Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Star Wars: The Force Unleashed (Wii)
70 100 1

Review Star Wars: The Force Unleashed (Wii)

Wat zou het mooi zijn. Een 3rd party titel die de najaarsdroogte qua topgames op de Wii even op zou vullen. De vooruitzichten waren veelbelovend. Stoeien met de darkside van de Force en de kracht van de lightsaber in combinatie met de Wii-remote. Als je daarbij ook nog te horen krijgt dat het verhaal als overbrugging dient tussen film III en IV gaat menig Star Wars-minnend hart behoorlijk te keer. Maar, zoals vaak bij dit soort verwachtingen, ligt het gevoel van teleurstelling al snel op de loer. Of het bij Star Wars ook zo gegaan is, lees je hieronder.

Laat me beginnen met het feit dat Star Wars: The Force Unleashed zeker geen slechte game is. Het is eigenlijk een heel degelijk spel. Dit feit wil ik even duidelijk stellen voordat ik echt ga beginnen. Ik voel namelijk dat dit een beetje negatief getinte review is geworden. Dit heeft de volgende reden. Ik ben sinds jaar en dag een groot Star Wars fan. Tel daar bij op dat ik nog nooit een goede Star Wars-game had gespeeld(Ik had geen Xbox om KoTOR op te spelen) en ik was als een kind zo blij toen the Force Unleashed werd aangekondigd. Als je dan na lang wachten het schijfje in de maagdelijk witte Wii stopt, de beelden bekijkt, en moet constateren dat je naar zwaar achterhaalde graphics zit te kijken, is teleurstelling numero uno geboren.Maar ach, je moet een boek niet beoordelen op zijn kaft, dus speel je verder. Je begint de game als Darth Vader, die op zoek is om alle overgebleven Jedi om te brengen. In het eerste level kan je wat experimenteren met je Force-powers. Ik elektrocuteer wat Wookies, slinger wat generatoren op Clonetroopers en gooi nog maar eens wat van die uitvergrote teddyberen de afgrond in. Dit alles doe je met de knoppen op de Nunchuck. Dit voelt niet alleen heel vet, het werkt ook goed. Verder kun je ook nog de Nunchuck hard naar beneden slingeren om een schokgolf te creëren.

De laatste paar obstakels in level 1 schakel ik uit door mijn door middel van een mooie combo met mijn lightsaber. In het begin zwiepte ik maar wat in het rond, maar nadat ik wat rustiger en vooral doelgerichter ging zwaaien begon ik de subtiele verschillen tussen de verschillende klappen te ontdekken. Je kunt steken, van links naar rechts slaan(en andersom natuurlijk) en, de sterkste van het stel, van boven naar beneden hakken(ook deze kan je omdraaien). In het begin voelt het allemaal wat onwennig, maar als je het een beetje door hebt rijg je met een beetje geluk al snel een paar mooie combo’s aan elkaar. ‘Met een beetje geluk?’, hoor ik je denken. Ja, met een beetje geluk. Hiermee bedoel ik dat je bewegingen sporadisch verkeerd worden opgepikt. Niet heel erg, maar als je een mooie combo aan het voorbereiden bent en je wilt de genadeklap toebrengen is het een beetje vervelend als hij steekt in plaats van die krachtige dreun op het hoofd uitvoert.Toen alle vijanden een enkeltje hiernamaals hadden gekregen kwam ik bij de eerste bossbattle. Het betrof een weinig betekenende Jedi, die ik dan ook met gemak tot het ‘op sterven na dood’-punt bracht. Wat op zich een klein wonder is, aangezien de camera bij dit soort gevechten nog wel eens de weg kwijt is. Zo zijn er momenten geweest dat ik een gigantische paddenstoel in beeld had, maar mijn character nergens te bekennen was.

Nadat je de Jedi afgemaakt hebt, verschijnt er een klein kind ten tonele. Je raad het al, het is het zoontje van die kerel. Hij pakt met zijn forcepowers de lightsaber van de verraste Darth Vader af. Doch zoals we weten kan de hijgende Sith ook dodelijk zijn zonder zijn zwaard en deze brengt de Jedi om. Hier komt gelijk de volgende teleurstelling om de hoek kijken. De bossbattles zijn niet bevredigend. Met hangen en wurgen breng je het healthbalkje van de bazen terug naar een minimum, om ze vervolgens in een slecht geanimeerd filmpje en een veel te gemakkelijk ‘Quick Time Event’ om te brengen.

Afijn, het zoontje. Vader neemt het kleine ventje mee en maakt hem tot zijn geheime Padawan. Hij heeft grootse plannen met je (je mag zijn taak overnemen in het ombrengen van de overgebleven Jedi), je avontuur begint. Er komt nog een ‘spannende’ plottwist, welke uiteindelijk toch een beetje tegenvalt, maar deze zal je zelf moeten ondervinden.Deze plottwist verandert echter weinig aan de gameplay. Een ander heikel punt is dan ook dat je in feite de hele tijd hetzelfde aan het doen bent. Je slingert wat ventjes in het rond, schokt wat teddyberen en hakt de eindbazen in mootjes. Dit alles moet je doen in een zeer beperkt aantal omgevingen, die je bezoekt via een soort Tomtom vanuit je ruimteschip. Je moet dus veel backtracken. Dit zou niet heel erg zou zijn, ware het niet dat je de game in een kleine tien uur uitspeelt. Je kunt uiteraard de game opnieuw spelen met al je vrijgespeelde krachten maar dat moet je maar van houden.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Integendeel, het voelt namelijk gewoon goed om al die minions in elkaar te hakken, te schokken of door de lucht te werpen. Ook het verslaan van de sommige eindbazen geeft toch zo nu en dan voldoening.
Ik, en ik denk iedere Star Wars-fan met mij, altijd al eens met de darkside van de force heeft willen stoeien. Het gevoel dat je krijgt als je 5 Wookies tegelijk aan het frituren bent is niet te beschrijven. Op dat soort momenten vergeet je de achterhaalde graphics, de dramatische camera en de matige bossbattles. Op dat soort momenten voel je de force door jouw handen via de Wiimote de sensorbalk in glippen. En daar draait het uiteindelijk toch om. Ben je echter geen Star Wars fan, dan ontstijgt Star Wars The Force Unleashed helaas nooit de status van een matige hack and slash game.

Deze game is gereviewed door Robert

 

Oordeel Star Wars: The Force Unleashed (Wii)

  • Graphics 50
  • Gameplay 80
  • Originality 80
  • Sound 75
  • Replay 60
  • Eindcijfer 70

Aantal keer bekeken: 9473 

Laagste prijzen voor Star Wars: The Force Unleashed (Wii)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Nijntendo
Nijntendo ( 546 ) 25-10-2008 11:23
Quote:
......en moet constateren dat je naar zwaar achterhaalde graphics zit te kijken, is teleurstelling numero uno geboren.

Het enige aspect dat slecht scoort in de review is de graphics.
Zijn de graphics achterhaald in de zin van:
-1- zelfs voor een Wii ziet het er slecht uit, of
-2- vergeleken met andere consoles ziet het er slecht uit.

De "replay" waarde scoort ook niet erg hoog, waarschijnlijk omdat je de game in 10 uur uit kan spelen.
Is het niet zo dat het best wel meevalt, omdat je ook met zijn tweetjes tegen elkaar kan stoeien met de lightsaber ?
Lijkt me ook wel leuk, vooral omdat je zoiets oneindig kan spelen.
Yeah...the Force is strong in this one....

Je begrijpt het al, ik zit er namelijk zelf aan te denken om deze game te kopen, maar ik wacht als een echte budgetgamer op een leuke aanbieding.

May The Force be with you.....


avatar van TPN
TPN ( 62 ) 25-10-2008 11:55
Vergeleken met de ps3 zijn het level design en de physics ook zwaar onder de maat

Zero-Punctuation
avatar van Robert®
Robert® ( 222 ) 25-10-2008 17:07
@ Nijntendo

De graphics zijn ook voor een Wii-game ver onder de maat. Een Star Wars fan zal er doorheen kunnen kijken.
avatar van Guus-tc
Guus-tc ( 30 ) 25-10-2008 18:39
Nu maar hopen dat "The Clone wars" beter word. Ben geen star wars fan maar als ik een revieuw lees die heel goed is over zo'n game dan kan ik als Budgetgamer toch even gaan kijken naar een leuke aanbieding :p
avatar van Rococo
Rococo ( 829 ) 25-10-2008 20:13
Toen deze game werd aangekondigd waren mijn verwachtingen als Star Wars Fan ook redelijk hoog. Zeker toen ik de eerste beelden had gezien en ik hoorde van lightsaber Wii-remote combinatie. Daarom begrijp ik wel waarop The Force Unleasched toch best wel tegenvalt. Maar ik denk dat ik deze game nog wel een keer een kans moet geven.

avatar van Maurice
Maurice ( 107 ) 27-10-2008 17:45
Ben het wel eens met je review, wel leuk om een keer door te spelen (in die 6 uurtjes dat het kost) maar niet voor de volle prijs. Ik vond het spel eigenlijk leuker om te spelen op de Wii dan op de 360, hoewel de 360 versie er wel veeeeeeeeeel mooier uitzag.