms domme fouten door bijv. tegen een lantarenpaal aan te rijden, maar dat zie je wel bij elke game. Ook is de politie natuurlijk te voet en kunnen ze je het leven zuur maken door een bekeuring, maar ze kunnen je ook in de boeien willen slaan en als ze wapenschoten horen ben je helemaal de pineut en beginnen ze dan op je te schieten. Het mooie is dat je ook banden lek kan schieten (dit heeft Vice City gejat van Mafia net zoals meer ideen) door de ruiten heen kan schieten en meer van dat soort kleinig heden. Ook kan je benzinetank lek geschoten worden waardoor je benzine verliest. Dat betekent ook dat je benzine opraakt door het rijden en zal je af en toe moeten tanken. Hieruit kan je dus goed opmaken tot er veel aandacht aan de game is besteed. De besturing tot slot is goed afgewerkt, je kunt er ook voor kiezen om bijv. het rijden met een stuurtje/pendalen te doen en het lopen met muis/toetsenbord, wat het altijd weer ietsjes realistischer maakt.



De Game in het algemeen.
Tot slot nog even over de game zelf. De missies zijn goed afwisselend waardoor je je niet snel zal vervelen, wel zijn de missies redelijk lastig. Dat brengt ook de nodige spanning in de game. Jammer is tot je de gebouwen niet zomaar binnen kan lopen maar per missie gaat n onderdeel open waar je heen moet gaan om de missie af te ronden. Al met al een zeer goede game voor jong en oud en zeker speelbaar op de wat oudere systemen en dit blijft n van me favoriete spellen ooit.



Deze game is door Pro_gamer (Tom) gereviewed

 

Oordeel Mafia (PC)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 75
  • Sound 95
  • Replay 85
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 11333 

Laagste prijzen voor Mafia (PC)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 17-07-2006 21:03
( PM )
'Veel mensen vonden alles maar te sloom en hadden liever het 50 cent gehalte in games'

Snap die zin niet helemaal. Als je het over de rapper hebt, volgens mij wachten de echte gamers hier helemaal niet op.

'Het verhaal begint in 1930 als jij (nu nog bekend als Thomas) het leven doorgaat als taxi chauffeur.'

Zin klopt niet helemaal.

Verder goede review.

avatar van Deryck
Door Deryck (1540 reacties) op 17-07-2006 22:26
( PM )
ook een van mijn favoriete spellen

veel spelfouten zoals timd zegt, verder goede review
avatar van Reptile
Door Reptile (1918 reacties) op 18-07-2006 00:07
( PM )
Ik vond het rijden echt kut in mafia en daarom was ik toen gelijk mee gestopt met spelen, mischien binnenkort maar eens opnieuw instaleren
avatar van Linkinparknl
Door Linkinparknl (1207 reacties) op 18-07-2006 14:05
( PM )
Quote:
'Veel mensen vonden alles maar te sloom en hadden liever het 50 cent gehalte in games'

Snap die zin niet helemaal. Als je het over de rapper hebt, volgens mij wachten de echte gamers hier helemaal niet op.

'Het verhaal begint in 1930 als jij (nu nog bekend als Thomas) het leven doorgaat als taxi chauffeur.'

Zin klopt niet helemaal.

Verder goede review.



Excuses voor de spelfouten ben niet echt een nederlands wonder. :# (half engels, indonesisch)

Even uitleg bij dat 50 Cent gedoe, als je naar games kijkt als GTA Vice City (die toen ook uitkwam) moest alles patserig enz. zijn dus het blingbling gehalte zeg maar en het gangster gevoel. Dat houd ook in de niet realisme in de game. Dat is in Mafia wel zo gehouden en daarom vonden mensen vaak de game maar niks omdat het realisme er wel was. (dus slome auto's)

en de zin 'Het verhaal begint in 1930 als jij (nu nog bekend als Thomas) het leven doorgaat als taxi chauffeur.' is een goed nederlandse zin als de komma erin stond namelijk 'Het verhaal begint in 1930, als jij (nu nog bekend als Thomas) het leven doorgaat als taxi chauffeur.'

(Volgens me pa's vriendin die Nederlands gestudeerd heeft. )

Najah dit was me 1ste echte review en bedankt voor de reacties alvast!
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 18-07-2006 15:44
( PM )
Tja, but you missed the komma :).

50 Cent gedoe klopt toch niet helemaal. Het verhaal in GTA Vice City was niet erg realistisch, maar ook geen (zoals jij het zo mooi verwoord) bling bling verhaal.
avatar van Linkinparknl
Door Linkinparknl (1207 reacties) op 18-07-2006 18:50
( PM )
True, maar jammer genoeg vinden de meeste mensen Mafia maar niks omdat het (te) realistisch is, wat GTA niet is natuurlijk. Jammer vind ik zelf want dat geeft de game juist wel meer sfeer.
avatar van Phantom
Door Phantom (1235 reacties) op 19-07-2006 12:52
( PM )
rotspel
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 19-07-2006 13:59
( PM )
Quote:
True, maar jammer genoeg vinden de meeste mensen Mafia maar niks omdat het (te) realistisch is, wat GTA niet is natuurlijk. Jammer vind ik zelf want dat geeft de game juist wel meer sfeer.


Zo realistisch is Mafia nou ook weer niet... en ik denk niet dat het mensen uitmaakt hoe realistisch het is.

Phantom, waarom rotspel.
avatar van Linkinparknl
Door Linkinparknl (1207 reacties) op 19-07-2006 14:25
( PM )
Mafia is redelijk realistisch aan de tijd van vroeger, de auto modellen in het spel zijn echt bestaand alleen hebben een andere naam, je ziet dingen terug die je nu terug ziet op foto's van vroeger. Daarnaast is er goed rekening gehouden met de trams, boten en kleding uit die tijd. Ook de wegen en gebouwen en geloof me er zijn genoeg mensen die het realisme wel belangrijk vinden.
avatar van Deniz
Door Deniz (802 reacties) op 20-07-2006 00:43
( PM )
Phantom we vnden het allemaal gezellg dat je her op t forum hangt. maar dat soort post hebben we echt net nodg en ze zjn overgens ook nutteloos.
avatar van Phantom
Door Phantom (1235 reacties) op 20-07-2006 11:28
( PM )
@Majin L.ink
Waarom mag ik bij een review van een spel niet mijn mening plaatsen?

Edit:Waarom ik het een rotspel vind: het rijden! het rijden gaat zo k*t.
avatar van Deniz
Door Deniz (802 reacties) op 20-07-2006 17:39
( PM )
@ phantom

Dat heb k net gezecht, Maar waarom de posts over bodg zjn, het voegt er nets aan toe.
Als je het goed beargumenteert s wat anders zoals.

Ik speel het spel lever net omdat het rjden zo verdomd rrtant gaat en dan s zo'n free roam spel voor mj gewoon nets waard.

En dat s wat anders dan alleen: rot spel.

Maar dat s mschen mjn menng,
Nu maar weer gewoon ontopc.

Ik ga hem maar eens aanschaffen dnek k
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 20-07-2006 20:19
( PM )
Ik denk dat je je taal op je pc gewoon ff goed moet instellen. Of anders op moet houden met irritant doen.

En realistisch? Je gaat verdomd langzaam dood in dit spel, de kogels kunnen je erg lang blijven raken.

Het rijden is idd erg sloom maar juist geweldig.
avatar van Evil ryu
Door Evil ryu (15 reacties) op 21-07-2006 12:46
( PM )
Ik vond Mafia geweldig om te spelen. Het rijden is inderdaad sloom in het begin. Maar later in het spel komen er snellere auto's beschikbaar, waardoor het wel wat relaxter wordt. Maar het gaat in dit spel om de sfeer, het verhaal, de actie, die zijn gewoon allemaal helemaal top. Ik heb veel meer plezier beleefd aan Mafia dan aan GTA: Vice City. Ik heb ze beide uitgespeeld.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 21-07-2006 12:56
( PM )
Ik ook, en heb precies hetzelfde als jou ervaren: Mafia is gewoon veel leuker dan GTA Vice City, alleen om de sfeer al.
avatar van Moekefoek
Door Moekefoek (299 reacties) op 21-07-2006 14:26
( PM )
Ik ga hem duidelijk kopen dat is iets wat zeker is. Hopelijk is ie nog verkrijgbaar (bij Intertoys).
avatar van Deryck
Door Deryck (1540 reacties) op 22-07-2006 15:53
( PM )
mafia blijft langer boeien, de opdrachten varieren meer. Bij vice city is het vaak rijden knallen en terug rijden, bij mafia meer verschillende soorten opdrachten, zoals bijvoorbeeld met de f1 auto
avatar van Linkinparknl
Door Linkinparknl (1207 reacties) op 22-07-2006 18:24
( PM )
Quote:

En realistisch? Je gaat verdomd langzaam dood in dit spel, de kogels kunnen je erg lang blijven raken.
[quote/]

Ik heb wel vaker meegemaakt dat ik na 1 schot met een shotgun de pijp uit ging bij Mafia ;)
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 22-07-2006 21:59
( PM )
Met een shotgun wel, maar met de handgun... damn.
avatar van Deryck
Door Deryck (1540 reacties) op 24-07-2006 17:55
( PM )
ja ik vind de sfeer in een game oook een van de belangrijkste dingen, de schietlevels vind ik veel leuker dan de taxi levels. Met schietlevels bedoel ik dat je niet in een auto zit maar gewoon loopt, en met taxi levels omgekeerde dus ergens na toe rijden
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 26-07-2006 20:26
( PM )
Logisch :).
avatar van Sirithre1
Door Sirithre1 (10 reacties) op 01-04-2010 16:45
( PM )
Persoonlijk vind ik het een van de beste spellen ooit gemaakt. Het is een stuk realistischer dan GTA wat betreft bekeuringen en benzine. Hier krijg je echt een bekeuring en bij GTA beginnen de smerissen gelijk op je te schieten. Ook moet je goed letten op je benzine, want als het op is kan je echt niet meer verder rijden. Kortom, hij is geweldig.