Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Ring Fit Adventure (Switch)
80 100 1

Review Ring Fit Adventure (Switch)

Nintendo kennen we natuurlijk allemaal van Mario, Zelda, Animal Crossing en al die andere toppers, maar daar buiten komen ze ook steeds met allerlei bijzondere dingen op de proppen. Denk aan Wii Music, Wii Fit en recentelijk Nintendo LABO, waarbij je van karton de gekste game-gerelateerde prullaria in elkaar kan knutselen. Nu hebben ze weer iets bijzonders bedacht, namelijk Ring Fit Adventure; een heuse fitness RPG. Wij hebben onze strakke sportbroek uit de kast getrokken om op dit fitte avontuur te gaan.




 

Pizzabuikje
Wie mij kent weet dat ik de laatste persoon op aarde ben die aan sport zou doen. Ik vind het niet leuk, ik verveel me ontzettend snel, en op de middelbare school zocht ik naar loopholes in de schoolregels om onder de gymlessen uit te komen. Ook heb ik bijna mijn hele leven tegen ondergewicht aangezeten, dus sporten leek me nooit echt een goed idee. Toch ben ik de afgelopen jaren stiekem best wel een pizzabuikje gaan ontwikkelen, dus toen Nintendo een exemplaar van Ring Fit Adventure door mijn brievenbus propte heb ik toch de sportschoenen maar van zolder gehaald en de Switch aangeslingerd.

Dit begon echter niet echt als een succes. In de verpakking van Ring Fit Adventure tref je naast een exemplaar van het spel ook een zogenaamde Ring-con, een soort Pilates-ring, en een beenband aan. Hieraan bevestig je twee Joy-Cons die vervolgens je bewegingen meten. Ring Fit Adventure wordt echter niet geleverd met een yogamat of iets dergelijks, waardoor ik al gauw als een zweterige reus van bijna twee meter op het laminaat stond te bonken wat voor je lichaam niet zo prettig is, maar voor de mensen die om je heen wonen ook niet. Het is dus van belang dat je Ring Fit Adventure ten alle tijden op een mat speelt of een met vloerbedekking bedekte vloer.




 

Een echte RPG
Eenmaal geïnstalleerd kan het avontuur beginnen. Verdeeld over twintig werelden krijg je een honderdtal levels voor je kiezen om doorheen te rennen. Dit doe je door te joggen. Jog je sneller, dan gaat je personage sneller, moet je een trap op, dan dien je je knieën hoger op te trekken enzovoorts. Onderweg word je regelmatig opgehouden door tegenstanders die je het #fitbody-leven zuur willen maken. Deze mag je, zoals een echte turn-based RPG betaamt, wanneer het jouw beurt is aanvallen. Dit gebeurt niet met een druk op de knop, maar bijvoorbeeld door squats te doen of de Ring-con samen te drukken. Hoe beter je de uit te voeren move doet, hoe meer schade je toebrengt aan je tegenstanders. Aan het eind van iedere wereld mag je het opnemen tegen een heuse baas. Vaak is dit Drageaux, een grote paarse spierbonk die uit je fitnessring ontsnapt is en de wereld over probeert te nemen met workouts, maar later in het spel kom je ook andere bazen tegen, wiens namen overigens uit hele slechte puns bestaan zoals Allegra en Abdonis.

Tevens kun je nieuwe sportkleding kopen waardoor je aanvallen meer schade doen of je juist beter kunt verdedigen, kun je zelf verschillende sportdrankjes samenstellen die bijvoorbeeld je levens weer aanvullen en ga zo maar door. Ring Fit Adventure is echt een RPG in hart en nieren, en dat maakt het juist zo leuk. Je gaat mij nooit van m’n leven de sportschool in krijgen, maar Ring Fit Adventure kan ik niet laten liggen en dat leidt zeker tot resultaten. De game meet enkel de bewegingen die je maakt, dus elke seconde waar je stilstaat, tekst leest, een cutscene kijkt of door menu’s bladert worden niet meegeteld op de klok. Na mijn eerste speelsessie was ik na 30 minuten, waarvan 10 minuten actief bezig zijn, bekaf. Op de tweede dag had ik binnen deze 30 minuten echter 15 minuten actief gesport, en dit op twee niveaus hoger dan de eerste dag. De dagen daarna is dit alleen maar beter geworden, waardoor ik momenteel weer een niveau ben gestegen en het nu, zo’n anderhalf week later, al veel makkelijker en langer volhoud dan op de eerste dag.




 

Niet altijd accuraat
Tijdens het spelen van Ring Fit Adventure heb ik mijn bewegingen bijgehouden op een Apple Watch, en die geeft constant een veel hogere verbranding van calorieën weer dan Ring Fit. Zowel op het ‘mixed cardio’ als het ‘fitness gaming’ programma. Dit komt waarschijnlijk doordat Ring Fit Adventure dus enkel je actieve tijd meet en de Apple Watch ook al je bewegingen tijdens bijvoorbeeld cutscenes of wanneer je tussendoor wat water drinkt. Ook wil de Joy-Con in de beenband het joggen af en toe niet helemaal goed registreren, waardoor je je de longen uit je lijf rent terwijl je in-game personage een heerlijke wandeling maakt. Welke meting het meest accuraat is durf ik niet te zeggen, maar persoonlijk zou ik een duur sporthorloge verkiezen boven een stuk plastic van een paar tientjes [wáren die Joy-Cons maar een paar tientjes – redactie].

Prachtige aankleding
Buiten de adventure mode om biedt het spel ook een redelijk groot aantal minigames. Deze variëren van omhoog springen langs een soort klimwand tot het kapotschieten van dozen. Ook zijn er oefeningen waar je bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd zo vaak mogelijk de Ring-con samen moet drukken of uit moet trekken en hier zijn zelfs leaderboards aan verbonden. Jammergenoeg zien deze kleine spelletjes er allemaal niet zo leuk uit als de adventure mode, want die spelwereld zit grafisch echt prachtig in elkaar. Ook mag zeker vermeld worden dat Ring Fit Adventure over een ontzettend leuke en vooral opzwepende soundtrack beschikt die er voor zorgt dat je de vaart er lekker in houdt. Een aparte keuze is echter wel dat Ring, je pratende fitnessring, het enige personage is met een ingesproken stem. Zelfs Drageaux, de grote slechterik van het spel, moet het doen met wat gegrom hier en daar.




 

Pijnlijke winterpeen
We kunnen dus wel stellen dat Ring Fit Adventure zeker werkt en beschouwd kan worden als een echte workout. Echter is het nou ook weer geen vervanging van de sportschool of een goede personal trainer. Ring Fit Adventure geeft je bijvoorbeeld niet echt dieettips of eetschema’s en kan je niet vertellen welke oefeningen goed zijn voor jouw lichaam. Je moet het meer zien als een opstapje naar sporten toe, of als leuke workout voor iemand die bijvoorbeeld geen tijd of zin heeft om naar de sportschool te gaan, maar wel graag wat aan zijn of haar gezondheid wil doen. Ook wil het dragen van de verkeerde broek nog wel eens zorgen dat de beenband tijdens je workout af begint te zakken, wat voor frustratie kan zorgen. Zelf merkte ik dat het dragen van een lange broek het beste werkte omdat hij hierbij niet echt losgeschud kan worden, tenzij je hem te los aan je been bevestigt. Zorg overigens ook als je over mannelijke genitaliën beschikt dat je geen shirt draagt met een gladde stof, zoals bijvoorbeeld een voetbalshirt. Als je namelijk tijdens een ‘ad guard’ -waarbij je de Ring-con je buik in moet drukken - het ding verkeerd positioneert is de kans aanwezig dat hij wegglijdt en je hem regelrecht je winterpeen in knalt en dat voelt niet prettig.

Nintendo is er zeker in geslaagd om met Ring Fit Adventure sporten om te zetten in een leuk en uitdagend spel. Wanneer je elke dag een half uur speelt ben je zo’n 90 dagen zoet met het avontuur en daarbuiten zijn er genoeg leuke minigames om je mee te vermaken tijdens kortere speelsessies. Zoals aan het begin van deze review al te lezen was ben ik verreweg de grootste nietsnut van de redactie wanneer het op sport aankomt, dus als Nintendo mij kan laten bewegen hebben ze echt iets goed gedaan.




 

Conclusie
Ring Fit Adventure is een ontzettend leuke game die fitness oprecht leuk maakt. Na elke speelsessie voelt het alsof je het afgelopen half uur drie keer bent gestorven en is je lichaam je absoluut niet dankbaar, maar toch nodigt het elke dag weer uit om de Switch even aan te zetten voor wat beweging. Hoewel het een videogame is blijft het toch voornamelijk wel een workout, dus leg een handdoek klaar en zorg dat je water bij de hand hebt want je zult het zeker nodig hebben.

 


  

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 9056 

Laagste 3 prijzen voor Ring Fit Adventure (Switch)

50.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  50.99€ 0.00   € 50.99
Amazon.nl 6.3
 
€  63.99€ 0.00   € 63.99
Bol.com 7.4
€  63.99€ 0.00   € 63.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 03-11-2019 18:01
Leuke gamification van fysieke inspanning! Het klinkt ook als een leuk spel, dus misschien moet ik het maar uitproberen.
avatar van Walkingtall
Walkingtall ( 392   9) 03-11-2019 18:15
Goede review!
Heb hem zelf sinds release en kan mij hier helemaal in vinden!

Zelf ben ik door omstandigheden gestopt met de sportschool sinds een jaartje en ben ik ook flink wat slechte kilo's aangekomen.
Voor mij was mijn eerste Ring Fit sessie ook een flinke hel om doorheen te gaan qua conditie, die was namelijk nul. 2 dagen later merkte ik al gelijk verschil. Conditie verbeteren doet de game zeker wel!

Om toch nog wat kracht training erbij te doen gebruik ik ook enkel en pols gewichten wat ik de wat meer sportievelingen kan aanraden. Zo voel je de volgende dag toch nog lekker wat spierpijn.

Ring Fit zal je zeker geen tientallen kilo's laten verbranden, maar het geeft wel dat opstapje om (weer) aan de slag te gaan en dat allemaal met heel clever mechanics die je verwacht van een Nintendo game.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9627   14) 03-11-2019 18:22
Heb hem zelf ook op de verlanglijst staan maar dan ik wacht eerst Black Friday af.
avatar van PePzi NL
PePzi NL ( 954   7) 03-11-2019 19:57
Rol: Reviewer
Lijkt me erg leuk, maar als bewoner van een appartement op de 2e verdieping zal ik dit mn onderbuurman maar niet aandoen...
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8267   3) 03-11-2019 20:07
Quote:
Lijkt me erg leuk, maar als bewoner van een appartement op de 2e verdieping zal ik dit mn onderbuurman maar niet aandoen...

Ik heb de game ook hard nodig maar ik wil de aardbevingen in Groningen houden.
avatar van Kimbolie12
Kimbolie12 ( 2396   1) 03-11-2019 21:13
Quote:
Lijkt me erg leuk, maar als bewoner van een appartement op de 2e verdieping zal ik dit mn onderbuurman maar niet aandoen...

Daar hebben ze zowaar aan gedacht bij dit spel! Je hebt de optie om een speciale silent mode in te schakelen. Je rent dan door je knieën lichtelijk op en neer te buigen. Ik gebruik deze modus zelf ook omdat ik niet kan joggen door een verlamd been.

Ik vindt dit spel echt super. Zelfs met mn verlamde been kan ik het spel gewoon spelen en een goede work out doen. Als mn benen te moe worden om lichtelijk door mn knieën te gaan kan ik ook in de instellingen een optie aanvinken om knieoefeningen over te slaan, dus dan rent je karakter uit zichzelf. Je hebt deze opties ook voor onder andere armen en buikspieren, dus als je iets niet kan is het mogelijk dit over te slaan. Je kan ook zelf kiezen welke oefeningen je mee neemt naar de turn based battles, dus ik wil bijvoorbeeld niet rennen maar wel squats doen en dat kan gewoon. Echt geweldig spel!

avatar van Benenstrekken
Benenstrekken ( 1052 ) 04-11-2019 07:54
Quote:

Ring Fit zal je zeker geen tientallen kilo's laten verbranden, maar het geeft wel dat opstapje om (weer) aan de slag te gaan en dat allemaal met heel clever mechanics die je verwacht van een Nintendo game.

Geen enkele sport verbrand tientallen kilo's. Je dieet is 90%, als het niet meer is, van het afvallen.
avatar van M-iichel
M-iichel ( 350 ) 04-11-2019 15:07
Quote:
[..]


Geen enkele sport verbrand tientallen kilo's. Je dieet is 90%, als het niet meer is, van het afvallen.

*insert THANK YOU meme*
ontopic: ik heb hem ook sinds release (55 euro bij de duitse amazon door een tip hier). en de ring is zeker van kwaliteit zoals ie voelt. de game helpt zeker bij het bewegen!
avatar van Louisetsundere
Louisetsundere ( 899 ) 04-11-2019 20:35
Quote:
Lijkt me erg leuk, maar als bewoner van een appartement op de 2e verdieping zal ik dit mn onderbuurman maar niet aandoen...

Er is ook een silent mode waardoor je niet teveel overlast veroorzaakt ^^

Ik wil em ook hebben maar nog iets te prijzig 77 euro is a lot en ik heb geen creditcard voor de goedkopere site
avatar van GJ
GJ ( 6319   7) 04-11-2019 21:51
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Er is ook een silent mode waardoor je niet teveel overlast veroorzaakt ^^

Ik wil em ook hebben maar nog iets te prijzig 77 euro is a lot en ik heb geen creditcard voor de goedkopere site
Hij was kort na de release €55 bij Amazon.de en daar kun je gewoon met iDeal betalen. Dus hou het even in de gaten, helemaal zo rond Black Friday.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9627   14) 05-11-2019 08:53
Quote:
[..]


Geen enkele sport verbrand tientallen kilo's. Je dieet is 90%, als het niet meer is, van het afvallen.

Tientallen dat niet maar met Wii Fit ben ik toch zo'n 8 kilo kwijtgeraakt door elke dag minimaal een half uur bodysteps te doen.

Deze ga ik zeker kopen.
avatar van Peertje
Peertje ( 93   3) 06-11-2019 16:43
Ik heb zo hard moeten lachen om het stukje met de winterpeen!!! Briljant.