Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Steins; Gate Elite (PS4)
77 100 1

Review Steins; Gate Elite (PS4)

Tijdreizen is een onderwerp dat veel gebruikt wordt in boeken en spellen. De mensheid is het tot op heden nog niet gelukt, al zijn er natuurlijk wel verschillende theorieën over hoe het misschien mogelijk is. Dit is ook het onderwerp dat centraal staat in de anime Steins;Gate. De anime is in 2009 al uitgebracht als een ‘visual novel’ en nu, 10 jaar later, wordt deze visual novel nogmaals uitgebracht onder de naam Steins;Gate Elite.De grootste vernieuwing in Elite is de samensmelting van de anime met de visual novel. Voor Elite zijn de beelden van de anime gebruikt. Dit is nieuw voor een visual novel, het genre maakt over het algemeen bijna altijd gebruik van statische achtergronden. In Elite zijn er veel minder statische achtergronden en zie je de personages bewegen en praten. Dit effect zorgt ervoor dat het geheel veel minder statisch aanvoelt, waardoor je veel sterker in het verhaal wordt getrokken. De visual novel is daardoor bijna gelijk aan de anime, dus mocht je die al gezien hebben dan is het een feest van herkenning. Maar speciaal voor Elite zijn ook nieuwe stukken animatie toegevoegd, dus het is meer dan de bekende anime alleen. Zou je het verhaal nogmaals willen volgen en heb je de anime al in het Engels gekeken, dan zal Elite je een beetje teleurstellen; je kunt het namelijk alleen in het Japans spelen, een Engelse optie is niet beschikbaar.

Tijdreizen
Het verhaal draait om de zelfbenoemde gekke professor Okabe Rintaro of zoals hij zichzelf liever noemt Hououin Kyouma. Deze student heeft een lab boven een winkel waar hij experimenten doet en nieuwe dingen probeert uit te vinden. Dit doet hij samen met zijn lab-team, dat in het begin van het verhaal bestaat uit Daru en Mayuri. Daru is een dikkige jongen die alles van computers weet en Mayuri als een klein zusje ziet. Okabe en Mayuri kennen elkaar al jaren. Okabe, of Hououin, is een apart figuur. Zo spreekt hij de hele tijd over ‘the organization’, een groepering die bestaat om hem te vermoorden. Natuurlijk bestaat die groepering niet, maar het voegt wel veel humor toe aan het verhaal en het past bij het karakter van Okabe. Okabe heeft ook allerlei bijnamen voor andere personages in het spel, die vaak ook hilarisch zijn. Per toeval ontdekt hij dat hun uitvinding de  PhoneWave (Name Subject To Change) een tijdmachine is. Eigenlijk is het niet meer dan een telefoon die vastgebonden zit aan een magnetron, maar als er een bericht gestuurd wordt naar de telefoon kan hij ermee tijdreizen. Dit heeft vele gevolgen voor Okabe en zijn lab-team. Het gebruiken van de tijdmachine mond uit in een zeer interessant verhaal met allerlei tijdlijnen en verschillende eindes. Mocht je de anime al eerder bekeken hebben en denk je dat je het einde al kent, dan heb je het mis. Er zijn nog veel meer verschillende eindes en tijdlijnen die niet behandeld worden in de anime. Om hierachter te komen zul je toch echt de visual novel moeten spelen.Achtergrond
Waar de theorie achter tijdreizen door spellen en boeken vaak slecht tot niet wordt uitgelegd, is dit niet het geval in Steins;Gate Elite. Er worden meerdere theorieën over tijdreizen uitgebreid uitgelegd. Dit is sowieso een pluspunt aan Elite, alles in de game wordt uitgebreid uitgelegd. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Het voordeel is dat alles ook echt duidelijk is. Tijdens het lezen zijn sommige woorden dikgedrukt, deze woorden kunnen vervolgens opgezocht worden in een uitgebreide lijst om meer uitleg te krijgen. Dit is soms erg handig, want Steins;Gate maakt veel gebruik van Japanse termen en internet termen. Als je hier niet bekend mee bent, hoef je dus niet continu Google te raadplegen. Het nadeel van het vele uitleggen is, is dat het tempo van het verhaal daardoor erg laag ligt. Het begin is zeker niet saai, maar het duurt wel een uur of 10 voordat het tempo omhoog gaat en het allemaal pas echt interessant wordt. Dit alles zorgt er wel voor dat je in het begin nog echt heel veel aan het lezen bent; dat had wat mij betreft allemaal toch wel wat sneller gekund.

Waar ik de meeste visual novels het liefst op een handheld speel, vond ik het geen probleem om Elite op de grote tv te spelen. Dit komt mede door de goede animatie en de mooie beelden, die beter tot hun recht komen op een groot scherm. Voor Elite is ook het menu aangepast. Alles zit er daardoor wat beter uit en het deed me denken aan de manier waarop de menu’s van Persona 5 werken. Je kunt gewoon zien dat er voldoende tijd in is gestopt en dat er goed over na is gedacht.Conclusie
Uiteindelijk is Steins;Gate Elite zeker een interessant game geworden. Bedenk wel, mocht je de visual novel al gespeeld of de anime al gekeken hebben, dat het dan de vraag is of het geheel nog wel een aanschaf waard is. Maar zeker als je alleen de anime hebt gekeken – en het verhaal interessant vond – is Steins;Gate Elite dé game voor jou. Alles wordt uitgediept en je krijg zoveel meer informatie dan je uit de anime alleen kunt halen. En het gebruik van de geanimeerde scènes zorgt ervoor dat het veel leuker is om te lezen dan elke andere visual novel. Een absolute aanrader voor de liefhebber dus!

Deze review is geschreven door Pascal Jongsma.

 

Oordeel Steins; Gate Elite (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 75
  • Originality 80
  • Sound 70
  • Replay 80
  • Eindcijfer 77

Aantal keer bekeken: 7125 

Laagste 3 prijzen voor Steins; Gate Elite (PS4)

28.00 36.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  28.00€ 0.00   € 28.00
Nedgame.nl 9.6
€  28.00€ 2.99   € 30.99
Bol.com Partner 8.5
€  36.00€ 0.00   € 36.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Monokuma
Monokuma ( 1791   9) 28-02-2019 06:30
Quote:
Het begin is zeker niet saai, maar het duurt wel een uur of 10 voordat het tempo omhoog gaat en het allemaal pas echt interessant wordt. Dit alles zorgt er wel voor dat je in het begin nog echt heel veel aan het lezen bent; dat had wat mij betreft allemaal toch wel wat sneller gekund.
Dit kan ik beamen, ik heb de game destijds op release gekocht voor de Vita, maar ik heb hem al snel aan de kant gelegd, terwijl ik visual novels verslind. Het ging allemaal zooooo traaaaag en er was geen punt in zicht waarbij ik dacht "nog even doorbijten, het wordt zo goed." Misschien dat ik hem ooit nog eens oppak, want als ik de verhalen lees is het wel een heel goede game.
avatar van ThaBEN
ThaBEN ( 5414   59) 28-02-2019 08:09
Is er grafisch groot verschil in de geanimeerde scènes met de Switch versie? Wil deze ooit wel halen, maar twijfel tussen Switch of PS4 versie.

Heb de complete anime serie nog op blu-ray in mijn kast liggen. Toentertijd ook afgehaakt na de eerste paar episodes. Binnenkort maar weer eens oppakken.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38969   66) 28-02-2019 08:14
Quote:
Heb de complete anime serie nog op blu-ray in mijn kast liggen. Toentertijd ook afgehaakt na de eerste paar episodes. Binnenkort maar weer eens oppakken.
Dat is als een Indische rijsttafel bestellen en dan er achter komen dat je niet van gekruid eten houdt.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 766 ) 28-02-2019 08:50
visual novels ik kom er echt niet doorheen. Het is alleen maar klik klik klik..
avatar van Auronn
Auronn ( 45 ) 28-02-2019 09:06
Quote:
[..]

Dit kan ik beamen, ik heb de game destijds op release gekocht voor de Vita, maar ik heb hem al snel aan de kant gelegd, terwijl ik visual novels verslind. Het ging allemaal zooooo traaaaag en er was geen punt in zicht waarbij ik dacht "nog even doorbijten, het wordt zo goed." Misschien dat ik hem ooit nog eens oppak, want als ik de verhalen lees is het wel een heel goede game.

Het verschil tussen deel 1 (hoofdstuk 1-5 geloof ik) en dan deel 2 is gigantisch. Je kan het bijna niet geloven. Er gebeurt iets, zo plots en vanaf dan is het resoluut gedaan met grapjes maken. De ernst van de game vertiendubbelt waarschijnlijk op dat moment. Pas later besef je dat het eerste deel als opbouw was voor de wereld, zodat je weldegelijk begaan bent bij de ingrijpende gebeurtenissen die de personages later moeten doorgaan.

Dit is dus niet weggelegd voor iedereen en zo niet, bekijk dan zeker de anime (24-tal afleveringen), ik werd er even emotioneel van in de laatste paar afleveringen. Al zijn er in de visual novel enkele depressieve eindes die je ook zeker zullen bijblijven. Mooi dat ze die ook in deze Elite ook extra geanimeerd hebben.
avatar van EPvW
EPvW ( 384   4) 28-02-2019 11:19
Persoonlijk vind ik Steins;Gate het beste verhaal wat ik ooit heb gelezen. Het begin kan inderdaad wat sloom zijn maar als je er doorheen bent is dat het zo dubbel en dwars waard! Zonder spoilers: als je het verhaal uit hebt kijk je ook compleet anders tegen begin van de game aan.
Ik heb de game op de Vita 100% gecomplete, de anime gekeken en alsnog heb ik de remake gekocht. Hopelijk geeft dat wel aan hoe goed verhaal het is.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 410 ) 28-02-2019 11:32
Het blijft een persoonlijke mening. Steins;Gate heeft voor mij het beste verhaal dat ik ooit heb gelezen /gespeeld. Er is werkelijk waar niets beters. Van begin tot eind heb ik genoten en geen moment het gevoel gehad dat ik wilde stoppen.

Ik heb de game op de VIta, PS3 en het vervolg op de PS4. Deze is reeds besteld!
avatar van Kowichi
Kowichi ( 2485   4) 28-02-2019 12:28
Voor mij is het verhaal van Steins;Gate ook een topper. Ik heb de game gespeeld op de pc en vita en de anime meerdere keren gekeken. De ps4 versie van elite komt hier ook in huis!
avatar van Daxy
Daxy ( 120 ) 28-02-2019 12:34
Ja, het is inderdaad een geweldig verhaal. Ik hoop dat Spike Chunsoft ook nog die bundel met Linear Bounded Phenogram en Steins Gate 0 zal localiseren in het westen.
avatar van Frankie
Frankie ( 4926 ) 28-02-2019 19:09
Stein’s Gate op de Vita 100% uitgespeeld. Waanzinnige verhaallijn die maar bleef geven, ongelooflijk. Na ieder nieuw einde weer een overtreffende trap. Legendarische titel, niet alleen voor visual novel begrippen.
avatar van ForeverDreams
ForeverDreams ( 20 ) 28-02-2019 20:00
Mss bij een prijsdaling in overweging nemen... Nog nooit een Steins Gate gespeeld...
avatar van Kowichi
Kowichi ( 2485   4) 28-02-2019 20:09
Quote:
Mss bij een prijsdaling in overweging nemen... Nog nooit een Steins Gate gespeeld...
Als Visual novels niet je ding zijn moet je zeker de anime gaan kijken
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 28-02-2019 20:56
Quote:
visual novels ik kom er echt niet doorheen. Het is alleen maar klik klik klik..
lezen is ook kut hoor ik snap je wel.
avatar van Midgardsormr
Midgardsormr ( 180   1) 02-03-2019 23:45
Quote:
[..]

Dit kan ik beamen, ik heb de game destijds op release gekocht voor de Vita, maar ik heb hem al snel aan de kant gelegd, terwijl ik visual novels verslind. Het ging allemaal zooooo traaaaag en er was geen punt in zicht waarbij ik dacht "nog even doorbijten, het wordt zo goed." Misschien dat ik hem ooit nog eens oppak, want als ik de verhalen lees is het wel een heel goede game.

Ik sluit me aan bij de mensen die em helemaal te gek vinden.

Steins gate is story-wise waarschijnlijk de beste die ik ooit heb 'gespeeld' . Kan me geen 1 andere game in mijn 25 jarige gaming carriere bedenken met zo een verhaal die zoveel indruk op mij heeft gemaakt.

Het was ook echt een rollercoaster ride. Ik ging letterlijk van ' tegen me zin in nog een half uurtje lezen voor t slapen gaan' naar ' ik kan niet meer stoppen met lezen ook al is het 3 uur snachts! '

Na het uitspelen hing de game nog wekenlang in mijn gedachten...

Steins gate 0 (het vervolg deel) is ook ijzersterk. Iets minder dan deel SG maar een hele hele waardige opvolger
avatar van BlaBlaBla
BlaBlaBla ( 540 ) 05-03-2019 11:12
Steins: Gate is awesome!
Tijdens spelen op de Vita voor de gein eens John Titor gegoogled....wtf, dat is dus ECHT gebeurt.
SERN spelen met gekke dingen...ook echt....geeft de game net dat beetje extra WOW.

Steins; Gate is een masterpiece....maar inderdaad, wel effe doorbijten de eerste paar uur.

Vita game, anime, been there done that...maar deze komt er ook gewoon.