Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Resident Evil: Operation Raccoon City (Xbox360)
45 100 1

Review Resident Evil: Operation Raccoon City (Xbox360)

Ik heb goede herinneringen aan de Resident Evil serie en vooral deel twee heb ik met veel plezier gespeeld. Het idee dat je omringd was met zombies en dat je geen kant op kon gaf een erg beklemmend gevoel. Of wat te denken van dat moment dat je voor een dichte deur stond, niet wetende wat je in de volgende kamer zou aantreffen, ronduit geniaal. Maar de dingen die ik zo tof vond aan de eerdere delen van de serie heeft Capcom in de loop der tijd laten varen en is zich meer gaan concentreren op actie. Hoewel Capcom nooit meer echt dat akelige en ontredderde gevoel heeft kunnen losmaken sinds de eerdere games blijf ik hoop houden op een volwaardig vervolg. Wellicht in dit nieuwe deel waar we letterlijk terug gaan naar de roots; namelijk Raccoon City!

Resident Evil: Operation Raccoon City is een third person shooter en speelt zich af ten tijde van de Raccoon City zombie uitbraak van deel 2 en 3. Jij bent de leider van een speciale eenheid die de hele boel in de doofpot moet stoppen en bovenal moet zorgen dat Umbrella niet de schuld krijgt.
Je eerste missie is dan ook om het virus te stelen uit een laboratorium en dit te vernietigen. Het level was behoorlijk saai met weinig interessante omgevingen of decors. Alles was in het typische laboratorium blauw geverfd gecombineerd met een likje ‘ik-zie-geen-hand-voor-ogen’ zwart.

Wack a Mole
Tijdens je zoektocht naar het virus word je gedwarsboomd door soldaten die je letterlijk moet vullen met lood. Reken ongeveer een magazijn de man. Maar kogels zijn niet altijd voor handen, het komt regelmatig voor dat je zonder zit en dus op zoek moet naar nieuwe kogels. Dit gebeurde een aantal keren tijdens shoot-outs en, hoewel de spanning niet echt te snijden is, raakte ik wel uit mijn flow. In eerste instantie dacht ik het aan mijn teammaten over te laten zodat ik kogels kon gaan pakken als de kust veilig was. Maar na vijf minuten kwam ik erachter dat mijn collega’s er blijkbaar voor de show bij stonden want er stonden nog evenveel tegenstanders als vijf minuten daarvoor.
Het schieten doe je vaak vanuit dekking, zoals we dat kennen uit Gears of War. Tegenwoordig echt een must voor moderne third person shooters. Gameplay technisch komt dit meestal neer op Wack-a-mole-achtige gameplay. Daar bedoel ik dus mee te zeggen dat je net zo lang achter een betonblok wacht tot een vijand zijn hoofd blootstelt aan jouw vizier om vervolgens achteloos de trekker over te halen. Niet echt spannend dus.


A Trip Down Memory Lane
De actie in REORC is dus behoorlijk middelmatig te noemen. Maar her in der kom je wel leuke dingen tegen die je doen denken aan de goede oude tijd. Zo kom je bekende items tegen zoals de verschillende kleuren herbs die je gezondheidsbalkje aanvullen. Ja je hoort het goed, de balkjes zijn terug van weggeweest!
Ook de zombies sjokken op hun oude vertrouwde manier richting hun doelwitten. Geen rennende ‘infected’ die gillen als een horde tienermeisjes bij het aanzien van Justin Bieber. Nee gewoon de real deal. Langzame zombies die een laag kreunend geluid voortbrengen en die perfect dienst doen als kogelsponzen.


Hoe meer zielen hoe meer…
Een ander belangrijk deel van deze game is de multiplayer. Zo heeft REORC een coöperatieve modus waarin je samen met 4 maten door de singleplayer game kan spelen. Hoewel ik hier niet echt over te spreken ben, kan ik me voorstellen dat dit beter is dan in je eentje door de grauwe inspiratieloze levels te ploeteren. De coöperatieve modus doet heel veel denken aan Left 4 Dead waar iedereen één teamlid bestuurt en vervolgens samen de doelen probeert te halen.
Daarnaast heb je nog drie andere multiplayer modi te weten: Capture the flag, Team Deathmatch en Horde mode. Voor alle modi geldt een maximum aantal van 8 spelers. Geen één kon me echt boeien maar dat komt vooral omdat het voortborduurt op de actie uit de singleplayer games. Ook biedt het niets nieuws natuurlijk, want deze varianten hebben we al tientallen keren gezien in andere games.


Conclusie
Al met al ben ik wederom teleurgesteld in deze Resident Evil game. Ik had me ergens wel verheugd om terug te gaan naar Raccoon City en had verwacht dat het goede oude herinneringen van de eerdere delen zou terugbrengen. Daarentegen bevestigde het juist alles waar ik zo’n hekel aan heb in de nieuwere delen. Namelijk de houterige actie, de levenloze manier van verhalen vertellen en het gebrek aan spanning. 
Voor de multiplayer en de coöperatieve modus moet ik jullie doorverwijzen naar Left 4 Dead. Want ook al zijn die zombies niet zo goed als in Resident Evil, het spel is gewoon 10 leuker om te spelen en veel beter uitgewerkt.
Ik kan deze game daarom niet echt aan iemand aanraden. Naar mijn mening zijn er veel betere alternatieven te koop waar je waarschijnlijk veel meer plezier uit gaat halen. Tegen Capcom wil ik zeggen: “Stop eens met die slechte matige actiegames en ga terug naar jullie roots!”Deze review is geschreven door Daan 

Oordeel Resident Evil: Operation Raccoon City (Xbox360)

  • Graphics 65
  • Gameplay 40
  • Originality 30
  • Sound 65
  • Replay 60
  • Eindcijfer 45

Aantal keer bekeken: 7184 

Laagste 1 prijzen voor Resident Evil: Operation Raccoon City (Xbox360)

29.99 29.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  29.99€ 0.00   € 29.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 13-04-2012 15:49
ik ben het met de totaal score eens
avatar van Cuestaa
Cuestaa ( 34 ) 17-04-2012 17:00
Ik denk dat dit idd de juiste score is.