Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Sunset Overdrive: Day One Edition (XboxOne)
85 100 1

Review Sunset Overdrive: Day One Edition (XboxOne)

Dacht ik twee weken geleden alles gezien te hebben qua chaos en geweld in Borderlands: The Pre-Sequel!, komt Sunset Overdrive (SO) om de hoek! In SO is het einde van de wereld aangebroken binnen de fictieve stad Sunset City. Na de introductie van een nieuw frisdrankje muteren de drinkers onverwacht in oranje, neonkleurige monsters. De stad wordt vervolgens hermetisch afgesloten om een schandaal te voorkomen. Jij staat midden in deze gebeurtenissen, want jij speelt de rol van de schoonmaker op het introductiefeestje. Aan dit troosteloze baantje komt een abrupt einde als de anarchie in de stad toeslaat en het ieder voor zich is.

Awesomepocalyps

Geen troosteloze monsters of treurige spelwereld in SO. De gemuteerden zijn fel oranje gekleurd en knallen uit elkaar als verfballonen als je ze met kogels doorzeeft. Er is echter meer dat deze versie van de Apocalyps in SO doet onderscheiden van eerdere einden der tijden: alles draait in SO namelijk om lol maken en het zo cool mogelijk gemuteerden opruimen. Het begint al met het aanmaken van je karakter. Alle mogelijkheden liggen open: na de keuze voor een mannetje of vrouwtje zijn alle opties vrijgemaakt. Wil je bijvoorbeeld als man een leuke jurk aan en lange krullen? Dat kan. Dit is per slot van rekening niet zomaar een Apocalyps; dit is de Awesomepocalyps! Alles kan. Lopen kan ook, maar in de eerste tutorial wordt al snel duidelijk dat lopen niet cool is. Wat wel cool is? Grinden, ziplinen & wallrunnen. Hoe meer je dit doet, des te meer badges verdien je waarmee je upgrades voor je karakter voor kan kopen. Ook loopt je meter vol waardoor je aanvallen sterker worden. Daarnaast is de spelwereld ook zodanig ingericht om jezelf zo snel en cool mogelijk verplaatsen, en is het simpelweg leuker en uitdagender om te voorkomen dat je ook maar een paar stappen hoeft te zetten.


Jet Set Overdose
SO is uniek en springt in het oog door een bijzonder design, uitzinnige sfeer en de mogelijkheid om je soepel door de spelwereld te bewegen. Daarmee roept SO een paar vergelijkenissen op met klassiekers, waarbij de meesten al direct aan Jet Set Radio zullen denken als je zeker al het grinden bekijkt. Qua sfeer deed SO mij denken aan Total Overdose, de sandbox-shooter met een Mexicaanse vibe. SO heeft zijn eigen sfeer, maar is wel tevens een sandbox game. Het verder uniek design uit zich ook in de wapens. Je startwapens lijken nog enigszins op wat je gewend bent van een handpistool en shotgun, maar al snel moet je kiezen tussen The Dude (een bowlingbalgeweer, Abide!) en een teddybeersprinklerinstallatie die gif verspreidt. Verder wordt het alleen maar gekker. Maker Insomniac is namelijk geen onbekende van unieke wapens, gezien hun grootste serie nog altijd de Ratchet & Clank-serie is. Deze wapens speel je vrij in de verhaallijn of je koopt ze van het geld dat je onderweg oppikt. Naast wapens zijn er meer mogelijkheden om je karakter totaal eigen te maken. Je kleren en uiterlijk zijn aan te passen naar je smaak, en er zijn ‘Amps’ te verkrijgen waarmee je je karakter van nieuwe skills en krachten voorziet.

Hype, Hyper, Sunset Overdrive
De wapens, de stad, je karakter en de vele missies van andere overlevenden kunnen je uren van de straat houden, maar zijn aan de andere kant ook wat overweldigend. Hiernaast is je karakter continu grappen aan het maken, welke uiteenlopen van gniffelwaardig tot tegen het kinderachtige aan. Hierdoor wordt SO soms een erg drukke bedoeling, waarbij ik vooral op de ogen en het hoofd benadruk. Hierdoor zag ik soms op tegen het starten van een spelsessie. Het is goed mogelijk dat de doelgroep van SO een paar jaar jonger is dan ik inmiddels ben, maar een tikkeltje meer realisme en rust hadden het spel voor mij interessanter gemaakt. Dit neemt echter niet weg dat SO een leuke game zal zijn voor XOne bezitters die iets anders zoeken dan een first-person shooter of sportgame. Technisch gezien is SO ook erg knap, met een grote spelwereld die zonder merkbare laadtijden wordt weergegeven en waar je je op verschillende manieren soepel doorheen kunt bewegen. Daarnaast zijn de mogelijkheden eindeloos om het uiterlijk van je karakter te bepalen en de krachten samen te stellen.


Waar voor je geld?
Op dit moment is SO uniek en springt deze titel misschien wel het meest in het oog van alle beschikbare XOne-titels. Naast een overschot aan reguliere shooters, is een game als deze al snel interessant voor alle XOne-bezitters. SO biedt je een verhaallijn om te volgen als je dat wilt, maar eigenlijk is het des te leuker om deze zo nu en dan links te laten liggen en Sunset City al grindend en wallrunnend te verkennen. De vele voorwerpen die je kunt vinden en vernietigen leveren je vervolgens wapens en Amps op. Hiernaast is er nog de mogelijkheid je online te begeven in de ‘Suicide Squad’, waarbij het halen van hoge scores en het zorgen voor zo veel mogelijkheid anarchie de enige doelen zijn. Voor mij persoonlijk was de lol er op een gegeven moment af, maar objectief gezien is SO een knappe, uitdagende en vooral erg goede game geworden.

Conclusie
SO is niet mijn smaak. Het kan een smaak zijn waar je over de tijd aan moet wennen, maar dan zijn we daar nog niet. Qua uiterlijk, sfeer en inhoud is de game uniek, en qua techniek is de game zeer knap gemaakt. Tussen al het najaarsgeweld valt SO gelukkig voldoende op, en voor de liefhebbers van niet al te serieuze (sandbox-) games is eigenlijk enkel GTA V een optie op de XOne. Wat SO dan voor zich heeft spreken zijn de unieke wapens en zijn eigenaardige soepele gameplay. Is GTA V dus maar te gewoontjes voor je of heb je het verder wel gezien op de vorige generatie consoles, dan is SO het perfecte middel tegen de herfst- en winterdip. SO is natuurlijk ook marketingtechnisch interessant, want Microsoft zal Insomniac graag binnenboord houden om exclusives te maken voor de XOne. Helaas is Ratchet & Clank al (enkel) voor de PS4 aangekondigd, maar laten we hopen dat deze originele studio in de toekomst nog vaker zijn krachten toont op de XOne.

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.
 

 

Oordeel Sunset Overdrive: Day One Edition (XboxOne)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 90
  • Sound 90
  • Replay 80
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 16201 

Laagste 3 prijzen voor Sunset Overdrive: Day One Edition (XboxOne)

11.99 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game Shock Oss 10
€  8.99€ 3.00   € 11.99
Game-Outlet NL 6.7
€  12.50€ 0.00  € 12.50
Lamar Games 10
€  9.95€ 3.45   € 13.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van W84
W84 ( 124 ) 17-11-2014 01:13
Ik heb 'm ook en was aangenaam verrast door deze game... erg vet!
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 2012 ) 17-11-2014 02:19
De XBOX ONE zal bij mij pas over zo'n 8 jaar in huis staan denk ik. Dan koop ik de super slim versie voor 150 euro. Maar dit is zeker een game die ik dan wil gaan spelen. Leek me op de E3 ook al een van de leukere spellen.
avatar van Malistix
Malistix ( 1431   3) 17-11-2014 07:48
dit spel word leuk een keer in de aanbieding als ik mijn xbox one redesign haal.

Vorige generatie had ik een X360 en heb ik de PS3 pas gehaald toen de slim uitwas, dit keer doen wij dat andersom maar kwa games dit jaar is de Xbox ZEKER beter geweest als je the last of us al op de ps3 had gespeeld.

Sunset Overdrive is daar geen uitzondering op, goede studio hierachter ook insomniac, altijd eigelijk wel sterke spellen. Mooi cijfer, lijkt mij een leuk spel wat zich niet al te serieus neemt als ik dit zo lees/zie
avatar van Dragon.
Dragon. ( 446 ) 17-11-2014 11:10
Ik heb de xbox one white bundel met deze game, wel meteen erop gezet (was downloadcode) maar nog niet gespeeld. Spel lijkt zich niet al te serieus te nemen dus hopelijk kan ik er snel aan beginnen.
avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2548 ) 17-11-2014 13:21
SO.
avatar van Zirkonium
Zirkonium ( 487 ) 17-11-2014 14:21
Quote:
SO.

Je kunt niet even snel de conclusie checken, door de afkortingen is er geen touw aan vast te knopen
avatar van KDBgames
KDBgames ( 597 ) 17-11-2014 14:36
Lijkt me zeker een geweldig spel
avatar van Nightbringer
Nightbringer ( 179 ) 17-11-2014 14:53
Erg leuke game en de mp is ook nog best wel tof
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12488   5) 17-11-2014 15:00
Ik heb multiplayer direct de eerste dag geprobeerd, maar snapte er werkelijk geen hol van wat er gaande was en wat ik moest doen .

Deze week ga ik maar weer even verder met de game. Naarmate je meer powerups unlocked wordt het steeds leuker waardoor je je soepeler door de wereld kunt bewegen. Want in het begin vind ik de game minder soepel spelen dan later.

De onderdelen die ik minder leuk vind zijn die survival stukken wanneer je amps aan het maken bent. Geen idee of dit optioneel is want tot nu toe heb ik steeds het idee gehad dat het moest. En de humor, totaal niet mijn ding. Veel te geforceerd. Al zitten er wel grappige momenten in, zoals het bevrijden van de echte leider van die scoutinggroep .
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 18-11-2014 10:02
geweldig spel, door de aanschaf van andere games nog niet uitgespeeld maar dat is de planning voor morgen, of vanmiddag
avatar van Kuros
Kuros ( 154 ) 18-11-2014 21:29
Ziet er wel leuk uit
avatar van Carlove
Carlove ( 269   1) 19-11-2014 13:46
Quote:
De XBOX ONE zal bij mij pas over zo'n 8 jaar in huis staan denk ik. Dan koop ik de super slim versie voor 150 euro. Maar dit is zeker een game die ik dan wil gaan spelen. Leek me op de E3 ook al een van de leukere spellen.

Dan zijn wel denk ik allemaal alweer met de Xbox One-2 bezig. En dan kan je dit spel fysiek niet meer vinden.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12488   5) 19-11-2014 15:13
Ik neem aan dat Jeffrew nu zo'n beetje pas een Xbox 360 of PS3 heeft gekocht?
avatar van KDBgames
KDBgames ( 597 ) 24-11-2014 09:41
Geweldig spel dit, ga hem zeker kopen nadat ik hem kon uitproberen op Xbox Live. Zekerweten een must buy
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12488   5) 24-11-2014 11:21
Ik heb de game van 't weekend ook weer gespeeld en had nu pas voor het eerst dat ik zoiets had van 'ik WIL de game NU spelen!'. Speel vaak genoeg spellen die best wel leuk zijn, maar waar ik niet de drang heb om een volgende keer snel weer mee verder te gaan. Ben blij dat ik dat nu wel begin te krijgen met de game!

Iemand trouwens tips hoe je snel die drankjes verzameld zodat je meer wapens kunt kopen? Dat sparen schiet voor geen meter op bij mij . Meer side quests doen?